PDA

View Full Version : Mi smo dobri svirači, a još bolji pjevači (ili obratno)

Hrvoje
28-10-2006, 13:10
Evo da pitam ostale kolege jel' osjećaju da se kroz vrijeme mijenjao odnos tj. napredak u sviranju i pjevanju? Ja znam da sam prije bio bolji tamburaš/kontraš nego pjevač, al' sad mi se čini da mi je pjevanje prestiglo sviranje, a nažalost nemam toliko vremena za vježbanje da probam usavršiti i sviranje (tj. kad imam vremena najčešće zgrabim harmoniku :harm:). Mene fascinira Kruno iz ex-TZD koji odlično pjeva i svira čelo i to istovremeno. Ja nažalost nisam na tom nivou i jedva dočekam intermezzo u pjesmi ili instrumental da se mogu malo opustit i koncentrirat samo na sviranje i preseravanje po kontri... :D

E, da, napomena za maestra, spomenuo sam da sam tražio savjet za pjevanje na tamburalandu i tamo mi je jedan kolega pjevač rekao da on pjeva u autu kad ide na posao i s posla, ja to isto redovito prakticiram (najčešće pustim mp3 od Dukata i pjevam prateće vokale Stanku :D) i definitivno mi koristi... Jedino je sranje kaj ne mogu svirat kontru i vozit u isto vrijeme... :rolleyes:

Hrvoje
15-11-2006, 13:23
Evo pokušaj oživljavanja jedne starije teme... I ideja da bi trebale postojati nekakve radionice (workshopovi) za tamburaško pjevanje i sviranje (ne mislim na Leopoldove ljetne/zimske škole), nego baš za bendove... Iako je ego tu nekad prejak pa bi bilo - "šta će mene netko učit"... A i pitanje je koliko netko može prenijeti svoje znanje, uglavnom ne bi bilo loše malo razmjenjivat savjete, vježbe i slično... Po meni je pjevanje izuzetno bitno, čak i bitnije od sviranja u tamburaškom sastavu (ipak su većina stvari pjevane, a tek mali dio (na gaži) su instrumentali).

Evil Dick
15-11-2006, 13:27
Upisi skolu pjevanja pa uci, kak ce te netko naucit pjevat preko foruma, svasta...

Hrvoje
15-11-2006, 18:13
kak ce te netko naucit pjevat preko foruma, svasta...

Čovjek bi se iznenadio... Znaš ono - dobar savjet zlata vrijedi... A i nemam vremena za privatnog profesora pjevanja, iako mi je i ta ideja naravno pala na pamet.

Jel' ima koji školovani pjevač ovdje da podijeli kakav savjet ili kolege koji su bili na satovima pjevanja da podijele svoja iskustva nama samoukima i neukima, hehe :D Btw, mislim da ljudi više skuže loše (dobro) pjevanje nego loše (dobro) sviranje. I mislim da su Hrvati općenito jako muzikalan narod, ali i dosta kritičan...

_maestro_
16-11-2006, 00:26
najmuzikalniji narod kojeg sam čuo su namibijci.
uzorak od 40 vojnika nekadašnjeg swapo pokreta za oslobođenje namibije od južnoafričke okupacije.

40 vojnika, odabranih po nekom vojnom a ne glazbenom kriteriju je provelo samnom oko 200 dana u vojsci... jna...

sve što su pjevali, a pjevali su dosta toga, na nekim prigodama ili onako, iz gušta bilo je 4 glasno otpjevano, bez poteškoća i nejasnoća. od njih 40 jedan nije imao sluha. nasumični uzorak... kakvi su im tek pravi zborovi koji vježbaju.

muzikalan narod. ne previše kritičan

saky
16-11-2006, 04:18
nevezano za ovo..Hrvoje, odlican sig..meni jedna od najdrazih pjesama uopce :)

gazy
20-11-2006, 11:30
Evo ukratko moje iskustvo s obzirom da vodim klapu.Osnovna fora je dobiti osjecaj da vam je ton "gore",sto bi znacilo da prakticno proizlazi iz nepca.To se postize na nacin da se natjerate da donju vilicu otvarate maksimalno prema dole makar ce vam se ciniti da pretjerujete.Na taj nacin cete sprijeciti da vam je ton u grlu.Dakako u cijeloj prici je vazno da se naucite slusati da skuzite kad vam je ton postavljen a kad je flah.Pokusajte "oizirati" samoglasnike:a,e,i,o,u neka budu sto slicniji i naravno to se vjezba da me ne bi krivo shvatili:top:

Hrvoje
20-11-2006, 17:42
Gazy, vezano za muški glas u klasičnoj glazbi, kako se određuje tko je koji glas? Koji raspon je za basa, baritona i tenora? Znam da postoje tipa kombinacije bas-bariton... A kaj ak neko ima velik raspon, jel' postoji bas-bariton-tenor? :D

Kakva je ženska podjela? Kako se to točno određuje...?

gazy
21-11-2006, 11:12
Ne bi vjerovali ali razlika u rasponu izmedju basa i tenora je svega par tonova,govorim o skolovanim pjevacima.To koji si glas ispocetka se odredjuje rasponom a kasnije se stvari mjenjaju.Postoje mnogi basovi koji su se profilirali u baritone ili baritoni u tenore.Kad se dodje do te faze vise se gleda na boju glasa u odredjenoj lagi ili oktavi.Zato postoje dramski,lirski isl. tenori,soprani.Eto ukratko.:)

Hrvoje
01-12-2006, 17:36
Eto nedavno sam otkrio "toplu vodu" i po principu "i ćorava kokoš zrno nabode" slučajno došao do jedne tehnike ekspresnog upjevavanja i širenja raspona prema gore.

Da objasnim o čemu se radi. Svi kolege pjevači će se složiti da se na početku gaže zna dogoditi da pjevanje nije na 100% i da glas ne služi baš kako bi trebao, ali poslije se to razradi i glas funkcionira. Svaka čast ljudima koji se upjevavaju prije gaže, ali ja to osobno ne radim, iako bi trebalo. Pjevajući kao obično u autu (ljudi ne semaforu zbunjeno gledaju u mene, al' ja se ne dam smesti :D ) došla mi je žuta minuta i počeo sam skvičati i pištati u falsetu kolko god glasno i visoko mogu, nakon 2-3 minute vriskanja primijetio sam da i punim glasom mogu doseći tonove s kojima sam se prije mučio. E sad, ima neke logike, glasnice se razrade i ugriju. Sad jel' to zdravo za glasnice, vjerojatno nije...

Al' evo to je moje "otkriće" - za ekspresno upjevavanje, vrištite u falsetu do maksimalne visine 2-3 minute (uz neku pjesmu na radiju, u mom slučaju). Zvuči glupo, bizarno, naivno, bolesno...? Da... Ali radi. :D Jedino je pitanje gdje to napraviti a da vas ljudi čudno ne gledaju... Hm... :bonk:

Nakon ove moje alternativne medicine, molio bih prave doktore i profesore da kažu kako bi se to zapravo trebalo raditi. Znam da ima onih fora (tak sam čuo KUDove da se upjevavaju), lupiš C dur pa (Ha ha ha ha ha ha - C D E F G F E D C... G.... C, C# dur - C# D# F F# G# F# F D# C#... G#... C# i tako dalje do kud ide :D ...).

_maestro_
01-12-2006, 17:57
...došla mi je žuta minuta i počeo sam skvičati i pištati u falsetu kolko god glasno i visoko mogu, nakon 2-3 minute vriskanja primijetio sam da i punim glasom mogu doseći tonove s kojima sam se prije mučio. E sad, ima neke logike, glasnice se razrade i ugriju. Sad jel' to zdravo za glasnice, vjerojatno nije...

Al' evo to je moje "otkriće" - za ekspresno upjevavanje, vrištite u falsetu do maksimalne visine 2-3 minute (uz neku pjesmu na radiju, u mom slučaju). Zvuči glupo, bizarno, naivno, bolesno...? Da... Ali radi.

pristup 1:
majko mila...http://www.hrvatskifolklor.com/forum/images/smiles/icon_eek.gif šta je ovo? ćemu to? :sad:

pristup 2:
opet dijeliš stručne savjete kao o home recordingu? :mad:

pristup 3:
svemir je beskrajan. nudi beskrajno puno mogučnosti i ne ponovljivih pojava te situacija. tako je moguče podesiti glasnice polusatnim dubljenjem na glavi i ne prekidnim isto vremenim ispušćanjem vokala EEEEEEEEEEEEE na što nižoj frekvenciji. može se i pokušati s OMMMMMMMMM. samo ne kombinirati e i om. nužno je od početka odabrati što ćemo ispuštati kroz glasnice.
prekidati jedino da se uzme zrak.

Hrvoje
01-12-2006, 18:05
Jesi li isprobao ovu moju metodu? Nije upalilo...?

Hm... Možda nisam dobro objasnio... Kod mene funkcionira. :D

Sad malo ozbiljnije, znam da zvuči glupo, al' eto kad radiš 9 sati do 1 u noći, a posao ti je da se cijeli dan (noć) natežeš s budalama preko telefona oko gluposti svašta se rodi u glavi i tako se rodila ova moja neobična tehnika upjevavanja. Sad ako ti misliš da dijelim stručne savjete... hvala. :bonk:

Mislim da nema razloga za ljutnju i "podbadanju kad pretjeram". I nemoj se uzrujavati jer kad se uzrujaš radiš pravopisne greške kod pisanja "č" i "ć". ;)

Znao sam da ćeš ovako reagirati pa sam se probao ograditi spominjanjem "tople vode", "ćorave kokoši" i toga, al' mi nije puno pomoglo. Skočio si k'o pantera, hehe.

"Mir, mir, mir do neba...." :)

EDIT: Evo nešto o ovome... Ipak je već otkrivena ova "topla voda" :rolleyes: http://chanteur.net/contribu/index.htm#http://chanteur.net/contribu/cMGfalse.htm

_maestro_
01-12-2006, 18:14
viš kak me je lako isprovocirati.
kriva je rijeć za mene da sam pantera. više sam kao grlica. tako lepršam. i gu-gućem.

samo da se vratim ot. nismo dobri svirači, a još manje pevaći. ups.
jesi li primjetio da je riječ pevaći anagram od ćevapi?

Hrvoje
01-12-2006, 18:23
Odlična anagramizacija... Nikad nisam o sebi razmišljao kao o ćevapu... Zanimljiva slika mi se stvara u mojoj ludoj glavi. :bonk:

Kad smo kod "moje lude glave", to mi je fora pjesmica od Gazdof... A i "Glavo luda" obrada od Dukata je isto mrak (moram priznat da nisam znao uopće da je to Čoletova stvar).

Moj maestro, baš bi bilo dosadno na ovom forumu da nema nas dvojice i naših neponovljivih diskusija, kaj ti misliš, hehehe? ;)

E sad ja odoh off-topic. Nego vrištim ja tako u falsetu u svojem renolčeku neku noć i mislim si kako je ljudski glas divan instrument i koliko ima različitih glasova po boji, tehnici pjevanja itd. I kaj je najbolje, di god ideš uvijek imaš taj "instrument" na raspolaganju.

Nego bilo bi bolje da više pjevam i sviram, a manje tipkam. Razvio sam totalnu ovisnost o ovom forumu. :(

_maestro_
06-12-2006, 11:12
hrvoje, evo ti jedan izvadak iz moje javne, forumaške prepiske sa đurom adamovićem, vrlo osebujnim likom hrvatskog folklora.
tema je jedan oblik tradicijskog pjevanja u mongoliji gdje jedan čovjek pjeva dvoglasno. u tekstu spomenuti majstor amra je jedan od takvih. čovjek pjeva dvoglasno, jebaji ga kako. đuro je učio i naučio neke stvari od njega.
ovdje je jedan njegov recept za vježbanje pjevanja:

Kod majstora Amre ne samo da je glasniji neki od gornjih harmonika, nego se temeljni ton ne čuje!
To je kao da kontrabas uloviš za gušu i nedaš mu da svira nego samo da cviliii što je za kontrabas nemoguće - a za ljudsko grlo je moguće!

Vidiš da smo se lijepo razumjeli Maestro

Možeš pokušati jednu od naprednih vježbi!
Odeš na WC, za svaki slučaj, sjedneš, opustiš se i zapjevaš jedan recimo D ton ... a onda stisneš grlo kao kad se nemošeš 'postoličit' i istovremeno i guraš ton jače vani i stišćeš grlo!
OVO JE NAPREDNA vejžba (ali ti si talentiran!) - POKUŠAJ zabavno je!

Početne vježbe harmonijskog pjevanja su sve VRLO OPUŠTENE! da zakržljale 'žice' propjevaju!

btw. i đuro se upjevava i raspjevava dok vozi auto :D

Hrvoje
06-12-2006, 11:48
Zanimljiva rasprava na forumu stranice www.hrvatskifolklor.com i zanimljiv lik taj Gjuro...

Za ovo harmonijsko, alikvonto ili kakvoveć mongolsko pjevanje sam već čuo, mislim da sam i vidio na nekoj televiziju neku reportažu o tome.

A ovo što piše za upjevavanje u autu je definitivno točno, najbolje mjesto za upjevavanje (fora je hvatat intervale zvuku motora, terce, kvarte, kvinte i ostalo :D ).

rodjo
06-12-2006, 14:36
A ovo što piše za upjevavanje u autu je definitivno točno, najbolje mjesto za upjevavanje (fora je hvatat intervale zvuku motora, terce, kvarte, kvinte i ostalo :D ).

Istina je da je velik problem nikome ne smetati za vrijeme upjevavanja,ali definitivno nije zdravo za glasnice nadglasavati se u autu s nekim Kenwoodom ili Pioneerom iz kojeg treste Stanka i NHT!Moze pomoci,al moze ti grlo zahvaliti i tako da rikne prije reda!:bonk: Cuvaj glas,sigurno ce ti jos trebati;ako hoces mogao bih ti mailom poslati neke korisne vjezbe za upjevavanje koje ne treba prakticirati nista duze od 10min. (taman putem prije gaze), da bi pripremio glasnice,pluca i muskulaturu (koja se koristi kod pjevanja) na napore.Neke mozes koristiti i u autu,al naravno bez radija.....:D

Hrvoje
06-12-2006, 14:55
ali definitivno nije zdravo za glasnice nadglasavati se u autu s nekim Kenwoodom ili Pioneerom iz kojeg treste Stanka i NHT

Ma kakav Kenwood ili Pioneer, ja u renolčeku (renault 4) imam neku staru kantu od radija koja začudo ima CD-in jack pa na to prištekam mp3 player. I zvučnici su mi slabi tako da nije problem nadglasati Stanka :bonk: I znam da općenito za glas nije zdravo deranje i forsiranje, ali nažalost na gaži je čovjek prisiljen na to, doduše mogli bi probati i s pristupom koji neki drugi bendovi koriste, a to je bez obzira na atmosferu među ljudima uvijek svirati i pjevati istom glasnoćom, al' nas najčešće taj pijani urnebes ponese pa sviramo i pjevamo zajedno s ekipom što jače i žešće ide...

Fora je bilo na jednoj gaži mi sviramo, ja pjevam - normalno ništa posebno - a jedna pripita cura gleda u mene i pita "A zakaj se dereš?", a mi svi prasnuli u smijeh... Tanka je granica između pjevanja i deranja... Na jednoj drugoj gaži gdje je pred kraj gaže cijela birtija iz sveg glasa pjevala s nama vidio sam da nema smisla da i ja pjevam jer se niš ne čujem samo sam na početku svake kitice oktavu višlje otpjevao početak da zna raja na kojoj smo kitici... I tako to...

Nego, rođo, što se tiče korisnih vježbi za upjevavanje - može, šalji na mail, mislim da ga imam u profilu... Hvala! :top:

Hrvoje
15-03-2007, 18:19
Imam gadnu naviku (da nekad čak i nesvjesno) kad skidam pjesmu imitiram pjevača (pjevačicu :krez: ) koji/a izvodi tu pjesmu... :rolleyes:

Jel' se to i vama događa ili već imate svoj prepoznatljiv stil od kojeg ne odstupate i u kojem pjevate sve pjesme?

Iako je ova moja navika vjerojatno razumljiva, a i neke pjesme "čudno" zvuče, ako se malo ne imitira originalni pjevač (tipa Thompsonove stvari ili Azrine, kad smo već kod Azre - recite mi "A šta da radiiiiim...?").

kojot
15-03-2007, 18:29
Imam gadnu naviku (da nekad čak i nesvjesno) kad skidam pjesmu imitiram pjevača (pjevačicu :krez: ) koji/a izvodi tu pjesmu... :rolleyes:

Jel' se to i vama događa ili već imate svoj prepoznatljiv stil od kojeg ne odstupate i u kojem pjevate sve pjesme?

Iako je ova moja navika vjerojatno razumljiva, a i neke pjesme "čudno" zvuče, ako se malo ne imitira originalni pjevač (tipa Thompsonove stvari ili Azrine, kad smo već kod Azre - recite mi "A šta da radiiiiim...?").

Hrvoje, potpuno te kontam...kada god pjevam pjesmu bilo kojeg izvođača većinom se prilagođavam izvođaču, tj. načinu na koji on pjeva...

I ja bi volio izgraditi svoj stil pjevanja ali za to treba puno vremena i vremena...

Hrvoje
15-03-2007, 18:35
Hrvoje, potpuno te kontam...kada god pjevam pjesmu bilo kojeg izvođača većinom se prilagođavam izvođaču, tj. načinu na koji on pjeva...

I ja bi volio izgraditi svoj stil pjevanja ali za to treba puno vremena i vremena...

Znači, kužimo se... :top: Al' možda kod mene postoji neki podsvjesni strah da ljudi kojima pjevam možda ne bi skužili moj način interpretacije neke poznate stvari (kao da vele "pa to ne ide tak") i onda se držim originala...

Evo recimo primjer - "Da te mogu pismom zvati" nisam baš previše slušao kako ide i početak pjevam melodijski drukčije od originala i kad je vidla clip na youtube-u Trisha je to odmah skužila... Znači ljudi skuže kad se nešto drukčije otpjeva... E sad hoće li pomisliti - "gle kak je mali kreativan" ili "gle kak mali sere i krivo pjeva" to je drugo pitanje... :bonk:

_maestro_
15-03-2007, 18:48
hheehhe, da mi vas je ćut kako pjevate mešto od massima... kako se to prilagodite.

kojot
15-03-2007, 18:52
hheehhe, da mi vas je ćut kako pjevate mešto od massima... kako se to prilagodite.

to ne možeš čuti...nije u mom repertoaru...:krez:

_maestro_
15-03-2007, 18:57
ustvari me više zanima gdje je granica između pjevanja i imitiranja nekog drugog pjevača.

kojot
15-03-2007, 19:25
ustvari me više zanima gdje je granica između pjevanja i imitiranja nekog drugog pjevača.

ne znam kako je kod drugih, reći ću na svojem primjeru, kada neku pjesmu pjevam dosta puta jednostavno stvorim svoj način pjevanja te pjesme...više mi onda nije bitan izvođač...znam da bi inače na instrumental od bilo koje pjesme brzo stvorio svoj način pjevanja, ovako mi pjevač dosta smeta, tj. povodim se njegovom izvođenju pjesme...

Trisha
15-03-2007, 20:09
A šta ćeš Hrvoje, sve šta ne treba čujem i skužim :D Mada, nije loše ni način na koji si ti pjevao ... samo sam se iznenadila jer svi pjevaju kako se u originalu pjeva ... ali mislim da je ok dodati nešto svoje, kako u sviranje tako i pjevanje

_maestro_
15-03-2007, 22:36
ali mislim da je ok dodati nešto svoje, kako u sviranje tako i pjevanje
to jest, vlastitu interpretaciju.

Trisha
16-03-2007, 00:31
to jest, vlastitu interpretaciju.

Pa da, to sam mislila, odsvirat i odpjevat pjesmu kako si ju ti doživio ... dat neki svoj pečat ..

ocvirek
24-03-2007, 20:20
[/kad ide na posao i s posla, ja to isto redovito prakticiram (najčešće pustim mp3 od Dukata i pjevam prateće vokale Stanku :D) i definitivno mi koristi... Jedino je sranje kaj ne mogu svirat kontru i vozit u isto vrijeme...:rolleyes:vozio sam se jednom prilikom sa dražićem iz ts prijatelji u autu zato što nije imao vremena čut pjesmu, koju sam ja napiso, na probi pa samo morali u autu! i vozili se mi tako stotinjak km/h, ja sviram i pjevam, on stišće gas.........odjednom uzme prim od mene i kaže kako im je neki lik poslo pjesmu pa da mi odsvira. i 4-5 km prošli nas dvojica bez ruku na volanu....................probaj i ti ali nemoj da ja poslije budem kriv!

Hrvoje
23-04-2007, 23:55
Evo baš sam slučajno nabasao na nastup Lane Klingor na Dori... Stvarno mi je žao cure kako se mučila (inače gledao sam je na Fear Factoru i onom "behind the scenes" od Fear Factora i stvarno je osvojila moje simpatije) - http://www.youtube.com/watch?v=bdJXmQQ_qPA

Nakon toga je otišla na operaciju polipa na glasnicama - http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/showbiz/clanak/art-2007,4,3,klingor_operacija,69095.jl

Mene sad zanima sljedeće - koliko brinete o svojim glasnicama (i brinete li uopće)? Ja moram priznati da otprilike znam što se smije i što ne smije, odnosno što je dobro za glas i glasnice, a što nije, ali ne mogu se uvijek toga pridržavati (nemrem sad svima u birtiji reć da ugase cigarete i provjetre birtiju jer je to loše za moj glas i ostalih kolega iz benda kad pjevamo)... Zanima me i jeste li bili na pregledu glasnica kod otorinolaringologa (ako to on radi) i jeste li imali ozbiljnijih problema s glasnicama i eventualno ovu operaciju koju sam spomenuo. Moj kolega koji je operni pjevač je stalno u strahu za svoj glas, redovito ide na te preglede i, iako mi se čini da je malo hipohondar po tom pitanju, definitivno je bolje spriječiti nego liječiti i mislim da bi svi mi trebali paziti na naš glas i glasnice, ako već na njima nije nastala nepopravljiva šteta.

Zdravlje prije svega!

Hrvoje
08-06-2007, 19:37
Potegla se tema o najboljim pjevačima među tamburašima pa da probam malo aktualizirati ovu temu jer se dosta novih forumaša/pjevača priključilo ovom forumu pa im je možda promakla...

Mene zanimaju vaša iskustva s profesionalnom podukom... Tj. jeste li ikad bili na satovima pjevanja (ili još uvijek idete), jeste li zadovoljni s vašim napretkom i vašim učiteljom? Čuo sam da jedan bend kompletno ide kod jednog profesora pjevanja (a neki članovi su i na ovom forumu) pa možda da oni vele kak to ide... Ja nisam nikad bio na satovima pjevanja, moji dečki su išli jednom (dva puta?).

Mislim da je to definitivno korisno kako bi čovjek naučio pravilnu tehniku disanja, dikciju, interpretaciju, pjevanje iz dijafragme, vibrato i općenito izvukao što bolji TON iz "dubine duše". :D

Kod sviranja se tamburaš može izvlačiti zašto nije zadovoljan tonom (trzalica, žice, tambura bla bla), al' kod pjevanja nema nikakvih vanjskih pomagala i faktora, sve je u pjevaču i ovisi o njegovoj vokalnoj tehnici (odnosno nedostatku iste).

zaim
08-06-2007, 19:56
Moje skromno mišljenje je da završiti tu školu nije zgoreg ali tko se poslije ''uvali u tezgu'' teško da može puno biti od koristi.Tu mislim na pravilno disanje(a cigara među prstima i puna krčma dima:krez: ),dikciju,interpretaciju(who cares?!?) jedino što možeš izvući određene pouke iz izvlačenja tona(dijafragma) da ti grlo što duže traje.A što se tiče vibrata, ono je dosta stvar pojedinca(urođeno) a dugim gažiranjima se on samo povećava(temeljim na osobnom primjeru) mada nastojim da nikada ne pređem onu granicu ''kafanskog vibrata'' nego se trudim ostati u tamburaškim okvirima.Ali problem je i u repertoaru jer kad pjevaš sevdah, to ne može zvučati kao ''Vela luka'' pa moraš malo ''zaševeriti'',kapiš?
Ukratko, rezime svega je slijedeće - da li se svatko od nas,kad položi auto-školu pridržava strogo pravila u prometu i redovito čita baš sve znakove kraj puta.To se s vremenom gubi. Jedino se držiš onih osnovnih načela da ne bi netko izginuo zbog tebe na cesti.

Johnny
08-06-2007, 20:02
Ja sam se kao primaš u svojem bendu previše trudio oko pjevanja te sam samim time zanemario kvalitetu sviranja i sad mi se sve više čini da ni u jednom ni u drugom nisam dovoljno dobar!!!

Hrvoje
08-06-2007, 20:12
Tu mislim na pravilno disanje(a cigara među prstima i puna krčma dima:krez: ),dikciju,interpretaciju(who cares?!?) jedino što možeš izvući određene pouke iz izvlačenja tona(dijafragma) da ti grlo što duže traje.

Da, ovo što se pušenja tiče je fakat pušiona... Inače ne pušim (nikad nisam i neću), al' kaj mi to vrijedi kad su birtije pune pušača i dima. I onda sljedeće jutro nakon neke takve zadimljene gaže udahnem punim plućima i zakašljem se. Pitao sam se zašto, a sad mi se čini da je to od nagutanog dima. Jer pjevanje iz sveg glasa "troši" puno više zraka nego lagano čavrljanje i samim time se nagutam puuuuuno dima. Kaj mislite jel' bi to moglo biti to?

A što se tiče vibrata, ono je dosta stvar pojedinca(urođeno) a dugim gažiranjima se on samo povećava(temeljim na osobnom primjeru) mada nastojim da nikada ne pređem onu granicu ''kafanskog vibrata'' nego se trudim ostati u tamburaškim okvirima.

Što se vibrata tiče, on je bio (a i djelomično ostao) srcu mome tiha patnja. Bio sam jako nesretan što ne znam izvesti vibrato pa sam mukotrpnom tehnikom pokušaja i pogrešaka (i traženja informacija na netu) uspio doći do koliko-toliko zadovoljavajućeg rezultata, iako se i danas ponekad kad čujem neku snimku sebe kako pjevam razočaram neuglađenošću i neizrađenošću tog mog "samoukog vibrata". Treba vježbati... I učiti od najboljih...

Slušajući razne moje kolege koji slično kao i ja muku muče s tim vibratom, pitam se nešto - jel' bolje pjevati "ravno" ili s ne-baš-savršenim vibratom (sad je pitanje što je savršeni vibrato, uglavnom da bude ritmički točan (ne meketav) i ne niti predubok, ni preplitak). Ispričavam se glazbeno obrazovanim forumašima na terminologiji... :bonk: E, da, mogao bi gazy malo možda o teoriji vibrata (ili bilo koji akademac)... Mislim da je teorija ista i kod pjevanja i kod sviranja puhačkih instrumenata...

I pitanje - može li se (smije li se) uopće tamburaška glazba pjevati BEZ vibrata? Po meni, ako pjevaš neku Bogdanovu pjesmu bez vibrata, to nije to... But that's just me... I naravno, ako netko ne zna pjevati s vibratom, pjeva kako zna i umije, ali kako svaki tamburaš treba naučiti što ljepše trzati tako bi i svaki pjevač tamburaške glazbe trebao naučiti pjevati sa što ljepšim i milozvučnijim vibratom.

Hrvoje
24-06-2007, 22:32
Primijetio sam da sam prilično nezadovoljan svojim pjevanjem (pogotovo nekontrolirani vibrato, neispjevavanje tonova do kraja, ne pogađanje direktno tonova nego "klizanje" do njih itd.) kad čujem live snimke s radija, festivala i sl. pa sam odlučio, kad nađem vremena, snimati svoje pjevanje i onda analizirati greške i poraditi na njihovom otklanjanju. U teoriji mi se čini dobra ideja. Jedino što je otegotna okolnost kod pjevanja u bendu činjenica da istovremeno moram i svirati kontru što više-manje radim automatski, ali definitivno oduzima dio koncentracije koji treba biti usmjeren na što kvalitetnije pjevanje. Nadam se da će ovo moje vježbanje / eksperimentiranje sa snimanjem doma pomoći i na borbi protiv treme od bitnih nastupa na razglas ili treme od snimanja u studiju (ja, slušalice, membrana i mikrofon :o ). Živi bili pa vidili... Nemre škodit. A iako me maestro već par puta strogo ukorio da ne dijelim savjete okolo o stvarima o kojima nemam pojma, ovaj puta neću dijeliti ovo kao savjet nego kao "opciju koju možete/ali ne morate/ali možete :krez: probati ako niste potpuno zadovoljni s pjevanjem, ali niste ziher di je greška, a želite poboljšati". Znam dosta ljudi koji nisu zadovoljni kako im glas zvuči na snimkama i ja sam jedan od onih... Sam sebe čujem "bolje", glas mi ima više basa i "safta", a kad se čujem na snimci to mi zvuči plitko i patkasto... Pa je najbolje snimit se, čut kaj valja i kaj ne valja i probat popravit ono kaj ne valja.

Evo jedan primjer tog auto-snimanja... Prvo sam htio samo đitru i prvi glas, al' pošto volim pjevat i druge glasove osim glavnog (al' pošto sam glavni vokal nemam često prigodu za to) snimio sam još par glasova.

Molim samo bez napada, je, ovo je možda malo "ekshibistionistički" i ne, ne mislim da sam to super otpjevao (kao prvo tekstovi su krivi, vibrato na leadu (pokušaj istog) je kriminalan, onaj ukras na kraju komičan, al' bar je intonacija tu negdje :bonk: ). Tko hoće nek posluša, tko ne, neka ignorira...
http://web.vip.hr/h.ban.vip/Tiffany.mp3

P.S. Pitanje za kolege pjevače - jel' pjevate još neke stilove glazbe koji nisu vezani za tamburu (osim tamburaških, starogradskih, sevdah, zabavnjak,narodnjak, klapa i sl.)? Tipa rock, pop, jazz, metal itd. Ono za svoj gušt ili ako imate neke stvari u repertoaru koje su neobične za tamburaški bend. Iako danas praktički svaki tamburaški bend svira sve i svašta...

P.P.S. Zgodne vježbice, bar meni, za pjevanje i intonaciju su npr. početak od "Kad sam bio mlađan lovac ja (zvuči jednostavno za otpjevat, al' malo je zeznut)" ili dio u "Ako si ti pupoljak od ruže" - "Ja ću biti grana od tog cvijeta" pa u "Zvijezda tjera mjeseca" - "... bijelo lice umiva"... Naravno neki predlažu i pjevanje raznoraznih ljestvica i modusa, al' to mi je dosadno, bolje mi je ovak na "živim" primjerima.

Hrvoje
10-08-2007, 13:22
Nabavio sam nedavno Celemony Melodyne plugin koji se navodno koristi u svim profi studijima za "štimanje" glasa, tj. eliminiranje falševa i slično. Zgodna je stvar npr. dati si intonaciju otpjevati nešto, snimiti i onda izanalizirati s tim pluginom da se vidi koliko imate točnu intonaciju. I stvarno se može dobro poštelati (pretpostavljam da taj ili neki slični programčić Miro Škoro jako voli i koristi u produkciji :bonk: :krez: )...

Evo video prezentacija o čemu se radi:
http://www.celemony.com/cms/index.php?id=plugin1

I pitanje za sve pjevače, jel' kad snimate, ton-majstor štima vaš glas naknadno s ovim ili sličnim programom, ostavlja ako i postoji neki manji falšić ili otpjevate sve savršeno?

Ja iskreno ne znam jel' naš tonac koristi tak nekaj na mom glasu, al' znam da mi često na snimanju veli da ponovim nešto jer sam bio "previsok" ili "prenizak" pa mi se čini da ne voli baš te pluginove koristit nego voli imati čisto i točno snimljen vokal...

Hrvoje
16-08-2007, 12:53
Vidim da ova tema baš i ne privlači previše pozornosti, a iskreno se nadam da to ne znači da tamburaši pridaju i malo važnosti i pozornosti poboljšanju kvalitete i kvantitete zvuka koji izlazi iz njihovih ustiju.

Ja bih imao jedno pitanje, proširenje teme na "tamburaško zborsko pjevanje" odnosno na postavljanje glasovnih dionica unutar malog tamburaškog sastava. Do sada sam uglavnom pisao o solo-pjevanju, tj. o pjevaču-solisti (lead vocalist, glavni pjevač, front man, "zvijezda" :krez: ), a sad bih htio nešto više saznati o cjelokupnoj vokalnoj slici vokalno-tamburaškog sastava.

Kao glavni pjevač u bendu ja u de facto preko 90% pjesama pjevam prvi glas (sorry na terminologiji, nije točna, al' ću je koristiti - prvi glas (glavni), drugi glas ("terca"), treći glas (ono kaj je ostalo :krez: :bonk: )), a u onim ostalima ili odmaram ili pjevam (pokušavam pjevat) drugi glas.

E sad, mene bi zanimalo kako vi imate postavljeno pjevanje u svom bendu (ili kako bi u idealnim uvjetima trebalo biti)?

Po meni, u većini pjesama bi u kitici trebao biti samo prvi glas (u nekim pjesmama, npr. podravskim prvi+drugi), a u refrenu "ulijeću" svi (mislim da je jako bitno da SVI članovi sastava pjevaju, ne prihvaćam objašnjenja "teško mi je pjevat i svirat" - vježbaj, brate! :D ).

Raspored glasova: e tu sad ne znam kak bi to trebalo postavit (za peteročlani sastav npr.) - prvi-drugi-treći (a kaj ostala dvojica - da duplaju prvi ili drugi, ili oktavu višlje treći ili oktavu dublje prvi ili kaj?)...

Pitanje: prateći vokali - vibrato -> da ili ne? Negdje sam čuo, pročitao da bi prateći vokali trebali pjevati bez vibrata (i slažem se s time, pošto oni stvaraju harmoniju i bitno je imati čisti ton i intonaciju). S time da je teško naći pjevače da imaju ful isti vibrato, a ako nemaju isti onda se miješaju i to ne zvuči lijepo.

Da ne širim previše temu dosta su ove dvije točke (pitanja).

1. Raspored glasova
2. Prateći glasovi - s vibratom ili bez

Jako je dobro imati u bendu nekoga tko može jako visoko pjevati i nekog tko može "basirati", imate li vi takve u bendu? Visina se doduše može dobiti i navježbati, al' dubina ne (toliko)...

_maestro_
16-08-2007, 12:58
ovome gore nadometnuo bih još jednu situaciju koja me smeta kod tamburaškog grupnog pjevanja.
malo tko vodi računa o stilu glazbe koju pjeva, pa svaku, ali baš svaku jebenu pjesmu nastoji otpjevati višeglasno.
to je ok za većinu repertoara kojeg izvodimo, poželjno npr. u dalmatinskim pjesmama, ali muka mi dođe kad netko na silu ide pjevati višeglasno npr. nema lepše devojke ili moja mala nema mane.
mante se toga. u mađarskoj tradiciji nema višeglasnog pjevanja. nema čak niti drugog glasa u vidu terce ili sekste...

Hrvoje
16-08-2007, 13:09
ali muka mi dođe kad netko na silu ide pjevati višeglasno npr. nema lepše devojke ili moja mala nema mane.
mante se toga. u mađarskoj tradiciji nema višeglasnog pjevanja. nema čak niti drugog glasa u vidu terce ili sekste...

Hm... Za višeglasno pjevanje primjerice "Nema ljepše djevojke" su "krivi" Dukati pošto su to oni višeglasno otpjevali i snimili, a znamo koliki utjecaj su imali (imaju) na tamburašku scenu... Meni osobno "N.lj.d." ok zvuči višeglasno otpjevano (bilo to u mađarskoj tradiciji ili ne)...

Tko smišlja (je smišljao) vokalne aranžmane za Dukate (Majić/Špegelj). Jesu li oni "patentirali" ono "uuuuu", "aaaaa", "mmmmm" u pozadini i slične fore u tamburaškoj muzici? Super mi je "mmmm", "aaaaa", "uuuuu" u "Ako odeš ti" pred kraj... :top:

_maestro_
16-08-2007, 13:20
Tko smišlja (je smišljao) vokalne aranžmane za Dukate (Majić/Špegelj). Jesu li oni "patentirali" ono "uuuuu", "aaaaa", "mmmmm" u pozadini i slične fore u tamburaškoj muzici? Super mi je "mmmm", "aaaaa", "uuuuu" u "Ako odeš ti" pred kraj... :top:

to je prvi dukatima napravio andrej baša, kad su u njegovom studiju snimali prvi album. sam je nasnimio aaaaaa i mmmmmm na pjesme zbog tebe i ej mladosti...
kasnije je to dukatima sjelo kao jedan od znakova prepoznavanja, kao dio njihove zvučne slike.

što se tiče pjesama s madjarskim štihom, mislim da je dobro uvesti malo raznolikosti u pjevanje, pa kod njih izbjegavati višeglasje.
može ih pjevati samo solist, ali isto tako svoj učinak ima i kada petorica otpjevaju refren unisono.
počinjemo govoriti o ukusima. hehe.

Hrvoje
16-08-2007, 13:26
to je prvi dukatima napravio andrej baša, kad su u njegovom studiju snimali prvi album. sam je nasnimio aaaaaa i mmmmmm na pjesme zbog tebe i ej mladosti...
kasnije je to dukatima sjelo kao jedan od znakova prepoznavanja, kao dio njihove zvučne slike.

Da, po tome su stvarno prepoznatljivi. Samo šteta da se ne potrude i uživo ne otpjevaju (bar približno) k'o na snimci... Znam da to nije u praksi ni izvedivo pošto nasnime 15 vokalnih traka, al' mogli bi probat. Doduše zadnji put uživo sam ih čuo prije par godina, a i bil sam pod gasom pa se unaprijed ispričavam ako ipak tak pjevaju (s aaaa i mmmmmm).

Al' ja bi da se vratimo na ona moja 2 pitanja - raspored glasova, prateći glasovi - vibrato...

EDIT: Baš u playlisti naletila Ex Panonia i Brala Jana kapini (a i Eleno) - sviđa mi se kak to pjevaju zborski, stalno svi (i kitica i refren)...

zaim
16-08-2007, 13:34
Maestro je potpuno u pravu ali ima još jedna situacija kad prateći vokali trebaju pjevati a njih nema.E to tek ne volem:down: Zato sam pobornik ideje da oni(prateći) pjevaju i kad ne treba.:D
Inače, puno bendova kuburi sa slabom pjesmom i malo bendova ima više dobrih pjevača.''Prelistajte'' si malo u glavi ove ''poznatije'' bendove koje poznajete pa ćete vidjeti da je tako.Obično je tu ''udarni'' frontmen i možda još jedan koji ga može malo odmoriti.Ostali - 'blejada'!Jedini bend, za koji znam da itekako vodi računa o pjevanju, jer imaju sviračke i pjevačke probe, je ''Berdeband''(ako ima još koji, molio bi da me se nadopuni).
Što se tiče mog benda, situacija je solidna.Ja, kao prvo grlo:krez: otpjevam 98% repertoara što izgleda malo naporno ali me zato dečki poštede kad, recimo, imamo pratnju preko dana(svatovi) a ja ''nastupam'' tek navečer, u sali!I na tome im svaka čast!Ipak je to u interesu svih nas,zar ne?U protivnom ne bi mogao izdržati do jutra jer i godine čine svoje:krez: mada se sad malo vadim i na iskustvo a i naš basprimaš Vjeko, koji vodi računa o razglasu se već ''izveštio'' pa me dobro naštima tako da to izgleda lakše i dugotrajnije.
Moji prateći vokali su raspoređeni tako da drugi basprim pjeva svoju dionicu, treći basprim(čelović) svoju, prim pjeva drugi glas a nekad mi ode i za oktavu gore(prvi glas) a prvi basprim i kontra pjevaju prvi, zajedno sa mnom(uglavnom).A berdaš ko svaki berdaš pjeva onu duboku lagu tako da mislim da smo pokriveni prilično.Još kad je koncentracija na nivou, nitko sretniji od mene!
A što se tiče vibrata, tu se kod nas ne vodi toliko računa(prateći vokali) već svatko pjeva svojim prirodnim vibratom što mu je dala majka priroda!Jedino se ja nastojim prilagoditi repertoaru i ako se npr. pjeva Dalmacija, nastojim vibrato svesti na najmanju moguću mjeru a kad se ''ciganči'' onda ga dodatno istaknem da zvučim ''kafanski'' mada je i to još uvijek velika razlika od npr. ''pjevača narodnjaka''!
Hrvoje, zadovoljan?

_maestro_
16-08-2007, 13:37
Al' ja bi da se vratimo na ona moja 2 pitanja - raspored glasova, prateći glasovi - vibrato...

ja bih se tu ugledao na raspored glasova u klapama. naravno, preduvjet je da svi u bendu pjevaju.
u svakom slučaju, idealno je uskladiti pojedine pjevačke dionice s glasom pojedinca, ali nije sve uvijek tako jednostavno. netko ko svira 2. basprim, a ima visoki glas (tenor) ima problem...
po glasu bi trebao pjevati gornju (najčešće vodeću) dionicu, a po instrumentu 2.glas. i tako. okruglo, pa na ćošak. ali svaki bend može naći rješenje za sebe.

u dukatima basist ima najviši glas... pa opet fino funkcioniraju.
tu, kod basa, kontre i čela ima prostora za kombinacije, jer nisu instrumentalnom dionicom vezani za voklanu.

ipak, prvi kriterij mora biti prirodni raspon glasa svakog pojedinca, kako se nebi događalo da tenor pjeva basove dionice i obratno.

_maestro_
16-08-2007, 13:42
''Prelistajte'' si malo u glavi ove ''poznatije'' bendove koje poznajete pa ćete vidjeti da je tako.Obično je tu ''udarni'' frontmen i možda još jedan koji ga može malo odmoriti.Ostali - 'blejada'!Jedini bend, za koji znam da itekako vodi računa o pjevanju, jer imaju sviračke i pjevačke probe, je ''Berdeband''(ako ima još koji, molio bi da me se nadopuni).

pa da nadopunim: sitni sati. od njih 5 u bendu, četvorica mogu svaki za sebe otpjevati cijelu svadbu kao lead vokal.
jedino primaš nije vodeći pjevač, ali on odlično odrađuje dionice u gornjoj lagi (išao je bez problema gore do c2... ne znam je li se potrošio u zadnje vrijeme).

grizli i kalahan su na forumu, pa oni mogu više o tome.

Hrvoje
16-08-2007, 13:46
Maestro je potpuno u pravu ali ima još jedna situacija kad prateći vokali trebaju pjevati a njih nema.E to tek ne volem:down: Zato sam pobornik ideje da oni(prateći) pjevaju i kad ne treba.:D

E to i ja mrzim, kad se moram okretati i gledati dečke i davati im signale da pjevaju... :down: :mad: To vjerojatno svi glavni vokali mrze kad čuju da su u refrenu "sami" ili ih bojažljivo tu i tamo kolega prati...

A sigurno i svi vole kad se "zaori" i kad pjevanje zvuči baš onak kak treba, moćno, glasno, jasno i široko... :top:

Kod višeglasnog pjevanja bitna je koncentracija, navježbanost, disciplina i odgovornost. Već sam vjerojatno negdje napisao, a ponovit ću opet - ljudi koji nas slušaju više daju pažnje pjevanju nego sviranju.

zOnZi
16-08-2007, 14:01
Što se vibrata tiče, on je bio (a i djelomično ostao) srcu mome tiha patnja. Bio sam jako nesretan što ne znam izvesti vibrato pa sam mukotrpnom tehnikom pokušaja i pogrešaka (i traženja informacija na netu) uspio doći do koliko-toliko zadovoljavajućeg rezultata, iako se i danas ponekad kad čujem neku snimku sebe kako pjevam razočaram neuglađenošću i neizrađenošću tog mog "samoukog vibrata". Treba vježbati... I učiti od najboljih...

Slušajući razne moje kolege koji slično kao i ja muku muče s tim vibratom, pitam se nešto - jel' bolje pjevati "ravno" ili s ne-baš-savršenim vibratom (sad je pitanje što je savršeni vibrato, uglavnom da bude ritmički točan (ne meketav) i ne niti predubok, ni preplitak).
I pitanje - može li se (smije li se) uopće tamburaška glazba pjevati BEZ vibrata? Po meni, ako pjevaš neku Bogdanovu pjesmu bez vibrata, to nije to... But that's just me... I naravno, ako netko ne zna pjevati s vibratom, pjeva kako zna i umije, ali kako svaki tamburaš treba naučiti što ljepše trzati tako bi i svaki pjevač tamburaške glazbe trebao naučiti pjevati sa što ljepšim i milozvučnijim vibratom.

Ne znam, možda je to opet stvar ukusa...ali meni taj vibrato uopće nije neki štos...pa je.. ga led meni je puno veći štos otpjevat ravan, čist ton, pa neka to bude C, ali neka onda taj C uistinu i bude C, a ne nakon par sekundi ode između C i cis ili ces, H kako god već....Uvijek se naježim kad mi dkranjce pusti snimke od jednog pjevača...,zovimo ga xy, i kad čujem kako točno pjeva, a da pritom vibrato gotovo uopće i ne koristi...jednostavno on svaki ton sluša prije nego što ga otpjeva, i zato čovjek ne fula, igra se s glasom kako hoće, čuje sve ostale harmonije, klasične, jazz koje god hoćeš...osjetiš zrak u tom njegovom glasu, sve...E sad, nekima je to urođeno, čuju, imaju strašan sluh, i još k tome glasovne mogućnosti, i kada se to poklopi sa radom i vježbanjem dobiva se vrhunski rezultat...

eXeR
16-08-2007, 14:59
vibrato je potreban u narodnoj glazbi...tj ta glazba ga zahtjeva...i to onaj siroki vibrato.naravno da je bolje ako je ravan ton ,ili vibrato s falsom. ali pravi pjevaci znaju ga koristit..

Hrvoje
16-08-2007, 15:03
vibrato je potreban u narodnoj glazbi...tj ta glazba ga zahtjeva...i to onaj siroki vibrato.naravno da je bolje ako je ravan ton ,ili vibrato s falsom. ali pravi pjevaci znaju ga koristit..

Možeš malo pojasniti što ti smatraš kad pišeš "vibrato s falšom"? :confused:

eXeR
16-08-2007, 15:05
Primijetio sam da sam prilično nezadovoljan svojim pjevanjem (pogotovo nekontrolirani vibrato, neispjevavanje tonova do kraja, ne pogađanje direktno tonova nego "klizanje" do njih itd.) .

moras vjezbati... moras znati kontrolirati vibrato.. moras do kraja ispjevavat tonove, i klizanje neke pjesme dopustaju. neke ne. to naravno obicnim ljudima je svejedno.. nitko to nece primjetiti ali onaj tko se malo razumje, vidit ce te greske

Hrvoje
16-08-2007, 15:09
moras vjezbati... moras znati kontrolirati vibrato.. moras do kraja ispjevavat tonove, i klizanje neke pjesme dopustaju. neke ne. to naravno obicnim ljudima je svejedno.. nitko to nece primjetiti ali onaj tko se malo razumje, vidit ce te greske

Reci mi nekaj kaj ne znam... ;) Kao što sam već spominjao, zgodno je snimiti se i onda analizirati pjevanje (intonaciju, kvalitetu vibrata) kroz razne programe koji postoje za eliminiranje falševa i slične stvari. Dosta sam zadovoljan kako sam kontrolirao vibrato sad na snimanju za TV (+30 u hladu). Uvijek može bolje, naravno...

zOnZi
16-08-2007, 15:33

Jesi l' siguran??? Ili brkaš vibrato s nekim drugim stvarima...

MaRu
17-08-2007, 21:57
U glavnom ne volim vibrato... kad smo prvi put isli u neki Oper ja sam pitala ako ta zena uopce moze pjevat... Ali ako nije previse i ako je natural moze u neke pjesme. Kad sam dosla u Hrvatskoj cula sam prvi put to tradicjonalno Vibrato i to je bilo malo cudno. Sad mislim, ako cujem ljudi iz sela tu, da je bas dobro sa narodnom muzikom... ako covjek moze pjevat :)
Ali u drugi glazba ne zelim vibrato... i nema u njemacke narodne pjesme... ali mi ne znamo nase pjesme... najvise prvi strofa i to je to ("Njemci su narod prve strofe" nekoga iz Poljska je me rekao... tocno je, nazalost)

eXeR
17-08-2007, 23:22
ne brkam.. vibrato, valjda znas sta je to.. uglavonom. potreban je.. u narodnoj, pa i u svoj glazbi. kako ces otpjevat neku sevdalinku bez vibrata? na sta ce to zvuicit?

Miha
17-08-2007, 23:28
ne brkam.. vibrato, valjda znas sta je to.. uglavonom. potreban je.. u narodnoj, pa i u svoj glazbi. kako ces otpjevat neku sevdalinku bez vibrata? na sta ce to zvuicit?
OT: Jel se ti možda drogiraš?

zOnZi
18-08-2007, 00:31

Znam, znam...A znaš li ti što je to kad na jednom slogu otpjevaš niz od nekoliko tonova, ili k'o Džinović kad otpjeva mali milijun na plakaa-aa-a-aaaaa-aaa-leee-eeeeeee.........????????

MaRu
18-08-2007, 22:41
strasno :bonk: :)

IvanZU
19-08-2007, 10:51
ne brkam..
.....eo brke koji voli mrke.....kafe piti a ne šećeriti.......ijujuu...:krez:

eXeR
19-08-2007, 21:22
Znam, znam...A znaš li ti što je to kad na jednom slogu otpjevaš niz od nekoliko tonova, ili k'o Džinović kad otpjeva mali milijun na plakaa-aa-a-aaaaa-aaa-leee-eeeeeee.........????????

NE AL TO NIJE VIBRATO.. NE PRICAM O TOM

zOnZi
19-08-2007, 21:41
NE AL TO NIJE VIBRATO.. NE PRICAM O TOM

E, a takav oblik pjevanja je također zastupljen u svim vrstama glazbe, pa tako i u narodnoj....Želim reć da nije sve u tom vibratu, on može bit vrlo lijep i interesantan međutim mnogi "pjevači" ga ne znaju koristit, tj. koriste ga i kad treba i kad ne treba...isto k'o kad neko šara i šara po tamburi, ponekad bespotrebno.........

eXeR
19-08-2007, 23:39
E, a takav oblik pjevanja je također zastupljen u svim vrstama glazbe, pa tako i u narodnoj....Želim reć da nije sve u tom vibratu, on može bit vrlo lijep i interesantan međutim mnogi "pjevači" ga ne znaju koristit, tj. koriste ga i kad treba i kad ne treba...isto k'o kad neko šara i šara po tamburi, ponekad bespotrebno.........

da..pa lako je sarat. kad neznaju nesto interpretirat kako treba onda saraju.. mnogo je teze to odsvirat kako treba nego drkat po tamb.. da.. taj oblik ima u sevdalinkama isto..ali bez vibrata, nema nista. i zato ima pjevaca koji su dobri, i koji su losi

Hrvoje
21-08-2007, 19:07
Malo je skrenula rasprava...

Pa da podsjetim na moja pitanja...

1. Raspored glasova
2. Prateći glasovi - s vibratom ili bez

Mislav
21-08-2007, 22:31
Inače, puno bendova kuburi sa slabom pjesmom i malo bendova ima više dobrih pjevača.''Prelistajte'' si malo u glavi ove ''poznatije'' bendove koje poznajete pa ćete vidjeti da je tako.Obično je tu ''udarni'' frontmen i možda još jedan koji ga može malo odmoriti.Ostali - 'blejada'!Jedini bend, za koji znam da itekako vodi računa o pjevanju, jer imaju sviračke i pjevačke probe, je ''Berdeband''(ako ima još koji, molio bi da me se nadopuni).

Po mom misljenju najbolji vokali u tamburaskoj muzici su Šarmeri
Decki pjevaju prestrasno:top: :top: :top:

eXeR
22-08-2007, 11:38
trenutno je marinko iz dika najbolji

matija_vg
22-08-2007, 12:06
da ali ovdje je rasprava o rasporedu glasova u bendu i kvaliteta pjevanja cjelog benda ko pjevacke cjeline (ovo si mogo napisat u temi o pjevacima)

a kaj je mislav reko nisam ih u živo ćuo ali mislim da nije nista reko kaj nije istina:)

jasno ima bendova koji rade pjevacke probe i rade na svom pjevanju idu na satove pjevanja ili samo pjevac tj. glavni vokal benda ide i ja to u potpunosti podrzavam jer je to ulaganje u sebi isto ko i sviracke probe pa zasto se nebi na mjesec mogla odvojit dva sata pa radit s covjekom koji se bavi s tim:top:

jer od toga danas sutra moze biti samo koristi a vecina nas tamburasa se dere a ne pjeva po meni zalosno ali istinito i nezna pravilno koristit glas, pjevanje iz dijafragme, pravilno disat.............da sad ne nabrajam a za sve to trebaju satovi pjevanja

a u bendu bi trebalo iskoristiti svaciji potencijal jer ko got kaze da nemoze pjevat ljen je i laze nemoras pjevat glavni vokal ali mozese nekakav drug il treci glas i svakom nesto odgovara ali to je stvar benda kak rasporede glasove
a i kad svi pjevaju bend vise dode do izrazaja a i rasterete pjevaca

a jedanput sam bio za stolom sa mikiyem i bas je bilo nesto o pjevanju i on je reko jednu stvar koja je dosta efektna, ako u bendu ima barem dva covjeka koji mogu otpjevat tj. vodit stvar da se podjele na stvari koje pjevaju i onda kod ljudi koji te slusaju proradi kliker gle kak su dobri vidis i ovaj pjeva a i malo za promjenu:top: :top:

eXeR
22-08-2007, 12:21
dobro, sta si se odma uspjenio

matija_vg
22-08-2007, 12:23
dobro, sta si se odma uspjenio

ma nisam samo sam reko da o marinku svoje misljenje mozes pisat u temi o pjevacima a mislim da se tu napokon bude stobom slozila vecina forumasa:ples: :ples: :ples:

eXeR
22-08-2007, 13:09
ma nisam samo sam reko da o marinku svoje misljenje mozes pisat u temi o pjevacima a mislim da se tu napokon bude stobom slozila vecina forumasa:ples: :ples: :ples:

naravno da bi se slozila jer je on jedini kvalitetanm pjevac tamb glazbe u Hr.

nido
22-08-2007, 14:30
E Exeru, baš si bezveznjak običan.
Dugo gledam kaj pišeš i nikada ti ne odgovorim. Baš nemaš nikakvog duha.:down:

eXeR
22-08-2007, 15:23
E Exeru, baš si bezveznjak običan.
Dugo gledam kaj pišeš i nikada ti ne odgovorim. Baš nemaš nikakvog duha.:down:

kakvog duha? aa ?

Hrvoje
22-08-2007, 16:40
Bravo matija_vg na trudu da vratiš ovu temu na pravi kolosijek. Cijenim to. :top: A ovo "mislim da Šarmeri najbolje pjevaju" ili "Marinko iz Dika je najbolji" definitivno ne spada u ovu temu... :mad:

Svaka njima čast, ali ova tema je zamišljena kao razmjena iskustava iz prve ruke i međusobnih ideja, savjeta kako bismo mi sami postali što bolji pjevači. Stvarno sam razočaran da od toliko tamburaških pjevača na ovom forumu NITKO ne želi napisati nešto o tome (pjevanju).

Ako ste svi vi prezadovoljni svojim pjevanjem, blago vama. Ja sam svjestan koliko još trebam raditi na svom pjevanju i drago mi je da još uvijek imam mjesta za napredak.

I definitivno se slažem s ovim što piše matija_vg -> "a u bendu bi trebalo iskoristiti svaciji potencijal jer ko got kaze da nemoze pjevat ljen je i laze nemoras pjevat glavni vokal ali mozese nekakav drug il treci glas i svakom nesto odgovara ali to je stvar benda kak rasporede glasove
a i kad svi pjevaju bend vise dode do izrazaja a i rasterete pjevaca" :hail:

Najjači su mi oni stavovi - "nemrem ja pjevat, nisam ja za to, nemam ja glas" itd. :rolleyes: Ja sam živi dokaz da svatko može naučit pjevat :bonk: , jer kad ja čujem neke starije snimke sebe kak pjevam, shvatim da sam itekako napredovao...

Treba samo malo sluha, ritma, volje i vježbe...

EDIT: Mda, kad malo bolje razmislim, na ovom forumu ni nema previše razmjene ideja, savjeta i sličnih stvari vezanih za tamburanje i pjevanje. Ja sam od toga odustao jer sam bio prozivan zbog toga da "solim pamet" i slično, ali ne znam zašto i drugi članovi koji nisu imali neugodnih iskustava i reakcija, a imaju što reći i naučiti ostale zaziru od toga.

Mislav
22-08-2007, 22:27
Bravo matija_vg na trudu da vratiš ovu temu na pravi kolosijek. Cijenim to. :top: A ovo "mislim da Šarmeri najbolje pjevaju" ili "Marinko iz Dika je najbolji" definitivno ne spada u ovu temu... :mad:

Ja se ispricavam Hrvoje na OT-icarenju samo je G.Zaim pitao da ga se upotpuni pa nisam smatrao shodnim da to radim u drugoj temi, ali ako je tako moralo sorry

A sto se tice savjeta nitko ti preko foruma nece moci obasniti kako da bolje pjevas ili sto vec, za to su potrebni satovi pjavanja sa uciteljem pjevanja i sati vjezbanja kod kuce.
Jos jednom sorry za OT stvarno mi nije bila namjera skrenuti temu u skroz krive vode

klas
22-08-2007, 23:27
ja ču nešto reći o svom pjevanju....
nisam glavni pjevač u svom bendu,niti vjerujem da ću to ikada i biti,osim ako je riječ o bečarcima.....
...ja sam znam koliko sam napredovao u smislu pjevanja,a u tome mi je najviše pomoglo to što sam išao na vokalne probe KUD-a "Željezničar" dok ih je još vodio gosp.Duško Topić,...
...nisam samo ja uvidio napredak nego i drugi koji su po meni najbolje mjerilo da ti netko kaže jesi li u nečem dobar ili ne....
...ja recimo neču isprve pogoditi zadan ton,ali ako netko pored mene nešto pjeva,bez greške mogu uhvatiti isti taj ton.....tako kod nas u bendu ja lijepo stanem pored kuma koji pjeva drugi glas i samo njega kopiram i eto.....
..naravno da imam želju još bolje pjevat,samo što trenutačno za to nemam vremena,a iskreno ni novaca...a svi znamo da je bar kod pjevanja potrebna stručna pomoć...
eto....ak sam i promašio temu nemojte zamjerit

Hrvoje
23-08-2007, 09:08
Ja se ispricavam Hrvoje na OT-icarenju samo je G.Zaim pitao da ga se upotpuni pa nisam smatrao shodnim da to radim u drugoj temi, ali ako je tako moralo sorry

Ma nema frke, al' do ove teme i tematike mi je jako stalo pa sam malo osjetljiv.

A sto se tice savjeta nitko ti preko foruma nece moci obasniti kako da bolje pjevas ili sto vec, za to su potrebni satovi pjavanja sa uciteljem pjevanja i sati vjezbanja kod kuce.

Hm... S prvim dijelom rečenice se ne bih potpuno složio jer sam preko raznih foruma (i preko interneta općenit) posredno ili neposredno naučio dosta stvari koje su mi pomogle da poboljšam svoje pjevanje. Naravno ima puno savjeta "sumnjive kvalitete" pa treba isprobati, vježbati i eksperimentirati pa vjerujem da je pjevački napredak puno brži i kvalitetniji (sad dolazim do drugog dijela tvoje rečenice) ako ideš na satove kod dobrog profesora pjevanja.

Ali sve ovo ne odgovara na ona moja dva pitanja... :rolleyes:

A kad već nitko ne želi dati svoje mišljenje evo da ja dam svojih "pet lipa".

Mislim da bi prateći vokali trebali pjevati bez vibrata kako se njihov vibrato ne bi ispreplitao s vibratom glavnog vokala (ako ga ima, vibrata, ne glavnog vokala :krez: ). Naravno ukoliko je riječ o studijskom snimanju gdje sve vokale snimi jedna osoba može se dobiti i zanimljiv efekt ako se snimi, recimo 5 vokala (isti pjevač) i svi imaju isti vibrato... Ja se više ne sjećam točno, al' na pjesmi "Tri muži" di sam snimio uz glavni i par pratećih glasova (u kitici drugi glas i u refrenu), mislim da sam pjevao s vibratom i prateće, al' nešto "plićim"... E sad, recite mi da znam za ubuduće, da prateće pjevam skroz bez vibrata ili...?

Što se tiče rasporeda glasova, nekakva solucija za pet tamburaša nekakvog standardnog raspona glasa, troglasno pjevanje, neka jednostavnija pjesma -
1. glavni vokal
2. gornja terca
3. "treći" glas
4. gornja terca al' oktavu dublja
5. ? nek duplira nekaj, po mogućnosti gornju tercu

Tak bi to recimo ja posložio. Moram priznati jednu stvar da ne kužim baš treći glas, odnosno kako bi se on trebao pjevati (što manje tonova, znači da drži harmoniju, ili da se ipak mijenja i gdje je moguće, "aktivnije" prati melodiju). Treći glas je po meni jako bitan i čini veliku razliku u zvučnoj (vokalnoj) slici... Velika je razlika jel' neka stvar otpjevana dvoglasno ili troglasno (naravno ne može se svaka pjesma pjevati troglasno da bude jasno, al' u nekima to paše).

_maestro_
23-08-2007, 10:01
hrvoje... ti sve pokušavaš svesti na neka jednostavna pravila, šablone i recepte. e pa ne postoji univerzalni recept za postavu vokala u bendu. to je stvar poznavanja harmonije i to ljudi uče u školama.
ti si pretpostavljam svjestan te činjenice, a stalno pokušavaš sve svesti na par jednostavnih pravila, pa mi je čudno.

Hrvoje
23-08-2007, 10:15
hrvoje... ti sve pokušavaš svesti na neka jednostavna pravila, šablone i recepte. e pa ne postoji univerzalni recept za postavu vokala u bendu. to je stvar poznavanja harmonije i to ljudi uče u školama.
ti si pretpostavljam svjestan te činjenice, a stalno pokušavaš sve svesti na par jednostavnih pravila, pa mi je čudno.

Ok, odustajem... :surrender:

nido
23-08-2007, 10:29
Dobro jutro ekipo. Evo ja se lijepo naspavao, i sad mi se piše malo na ovu temu, ima se tu što zanimljivoga diskutirati..
Dakle , koncentraciju ću usmjeriti upravo na pjevanje kako je Hrvoje i molio kroz zadnje postove.
Pjevanje je velik ( ili veći ) dio moga angažmana na svirkama, recimo da mi je to siguran sam, primarni zadatak.

To je tema u kojoj će svatko imati svoj stav o ovome kaj ću sada napisati. Bilo da će pomisliti: tja , tko ti kriv, sam si si to izabrao, ili tko te tjera da sve to prihvaćaš, ili što se ne baviš drugom vrstom muziciranja ( studijskim?? ) pa bi vremenom svirao manje za više novaca itd, itd.
Kako sam i ranije rekao, svirka mi je dvije godine osnovni prihod , pored vođenja manjeg folklornog društva u Vel Mlaki. Razmjerno s time dešava se da su mi nekada svirke "nagruvane " jedna na drugu, tj. nestignem se odmoriti između jedne svirke npr. u petak noć do pratnje u subotu, i iza pratnje druga svirka...
Pjevam kao magare sve, a glasa toliko nema za sve te sate pjevanja..
Mislim da od ove tvrdnje može krenuti rasprava.
Milion puta je bilo tako. I još će biti tako milion i jedan put siguran sam..

Ajmo vidjeti što bi se tu dalo "popraviti":

Od muzičkog obrazovanja imam nižu glazbenu školu, 3 razreda, smjer harmonika :krez: , plus par sati pjevanja kod profesora Katanić Mladena.

Dali sam često bez glasa?
Zna se dešavati, ali sve rijeđe u posljednje vrijeme.
Nešto je vezano uz kako ja to volim slikovito reći , tehniku trbušnjaka, dakle eto Hrvač ovak on line ti mogu reći da ti je to prije nego zineš da zapjevaš, napneš trtbušne mišiće kao da hoćeš napraviti trbušnjak..
S vremenom ćeš vidjeti da je stvar vrlo zamorna ako se radi o dugim svirkama. Ali .. to je kao najosnovije načelo koje ti bitno olakšava pogađanje intonacije ako ništa drugo, trbuh ti je u tom slučaju nekakav npr kompresor a grlo , glasnice fini ventil s kojim lakše određuješ visine.
Od Katanićevih sati mi je ostalo još nešto o izgovoru vokala ali to neću sada ovdje, predugačak je post i ovako.

Moj stav: ovih par cakica su ti najpotrebnije za ovo pjevanje o kojemu mi diskutiramo na temi. Ne mislim pritom ni na kakvo drugo pjevanje.

Imao sam i jedan zanimljiv razgovor sa profi Hrt , opernim , pjevačem, iz svoje župe pa onak poslije mise. Radi se o gosp Mikašeku. Pitam ja njega znači o eliksiru opstanka glasa, žalim mu se i nabrajam mu, kako to ide kod nas, pa od kad do kad smo svirali, lijevo desno..
Čovjek meni kaže da njemu nastup traje uvrh glave sat i pol, da u prosjeku ima jednu do dvje arije po par minuta gdje mora nastupiti punim glasom , a ostalo je u raznim pratnjama, i lakšim režimima. Naravno, upjevava se, bježi iz zadimljenog, izbjegava hladne napitke itd. Tj nije mu uopće jasno kako mi to "možemo".
Sličan odgovor je dobio i Drago iz Trenka, to mi je baš pričao, kada se i on na sličan način pokušao informirati kako produžiti vjek trajanja glasnica. Čovjek mu je doslovce rekao ,citiram: " tebi nema spasa " .

Moj stav: ima spasa. O da itekako, a to znači pjevati svi u sastavu. No dobro jedan sigurno neće ali sve ostale trutine počnite zijevat i otvarati usta i za druge stvari osim za jelo !! Pamtite tekstove, vidjet ćete kako je to zanimljivo!! Ja sam se velikim dijelom oporavio otkada često kraj sebe imam Gezu i Iveka koji se podmeću ćešće nego rijeđe i teret je raspoređen.

Naravno , stišavanje svirke za vrijeme pjevne kitice mi je pritom u podrazumijevanju, ima ih dosta koji se mogu uvrijediti ako ga znakovito pogledaš sa karakterističnim migom i tako mu daš do znanja da se stiša dok ti hvataš zrak. Nemojte se na to vrijeđati, mi se isto često zaboravimo. Svi.. Taj pogled, poziv na stišavanje nitko ne doživljava zločesto.

Ajd' pišite , živjeli!

IvanZU
23-08-2007, 10:36
...bravo nido.....:top:

Hrvoje
23-08-2007, 10:57
Svaka čast, nido, jako dobar post i sa svime se slažem (pogotovo u ovome oko rasterećivanja glavnog pjevača). Nekako se ljudi u bendu naviknu da imaju glavnog pjevača i da je većina "tereta" na njemu i onda ako se dogodi da mu glas počinje otkazivati poslušnost bude problema.

Meni je najgore kad pred kraj gaže ili u dijelu kad više nemam gornji dio svog raspona primaš veli "Adio bella mix", a meni padne mrak na oči pošto treba ić gore do A tona što mi je u tom trenutku "mission impossible" pa ili zamolim da to ne sviramo ili da mi netko drugi preuzme glas, a ja da pjevam dublji...

U posljednje vrijeme mi se počeo javljati jedan neobičan problem s pjevanjem kojeg nikad prije nisam imao. Ritam disanja... Prije sam to radio automatski, udahnuo punim plućima i pjevao, a sada sam počeo razmišljati o tome, "kalkulirati" kada uzeti zraka i koliko i sad sam u banani... :ples: Vjerojatno mi je to podsvjesno zbog sviranja harmonike i razmišljanja kada promijeniti smjer mijeha... :rolleyes:

Zna mi se dogoditi da se, iako ne pušim, nagutam dima u nekoj birtiji/restoranu di sviramo pa sljedeći dan bude gadnog zakašljavanja (udahnem punim plućima i kašlje mi se)... Tu se, čini mi se, ne može ništa napraviti... Problem je što se kod pjevanja, naravno, troši više zraka nego kad čovjek šuti ili priča... Pa ako je zadimljena prostorija, nagutaš se dima cigareta k'o u priči...

IvanZU
09-09-2007, 11:35
Zna mi se dogoditi da se, iako ne pušim, nagutam dima u nekoj birtiji/restoranu di sviramo pa sljedeći dan bude gadnog zakašljavanja (udahnem punim plućima i kašlje mi se)... Tu se, čini mi se, ne može ništa napraviti... Problem je što se kod pjevanja, naravno, troši više zraka nego kad čovjek šuti ili priča... Pa ako je zadimljena prostorija, nagutaš se dima cigareta k'o u priči...

.....:eek: ......znači da si pasivni pušač.....:p ......

Hrvoje
09-09-2007, 12:23
.....:eek: ......znači da si pasivni pušač.....:p ......

Je, pasivni pljuger... :down: Sad upravo dolazi to vrijeme kad se temperatura spušta pa je sve više svirki u zadimljenim i zatvorenim prostorima pa pretpostavljam da će se to moje gažersko pasivno pušenje, nažalost, povećati... :(

stepka
09-09-2007, 17:50
Evo par savjeta od jedne nesuđene sopranistice.
Ja osobno već 10 godina plešem i pjevam u jednom folklornom ansamblu,
a i imam završeno tri razreda osnovne glazbene škole,instrument violina.
Sviranjem violine jako ti se istančava sluh,pa stoga to mi je puno pomoglo pri lovanju intonacija.

Općenito tamburaše muči pjevanje zbog toga što veeeeeeeelika većina njih pjeva iz grla,a trebali bi pjevati iz dijafragme,primjetila sam da je to neko nazvao trbušnjacima ili tako nešto.
Kad uzimaš zrak,nikad ne uzmeš zrak do kraja,upravo zbog toga događa ti se da počneš kašljati.
Pravlino disanje nije toliko teško naučiti,to znaju oni koji sviraju ili su svirali puhačke instrumente.
Obično kod nota pjesama imaš jedan apostrof iznad crtovlja,to ti daje znak kad trebaš udahnuti.
Sve u sve,u treba puuuuuuunoooo vježbe,jer znamo da je glas najkompleksniji instrument.... ;)

melodista
09-10-2007, 22:03

slažem se s maestrom. Nema jednostavnog pravila. Znamo jednog školovanog svirača kojem je netko rekao da drugi glas ne mora biti terca.....kukala nam majka svima s njim.......on je od tada svirao tercu u drugom glasu samo ako nije imao drugog izbora. A harmonijski je bio točan. U harmi, ali ne zvuči nikak, pogotovo u bandu od 5 ljudi.