PDA

View Full Version : Ženski tamburaški sastavi


Pages : [1] 2

Hrvoje
28-10-2006, 13:29
Evo otvaram ovu temu da o ovim sastavima napišu ljudi što znaju o njima... Ja ću za početak staviti par linkova i navesti takve bendove za koje znam.

Jedan od njih je TS Garavuše iz Kutjeva (prije su se zvale Cure iz provincija), nekoliko puta smo se na raznim mjestima susreli (na Kulenijadi KUD-a Šokadija Zagreb u Boćarskom domu prije par godina i na Požegi 200x? i još kad smo svirali za sudionike CFU Junior Tamburitza Festival u Bunčiću). Inače cure su drage i simpatične i svaki put se čuje napredak u njihovom sviranju i pjevanju. Vjerojatno se Danici ne sviđa koncept ženskog tamburaškog benda ;) , ali meni je to baš fora...

http://garavuse.x-dreams.info/x-dreams/garavuse/main.php

http://www.croatia.ch/glazba/inter.php

http://www.croatia.ch/kako/051102.php

http://www.starcevo.org.yu/novine/140kulturanov.html

http://www.diskografija.com/sastav/garavuse.htm

http://www.hazena-sps.com/galerija/displayimage.php?album=7&pos=6

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/05/15/srpski/VE06050801.shtml

http://www.tamburica.net/interviews/garavuse.asp





Drugi od njih je TS Koke iz Koprivnice, one imaju svoj blog...

http://kokoshi.blog.hr/index.2.html

A vjerojatno bi nam dečki iz Svite mogli nešto više reći o njima... Ja znam samo ono što sam s bloga saznao...

Evil Dick
28-10-2006, 13:43
Eh Kutjevcanke moje :D makar ih neznam ovako bas dobro sve ali mi dodju ko susjede, hehe..
o curama kao curama sve najbolje, isto kao i o kokama :ples:

al ko sto nikako nepase voda u koljenu, tako mi nepase ni cura da svira u tamuru :D

sto se tice tambura i cura i zenskih vokala dijelim misljenje 100% kao danica, meni to nevalja nikako neznam zasto.. mozda bih eventualno kao neki iznimak izdvojio veru svobodu, ali moj garavi gotovo je i sve takve neke :down: :violent:

_maestro_
28-10-2006, 14:23
"dobra" fora kao i ženske klape. :down:

mogu doći k meni u kud svirat...;)

saky
28-10-2006, 14:51
ili ne :)
ustvari, ako mislis na KUD(ove) koje vodis, onda ok ;)

BAJA
28-10-2006, 17:55
al ko sto nikako nepase voda u koljenu, tako mi nepase ni cura da svira u tamuru :D

mozda bih eventualno kao neki iznimak izdvojio veru svobodu, ali moj garavi gotovo je i sve takve neke :down: :violent:

točno tako!
Daj zamisli na gaži ili u svatovima da trebe tuku po rakiji:D :D ha ha ha ha
ja mislim da bi se strgao od smijeha, a tek da razbija čaše:D :D

ja bih izdvojio Mariju Pavković što pjeva s mladi 6, ona mi se čino ok, ali ona opet samo pjeva! Kaže mi jedan slavonac- gršo(vjerovatno ga neki i znaju, barem maestro) da je ona bila zenska i pol, a sad se udebelila:( :(

_maestro_
28-10-2006, 18:03
ili ne :)
ustvari, ako mislis na KUD(ove) koje vodis, onda ok ;)

ma cure su zahvalne za sviranje u kudu.
marljivije su, odgovornije, redovitije, ne idu po gažama, pouzdanije (ono što nauče uvijek znaju, predvidivom kvalitetom)

anyway, u tvom kudu imamo već jednu, druge mogu biti raspoređene u ostale kudove :ples:

_maestro_
28-10-2006, 18:06
točno tako!
Kaže mi jedan slavonac- gršo(vjerovatno ga neki i znaju, barem maestro) :( :(
ko legendu gršu ne zna, ovdje ga mnogi znaju...

hedonist
28-10-2006, 18:09
ja bih izdvojio Mariju Pavković... da je ona bila zenska i pol, a sad se udebelila:( :(

Baja moj...ma dobra je ona i sad.Itekako...;)

saky
28-10-2006, 18:17
je dobra je za must krave jedino..i spremat Ici po kuci :)

saky
28-10-2006, 18:18
anyway, u tvom kudu imamo već jednu, druge mogu biti raspoređene u ostale kudove :ples:

hm, koliko znam ja nisam clan nikakvog KUD-a :p

_maestro_
28-10-2006, 18:30
inzistiraš na detaljima...

Hrvoje
28-10-2006, 22:14
Ajme, pa nisam znao da ste takvi šovinisti i seksisti... Zaš' ne bi cura svirala tamburu ili bilo koji drugi instrument...? U mnogim orkestrima (pa tako i u mojem) ima puno cura koje jako dobro sviraju i vole tamburu i stvarno ne znam čemu takav podcjenjivački stav. Za sve vas koji tako mislite :down: Čak su i cigani liberalniji u orkestru 100 cigana ima par žena...

E, moj Baja, pa zar nisi upoznao cure koje vole i mogu popit? Ja sam studirao u Češkoj i tamo je čist normalno da curke piju pivu (i to ne neke sportske ili male) nego standard krigle od pol litre... :pivo:

Dečki, priviknite se na jednakost spolova, 21. stoljeće je tu! :D

saky
29-10-2006, 02:22
maestro : ma salim se naravno :)
Hrvoje : nije uopce podcjenjivacki stav, nego jednostavno ne volim vidjet curu sa tamburom..i tocka..nije mi to to..a i jedina cura koju sam vidio da zna svirat (za zenu i vise nego dobro) tamburu je mala aleksandra iz markovca, koja je btw. mrak cimbalistica..za zene su razno razne frulice, violine (ajde de :) ) i toliko spominjana harfa :) nisam ni sovinista, dapace, ali jednostavno kako sam i rekao gore, nije mi tambura za zensko..eto toliko..

Hrvoje
29-10-2006, 10:21
Ajd dobro saky, iako je meni prim, tj. bisernica baš ono ženski instrument, mala, slatka primica za malu slatku curicu... :D ;)

EDIT: Bilo bi lijepo kada bi se eventualno i same članice tih sastava uključile u ovaj forum pa da čujemo i njihovo mišljenje... Kokama sam predložio to i spomenuo ovaj forum i ne znam jel' se planiraju uključiti, a za Garavuše nemam nikakav kontakt e-mail ili nešto... Btw, sjećam se da je 90-ih bila i neka reportaža na onoj emisiji "Živa istina" (Joško Martinović i Darija nešto) o ženskom bendu Gazdarice (al' kol'ko se sjećam one su fakat bile loše).

Petar
30-10-2006, 15:52
nije uopce podcjenjivacki stav, nego jednostavno ne volim vidjet curu sa tamburom..i tocka..nije mi to to..a i jedina cura koju sam vidio da zna svirat (za zenu i vise nego dobro) tamburu je mala aleksandra iz markovca, koja je btw. mrak cimbalistica..za zene su razno razne frulice, violine (ajde de :) ) i toliko spominjana harfa :) nisam ni sovinista, dapace, ali jednostavno kako sam i rekao gore, nije mi tambura za zensko..eto toliko..

Zapravo se bojiš da ti žena ne preuzme posao :))

_maestro_
30-10-2006, 16:10
još nije bilo slučaja da žene preuzmu posao muškim tamburašima.
zato ima dosta primjera kad su žene oduzele posao tamburašima, najčešće vlastitim muževima. :D

Hrvoje
29-11-2006, 23:36
Evo da pokušam malo oživiti i ilustrirati ovu temu

TS Garavuše - Kutjevo

http://web.vip.hr/h.ban.vip/garavuse.jpg


Ženski tamburaški sastav - Koprivnica ("Koke" je neslužbeno ime, valjda se cure ne budu ljutile da sam stavio ovdje sliku, mogle bi se i one malo uključit u forum, al' su vjerojatno obeshrabrene ovim vašim reakcijama tipa "cure i tambure, fuj, bljak, bezveze" :( )

http://web.vip.hr/h.ban.vip/koke.jpg

saky
30-11-2006, 03:37
ovo ce zvucat sovinisticki i seksisticki i odvratno do jaja, ali sta cu, takav sam..mogu zamisliti puno ljepsih stvari koje mogu drzati u rukama umjesto tambura.. :)

Hrvoje
30-11-2006, 11:40
Saky, mislim stvarno.... :rolleyes: :down:

Al' sad ozbiljno, stvarno ne znam zašto je nekako "cool" i općeprihvaćena osobina subkulture koja se naziva "tamburaši" da daju seksističke, šovinističke komentare kojima omalovažavaju žene. Ako je to mjerilo jel' netko tamburaš ili ne, izgleda da ja ipak nisam tamburaš. Ah, dobro, to je valjda onaj balkanski mentalitet o kojem sam pisao i način razmišljanja "homo balcanusa" :rolleyes:

Glavno da cure sviraju, nastupaju i uživaju u tome i ja im dajem punu podršku u tome. :top:

P.S. Pribojavao sam se da će ove slike izazvati slične komentare, ali nisam se nadao da će to biti od tebe, saky. Zajebancija je zajebancija, ali stavi se ti u situaciju neke od tih cura koja čita ovaj forum i onda pročita ovakav tvoj komentar, mislim da nikome ne bi bilo svejedno...

jaksa
30-11-2006, 12:01
ja se slažem sa sakyem ta za cure jednostavno nije tambura... ne paše nikako. za cure su instrumenti tipa klavir, flauta, harfa...ne tambura.al dobro zanimljivo bi ih bilo vidjet na nekoj festi, kak rade gažu....

Evil Dick
30-11-2006, 12:08
ovo ce zvucat sovinisticki i seksisticki i odvratno do jaja, ali sta cu, takav sam..mogu zamisliti puno ljepsih stvari koje mogu drzati u rukama umjesto tambura.. :)

Kuhacu?? :D :D

BAJA
30-11-2006, 13:04
ja se slažem sa sakyem ta za cure jednostavno nije tambura... ne paše nikako. za cure su instrumenti tipa klavir, flauta, harfa...ne tambura.al dobro zanimljivo bi ih bilo vidjet na nekoj festi, kak rade gažu....

točno!! Već sam napisao da ih ne mogu zamislit sa litrom rakije u ruci i pjevanju bezobraznih bećaraca, tipa onaj od "Baraba"!!:down:
Daj mi recite dali vam se desilo da svirate po tri dana, doma samo dođeš prespavat i peglaj dalje!!? Sumnjam da bi cure to izdržale, ja ih jedino vidim da u laganini sviraju u nekom folk. ansamblu i to je to!!
E Hrc, daj mi reci koliko djeluju ove "koke" ili neki drugi tam. band? Sumnjam da se dugo održe...ili još bolje, daj uploadaj neku pjesmu od njih da ih poslušam!!

Svitac
30-11-2006, 13:42
E Hrc, daj mi reci koliko djeluju ove "koke" ili neki drugi tam. band? Sumnjam da se dugo održe...ili još bolje, daj uploadaj neku pjesmu od njih da ih poslušam!!
Koke ti inače sviraju u Koprivničkom tamburaškom orkestru.
Imaju svoj blog http://kokoshi.blog.hr/ pa možeš tamo ponešto pročitati o njima, već je Hrvoje bio stavio link.

Hrvoje
30-11-2006, 14:23
Baja, imam snimku jedne pjesme Garavuša s Pitomače 2006. ("Ja sam mala garava") ali nisam siguran uploadati to ili ne, jer već vidim po općenitom tvojem stavu da ćeš ih popljuvati bez obzira kako one svirale i pjevale.

Sad mi je već nekako glupo glumiti nekakvog advokata za ženske tamburaške sastave, jer ih ne poznajem toliko dobro i ne mogu reći koja je njihova motivacija za sviranje u tamburaškom bendu (vjerojatno nije lova, rakija i laki muškarci :D ), al' mislim da ih treba podržati u tome i da svojim djelovanjem itekako rade dobru reklamu za tamburu.

Inače Garavuše postoje već nekoliko godina, vodi ih Robert Vojvodić - Bekrija, a sponzorira ih poznati vinar i umj.direktor festivala "Zlatne žice" u Požegi, Ivo Enjingi.

Kao što Svita reče, na blogu možeš saznati više o "Kokama"...

marek
30-11-2006, 16:38
mislim cure su onak globalno -nježne...
dosta su nesigurne općenito u životu i nisu za tambure. a šta ću kad je takva istina. (nek potvrde da je tako)

...al nek se trude. ako imaju razumijevanje svoje bliže okoline i želju
(motivaciju) neka samo vježbaju.

baš sam čuo dirigenticu u jednom razgovoru kak ima jedna cura koja na tamburaškim natjecanjima osvaja same nagrade i prizanja. (al je primašica).
a sad kad si zamislim curu s kontrabasom. onako, teško je to i dečkima vuć okolo i nosit, treba to moć i stisnut...
a da ne spominjem kako se za tamburaše vezuje alkohol, pa se tu one definitivno ne uklapaju.
one mogu proć kao neki orkestar il sastav na koncertima (i bilo bi dobro da sudjeluju) i "ozbiljnijim" svečanostima, al na feštama je bolje za njih da ne sviraju....
et ne znam dal ste me skužili što sam htio reć.

_maestro_
30-11-2006, 22:38
a još kad ih primi kolektivni pms, ajme... :sad:

Hrvoje
01-12-2006, 00:22
Evo još slika naših dragih tamburašica koje sam iskopao na tamburalandu...

S afterpartyja za izvođače - Požega 2004.

http://www.tamburaland.com/photoalbum/otrovpozega04/images/DSCF0299_jpg.jpg


"Cure iz provincije" (tad su još imali plavušu na kontri pa se nisu mogle zvat Garavuše, al' su nju izbacili pa su sad Garavuše :D ) - Požega 2003. - ova slika je vjerojatno šok za maestra, dkranjce-a i ostale, em su maloljetne, em su cure, em sviraju oko stolova, em sviraju za lovu (i to još dolare) :D :bonk:
Btw, mislim da prepoznajete Peru Kosovca i Krunu Špišića...

http://www.tamburaland.com/photoalbum/otrovpozega/images/DSC01346_jpg.jpg

http://www.tamburaland.com/photoalbum/otrovpozega/images/DSC01347_jpg.jpg

danicam
01-12-2006, 09:52
ne želim sada glumiti frigidnu članicu feminističke udruge, al jednostavno nemogu, da sad ne branim cure. i ja sam jedna od njih, pa znam kako razmišljaju a kako ih (nas :D) vrijeđaju ove vaše izjave tipa :down: :
Sumnjam da bi cure to izdržale
dosta su nesigurne općenito u životu i nisu za tambure. a šta ću kad je takva istina. (nek potvrde da je tako)

kako sam već rekla, ja također ne smatram prirodnim kada cure sviraju, al eto, kada žele, samo naprijed. ne moram sad komentirati kako izgledaju i šta im bolje paše :rolleyes:. mene jednostavno znaju naljutit komentari tipa: bolje izgledaju u kuhinji, nek ostanu kod kuće, ipak peglat znaju najbolje. i slažem se s hrvojem:
Al' sad ozbiljno, stvarno ne znam zašto je nekako "cool" i općeprihvaćena osobina subkulture koja se naziva "tamburaši" da daju seksističke, šovinističke komentare kojima omalovažavaju žene. Ako je to mjerilo jel' netko tamburaš ili ne, izgleda da ja ipak nisam tamburaš. Ah, dobro, to je valjda onaj balkanski mentalitet o kojem sam pisao i način razmišljanja "homo balcanusa"
pazite šta kažete, jer su cure u današnje doba prilično emancipirane i znaju šta žele (ne samo kuhati, peglati i roditi djecu) :mad: :cool:

saky
01-12-2006, 10:19
vidim da je moj post krivo shvacen, ali neka :) ono je bila zajebancija, naravno sa dozom istine..ali i dalje se drzim toga da tambura nije za cure i tocka..neki dan sam gledao te garavuse na telki i skoro sam mlade dobio..jednostavno, nije to to..cure mogu lijepo pjevati i plesati u folkloru, ali neka tambure ostave pimpekima..znam da zvucim kao zadnji primitivac i sovinist, ali ne odustajem od toga da zene treba drzati sto dalje od tambura (ne i od tamburasa :) )

_maestro_
01-12-2006, 11:18
a mene ljuti kad netko sebe postavlja "iznad" situacije, prozivajuće one druge seksistima, šovinistima i što mi je osobito drago, balkancima.

gospodo draga, balkan je poluotok. jedno od mora koje određuju taj poluotok je i jadransko more. hrvati kažu da su oni na jadranu. i to na balkanskoj strani jadrana. o ćemu ti to hrvoje?

ajd hrvoje, reci ti nama što je balkanskije, inzistirati na birtijaškoj svirci i glazbu, i to glazbu na instrumentima za koje trvrde da su dio naše tradicije, svoditi na nivo skupljanja novčanica među stolovima ili misliti da curama ne pašu tambure. ovo drugo je, barem meni, stvar ukusa i u ovom slućaju zafrkancije, a ne seksizma. ono prvo nije samo stvar ukusa, nego nešto više. ono prvo ima veze s odnosom prema sebi kao balkancu, pripadniku hrvatskog ili nekog drugog balkanskog naroda u čijoj tradiciji se pojavljuju tambure. i koji te tambure nisu znali izvući dalje od balkanske krčme. pokušavao sam objasniti, nije uspjelo.
nisu ni nebalkanci ko što su nekad bili. danas malo teže skuže neke stvari. nije sve u deklarativnom busanju sebe u svoja nebalkanska prsa i distanciranju proglašavanjenjem onih drugih balkancima. to je samo površinski i deklarativno...

osim balkancima, očekujem da nas proglasiš i ksenofobima, jer nismo imali potrebe diskutirati s američkim tamburašima. balkanski ksenofobi.

Pis
01-12-2006, 11:42
Jesu li tamburaši muške šovinističke svinje?


za zene su razno razne frulice, violine (ajde de ) i toliko spominjana harfa nisam ni sovinista, dapace, ali jednostavno kako sam i rekao gore, nije mi tambura za zensko..eto toliko..



ja se slažem sa sakyem ta za cure jednostavno nije tambura... ne paše nikako. za cure su instrumenti tipa klavir, flauta, harfa...ne tambura.al dobro zanimljivo bi ih bilo vidjet na nekoj festi, kak rade gažu....


Mislim da ipak nisu (premda je ovo izbor "blažih" bisera), samo im je teško prihvatiti nešto u što se nisu osobno uvjerili:D


Do unazad par godina bilo je nezamislivo da žena vozi tegljač, tramvaj, da je uspješna poslovna osoba, nepojmljivo je bilo da žena bude predsjednik vlade, države ili ministrica obrane ...

Ali su nas one u međuvremenu uvjerile da je sve to moguće, dapače čak su često i uspješnije od svojih muških kolega ... ne samo u svijetu nego i kod nas :top:

Točno je da još uvijek nema previše uspješnog ženskog benda ili su tek u stvaranju i usponu, ali ako im ne pružimo priliku i ne damo im podršku pitanje je kad će postati.

Zato pružimo im podršku nek nastave sa svojim radom možda iz svega toga ispadne nešto dobro, pa više neće biti neobično vidjeti ženu tamburaša :top: isto ko što nam je sad normalno vidjeti gitaristicu, čelisticu

Uostalom oku ugodnije su i uglađenije



točno tako!
Daj zamisli na gaži ili u svatovima da trebe tuku po rakiji ha ha ha ha
ja mislim da bi se strgao od smijeha, a tek da razbija čaše



a da ne spominjem kako se za tamburaše vezuje alkohol, pa se tu one definitivno ne uklapaju.


Upravo je u tome problem što svi povezuju tamburaše i alkohol, pa zar je to prava slika tamburaša i dali su jedino to pravi tamburaši??

Zato nekima i Gazde ne valjaju, premoderni su??

@maestro i admin koliko sam shvatio vi se protivite upravo tome između ostalog, jer se tako ruši dignitet tamburaša?

Nisam osobno protivnik alkohola, da ali u umjerenim količinama i na pravom mjestu


Al' sad ozbiljno, stvarno ne znam zašto je nekako "cool" i općeprihvaćena osobina subkulture koja se naziva "tamburaši" da daju seksističke, šovinističke komentare kojima omalovažavaju žene. Ako je to mjerilo jel' netko tamburaš ili ne, izgleda da ja ipak nisam tamburaš.

Bravo :top: :D

Hrvoje
01-12-2006, 12:31
Izuzetno mi je drago da se ova diskusija rasplamsala i da su se uključili i neki ljudi koji poput mene da je sasvim u redu da cure sviraju tambure i osnivaju svoje bendove. Naravno uvijek nešto novo nije u početku prihvaćeno, ali iskreno se nadam da se cure neće obeshrabriti nego da će ih baš ovo protivljenje "pravih" muških tamburaša dodatno motivirati da vježbaju i pokažu da i one znaju svirati tambure.

To što nekima to nije "prirodno", ne izgleda i ne zvuči dobro je njihova osobna stvar i to je u redu, ali komentari koji su se ovdje javili definitivno nisu fer kao što je i Danica rekla i s razlogom se naljutila.

Postoji zafrkancija i "zafrkancija"...

Drago mi je da se i Pis javio s jednim zdravim razmišljanjem vezanim za cure i tambure.

@Maestro - žao mi je što ljude ovdje prozivam seksistima i šovinistima "samo" na temelju njihovih seksističkih i šovinističkih komentara. Sad jel' to sve zafrkancija, ne mogu prosuditi, al' da je baš jako "haha" i simpatično - nije.

Što se tiče Hrvatske kao dijela Balkana tu ne bih ulazio u neke rasprave jer zapravo nije bitno što "mi" mislimo nego što Europa i svijet misle (nažalost), a tu je stvar jasna (drago mi je da na Filozofskom fakultetu u Brnu i slovenski jezik spada pod odjel "balkanistika", jer su Slovenci čak i više od Hrvata alergični na Balkan i svrstavanje na njega).

Sad što nekome znači Balkan i Balkanac je subjektivno, po meni je to više pozitivna nego negativna stvar (plusevi - temperament, gostoljubivost, smisao za humor, minusi - loše radne navike, "lako ćemo"), al' dobro... Vjerojatno će Dalmatinci prodati "foru" o mediteranskom mentalitetu, ali pogledajmo realno, puno im je bliže Bosna nego Italija :D (govorim o srednjem i južnom Jadranu). Uf, a rekao sam da neću puno o Balkanu...

Nisam nigdje rekao da sam nebalkanac... Al' tvrdim da sam neseksist i nešovinist... ;)

Ali, maestro, jel' može nekakvo tvoje ozbiljno i iskreno mišljenje na ovu temu - ženske tamburaške sastave? Ovi neki argumenti kako cure nisu dovoljno jake da stisnu žicu i slično mi ne drže vodu. Činjenica je da su svuda u svijetu većinom muškarci poznati i priznati instrumentalisti dok žena ima više u vokalnoj glazbi (pop pjevačice, operne itd.). To je nekako moja percepcija. Također mi se čini da su žene pedantnije, preciznije i da ako se nečega prime (npr. prime :D ) da mogu to raditi vrlo kvalitetno.

dkranjce
01-12-2006, 13:29
Ali, maestro, jel' može nekakvo tvoje ozbiljno i iskreno mišljenje na ovu temu - ženske tamburaške sastave? Ovi neki argumenti kako cure nisu dovoljno jake da stisnu žicu i slično mi ne drže vodu. Činjenica je da su svuda u svijetu većinom muškarci poznati i priznati instrumentalisti dok žena ima više u vokalnoj glazbi (pop pjevačice, operne itd.). To je nekako moja percepcija. Također mi se čini da su žene pedantnije, preciznije i da ako se nečega prime (npr. prime :D ) da mogu to raditi vrlo kvalitetno.

Mogul'ja, mogul'ja:ples:

Jebeš čenjenice, one nam ne trebaju. Treba nam Istina! Ministarstvo Istine!!!

A Vanesa Mae?
A Rucner - Kalember?
A "mala" Vidovićka?
A ona žemska iz Japana koju voli IPogorelić?

oš rokenrol???

a Ana Zaboraviosamprezime, živi u NL, blues piči na stratocasteru da boli glava
a basistica Tolging Headsa?

A Zonzyjeva profa??? .....

I opet isto: pičiš po stvarima koje ne poznaješ dovoljno i one po defaultu niti ne postoje!!! Hrvoje, ovo se ne odnosi samo na tebe, to je nekakav generalni stav u cijeloj državi...

Trebali ste čuti Zonzijevu profu kako svira, čisto mi dođe neugodno poslije nje uzeti tamburu u ruke i reći "da, i ja sviram..."
A nećete vjerovat, žena ne puši, ne pije i ne svira po birtijama;)
I takvoj bi ja kuhao i krpao poderane košulje;)
Ponosno:cool:

_maestro_
01-12-2006, 13:36
moje ozbiljno mišljenje, bez zafrkancije je da ženski tamburaški sastavi nisu uobičajeni, ali ne mislim da im treba osporavati tako nešto.
nije to stvar predrasuda, to je stvar navike (nismo navikli na to pa nam je čudno); nadalje, isto u vezi s navikama je tu i pitanje ženstvenosti. nije bilo tako davno kad je javna sablazan bilo vidjeti ženu u hlačama. pa smo se navikli i sad je ok. eto, ja na to tako nekako gledam.
a ono s kolektivnim PMS-om je jasno da je zafrkancija.

e, sad, kako sam ja čovjek iz folklora, tu je drugo pitanje o sviranju žena. toga u folklornoj tradiciji nije bilo. isto tako niti jedna plesačica na nastupu nije u hlačama, jer takvog ženskog odjevnog predmeta jednostavno nema među svim tipovima nošnje iz hrvatske i šire, puno šire od balkana.
voditelj orkestra u folklornom ansamblu nije glavni, nego je to obično voditelj plesača. o njemu ovisi hoće li dozvoliti curama da sviraju na nastupima ili ne. obično su svi to tolerirali i u tim mojim sastavima su svirale i neke cure. dosta rijetko, ali svirale su. cure su inače pouzdanije, točnije i odgovornije kao svirači od momaka. i ne bježe mi na gaže. :D
u nekim drugim ansamblima, koji su imali druge voditelje je bilo slučajeva da su sviračice oblačili u mušku nošnju, kosu bi im smotali ispod šešira, a sise prekrili raskopčanim prslukom i širokom košuljom ispod. to je tema za raspravu, ali ne na ovom nego na folkloraškom forumu.

upravo sad je navratio majstor kocka do mene pa smo malo prodiskutirali ovu temu... kad je on vodio orkestar u svom ansamblu, imao je sastavljen orkestar od plesačica iz tog ansambla i oni su radili nastupe kao bend (van folklornog ansambla), imali su interesantan repertoar i snimili su cd u bp clubu.
ako dođem do snimki, uploadat ću nešto. nek se ćuje.
ipak, čini mi se da im je glavni adut u njihovoj glazbi bilo pjevanje. u tom segmentu su bile daleko ispred svojih muških kolega.
sviranje ovih koka, garavuša i dosad nespominjanih gračanskih puca nisam još čuo.

u krajnjoj liniji, bitnan je talent i trud uložen u glazbu, a ne spol.

BAJA
01-12-2006, 13:49
Jesu li tamburaši muške šovinističke svinje?

Mislim da ipak nisu (premda je ovo izbor "blažih" bisera), samo im je teško prihvatiti nešto u što se nisu osobno uvjerili:D


Do unazad par godina bilo je nezamislivo da žena vozi tegljač, tramvaj, da je uspješna poslovna osoba, nepojmljivo je bilo da žena bude predsjednik vlade, države ili ministrica obrane ...

Ali su nas one u međuvremenu uvjerile da je sve to moguće, dapače čak su često i uspješnije od svojih muških kolega ... ne samo u svijetu nego i kod nas :top:

Točno je da još uvijek nema previše uspješnog ženskog benda ili su tek u stvaranju i usponu, ali ako im ne pružimo priliku i ne damo im podršku pitanje je kad će postati.

Zato pružimo im podršku nek nastave sa svojim radom možda iz svega toga ispadne nešto dobro, pa više neće biti neobično vidjeti ženu tamburaša :top: isto ko što nam je sad normalno vidjeti gitaristicu, čelisticu

Uostalom oku ugodnije su i uglađenije


Halloooo!!!
Ne kažem da tambura nijhe za žene, i da ih se trebaju manit, nego da se žene ne trebaju gurat u gažerske poslove!! Što je i admin rekao;"Trebali ste čuti Zonzijevu profu kako svira, čisto mi dođe neugodno poslije nje uzeti tamburu u ruke i reći "da, i ja sviram..."
A nećete vjerovat, žena ne puši, ne pije i ne svira po birtijama"

Ja sam za to neka tamburaju u raznim ansamblima i društvima, ali nek se ne guraju u birtije, jer nisu za to! Daj zamislite da idu svirat na momačke večeri:D :D pa meni je muka od tih svirki, a šta bi tek njima radilo 15-ak pijandura??!!

Pis
01-12-2006, 14:17
Daj zamislite da idu svirat na momačke večeri:D :D pa meni je muka od tih svirki, a šta bi tek njima radilo 15-ak pijandura??!!


A tko te tjera?
Nemožeš bez toga?

marek
01-12-2006, 14:55
@danice cure su nesigurne. prvo što mi pada na pamet jest šoping (obleka), pa onda neke situacije u životu.
evo slikovito: (ne tvrdim da je tako, al tu negdje :)
dakle-kad se na muškog svali problem on prebaci s jedne strane ramena na drugo i kaže -idemo dalje.
kod cura to nije slučaj.

shvatit ćete jednom...


ne znam kako da drukčije objasnim.

naravno izuzeci uvijek postoje...

katica
01-12-2006, 15:12
Ma ovo što si napisao sad i malo prije nema ni glave, ni pete :bonk: ... nema veze sa sviranjem, neznam puno cura koje bi bile "nesigurne u životu", dapače znam puno tamburaša, koji ne znaju šta ih sutra čeka i koji neznaju točno definirat svoje ciljeve...

e da, stvarno neznam šta si htio reć...

BAJA
01-12-2006, 15:17
A tko te tjera?
Nemožeš bez toga?

To sam rekao kao primjer!! Vidio sam da si još relativno mlad svirač pa ne znam u koliko si slučajeva doživio da dođeš na svirku a tamo 95% muških, ili čak svi muškarci! A na većini svirki zadnji ostanu pripiti(pijani) gosti, u malo slučajeva ostanu cure-žene, tako da ti dođe na isto, pa ne znam kako bi se cure mogle nosit s takvim situacijama!

Hrvoje
01-12-2006, 15:44
Oho, javila se i Katica. Girl power! :top:

moje ozbiljno mišljenje, bez zafrkancije je da ženski tamburaški sastavi nisu uobičajeni, ali ne mislim da im treba osporavati tako nešto.
nije to stvar predrasuda, to je stvar navike (nismo navikli na to pa nam je čudno); nadalje, isto u vezi s navikama je tu i pitanje ženstvenosti. nije bilo tako davno kad je javna sablazan bilo vidjeti ženu u hlačama. pa smo se navikli i sad je ok. eto, ja na to tako nekako gledam.
a ono s kolektivnim PMS-om je jasno da je zafrkancija.

Hvala na ozbiljnom mišljenju. :top:


u krajnjoj liniji, bitnan je talent i trud uložen u glazbu, a ne spol.


My point exactly.

A tko su te "Gračanske puce"? Jesu li to one koje sam spominjao kao "Gazdarice"? Jel' još uvijek postoje...?


@Dkranjce

Jebeš čenjenice, one nam ne trebaju. Treba nam Istina! Ministarstvo Istine!!!

A Vanesa Mae?
A Rucner - Kalember?
A "mala" Vidovićka?
A ona žemska iz Japana koju voli IPogorelić?

oš rokenrol???

a Ana Zaboraviosamprezime, živi u NL, blues piči na stratocasteru da boli glava
a basistica Tolging Headsa?

A Zonzyjeva profa??? .....

I opet isto: pičiš po stvarima koje ne poznaješ dovoljno i one po defaultu niti ne postoje!!! Hrvoje, ovo se ne odnosi samo na tebe, to je nekakav generalni stav u cijeloj državi...

Ja sam iznio ovo (evo prvi puta da citiram sam sebe :D )

Činjenica je da su svuda u svijetu većinom muškarci poznati i priznati instrumentalisti dok žena ima više u vokalnoj glazbi (pop pjevačice, operne itd.). To je nekako moja percepcija.

Znači ja sam se fino u drugoj rečenici (spominjući "moju percepciju") od stava iznijetog u prvoj rečenici (iako mislim da je ona apsolutno točna). Ti si naveo mnoge sviračice (ima ih još puno više, sad mi padaju na pamet basgitaristica White Stripesa i Lada (basgitaristica The Bambi Molestersa)) i ja nisam rekao da ih nema u profesionalnoj i vrhunskoj glazbi, ali stvarno je činjenica da ima više muškaraca u toj sviračkoj profesiji. Uvijek sam mrzio onu "iznimke potvrđuju pravilo", ali u ovom slučaju mislim da sve ove instrumentalistice su iznimke koje potvrđuju pravilo da ima više muških svirača u svijetu od ženskih. E sad zašto muški više sviraju, ženske više pjevaju to je sad pitanje na koje nemam odgovor i ne želim nagađati.

Evo randomly odabrana stranica kad sam nešt upis'o u google - Women in Jazz - http://www.pbs.org/jazz/time/time_women.htm

Ovaj marekov stav ne želim komentirati, možda je bolje da on sam proba objasniti... Svatko ima neki osobni stav prema nekim ljudima, tzv. predrasude (mogu biti i pozitivne i negativne). Ja se trudim biti otvorenog uma i smanjiti te predrasude na najmanju moguću mjeru jer sam se već puno puta u životu uvjerio da su negativne predrasude stvarno besmislene i kada sam bolje upoznao ljude iz tih skupina prema kojima sam imao negativne predrasude one su se rasplinule kao baloni od sapunice. Mislim da je dobar stav "innocent until proven guilty". :top:

Vjerojatno je moj "feministički" stav dosta stvoren činjenicom da sam studirao (i još uvijek studiram) na "ženskom" fakultetu, a radim u firmi gdje je odnos žena i muškaraca 50-50 i na visokim i odgovornim pozicijama su sposobne i profesionalne žene, a i većina kolegica na poslu su žene. Vjerojatno je tako godinama potisnut i odstranjen moj nagonski seksizam i šovinizam koji je prisutan od rođenja u svakom pravom i muževnom Balkancu. :D

Do unazad par godina bilo je nezamislivo da žena vozi tegljač, tramvaj, da je uspješna poslovna osoba, nepojmljivo je bilo da žena bude predsjednik vlade, države ili ministrica obrane ...

Ali su nas one u međuvremenu uvjerile da je sve to moguće, dapače čak su često i uspješnije od svojih muških kolega ... ne samo u svijetu nego i kod nas

Bravo, Pis! Zato bi trebalo uključiti žene u ovaj tamburaški (polu)svijet pa da svi zajedno probamo nešto pokrenuti i poboljšati.

Halloooo!!!
Ne kažem da tambura nijhe za žene, i da ih se trebaju manit, nego da se žene ne trebaju gurat u gažerske poslove!!

Pa ja ni ne znam jel' se one guraju u te gažerske poslove (ili ih se možda gura). Kao što rekoh, ne znam točno koja je njihova motivacija, ali mislim da je ista kao i kod većine tamburaša koji su krenuli putem osnivanja benda. Ljubav prema tamburi, tamburaškoj glazbi i želja za zajedničkim sviranjem, vježbanjem, zezanjem, druženjem. :)

Stvarno bi bilo lijepo da se Koke i Garavuše uključe malo... Ili su možda "nesigurne" kako marek kaže pa se boje što napisati... :rolleyes:

EDIT: Još jedna stvar... Kad smo već kod "cura i tambura". Nekako mi se čini da je dosta nezapaženo na ovom forumu prošla činjenica da je Blanka Došen osvojila Porina za najbolji album folkorne glazbe "Starogradski biseri", glazbeni producent/urednik - Mario Zbiljski (jel' on sve tambure snimao?). Moram priznati da nisam upoznat s likom i djelom Blanke Došen pa ako netko može i ovdje nešto o njoj napisati. Jel' pjeva po birtijetinama? Kako se nosi s pijandurama i tako... Praktične informacije. :D

dkranjce
01-12-2006, 16:20
Oho, javila se i Katica. Girl power!



Hvala na ozbiljnom mišljenju.





My point exactly.

A tko su te "Gračanske puce"? Jesu li to one koje sam spominjao kao "Gazdarice"? Jel' još uvijek postoje...?


@Dkranjce



Ja sam iznio ovo (evo prvi puta da citiram sam sebe )



Znači ja sam se fino u drugoj rečenici (spominjući "moju percepciju") od stava iznijetog u prvoj rečenici (iako mislim da je ona apsolutno točna). Ti si naveo mnoge sviračice (ima ih još puno više, sad mi padaju na pamet basgitaristica White Stripesa i Lada (basgitaristica The Bambi Molestersa)) i ja nisam rekao da ih nema u profesionalnoj i vrhunskoj glazbi, ali stvarno je činjenica da ima više muškaraca u toj sviračkoj profesiji. Uvijek sam mrzio onu "iznimke potvrđuju pravilo", ali u ovom slučaju mislim da sve ove instrumentalistice su iznimke koje potvrđuju pravilo da ima više muških svirača u svijetu od ženskih. E sad zašto muški više sviraju, ženske više pjevaju to je sad pitanje na koje nemam odgovor i ne želim nagađati.

Evo randomly odabrana stranica kad sam nešt upis'o u google - Women in Jazz - http://www.pbs.org/jazz/time/time_women.htm

Ovaj marekov stav ne želim komentirati, možda je bolje da on sam proba objasniti... Svatko ima neki osobni stav prema nekim ljudima, tzv. predrasude (mogu biti i pozitivne i negativne). Ja se trudim biti otvorenog uma i smanjiti te predrasude na najmanju moguću mjeru jer sam se već puno puta u životu uvjerio da su negativne predrasude stvarno besmislene i kada sam bolje upoznao ljude iz tih skupina prema kojima sam imao negativne predrasude one su se rasplinule kao baloni od sapunice. Mislim da je dobar stav "innocent until proven guilty".

Vjerojatno je moj "feministički" stav dosta stvoren činjenicom da sam studirao (i još uvijek studiram) na "ženskom" fakultetu, a radim u firmi gdje je odnos žena i muškaraca 50-50 i na visokim i odgovornim pozicijama su sposobne i profesionalne žene, a i većina kolegica na poslu su žene. Vjerojatno je tako godinama potisnut i odstranjen moj nagonski seksizam i šovinizam koji je prisutan od rođenja u svakom pravom i muževnom Balkancu.



Bravo, Pis! Zato bi trebalo uključiti žene u ovaj tamburaški (polu)svijet pa da svi zajedno probamo nešto pokrenuti i poboljšati.



Pa ja ni ne znam jel' se one guraju u te gažerske poslove (ili ih se možda gura). Kao što rekoh, ne znam točno koja je njihova motivacija, ali mislim da je ista kao i kod većine tamburaša koji su krenuli putem osnivanja benda. Ljubav prema tamburi, tamburaškoj glazbi i želja za zajedničkim sviranjem, vježbanjem, zezanjem, druženjem.

Stvarno bi bilo lijepo da se Koke i Garavuše uključe malo... Ili su možda "nesigurne" kako marek kaže pa se boje što napisati...

EDIT: Još jedna stvar... Kad smo već kod "cura i tambura". Nekako mi se čini da je dosta nezapaženo na ovom forumu prošla činjenica da je Blanka Došen osvojila Porina za najbolji album folkorne glazbe "Starogradski biseri", glazbeni producent/urednik - Mario Zbiljski (jel' on sve tambure snimao?). Moram priznati da nisam upoznat s likom i djelom Blanke Došen pa ako netko može i ovdje nešto o njoj napisati. Jel' pjeva po birtijetinama? Kako se nosi s pijandurama i tako... Praktične informacije. :D


...ti si čovjek moooooooj:sad: :mad: :ples: :):) :sad: :sad: :sad: :rolleyes::bonk:

Hrvoje
01-12-2006, 16:33
Guzda, ne kužim... Al' nekako mi se čini da ova tvoja poruka krši pravila foruma, a pravila su tu da se poštuju, ne....? ;)

Pisanje poruka:

* Razmislite prije nego li napišete bilo što. Morate imati valjan razlog za pisanje poruke, a ona mora biti smislena.

* Pažljivo sročite svoju poruku. Nastojte da bude što jasnija i jednoznačna.

* Izbjegavajte nesporazume, koliko je to moguće i pišite u prijateljskom tonu.

* Poruka mora imati veze s temom foruma u kojem pišete. Nemojte pisati u pogrešne forume ili skretati diskusiju u pogrešnom smjeru. Poruke koje nisu tematski vezane na taj dio foruma ili raspravu biti će obrisane ili preseljene tamo gdje pripadaju.

* Prije nego li pošaljete poruku, provjerite jeste li sve napisali kako se htjeli.

danicam
01-12-2006, 18:26
@BAJA: o čemu ti?????? upravo se na forumu spominjalo da je jedan od razloga upatka tamburaške glazbe zapravo alkohol!!! i da su si tamburaši sami krivi!!
a ti stalno pričaš o tvojim alkoholskim orgijama, koje doživljavaš na gažama :down:
umjesto da izvrneš ovu tvrdnju, ti je samo potvrđuješ!!!

Katica i Danica :cool: :)

marek
01-12-2006, 21:46
Ma ovo što si napisao sad i malo prije nema ni glave, ni pete :bonk: ... nema veze sa sviranjem, neznam puno cura koje bi bile "nesigurne u životu", dapače znam puno tamburaša, koji ne znaju šta ih sutra čeka i koji neznaju točno definirat svoje ciljeve...

e da, stvarno neznam šta si htio reć...

ne znam sad ni ja šta sam htio reć.

Hrvoje
03-12-2006, 22:25
Nisu tamburašice, al' su žene i jedan od trenutno najpopularnijih slovenskih narodno-zabavnih ansambala - Navihanke. http://www.navihanke.com Europa je tako blizu, a ipak tako daleko...

Pošto smo evo jučer bili u Sloveniji, samo da spomenem koliko je tamo povoljnija situacija za te narodno-zabavne ansamble (koji bi bili neki recimo slovenski ekvivalent tamburašima). Profesionalniji su, muzički obrazovaniji, organiziraniji, medijski popraćeniji... Uglavnom, dođe mi da naučim alpski stil svirke na harmoniku i preselim se preko granice. Šala, šala... :bonk: Da ne spominjem profesionalni smiješak koji se ne skida s lica, a mnogim je tamburašima nepoznanica. Možda je malo usiljeno, al' rulja to definitivno puši...

Al' opet ja odoh s teme, nego u Sloveniji se očito curama koje znaju i vole svirat lakše probit u ovom muškom sviračkom svijetu.

Tox
05-12-2006, 00:30
Mislim da nije bitno "jel žensko il' muško" ako može odsvirat ono što se traži. To što je nekome vizualno atraktivnije gledati stopostotno muški tamburaški sastav, subjektivna je stvar. Meni je čak atraktivnije kad vidim par cura u bendu, posebno jer se to ne vidi često, a i zato jer su to cure.

U svakom slučaju, ako uzme tamburu i vježba dovoljno da svira bolje od eventualnog muškog protukandidata - ima moju podršku.

Trisha
18-12-2006, 00:54
Daklem, pozdrav od mene i ostatka Koka!;) ja sam eto primašica njihova ... vidim, raspisali ste se vi ... i ni malo mi se ne sviđa sve to ... mi sviramo više za svoju dušu, ne guramo se da sviramo u nekoj birtiji, niti nas to privlači, sviramo za svoje društvo i jer to volimo i na kraju krajeva, sviramo i u orkestru KUD-a "Podravka" već niz godina, a bend smo osnovale više iz zezancije nego želje za slavom i velikim novcima! I još nikad nisam čula da je to neprirodno! nema nas puno u orkestru cura, ali mislim da kvalitetom sviranja stojimo bolje od muških članova! I možda nećete vjerovati, ali ljudima se sviđa kad čuju za nas, tj. da žene sviraju tamburu, mi smo do sad dobile samo pozitivne reakcije tj. kritike. postojimo od 2.mjeseca ove godine, jest da nemamo veliki repertoar jer ne stignemo zbog posla/faksa/drugih obaveza često imati probe,ali trudimo se ove koje sviramo odsvirati što bolje možemo! A ako se nekom ne sviđa šta cure sviraju tamburu, njegov problem ... svatko ima pravo raditi ono što želi.
Što se pak alkohola tiče, mislim da nije neophodan u cijeloj priči, ustvari sveprisutan je u svijetu nas tamburaša (valjda se smijem smatrati tamburašicom ... s obzirom da sviram već 10 godina...), a ponekad zna i pokvariti puno toga ... samo ne kužim zašto je tolko nezamislivo da i cure tu i tamo popiju, ne rakiju, ali pobogu, nije to jedini alkohol! :rolleyes:
I mogla bi ja još puuuuno toga napisati, ali čini mi se da nema smisla, a i uostalom, svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav, pa ako se nekom ne sviđa činjenica da postoje i žene tamburaši, ko mu kriv, ne mora zato odmah pljuvati po nama i govoriti da bi nam nešta drugo bolje stajalo u rukama i sl. šta ne?
Pozdrav Hrvoju koji nas je podržao i stavio nas tu ;)

Hrvoje
18-12-2006, 01:04
Dobro nam došla, Trisha! Fala Bogu, sad više ne moram bit vaš "advokat" pa možeš i ti sama najbolje objasnit zašto ste počele svirati i razjasniti cijelu tu situaciju.

Ako te zanima, možeš pročitati i kaj američki tamburaši misle o curama i tamburama (nekom liku se baš ne sviđaju vaše traperice... :bonk: ) - http://www.tamburaland.com/forum/showthread.php?t=3040

Uglavnom, samo naprijed, tamburašice naše! :top:

Sad mi je pala i jedna glupa rima za neki pjesmuljak na pamet - "Tamburašica iz Našica"... :D

Svitac
18-12-2006, 08:29
I mogla bi ja još puuuuno toga napisati, ali čini mi se da nema smisla, a i uostalom, svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav, pa ako se nekom ne sviđa činjenica da postoje i žene tamburaši, ko mu kriv, ne mora zato odmah pljuvati po nama i govoriti da bi nam nešta drugo bolje stajalo u rukama i sl. šta ne?
mmmmmmda!
U svakom slučaju dobro nam došla. ;)

Trisha
18-12-2006, 11:47
Hvala na dobrodošlici, Hrvoju i Sviti ... a šta se tiče ovog o trapericama ... a šta ćeš ... nema smisla komentirati .. u biti još mi se spava pa mi se neda ..;)

Trisha
18-12-2006, 11:56
da, čitam sam to na tamburaland-u ... ajd nije ni tak loše ... mislim da bi tamo bolje prošle ...

_maestro_
18-12-2006, 12:02
pozdrav tetama-vegetama iz koprivnice. :)

_maestro_
18-12-2006, 12:12
na onom svom folkloraškom foruma ( www.hrvatskifolklor.com ) bilo je komentara i reakcija na koncert mog ansambla održan 9.12. nekoliko ljudi je i preko postova i preko pm pitalo zašto u orkestru igk nije svirala nijedna cura.

malo me iznenadilo višestruko postavljanje tog pitanja. recimo, nekih specifičnijih pitanja o samom programu nije uopće bilo.
iz tog sam razloga sinoć na nastupu u hnk u zagrebu ubacio, iako ne još potpuno spremne sve ženske snage kojima taj orkestar raspolaže. brojno stanje = 1. nek se vidi raskoš. :cool:

Trisha
18-12-2006, 13:02
Juhu! ipak ima nade za cure i tambure! čitam tamo na tamburaland-u da bi jedna cura radije bila groupie tamburašima nego tamburašica .. e pa .. moguće je biti oboje :D provjereno

Hrvoje
18-12-2006, 13:20
Evo i jednih teta iz Amerike koje isto sviraju "tamburitzu" :) :top:

http://www.sarenaorchestra.com/

EDIT: Evo baš sam na sajtu, odmah na početku sviraju prelijepu makedonsku pjesmu "Ajde slušaj kaleš bre Anđo" :)

Svitac
18-12-2006, 13:28
Evo i jednih teta iz Amerike koje isto sviraju "tamburitzu" :) :top:
Pa to su stvarno nečije tete!
Možda i bake! :D

_maestro_
18-12-2006, 13:39
Evo baš sam na sajtu, odmah na početku sviraju prelijepu makedonsku pjesmu "Ajde slušaj kaleš bre Anđo" :)

mislim da to nije makedonska pjesma, bliže vranju... južna srbija.

Hrvoje
18-12-2006, 13:49
Hm... Na svim (brojnim) kompilacijama makedonske narodne muzike koju imam svuda je "Ajde slušaj kaleš bre Anđo" svrstana u "makedonsku narodnu".

_maestro_
18-12-2006, 13:52
Hm... Na svim (brojnim) kompilacijama makedonske narodne muzike koju imam svuda je "Ajde slušaj kaleš bre Anđo" svrstana u "makedonsku narodnu".
hmmm... dobre stvari ljudi vole svojatati... za puno starogradskih pjesama je sporno jesu li hrvatske, srpske, mađarske ili neke desete.
zanima me šta bi pisalo na brojnim srpskim kompilacijama.

Hrvoje
18-12-2006, 13:55
Sad si me podsjetio na zanimljivu prepirku moje frendice Bugarke i frenda Makedonca oko "Jovano Jovanke" i "Makedonsko devojče"... Kad Makedonija postoji i u Grčkoj, Bugarskoj i FYROM... Možda i je južnosrpska, ali evo, Makedonci imaju onda puno bolji marketing i propagandu, proguglao sam i nigdje nema spomena da bi to bila srpska pjesma.

BAJA
18-12-2006, 14:16
Evo i jednih teta iz Amerike koje isto sviraju "tamburitzu" :) :top:

http://www.sarenaorchestra.com/
:)
Pa to je po meni normalna slika, mi kad smo sa kudom bili u Austrijskom gradiću Novo Selo, tamo su isto žene u velikom broju svirali tambure npr. muž i žena ili dvoje penzića! što je bilo zanimljivo, tambure su im naštimane kao mandoline, tj.obrnuto!
http://home.pages.at/hatskokolo/Musik/poster.jpg

danicam
19-12-2006, 07:58
Pa to je po meni normalna slika, mi kad smo sa kudom bili u Austrijskom gradiću Novo Selo, tamo su isto žene u velikom broju svirali tambure npr. muž i žena ili dvoje penzića! što je bilo zanimljivo, tambure su im naštimane kao mandoline, tj.obrnuto!
haha, pa ovo su (skoro) moji susjedi. novo selo je udaljeno cca. 15 min od mene :D a onaj dida na desnoj strani je svećenik BTW, to je velika faca kod gradišćanskih hrvata!

PozzSka
19-12-2006, 14:27
Hrvoje,

od Sarena
Moja mama sviraju bas (tete) i dva stari tete moj sviraj basprim II i bugarija(tete i bake). celu i basprimu I sviraci nije tete ili bake.

Oprosti, moj hrvatski je los.

BAJA
21-12-2006, 10:17
a onaj dida na desnoj strani je svećenik BTW, to je velika faca kod gradišćanskih hrvata!

Da, znam da je on njima glavni! Mislim da nema njega nebi ništa od njih bilo! Pa jesi li bila kad kod njih?

danicam
21-12-2006, 10:54
Da, znam da je on njima glavni! Mislim da nema njega nebi ništa od njih bilo! Pa jesi li bila kad kod njih?
istina, on je, kako sam već rekla, jako poznata faca u gradišću. pretpostavljam da nema jedne osobe, koja njega ne bi znala :D pa naravno da sam već bila kod njih, kažem da je novo selo (neudorf) oko 15 min autom od mene!

longee
21-12-2006, 20:16
Pa to je po meni normalna slika, mi kad smo sa kudom bili u Austrijskom gradiću Novo Selo, tamo su isto žene u velikom broju svirali tambure npr. muž i žena ili dvoje penzića! što je bilo zanimljivo, tambure su im naštimane kao mandoline, tj.obrnuto!


Misliš, "Janković", tj. u kvintama? :D

Jer, ako staneš na drugu stranu, možda ti štimaš "obrnuto"?
Što je bilo prije: kokoš ili jaje? U ovom slučaju, definitivno kokoš :krez:

bracek
04-01-2007, 14:00
pozdrav svima,

ženski band koji je oformio kocka zvao se SLIKE. pet cura sjajnih vokala, instrumenti: bas, kontra, dva basprima i violina.

zvučale su super, naročito vokalno

Hrvoje
11-01-2007, 22:11
Tko zna više o tim "Slikama", di su sad? Jel' još sviraju i pjevaju?

A što se tiče naših "Kokica", Trisha - jel' znate da svirate pjesmu od Duška Kuliša, hehe -
Naziv djela:Nisu mene slomile daljine Nastanak: n/a Trajanje: 00:03:56
Autori Tip
Duško Kuliš C - Kompozitor
Duško Kuliš A - Autor teksta

Bar je tako na ZAMP-u... A ne znam kaj mu je ta Jelena Kuliš, kći?

_maestro_
11-01-2007, 22:12
slike su se poudavale...

Hrvoje
11-01-2007, 22:14
I sad im muževi ne daju da tamburaju, ha....? c c c :krez:

_maestro_
11-01-2007, 22:25
nabu se moja baba vlekla po gažama :angry:

Trisha
12-01-2007, 06:16
Tko zna više o tim "Slikama", di su sad? Jel' još sviraju i pjevaju?

A što se tiče naših "Kokica", Trisha - jel' znate da svirate pjesmu od Duška Kuliša, hehe -
Naziv djela:Nisu mene slomile daljine Nastanak: n/a Trajanje: 00:03:56
Autori Tip
Duško Kuliš C - Kompozitor
Duško Kuliš A - Autor teksta

Bar je tako na ZAMP-u... A ne znam kaj mu je ta Jelena Kuliš, kći?
Nismo pojma imale,istini za volju! a može onda biti da mu je kćer ... a jesi poslušao pjesmu, uploadala sam je na gmail ...

dado
12-01-2007, 14:33
Pozdrav svima!

nido
15-01-2007, 20:56
Vera je najpoznatija tamburaška zubarica! Izvrsna je!

Hrvoje
15-01-2007, 21:17
Vera je najpoznatija tamburaška zubarica! Izvrsna je!

Izvrsna zubarica ili tamburašica...? Ili oboje? :)

nido
15-01-2007, 21:21
Bobra basistica i zubarica. :) Nema harme i zuba koji nemože isčupati. Nježno ofkors

_maestro_
15-01-2007, 22:20
Bobra basistica i zubarica. :) Nema harme i zuba koji nemože isčupati. Nježno ofkors
nije krv voda... :D (kaj se tiče čupanja harmi, barem)

ne mogu veru zamisliti da nekome čupa zube. iako joj je to u opisu posla. imam dojam da joj je teže nego pacijentu.
preplaho mi djeluje za čupačicu zubi.

Hrvoje
26-01-2007, 16:40
Evo i njihovog sajta - http://garavuse.x-dreams.info

Pozvao sam cure da se uključe u ovaj forum... Vidjet ćemo što će od toga biti. :)

basistica
30-01-2007, 23:19
Evo i njihovog sajta - http://garavuse.x-dreams.info

Pozvao sam cure da se uključe u ovaj forum... Vidjet ćemo što će od toga biti. :)

Evo i mene.. NAPOKON... Naprije da zahvalim Hrvoju na reklami!! Thanks!!
Moram reći da me dobar dio komentara na ovu temu začudio! U svojih 5 godina karijere nisam se susrela s nekim tko smatra da tambura nije za cure. Ljudima bude drago kad nas vide jer su ženski sastavi rijetkost. Neznam što je razlog negativnim mišljenima na ovu temu, možda primitivizam koji ste već spominjali, a možda ljubomora. Žene danas imaju veća prava, a to očito smeta nekim muškarcima.
No, da kažem nešto o sebi... zovem se Ivana i sviram u tamburaškom sastavu Garavuše. Sviram bas! Bend postoji nekih 5 godina i iza nas su mnogobrojni nastupi ( neću ih nabrajati, sve koje zanima mogu posjetiti gore već navedenu stranicu, a uskoro će biti gotova i naša službena stranica ). Moram ispraviti Hrvoja- gospodin Enjingi nas ne sponzorira. Puno nam je pomogao na početku karijere, i danas pomaže, ali ne možemo ga nazvati sponzorom.
Spominjali ste alkohol... istina je da uz pojam tamburaši vežemo alkohol, no mi smo pravi primjer kako tamburaši ( ce ) mogu dobro zvučati i bez alkohola!!
Birtije... ne sviramo baš po onim pravim birtijetinama, ali u kafićima da. Navikle smo vidjeti ljude u alkoholiziranom stanju ( pogotovo u kasne noćne sate ), no nismo s njima imale nekih većih problema.
Eto, da ne duljim... smatram da oni koji nas nisu čuli ne mogu niti suditi o nama, a pogotovo ne u negativnom smislu!
Pozdrav svima od ts GARAVUŠE!!

profesor
30-01-2007, 23:25
Pozdrav Garavušama, malo po malo evo i slavonaca. (slavončica):top:

PS. Jesi li imala u petak fotić. Ja nisam. Da ekipa vidi Dunavske bisere.:top:

Hrvoje
30-01-2007, 23:25
Pozdrav basistici!

Evo baš mi je drago da si prihvatila moj poziv da se uključiš malo u ovaj forum jer uvijek je najbolje da netko sam govori (piše) o sebi i svojem bendu kako se ne bi "rekla-kazala" informacijama došlo do nekih dezinformacija...

Ovo što se Enjingija tiče sam negdje pročitao ili čuo pa se ispričavam na nepotpunoj informaciji, definitivno nije bilo neke loše namjere... :o

I tako, još jednom ti želim dobrodošlicu... :) Uz pitanje, jel' ostale "Garavuše" imaju pristup internetu i hoće li se možda i one uključiti na ovaj forum...?

Trisha
30-01-2007, 23:27
Pozdrav basistici! Eto drago mi je da se povećava broj cura na forumu, sad ćemo mi ovim muškima pokazat! ;)
Pozdrav ostatku cura, u biti mojim imenjakinjama većinom ;)

saky
30-01-2007, 23:31
Evo Hrvoje dobio si sto si htio..kokosinjac :) cure bez uvrede! ;)

Trisha
30-01-2007, 23:32
Evo Hrvoje dobio si sto si htio..kokosinjac :) cure bez uvrede! ;)

Gle, jednoj pravoj kokoši to ne može bit uvreda! ;)
ma mirni ste još neko vrijeme, ipak nas je još premalo! ;) nažalost :(

saky
30-01-2007, 23:33
ajde, ajde..ako dodje jos cura kao ti koje znaju prihvatit zajebanciju nema frke..samo da ne postane forum o peglanju, pranju sudja i mijenjanu zavjesa :)

Hrvoje
30-01-2007, 23:37
Žene su u pravilu komunikativnije i ako želimo potaknuti komunikaciju na ovom forumu treba nam što više komunikativnih djevojaka koje će svojom osebujnom komunikacijom dići cjelokupnu razinu komunikacije na ovom forumu. Zašto toliko koristim riječ komunikacija? Zato jer mi je baš fora... :D

Al' ovo sve nema veze sa ženskim tamburaškim sastavima, nego da se vratim na temu - pitanje za basisticu, di vam je "stara" čelistica? Koja je na ovoj slici na temi koju sam postao na Tamburalandu?

http://web.vip.hr/h.ban.vip/garavuse.jpg

http://www.tamburaland.com/forum/showthread.php?t=3040

Trisha
30-01-2007, 23:37
ajde, ajde..ako dodje jos cura kao ti koje znaju prihvatit zajebanciju nema frke..samo da ne postane forum o peglanju, pranju sudja i mijenjanu zavjesa :)
Ma kakovo crno peglanje?pranje suđa? ajoj ... slabo bi ja o tome mogla reć ... :D
ja više znam o lumpanju i skitanju i dolascima u ranu zoru ... :D šta ćeš ... mogu jedino o kozmetici i odjeći pričat :krez:
pa treba se znat šalit i na svoj i tuđi račun ;) i ne vrijeđam se ja baš lako ;)

jaksa
30-01-2007, 23:38
Garavuše sam imo prilike vidjet 2 puta, oba puta na Požegi, i imo sam pitanje za njih al nisam ih uspio to pitat, pa je ovo idealna prilika....

Jel svirate momačke? :D :D :ples: :ples:

Hrvoje
30-01-2007, 23:39
Eh, o'šla basistica...

saky
30-01-2007, 23:40
Jel svirate momačke? :D :D :ples: :ples:
a ja mislio da sam ja neugodan :)

Trisha
30-01-2007, 23:42
Ajme mene, uplašili jadnu curu, prvi put dođe i odma svi navalili ... ajme ... nije ona još navikla na vas ;)
A jel se to neki svatovi naziru ili je to samo ono reda radi, napraviš "momačku" i ne oženiš se, ostaneš momak :D

edit: eto, sad ću se ja malo pravit važna pa ću vam ostavit jednu noviju slikicu di je moj kokošinjac, skupa s managericom :) koja u biti i nema baš prave ovlasti i funkcije tog naziva ... al ono... reda radi da velimo da je imamo :D ubit će me :)
(ne obazirite se na to šta su iza nas ogroooomne bačve :D )
http://img169.imageshack.us/img169/6761/1001130aj5.th.jpg (http://img169.imageshack.us/my.php?image=1001130aj5.jpg)

Trisha
30-01-2007, 23:48
i još da znam povećat sliku ... al dobro ... i ovako je ok :D

jaksa
30-01-2007, 23:49
Ajme mene, uplašili jadnu curu, prvi put dođe i odma svi navalili ... ajme ... nije ona još navikla na vas
A jel se to neki svatovi naziru ili je to samo ono reda radi, napraviš "momačku" i ne oženiš se, ostaneš momak

edit: eto, sad ću se ja malo pravit važna pa ću vam ostavit jednu noviju slikicu di je moj kokošinjac, skupa s managericom koja u biti i nema baš prave ovlasti i funkcije tog naziva ... al ono... reda radi da velimo da je imamo ubit će me
(ne obazirite se na to šta su iza nas ogroooomne bačve )

Pa ne izdvajate se nešto previše od tamburaša, i mi se uvijek slikamo kraj bačvi... pih, iste ste!!!:D

Hrvoje
30-01-2007, 23:49
Pa kad se klikne na sliku otvori se veća slika... :top:

saky
30-01-2007, 23:49
bas me zanima hoce li netko komentirati ista :)

EDIT : kasnim, ali nisam mislio na ovakve komentare :)

Trisha
30-01-2007, 23:51
Pa ne izdvajate se nešto previše od tamburaša, i mi se uvijek slikamo kraj bačvi... pih, iste ste!!!:D

I šta ti to govori?!? Znači da smo stvorene za tamburašice :D tj. tambure, nismo ništa lošije od vas :D
@Hrvoje, imaš ti pravo!

Evil Dick
30-01-2007, 23:53
bas me zanima hoce li netko komentirati ista :)

EDIT : kasnim, ali nisam mislio na ovakve komentare :)

:D :D :D koji si ti lik...

profesor
30-01-2007, 23:53
Hoće, siguran sam. ČAAAAVLEEEEEEEE

Hrvoje
30-01-2007, 23:55
E taj Exer, nikad ga nema kad ga trebaš... :bonk:

saky
31-01-2007, 00:00
:D :D :D koji si ti lik...

a zasto ? :)

jaksa
31-01-2007, 00:04
SKINUTO SA STRANICA ŽTS.:D GARAVUŠE
O nama
U osnovnoj školi svake godine, u Kutjevu, nesigurnim prebiranjem po žicama novi naraštaji prave prve tamburaške korake. U toj školi prije 10 godina je počelo je i 5 naradarenih djevojčica. Danas su prerasle u ozbiljan tamburaški sastav i to jedini ženski kod nas i u svijetu. Mlade su Kutjevčanke počele kao „Cure iz provincije“, a danas im je umjetničko ime „Garavuše“. Iza njih su već mnogo brojni nastupi, festivali i koncerti u domovini i u inozemstvu. Zasviraju i u slavonskim svatovima, a vikendi su im ispunjeni gažama. Na njihovu su repertoaru tamburaške, ali i rock i pop stvari, domaće i strane.

PA DOBRO, TRISHA, KAKO MOŽEŠ OVO DOPUSTIT?

saky
31-01-2007, 00:05
pocelo je, pocelo..ajme koji sam spamer..postat cu gori od Hrvoja :)

jaksa
31-01-2007, 00:06
E, jednog dana kad ću bit bogati biznismen, znat ću ma kakve cigane, trubače, tamburaše, je...to sve.... zvat ću Ženske Tamburaške Sastave da mi sviraju :D :D :bonk: :ples: :D :D :ples:

Trisha
31-01-2007, 00:06
SKINUTO SA STRANICA ŽTS.:D GARAVUŠE


PA DOBRO, TRISHA, KAKO MOŽEŠ OVO DOPUSTIT?

A gle, vidjeh ja to, i malo me pecnulo ... al šta ćeš ... ne mislimo se mi sad tu svađat il nešta .. istini za volju, za nas se baš i ne zna van grada (osim sad na forumu) .. al dobro ... možda isprave grešku, možda ne ... :cool:

edit: opa, jel ja to vidim da ste napokon počeli prihvaćati činjenicu da i cure sviraju (čak i prilično dobro, bolje od nekih mudrijaša :D ) ???? hihihihi, a dok se sjetimo početka ove teme ...

saky
31-01-2007, 00:07
E, jednog dana kad ću bit bogati biznismen, znat ću ma kakve cigane, trubače, tamburaše, je...to sve.... zvat ću Ženske Tamburaške Sastave da mi sviraju :D :D :bonk: :ples: :D :D :ples:

a ziher bi ih ti zvao da ti samo sviraju..pohotnice jedan.. ;)

Hrvoje
31-01-2007, 00:07
pocelo je, pocelo..ajme koji sam spamer..postat cu gori od Hrvoja :)

E, stari, moral buš još puno žgancov jesti da postaneš gori od mene... :bonk: Inače nisam pobornik ovih kratkih postića (evo zato sam i predložio chat), al' ajde ak' vas to veseli samo dajte... Vidite da je baš luuuudo zabavno... :D A i da malo skrenem misli s poraza od Francuza... :(

saky
31-01-2007, 00:09
pa ni ja nisam pobornik, i nadam se da necu nastavit sa piskaranjem budalastina, ali me nekakva insomnia pere pa moram malo tu drobit, mozda me uspava :)

jaksa
31-01-2007, 00:09
E, stari, moral buš još puno žgancov jesti da postaneš gori od mene... Inače nisam pobornik ovih kratkih postića (evo zato sam i predložio chat), al' ajde ak' vas to veseli samo dajte... Vidite da je baš luuuudo zabavno... A i da malo skrenem misli s poraza od Francuza...

E sad, bez uvrede, al meni se one duge neda ni čitat, to preskačem.
Ovo je super, zajebancija kaj.

saky
31-01-2007, 00:12
pa je, bilo bi super da ne spamamo temu o zenskim tamburaskim sastavima :)

jaksa
31-01-2007, 00:13
naravno, osim ak neko ime nešto pametno za ispričat...ovdje toga ima naravno, ne uvijek, a i kad ima nekad je predugo za čitat...nemam cijeli dan.

Trisha
31-01-2007, 00:14
pa je, bilo bi super da ne spamamo temu o zenskim tamburaskim sastavima :)

Imate moju dozvolu za sve komentare vezane uz ženske tamburaške sastave, ovdje, pod ovom temom :D

Hrvoje
31-01-2007, 00:19
E sad, bez uvrede, al meni se one duge neda ni čitat, to preskačem.
Ovo je super, zajebancija kaj.

A zato na moje duge postove nitko osim maestra ne odgovara... Znači moram biti sažetiji... A kaj mogu kad volim ponekad koristiti velike riječi, bogate jezične konstrukcije, zavisno složene rečenice te razne druge mogućnosti koje nam naš bogati hrvatski jezik pruža.

Slažem se da je zajebancija ok, al' nekad kad ja hoću nekaj okrenut na zajebanciju ili okrenut na neku "ne-tamburašku" temu ljudi me popljuju tipa "ovo je tamburaški forum bla bla kenj kenj", a kad krenem nekaj ozbiljno tipa "Tamburaši u Americi" onda ljudi okrenu na zajebanciju ili totalno u krivom smjeru temu... Pa, ono, kuiš ne, nije fora...

Ja sam za slobodu govora, mišljenja, vjeroispovjesti, spolne orijentacije i svega ostalog pa bih onda molio da u duhu toga nekako funkcionira i ovaj forum... Bez "govora mržnje" ;) Peace and harmony... All we are saying is give peace a chance... Make love not war... Mir mir mir do neba... I te spike, u jebote k'o da sam neki hippie :D

EDIT: Ups, sorry Trisha na zagađivanju teme... Evo da budem u skladu s temom nešto o ŽTS-ima... Meni su oni baš supač! :)

Trisha
31-01-2007, 00:21
A zato na moje duge postove nitko osim maestra ne odgovara... Znači moram biti sažetiji... A kaj mogu kad volim ponekad koristiti velike riječi, bogate jezične konstrukcije, zavisno složene rečenice te razne druge mogućnosti koje nam naš bogati hrvatski jezik pruža.

Slažem se da je zajebancija ok, al' nekad kad ja hoću nekaj okrenut na zajebanciju ili okrenut na neku "ne-tamburašku" temu ljudi me popljuju tipa "ovo je tamburaški forum bla bla kenj kenj", a kad krenem nekaj ozbiljno tipa "Tamburaši u Americi" onda ljudi okrenu na zajebanciju ili totalno u krivom smjeru temu... Pa, ono, kuiš ne, nije fora...

Ja sam za slobodu govora, mišljenja, vjeroispovjesti, spolne orijentacije i svega ostalog pa bih onda molio da u duhu toga nekako funkcionira i ovaj forum... Bez "govora mržnje" ;) Peace and harmony... All we are saying is give peace a chance... Make love not war... Mir mir mir do neba... I te spike, u jebote k'o da sam neki hippie :D

Eto jednog kratkog i sažetog posta :D

jaksa
31-01-2007, 00:22
naš kaj trisha sad ću ti ja reć iskreno, al nemoj se naljutit, to je samo moj stav, možda malo šovinistički al nije jako :D .
meni nekak tambura ne izgleda u ženskim rukama, nemrem reć da ne zvuči, jer poznam cure iz Samobora koje super sviraju... meni su za žene neki profinjeni instrumenti, npr. klavir, flauta, harfa... eto to...a ne tambure. Još ajde nekak, ak cure sviraju tambure u orkestru, ono velik orkestar neke škole ili slično, to da...al gaže, neee. To je moje mišljenje, nadam se da me neće tamburašice s ovog forumaa zamrzit, samo sam reko kaj sam mislio. :)

profesor
31-01-2007, 00:24
KOKE, čime se vozite na svirke, bi li vam ovo odgovaralo



http://i156.photobucket.com/albums/t2/profesorslike/P7280069320x200.jpg

Trisha
31-01-2007, 00:25
naš kaj trisha sad ću ti ja reć iskreno, al nemoj se naljutit, to je samo moj stav, možda malo šovinistički al nije jako :D .
meni nekak tambura ne izgleda u ženskim rukama, nemrem reć da ne zvuči, jer poznam cure iz Samobora koje super sviraju... meni su za žene neki profinjeni instrumenti, npr. klavir, flauta, harfa... eto to...a ne tambure. Još ajde nekak, ak cure sviraju tambure u orkestru, ono velik orkestar neke škole ili slično, to da...al gaže, neee. To je moje mišljenje, nadam se da me neće tamburašice s ovog forumaa zamrzit, samo sam reko kaj sam mislio. :)

Gle, niko te neće mrzit i ne znam šta, ok je da si reko šta misliš, ali ti bar ne negiraš da cure znaju svirat tamburu ... a to sad šta čudno izgleda .. da. .. malo je i meni bilo čudno svirat pred ljudima koje ne znam na jednoj feši ... al ono ... šta ćeš ... ja ne bi mijenjala tamburu za ni jedan instrument, al htela bi uz nju još naučit klavir i gitaru koju sam krenula al sam odustala ... tambura je pobijedila :)

jaksa
31-01-2007, 00:25
Slažem se da je zajebancija ok, al' nekad kad ja hoću nekaj okrenut na zajebanciju ili okrenut na neku "ne-tamburašku" temu ljudi me popljuju tipa "ovo je tamburaški forum bla bla kenj kenj", a kad krenem nekaj ozbiljno tipa "Tamburaši u Americi" onda ljudi okrenu na zajebanciju ili totalno u krivom smjeru temu... Pa, ono, kuiš ne, nije fora...

Kaj nebi bila fora, i ovak kroz zajebanciju se mi lepo pospominjamo o temi koja je na tapeti....:D :D
Ovak je bolje, više se čita, čitljivo je.

Trisha
31-01-2007, 00:27
KOKE, čime se vozite na svirke, bi li vam ovo odgovaralo



http://i156.photobucket.com/albums/t2/profesorslike/P7280069320x200.jpg

Hm, pa budući da još nemamo neke svirke posebne,nama je i saxo čisto dovoljan ::) a obično bas ne moramo vozit jer su uz nas i drugi tamburaši, a naš i nije nešta pa onda imamo problem manje :)

saky
31-01-2007, 00:27
Kaj nebi bila fora, i ovak kroz zajebanciju se mi lepo pospominjamo o temi koja je na tapeti....:D :D
Ovak je bolje, više se čita, čitljivo je.

daj, odreci ce te se tvoji boduli ako procitaju ovo :)

Hrvoje
31-01-2007, 00:27
naš kaj trisha sad ću ti ja reć iskreno, al nemoj se naljutit, to je samo moj stav, možda malo šovinistički al nije jako :D .
meni nekak tambura ne izgleda u ženskim rukama, nemrem reć da ne zvuči, jer poznam cure iz Samobora koje super sviraju... meni su za žene neki profinjeni instrumenti, npr. klavir, flauta, harfa... eto to...a ne tambure. Još ajde nekak, ak cure sviraju tambure u orkestru, ono velik orkestar neke škole ili slično, to da...al gaže, neee. To je moje mišljenje, nadam se da me neće tamburašice s ovog forumaa zamrzit, samo sam reko kaj sam mislio. :)

Hmmmm, zanimljivo i indikativno....

Vrlo slično razmišljanje vidimo i ovdje:

Hrvoje : nije uopce podcjenjivacki stav, nego jednostavno ne volim vidjet curu sa tamburom..i tocka..nije mi to to..a i jedina cura koju sam vidio da zna svirat (za zenu i vise nego dobro) tamburu je mala aleksandra iz markovca, koja je btw. mrak cimbalistica..za zene su razno razne frulice, violine (ajde de :) ) i toliko spominjana harfa :) nisam ni sovinista, dapace, ali jednostavno kako sam i rekao gore, nije mi tambura za zensko..eto toliko..

Jel' to nekakav "službeni stav" cijelog vašeg benda? :D

Evil Dick
31-01-2007, 00:27
a kad krenem nekaj ozbiljno tipa "Tamburaši u Americi" onda ljudi okrenu na zajebanciju ili totalno u krivom smjeru temu... Pa, ono, kuiš ne, nije fora...


Ma jebes tamburase u americi, malo su te previse preuzeli ti amerikanci, hehe.. ima dovoljno tamburasa i doma :D :D

Balkan rules :top: :krez:

Hrvoje
31-01-2007, 00:30
Ma jebes tamburase u americi, malo su te previse preuzeli ti amerikanci, hehe.. ima dovoljno tamburasa i doma :D :D

Balkan rules :top: :krez:

Evo samo za Evil Dicka jedna pjesma od NHT, a ide ovako: "Što će meni Eminem i Calabresi i mafija, što mi treba u životu da me svuda prati CIA, kad je Lijepa naša puna i pjesme i sreće i mafije kakvu oni nikad imat neće..." :bonk: :D

EDIT: A sad malo na ozbiljnu stranu, znam "for a fact" da američki tamburaši čitaju i forum na hrvatskom pa bi se mogli uvrijediti na ovu tvoju opasku (iako je izrečena kroz zajebanciju), ne znam jel' znaš koliko je "Daleko je Amerika" digla prašine u krugovima američkih Hrvata, toliko su se naljutili da su praktički poručili Dukatima da ne moraju više nikad dolaziti svirati u SAD. :(

saky
31-01-2007, 00:30
Hrvoje, pa naravno da je to stav benda..kad sam dolazio u bend bila je jedna iscrpna inicijacija, a sovinizam je bila jedna od naslozenijih stavki..znas ono, Al Bundy i ekipa shema..kakve postove ja sklapam majko moja, vrijeme je za krpe.. :)

Trisha
31-01-2007, 00:30
Ma jebes tamburase u americi, malo su te previse preuzeli ti amerikanci, hehe.. ima dovoljno tamburasa i doma :D :D

Balkan rules :top: :krez:
Kad sam krenila čitat ovaj tvoj post mislila sam da ćeš napisat jebeš tamburaše u americi, bolje su tamburašice :D al ništa od toga .... :rolleyes:

Evil Dick
31-01-2007, 00:33
Kad sam krenila čitat ovaj tvoj post mislila sam da ćeš napisat jebeš tamburaše u americi, bolje su tamburašice :D al ništa od toga .... :rolleyes:

Kasno je pa mi nije palo napamet, mozak mi se umorio od previse snookera :bonk: :D

Trisha
31-01-2007, 00:34
Kasno je pa mi nije palo napamet, mozak mi se umorio od previse snookera :bonk: :D

eto ti tvoj snooker! :p ma ne bi se ti to ni inače sjetio ...

jaksa
31-01-2007, 00:34
Ma jebes tamburase u americi...

JEBOOOO:krez: :krez: :krez: !!1:krez: :krez:

JEBEŠ TAMBURAŠICE!!!

JEBOOOOOOO:krez: :D :top: :ples: :ples:

Evil Dick
31-01-2007, 00:35
eto ti tvoj snooker! :p ma ne bi se ti to ni inače sjetio ...
Sjetio bi se ja i neceg goreg, u to mos bit sigurna... :top:

Trisha
31-01-2007, 00:36
JEBOOOO:krez: :krez: :krez: !!1:krez: :krez:

JEBEŠ TAMBURAŠICE!!!

JEBOOOOOOO:krez: :D :top: :ples:

a da?:bonk:

Trisha
31-01-2007, 00:36
Sjetio bi se ja i neceg goreg, u to mos bit sigurna... :top:

u to i jesam sigurna, čudi me jedino šta se nisi sjetio .. al da snooker ... :bonk:

Hrvoje
31-01-2007, 00:36
Evil, pa zar ti kao moderator dopuštaš upotrebu "snošajnih" glagola i psovki na ovom forumu? :eek:

Ako da, onda je to jebeno!! :top:

Trisha
31-01-2007, 00:37
Evil, pa zar ti kao moderator dopuštaš upotrebu "snošajnih" glagola i psovki na ovom forumu? :eek:

Ako da, onda je to jebeno!! :top:

da dopušta, koristi! noti noti!:rolleyes:

saky
31-01-2007, 00:38
mislim da prostis, ali jebo te snosajni glagol :)..otkud samo vuces te izraze :) mislim znam da si lingvist, ali ono :)

jaksa
31-01-2007, 00:38
JEBOOOO !!1

JEBEŠ TAMBURAŠICE!!!

JEBOOOOOOO

ne slušaš Edo Majku?

uopće ne kužite moj smisao za humor....:sad: :bonk: :sad: :bonk: :krez: :D

Trisha
31-01-2007, 00:41
ne slušaš Edo Majku?

uopće ne kužite moj smisao za humor....:sad: :bonk: :sad: :bonk: :krez: :D

A to je Maaaaaaaajka? ups ... već je kasno ... nisam skontala ... al dobro sad ... sve ok ;)

_maestro_
31-01-2007, 00:41
Evo samo za Evil Dicka jedna pjesma od NHT, a ide ovako: "Što će meni Eminem i Calabresi i mafija, što mi treba u životu da me svuda prati CIA, kad je Lijepa naša puna i pjesme i sreće i mafije kakvu oni nikad imat neće..." :bonk: :D
citiraš me ha?

EDIT: A sad malo na ozbiljnu stranu, znam "for a fact" da američki tamburaši čitaju i forum na hrvatskom pa bi se mogli uvrijediti na ovu tvoju opasku (iako je izrečena kroz zajebanciju), ne znam jel' znaš koliko je "Daleko je Amerika" digla prašine u krugovima američkih Hrvata, toliko su se naljutili da su praktički poručili Dukatima da ne moraju više nikad dolaziti svirati u SAD. :(
pa uvijek ima kretena koji će se uvrijediti i ako ga pozdraviš. a tek ako ga ne pozdraviš...

Hrvoje
31-01-2007, 00:41
mislim da prostis, ali jebo te snosajni glagol :)..otkud samo vuces te izraze :) mislim znam da si lingvist, ali ono :)

Pa brijem da sam to sad izmislio... :bonk:

@Jakša - Edo Maajka je car... Jedna njegova pjesma zanimljivog naslova je "Mater vam jebem", al' mi je ipak još uvijek najbolji naslov pjesme ona već spominjana Ivankovićeva - "Uostalom tko vas jebe"... :D Naravno to se ne odnosi na nikoga ovdje, da me ne biste krivo shvatili, nego samo navodim zanimljive naslove pjesama s J-rječju ("F-word")...

jaksa
31-01-2007, 00:42
Ko spominje snošaj, pa kaj nisu ovo glagoli koji idu prije snošaja???:bonk: :D :D

Originally Posted by Hrvoje View Post
Evil, pa zar ti kao moderator dopuštaš upotrebu "snošajnih" glagola i psovki na ovom forumu?

Ako da, onda je to jebeno!!

Hrc, mora da imaš pored sebe pravopis, i riječnik stranih riječi...svaka čast.:ples:

jaksa
31-01-2007, 00:43
@Jakša - Edo Maajka je car... Jedna njegova pjesma zanimljivog naslova je "Mater vam jebem"

Molim te Hrvoje, ne upotrbljavaj snošajne glagole, jesi ti vidio nekog da psuje ovdje??ha? zato molim te!!! :krez: :krez:

Trisha
31-01-2007, 00:45
Molim te Hrvoje, ne upotrbljavaj snošajne glagole, jesi ti vidio nekog da psuje ovdje??ha? zato molim te!!! :krez: :krez:

:krez: :krez: :krez: :krez:

saky
31-01-2007, 00:48
nista drugovi i drugarice, ostavljam vas u vasim raspravama o snosaju i glagolima..odoh ja u horizontalu..laku noc.. :)

Hrvoje, poslusaj pjesmice sa gmaila :)

ajd zdravo!

_maestro_
31-01-2007, 00:49
presnošajno mi je ovo za čitati

Trisha
31-01-2007, 00:49
nista drugovi i drugarice, ostavljam vas u vasim raspravama o snosaju i glagolima..odoh ja u horizontalu..laku noc.. :)

Hrvoje, poslusaj pjesmice sa gmaila :)

ajd zdravo!
good night druže :) mislim da bi najpametnije za sve nas bilo učiniti isto dok još nije ovo sve otišlo u Honduras :D

jaksa
31-01-2007, 00:52
također, pozdrav Svim tamburašima, i Ženama na forumu :D :D

Evil Dick
31-01-2007, 00:53
Evil, pa zar ti kao moderator dopuštaš upotrebu "snošajnih" glagola i psovki na ovom forumu? :eek:

Ako da, onda je to jebeno!! :top:

Ha cuj kad macke nema moderatori kolo vode :krez:

ali da malo pretjerujete sa snosajnim izrazima, to je :)

Hrvoje
31-01-2007, 00:54
Hrc, mora da imaš pored sebe pravopis, i riječnik stranih riječi...svaka čast.:ples:

Naravno, uvijek i svuda... :bonk: Inače kad smo kod pravopisa, trudim se ne obazirati na pravopisne greške koje neki članovi ovog foruma čine, ali izgleda da mi je to profesionalna deformacija i prvo što vidim u nekom postu je neka krivo napisana rijeć pa me to nekad lagano živcira, ali evo uspijevam se suzdržati... Ali duša mi pati, hehehe... To je valjda slično kao kad apsolutni sluhist mora slušati raštimane instrumente...

Pa vas ovim putem usrdno molim da pripazite na pisanje č/ć, ije/je... Pismenost je bitna stvar... Al' eto i u glazbi i u pisanju postoje (više ili manje uspješni) sluhisti... :krez: :bonk:

Trisha
31-01-2007, 00:55
također, pozdrav Svim tamburašima, i Ženama na forumu :D :D

Ah, šta reći, pozdrav svim tamburašicama i muškarcima na forumu, i naravno, dječacima i mladićima :)

jaksa
31-01-2007, 00:58
Naravno, uvijek i svuda... Inače kad smo kod pravopisa, trudim se ne obazirati na pravopisne greške koje neki članovi ovog foruma čine, ali izgleda da mi je to profesionalna deformacija i prvo što vidim u nekom postu je neka krivo napisana rijeć pa me to nekad lagano živcira, ali evo uspijevam se suzdržati... Ali duša mi pati, hehehe... To je valjda slično kao kad apsolutni sluhist mora slušati raštimane instrumente...


priznam, pravopis nikad nisam volio..ni on mene... Pozdrav,noć, s tvrdim ć
živili

profesor
31-01-2007, 00:58
Kako bi netko reagirao da mu kažeš snošaj se??

_maestro_
31-01-2007, 01:02
:krez: stvarno je bilo podosta kopulativnih riječi ... :krez:

Mery
31-01-2007, 07:29
Hm, pa budući da još nemamo neke svirke posebne,nama je i saxo čisto dovoljan ::) a obično bas ne moramo vozit jer su uz nas i drugi tamburaši, a naš i nije nešta pa onda imamo problem manje :)

A ladillac i golf...joj Tricsh..

Trisha
31-01-2007, 13:51
A ladillac i golf...joj Tricsh..

Ups... zaboravila sam ... a šta ćeš kad moj ladillac rijetko ima priliku i čast bit prijevozno sredstvo, osim za gorice .... a golfi, a sorry :o eto, danas idemo golfijem :)

zOnZi
31-01-2007, 13:58
A ladillac i golf...joj Tricsh..

Ladillac, misliš Lada? Koja? Samara? Ako nekom treba imam jednu u dvorištu nije u voznom stanju, ali možda posluži za neke dijelove...Dam ju ispod cijene:krez: :krez:

Evil Dick
31-01-2007, 14:00
Ladillac, misliš Lada? Koja? Samara? Ako nekom treba imam jednu u dvorištu nije u voznom stanju, ali možda posluži za neke dijelove...Dam ju ispod cijene:krez: :krez:

Niva, pravi gazerski auto - nikakvi vremenski uvjeti te ne sprecavaju da se pojavis na gazi :krez: :krez:

jaksa
31-01-2007, 14:10
Hm, pa budući da još nemamo neke svirke posebne,nama je i saxo čisto dovoljan : a obično bas ne moramo vozit jer su uz nas i drugi tamburaši, a naš i nije nešta pa onda imamo problem manje


Kaj to znači da idete na gažu u paketu s nekim drugim bendom ha?

_maestro_
31-01-2007, 14:19
Ladillac, misliš Lada? Koja? Samara? Ako nekom treba imam jednu u dvorištu nije u voznom stanju, ali možda posluži za neke dijelove...Dam ju ispod cijene:krez: :krez:
ajme, zonzi... :D
koliko imaš tog krša? ascona, samara, ima još čega?

zOnZi
31-01-2007, 14:39
ajme, zonzi... :D
koliko imaš tog krša? ascona, samara, ima još čega?

Da stvarno, šta je najgore imam...Neke dvije prikolice isto krš..., jedan bicikl iz mladih, hmhm, dana ( nije BMX ), također krš, starog "Puha" koji je na nizbrdici mogo uhvatit ravnih 55...Burazer izmjerio, išao paralelno sa autom, također krš...Imam i par tambura isto krš, i jednu krš gitaru...Pa ne kažu bezveze "Kršna Liko"...:krez: :krez: :krez: :krez: :krez:

Trisha
31-01-2007, 15:00
Ladillac, misliš Lada? Koja? Samara? Ako nekom treba imam jednu u dvorištu nije u voznom stanju, ali možda posluži za neke dijelove...Dam ju ispod cijene:krez: :krez:

Mislim na Nivu, na moj bijeli Ladillac :D lada je zakon, pogotovo dok se ide na fešte u gorice a vani nije bajno vrijeme ili je put katastrofa! nema mi boljeg od vožnje kroz klanjce do mojih gorica, dok se tamo provozam 60 km/h .... mrak, a drugi gutaju prašinu iza mene :D inače, moj ladillac je u prilično dobrom stanju, čak ide na plin, i pali se na gumb :krez:
@jaksa: mi ti još ne idemo baš na neke samostalne gaže, to su ti više rođendani nečiji iz društa i tako to, privatne fešte, ozbiljniji nastup nam je bio kad je KUD imao promociju cd-a, ono, pred ljudima ... al sad nas zovu za maškare da sviramo ... možda nam žele nešta reć' pritom???? :rolleyes:

zOnZi
31-01-2007, 15:05
Mislim na Nivu, na moj bijeli Ladillac :D lada je zakon, pogotovo dok se ide na fešte u gorice a vani nije bajno vrijeme ili je put katastrofa! nema mi boljeg od vožnje kroz klanjce do mojih gorica, dok se tamo provozam 60 km/h .... mrak, a drugi gutaju prašinu iza mene :D inače, moj ladillac je u prilično dobrom stanju, čak ide na plin, i pali se na gumb :krez:


Kad smo kod paljenja na gumb: Moja Lada koja je van stroja već dvije godine imala je paljenje na gumb, Opel ascona također ( i ona je van stroja ), sad imam Suzukija '92 godište, još nije tako star, ali i on se pali na dugmiće, čudi me što ne sviram Harmon'ku dugmetaru:krez: :krez: :krez:

Trisha
31-01-2007, 15:09
Kad smo kod paljenja na gumb: Moja Lada koja je van stroja već dvije godine imala je paljenje na gumb, Opel ascona također ( i ona je van stroja ), sad imam Suzukija '92 godište, još nije tako star, ali i on se pali na dugmiće, čudi me što ne sviram Harmon'ku dugmetaru:krez: :krez: :krez:

Moja se nešto manj od godinu dana pali na dugme (nije bijelo doduše), od kad mi je na sam rođendan zaglavio ključ u bravi i nije se dao izvadit ... super rođendanski poklon ...

zOnZi
31-01-2007, 15:17
Moja se nešto manj od godinu dana pali na dugme (nije bijelo doduše), od kad mi je na sam rođendan zaglavio ključ u bravi i nije se dao izvadit ... super rođendanski poklon ...

Ma sad i je fora, fućkaš ključ, dugme je zakon...I "bijelo":top: :D također!!

Sabina
31-01-2007, 19:00
Žuti uvijek ima prednost!!!Jel tak Mery???A ladilak je zaaaakon za gorice :D !!!

Trisha
31-01-2007, 22:02
Žuti uvijek ima prednost!!!Jel tak Mery???A ladilak je zaaaakon za gorice :D !!!

Mislim da mi je sinulo zakej je žuti dobil "žuti" tj. kaznu u VT!!! zato kaj je bil preuočljiv na parkingu! a odna su i ove oko njega reda radi kaznili, a mi smo usput imale i drugačiju tablicu ... al šta ćeš ... :D

basistica
31-01-2007, 22:37
Ostala sam zatečena od silnih komentara...
Evo ovako... dajem par odgovora na postavljena pitanja...
profesor- U petak mi je bilo super, iako glazba nije bila baš najbolja, ali smo mi same sebi stvorile dobru atmosferu i naravno, sve smo snimile, tj. uslikale!
Hrvoje- pitao si za čelisticu.. bilo je nekih problema i izašla je iz benda. Bilo je to prije 2 godine. Imamo novu čelisticu. Cura je super i super svira!
jakša- sviramo sve. Imamo menagera koji nam dogovara svirke i što on dogovori- mi sviramo.
Vidim da ste se bunili na ono što piše da smo jedini ženski sastav u Hrvatskoj... Moram reći da ono nije naša službena stranica, nego ju je napravio jedan naš obožavatelj i ono nije točno. Ženski sastavi su malobrojni, a mi uvijek naglašavamo da smo jedini ženski sastav koji se PROFESIONALNO bavi sviranjem!
Eto, zlobni jezici, da čujem što vam sada ne paše... :-)

Trisha
31-01-2007, 22:40
A ma znamo mi da vi niste ništa loše mislile zato se nismo ni bunile, ipak nas je premalo, di bi došle da se još i svađamo! ;)

basistica
31-01-2007, 22:41
Trisha, ne mislim na tebe...
Mi se moramo držati zajedno!!
GIRL POWER!! :-)

Hrvoje
31-01-2007, 22:42
Evo još jedno pitanje vezano za vaše (bivše) članice... Prije par godina, mislim da ste tada još nastupale kao "Cure iz provincije", kontru je svirala (a mislim i pjevala) jedna plava cura... Di je ona? Zašto je otišla (ili je izbačena) iz benda? Evo ti jedno zločesto pitanje, hehe... Vjerojatno ću dobiti diplomatski odgovor kao i za čelisticu... ;)

Btw, vidio sam vas kad ste nastupali u Boćarskom domu za "Dane Šokadije" ili tak nešto, u organizaciji Šokadije Zagreb, bila je i Kulenijada, nastupala je i Tkanica, Trenk, još neki tamburaši iz Slavonije i tako... Ja sam bio redar i šljaker s još par frendova iz benda... :krez:

Trisha
31-01-2007, 22:42
Trisha, ne mislim na tebe...
Mi se moramo držati zajedno!!
GIRL POWER!! :-)

Ma znam da ne misliš na mene, al ono :)
Jadni ovi muškići dok se mi udružimo, stoga, girl power! ;)

basistica
31-01-2007, 22:45
E, Hrvoje... to je bilo nekad... Sada se zovemo Garavuše.. Ima nas 6 i nijedna nije plava!! :-) Pusti prošlost!
Da, svirale smo u Boćarskom domu! Davno je to bilo!!

basistica
31-01-2007, 22:48
Hey Trisha, ja mislim da se dečki boje da ne bi ostali bez svirki sad kad ženski sastavi vladaju... Ha ha!!

sviraczs
31-01-2007, 22:48
pa,niste jedini zenski sastav,imaju Garavuse(nekada Cure iz provincije)!! http://www.croatia.ch/glazba/inter.php http://garavuse.x-dreams.info/x-dreams/garavuse/

Trisha
31-01-2007, 22:49
Hey Trisha, ja mislim da se dečki boje da ne bi ostali bez svirki sad kad ženski sastavi vladaju... Ha ha!!

Ma i meni se to tako nekako čini ... možda zato i govore da curama ne stoje tambure (nego kuhače reče jednom netko ... hm...)? :rolleyes:

Trisha
31-01-2007, 22:50
pa,niste jedini zenski sastav,imaju Garavuse(nekada Cure iz provincije)!! http://www.croatia.ch/glazba/inter.php

Ok, ako nisi skužio, basistica je iz Garavuša :krez:

sviraczs
31-01-2007, 22:53
mislio sam da ste sve iz istog benda!!evo sad jedan izvinjav i ispričav!!!!

basistica
31-01-2007, 22:53
pa,niste jedini zenski sastav,imaju Garavuse(nekada Cure iz provincije)!! http://www.croatia.ch/glazba/inter.php http://garavuse.x-dreams.info/x-dreams/garavuse/

E, nemam pojma tko su te... :bonk: :bonk:

Trisha
31-01-2007, 22:54
mislio sam da ste sve iz istog benda!!evo sad jedan izvinjav i ispričav!!!!

Naša basistica ima nick Mery ;)

basistica
31-01-2007, 22:54
mislio sam da ste sve iz istog benda!!evo sad jedan izvinjav i ispričav!!!!

It's OK!! :)

rodjo
31-01-2007, 22:55
Ok, ako nisi skužio, basistica je iz Garavuša :krez:

Sigurno svira bas! :bonk: hehe!! Pozdrav Garavushama from da Osijek!!

sviraczs
31-01-2007, 22:57
It's OK!! :)

kad se sretnemo uživo,ja se opet ispričam!!:bonk:

basistica
31-01-2007, 22:58
Sigurno svira bas! :bonk: hehe!! Pozdrav Garavushama from da Osijek!!

I tebi Rodjo pozdrav od nas!!

basistica
31-01-2007, 23:00
kad se sretnemo uživo,ja se opet ispričam!!:bonk:

Ma ok! A di ti sviraš? Pretpostavljam da se vi na ovom forumu već svi znate.. Ja sam nova i nemam pojma tko je to!!

Hrvoje
31-01-2007, 23:00
E, Hrvoje... to je bilo nekad... Sada se zovemo Garavuše.. Ima nas 6 i nijedna nije plava!! :-) Pusti prošlost!
Da, svirale smo u Boćarskom domu! Davno je to bilo!!

To sam si i mislio, izbacili ste je zbog "krive" boje kose... :bonk:

"Ja sam mala garava, duša mi je bećarska, u kraju me sva'ko zna, nema lole da me ne gleda..." :D :top:

basistica
31-01-2007, 23:05
To sam si i mislio, izbacili ste je zbog "krive" boje kose... :bonk:

"Ja sam mala garava, duša mi je bećarska, u kraju me sva'ko zna, nema lole da me ne gleda..." :D :top:

Da, da... :)
Sviđa ti se ta pjesma?
Da se pohvalim- album je u pripremi!! Baš sam danas u studiju snimala nove pjesme.

rodjo
31-01-2007, 23:15
Da, da... :)
Sviđa ti se ta pjesma?
Da se pohvalim- album je u pripremi!! Baš sam danas u studiju snimala nove pjesme.

Tako treba! Rad,rad,rad!

basistica
31-01-2007, 23:17
Tako treba! Rad,rad,rad!

A moramo... Već je bilo i vrijeme da izdamo album!!
Šta ima u os? Nisam tamo bila već 3 dana. Fali mi... :)

eXeR
31-01-2007, 23:28
zene i tambure :sad:

salim se naravno.

Hrvoje
31-01-2007, 23:38
Da, da... :)
Sviđa ti se ta pjesma?
Da se pohvalim- album je u pripremi!! Baš sam danas u studiju snimala nove pjesme.

Da, fora je pjesma... Himna "Garavuša" :D Na kojem je to festivalu bilo? Pitomači? Čije tambure imate? Znam da imate sve od istog majstora, a ja evo priznam da se ne kužim baš ono čim vidim tamburu da znam tko je napravio (za razliku od mnogih drugih na ovom forumu) pa evo da te direktno pitam... Jesu ove vaše nove pjesme ono više trad. tamburaške ili pop tambura s bubnjevima i slično?

rodjo
31-01-2007, 23:39
A moramo... Već je bilo i vrijeme da izdamo album!!
Šta ima u os? Nisam tamo bila već 3 dana. Fali mi... :)

Samo pasa i lajavih zena... Nema ti sta falit osim ako jako ne volis svoj fakultet,he,he! Nating spešl oOsijeku.

BAJA
07-02-2007, 14:15
ne znam jeli tko spomenuo, ali jeste li čuli za T.S.GAZDARICE? Mislim da ne postoje više, pa imam pitanje za Koke dali ih slučajno znaju?

jaksa
07-02-2007, 14:19
Ja sam čuo za njih, znam da su izašle u novinama, obučene isto u kožu ko Gazde, ili tak nešto, ne sječam se više.
Ak neko ima njihovu sliku, bilo bi zanimljivo da vidimo to.

BAJA
07-02-2007, 14:22
Ja sam čuo za njih, znam da su izašle u novinama, obučene isto u kožu ko Gazde, ili tak nešto, ne sječam se više.
Ak neko ima njihovu sliku, bilo bi zanimljivo da vidimo to.

ja ih vidio u nekoj emisiji, pa kao: ima i ženskih "gazdarica"

nmajzec
07-02-2007, 14:28
Ja sam čuo za njih, znam da su izašle u novinama, obučene isto u kožu ko Gazde, ili tak nešto, ne sječam se više.
Ak neko ima njihovu sliku, bilo bi zanimljivo da vidimo to.
http://www.belindabedekovic.com/BelindaSamobor2.jpg
Belinda Bedeković iz Zagreba kao adolescentica osniva ženski sastav ''Gazdarice'' - To je ona "najbrži prst" na klavijaturama.
To je sve što sam na brzinu pronašao o njima. Mislim da više ne postoje, barem ne u prvom sastavu.

Mery
08-02-2007, 05:59
ne znam jeli tko spomenuo, ali jeste li čuli za T.S.GAZDARICE? Mislim da ne postoje više, pa imam pitanje za Koke dali ih slučajno znaju?

Vidim da Trisha nije u mogućnosti odgovorit na ovo pitanje...de si mala?;) pa ću ja dat sve od sebe...čula sam davno za njih, al sad nemam pojma kaj se s njima desilo...al mislim da sam negdje na forumu pročitala da baš i nisu bile nekaj...doduše to je bilo u onoj fazi "cura i tambura nejdu skupa"...

BAJA
08-02-2007, 09:55
http://www.belindabedekovic.com/BelindaSamobor2.jpg


:)) :love: :D :D OOhhHHOOOOHHOOOOOO:D

danicam
08-02-2007, 10:32
:)) :love: :D :D OOhhHHOOOOHHOOOOOO:D
exer nr.2 :bonk: :krez:

Pis
08-02-2007, 10:38
:)) :love: :D :D OOhhHHOOOOHHOOOOOO:D


stari moj da se ne iznenadiš išli smo u istu OŠ a mlađa je od mene mislim 2-3 godine a ja sam u 41.

danicam
08-02-2007, 10:45
za baju ;) http://www.youtube.com/watch?v=dped9JGKHOU ajd uživaj :krez:

_maestro_
08-02-2007, 13:18
exer nr.2 :bonk: :krez:
:ples: :top: :krez:
bravo danice :o

Trisha
08-02-2007, 23:42
Vidim da Trisha nije u mogućnosti odgovorit na ovo pitanje...de si mala?;) pa ću ja dat sve od sebe...čula sam davno za njih, al sad nemam pojma kaj se s njima desilo...al mislim da sam negdje na forumu pročitala da baš i nisu bile nekaj...doduše to je bilo u onoj fazi "cura i tambura nejdu skupa"...

Mmmda, vidjeh ja ovo još jučer ...bilo interneta i tamo :D, ali, ne znadoh što reć' i napisat... nije da znam nešto puno o Gazdaricama .. sjećam se nekako u magli da su jednom bile u Živoj istini ili kako se već tad zvala ta emisija, naravno, bile su novost i neobičnost tad (nije da je sad to uobičajeno, normalno i prihvaćeno ...al dobro sad ...) ... i eto, sve šta znam bi bilo to ... mislim da se sejo moja Mery ni sad nije puno promijenilo mišljenje "cura i tambura skupa" ... nekako mi se čini da se mi borimo protiv vjetrenjača ;)

_maestro_
08-02-2007, 23:48
... mislim da se sejo moja Mery ni sad nije puno promijenilo mišljenje "cura i tambura skupa" ...
je li se u međuvremenu dogodilo nešto bitno, pa da bi se promijenilo mišljenje?
edit: neka revolucija koju sam prespavao?

Trisha
08-02-2007, 23:56
je li se u međuvremenu dogodilo nešto bitno, pa da bi se promijenilo mišljenje?
edit: neka revolucija koju sam prespavao?

hm, na žalost, nema nikakve revolucije, ni oktobarske ni bilo koje druge ... i dalje se provlači mišljenje da cura i tambura idu skupa samo ako cura sluša tamburu u rukama muškaraca ... a šta ćeš ... al nedamo se mi! :D

BAJA
09-02-2007, 16:37
stari moj da se ne iznenadiš išli smo u istu OŠ a mlađa je od mene mislim 2-3 godine a ja sam u 41.

Znaš onu; od sedam do 77.

Hrvoje
10-02-2007, 00:47
Hm... Pregledavajući malo slike "80 tamburaša" i "160 tamburaša" vidio sam i dosta tamburašica pa me zanima postoji li jedna (ili više) tamburašica koje se svojim talentom i sviračkim umijećem posebno izdvajaju od ostalih... Pošto nema toliko tamburaških sastava, vjerojatno sviraju samo u orkestrima, ali evo stvarno me zanima postoje li tamburašice koje ostale kolegice i kolege posebno cijene...? Maaarta, di si, ovaj forum (a posebno ova tema) te trebaju! :D

I općenito znate li za tamburašice koje su ostavile poseban trag u povijesti tamburaške glazbe... Stvarno mi se čini kako su tamburašice nepravedno zapostavljene u cijeloj ovoj tamburaškoj priči, a ne sviraju žene tambure "od jučer", evo opet se ponavljam sa slikom virovitičkih tamburaša i tamburašica iz 1919.

http://www.danijel.info/virovitica/fotografije/stare/vtc-tamburasi-1919g.jpg

EDIT: I obratite pažnju na jako dobar moto na slici koji bi se mogao primijeniti i na cjelokupnu tamburašku zajednicu - ŽIVJELA SLOGA :)

EDIT2: Iako se možda samo društvo zove Sloga, al' ja mislim na složnost, prijateljstvo, kolegijalnost, spremnost pomoći kolegama itd.

zOnZi
10-02-2007, 01:00
Vlatka Lukić, iz Grižana...Jako dobro svira prim, svira i toliko spominjani tico-tico, monti čardaš, cumanu itd...To je inače orkestar kojeg vodi Vladimir Pergjun...

Edit: I u tom orkestru su većinom žene, barem je tako bilo, ne znam kako je sad...

Hrvoje
14-02-2007, 23:38
...ili ne?

Uglavnom, na www.tamburica.net je već neko vrijeme jedan kraći interview s "Garavušama" - http://www.tamburica.net/interviews/garavuse.asp

Sabina
15-02-2007, 18:49
hm, na žalost, nema nikakve revolucije, ni oktobarske ni bilo koje druge ... i dalje se provlači mišljenje da cura i tambura idu skupa samo ako cura sluša tamburu u rukama muškaraca ... a šta ćeš ... al nedamo se mi! :D

Nisam ni ja dugo komentirala pa da to ispravim :bonk: ...Opet jedna te ista priča...Cura i tambura...To dvoje očito ide skupa u onoj pjesmi...Curu il´ tamburu,ljubi il´ ostavi...A kaj ćete...MI SE NEDAMO

Jasna
16-02-2007, 09:54
Alo, Sabina, Trisha, Hrvoje i ostali... :krez:
Ovako, procitala sam prvih 5 stranica ovog topica/teme/threada/cega vec i dosla mi muka :bonk: :bonk: :bonk: pa sam sve ostale preskocila i dosla na ovu zadnju samo da se javim.

Nakon svega napisanog u tih prvih 5 strana, moji zakljucci su ovakvi:
1) svi oni koji sviraju tambure u tamb. orkestrima NISU tamburasi (znaci, nisam ni ja)
2) svi oni koji sviraju tambure u folklornim ansamblima NISU tamburasi
3) sve zene NISU tamburasi (eto, vec na kvadrat nisam)
4) sve smo mi zene njezne, krhke (ocito mene nitko nije vidio) i ne znamo svirati (o tome uopce necu - vec je Hrvoje prokomentirao izmedju ostalog, vjerujem, i moje sviranje)
5) zenski tamb. bendovi (smije li se to uopce ovako nazvati u ovakvom okruzenju) ocito nemaju iste ciljeve kao i muski tamb. bendovi
6) ciljevi cura-i-tambura-bendova: uzivati u tamburi, uzivati u svirci, napredovati u svirackom smislu, muzicirati i eventualno, nikako nuzno i potrebno, nesto zaraditi
7) ciljevi muskih bendova su u svakom zacetku identicni zenskima, al s vremenom prijedu u ganjanje gaza (u kojima neki od njih uzivaju, drugi mozda i ne) i love, prilagodjavanje publici dubokog dzepa i plitke glave (ak se traze narodnjaci, onda udri, Baja, u glavu k'o sampanjac :bljak:) - uglavnom, uopce me ne cudi kad moj Buduci dodje doma i kaze da je svirka bila grozna, ekipa za potopit, al je zaradio masne pare (a uostalom, rekli ste vec i sami da su vam najdrazi dijelovi gaze pauze!?) ---> dodje se u stadij kad je zarada jednako bitna, ponekad i bitnija od vaseg osobnog napretka i zadovoljstva

Uglavnom, ima toga jos puno u mojoj tipkovnici i mojoj glavi, ali ne mislim vise ni vas ni sebe s tim zamarati. Iskreno sam se razocarala... :down:

Puno pozdrava od Jasne koja vec 16. godinu NE-svira tamburu (jer uziva u tom sto radi, jer je zensko, jer svira u tamburaskom orkestru, jer nije ni krenula, a kamoli zavrsila glazbenu skolu, jer ne zna svirati, jer je njezna i krhka - btw da vam stavim svoju fotku pa da vidite tu krhkost!? ;) )

Trisha
16-02-2007, 12:02
Bravo Jasnice! Reci ti njima! mislim da si ti to lijepo zaključila i sročila sve! A šta ćeš, takva nam je sudbina, moram uzet kuhače u ruke da ovi frajeri ne bi pomrli od gladi kad dođu nakon napornih svirki, tzv. teretana, koje mi nikad nikad ne bi izdržale, jel, ovakove krhke, male i slabašne (nisu ni mene očito bolje promotrili, al ok ;) );):top:
Pozdravček Jasnice! :)

pale
19-06-2007, 19:06
Pozdrav svim curama koje sviraju tambure. Ja vodim osnovnoškolski tamburaški sastav i imam u njemu tri sviračice. Cure drže ritam! Smatram da nisu ništa slabije od muškog dijela sastava. Dapače, neke pokazuju i bolje umijeće i napredak.
Mislim da ženski sastavi, Garavuše i dr., mogu samo još više motivirati cure da se prime tambura.
Mislim da je svrha svega da tambura ne izumre u Hrvata i da ne treba raditi razliku tko ju svira.
Cure nedajte se, svirajte još više!!!!!!!!!!

saky
19-06-2007, 19:12
da, sigurno ce zene spasiti tamburu od "izumiranja".. :bonk:
smanji dozivljaj..

Trisha
19-06-2007, 20:31
saky, ti smanji doživljaj, niko i ne kaže da će cure spasit tamburu ... možda bi i mogle, al ovakvim stavom "kolega" mislim da je to skroz nemoguće ... na žalost

Šeba04
19-06-2007, 22:27
Po meni će teško cure ikada moč konkurirat dečkima u tamburaškoj glazbi kako je ona danas shvačena. Muškarci i žene nisu isto i nikad neće bit. Neki instrumenti (tambure a posebno bas, bubanj itd.) jednostavno nejdu uz cure i gotovo. Tehnički cure mogu puno bolje ali nemaju ono nekaj kaj muški imaju. u sviranje svakog instrumenta ti trebaš unest svoju dušu. po meni bi najbolje bilo da cure zajedničkim snagama pokrenu novi smjer u tamburaškoj glazbi kojega ljudi trebaju prihvatit takvog kakav je.

Trisha
19-06-2007, 22:44
ti sad hoćeš reć dda cure nemaju dušu? ok .. ovo postaje sve bolje od boljeg ... stvarno ste vi muški sebi dovoljni ... al neka vam bude ...

_maestro_
19-06-2007, 22:45
vald je htio reći da cure nemaju muda, pa se zabunio ;)

bando
19-06-2007, 22:45
Po meni će teško cure ikada moč konkurirat dečkima u tamburaškoj glazbi kako je ona danas shvačena. Muškarci i žene nisu isto i nikad neće bit. Neki instrumenti (tambure a posebno bas, bubanj itd.) jednostavno nejdu uz cure i gotovo.

Mozda bas neide uz cure vizualno, ali u županijskom orkestru Osječko-Baranjske županije sviraju bas Marina (Batorekov bivski ucenik) i Žare (iz Ravnice) gdje Marina djeluje uvjerljivije... Slazem se s tim da se cure ne unesu u tu glazbu i da ne sviraju sa istim žarom, ali kod orkestralnog sviranja ne zaostaju ni malo.

EDIT: Bato sam kaze da mu je orkestar bio najjaci kad je Marina svirala bas, Sanja kontru, a Đuka (Đurđica) celo...

Marina, to je bila ona jedina cura među onim silnim basistima na Šokačkoj Rapsodiji

klas
19-06-2007, 22:58
ja od ženskih sastava znam jedino za Garavuše....
ali me zanima kak zvuči recimo cure na svirci i ekipa traži Bečarac,al onaj prosti jako jako.....pa mi nekako to baš onak zanimljivo zvuči.....
..........a što se tiče toga da cure mogu konkurirati dečkima u sviranju....pa naravno da mogu....mislim da nema nekog opravdanog razloga da ne mogu....
.....a kad bi rekli da ne mogu onda bi to bila diskriminacija,a to ovdje na forumu nije dozvoljeno....

Trisha
19-06-2007, 23:00
stoji da cure neće jednako uvjerljivo otpjevat neku bećarsku pjesmu tipa Otvor' ženo kapiju koja je stvarno, onako, muška (ne znam zašto mi je ta prva pala na pamet, al dobro sad ....), ali, to ne znači da ne mogu unijeti dušu u sviranje iste ili biiilo koje druge, a i ovisi koliko se možeš poistovjetit s tekstom vjerojatno to koliko ćeš unijeti sebe u to sve, il ja živim u zabludi ... :bonk:

klas
19-06-2007, 23:03
osobno mi je glupa podjela pjesama na muške i ženske...ja ih više volim podijeliti na to jel dobra ili nije,odnosno dal kod određenih ljudi ona prolazi....
a mislim da i nema smisla raditi neki posao ako se ne možeš ili ne želiš uživiti u njega....

sviraczs
19-06-2007, 23:05
ja mislim da je za sviranje tambure ipak potrebna snaga za proizvesti ton,ne slonovska,ali je ipak potrebna!E tu mislim da cure zaostaju za muskima!

bando
19-06-2007, 23:06
a mislim da i nema smisla raditi neki posao ako se ne možeš ili ne želiš uživiti u njega....

kolko sam ti to ja puta reko pa si mi reko da je steta sto propadam i tako razmisljam:angry: ....

Trisha
19-06-2007, 23:06
osobno mi je glupa podjela pjesama na muške i ženske...ja ih više volim podijeliti na to jel dobra ili nije,odnosno dal kod određenih ljudi ona prolazi....
a mislim da i nema smisla raditi neki posao ako se ne možeš ili ne želiš uživiti u njega....

nisi me baš shvatio šta sam htjela reć, a ja sad u ovom datom času ne znam bolje objasnit, udarila mi već vrućina u glavu :D jel se ti na svakoj svirci i u svakoj pjesmi apsolutno uživiš? nije da ja dijelim pjesme na muške i ženske, ali, prirodnije mi je pjevat pjesmu sa univerzalnim tekstom, ili prilagodljivim nego onako čisto muškim tekstom, ma, odustajem

klas
19-06-2007, 23:06
ja mislim da je za sviranje tambure ipak potrebna snaga za proizvesti ton,ne slonovska,ali je ipak potrebna!E tu mislim da cure zaostaju za muskima!

izazovi Marinu na obaranje ruku.....pa budeš vidio da ne zaostaju....

klas
19-06-2007, 23:09
jel se ti na svakoj svirci i u svakoj pjesmi apsolutno uživiš?

....još sam hvala Bogu u fazi kada jednostavno obožavam svirati....oni koji me poznaju,znaju da se potpuno unesem kada sviram.....nisam najbolji,al se trudim i uživam u tome....

Mery
20-06-2007, 06:02
ja mislim da je za sviranje tambure ipak potrebna snaga za proizvesti ton,ne slonovska,ali je ipak potrebna!E tu mislim da cure zaostaju za muskima!

S ovim se slažem jedino u slučaju basa ( iz vlastitog iskustva), al isto tako mislim da je to slučaj samo ako se ne svira redovito (iz vlastitog iskustva)..vježbom se može postići potrebna snaga (to još nisam do kraja iskusila:bonk: )

saky
20-06-2007, 08:57
mozete me nazvati sovinistom, seljacinom, kromanjoncem, kako god hocete (mozda cak i s pravom) ali uvjerenja sam da zene nikada nisu niti ce biti bolji instrumentalisti od muskaraca, da sviraju sto godina..i vjerujem da su opcenito muskarci bolji glazbenici od zena (sto naravno ne znaci da nema odlicnih glazbenica), isto tako kao sto vjerujem da najbolje goblene pletu zene :) jedino gdje su po meni zene ravnopravne u glazbi sa pimpekima je pjevanje..i tu mi je jedino prirodno vidjeti zenu..i dalje tvrdim da gledanje zene i tambure kod mene budi poseban osjecaj nelagode u zelucu, i kad vidim tako nesto u sto kracem periodu pokusavam napustiti prostoriju ili se totalno iskljuciti iz svega..eto toliko :) zene a i ostali, mozete me slobodno smatrati uskogrudnim primitivcem, necu se naljutiti :) pusa :)

bando
20-06-2007, 13:01
mozete me nazvati sovinistom, seljacinom, kromanjoncem, kako god hocete (mozda cak i s pravom) ali uvjerenja sam da zene nikada nisu niti ce biti bolji instrumentalisti od muskaraca, da sviraju sto godina..i vjerujem da su opcenito muskarci bolji glazbenici od zena (sto naravno ne znaci da nema odlicnih glazbenica), isto tako kao sto vjerujem da najbolje goblene pletu zene :) jedino gdje su po meni zene ravnopravne u glazbi sa pimpekima je pjevanje..i tu mi je jedino prirodno vidjeti zenu..i dalje tvrdim da gledanje zene i tambure kod mene budi poseban osjecaj nelagode u zelucu, i kad vidim tako nesto u sto kracem periodu pokusavam napustiti prostoriju ili se totalno iskljuciti iz svega..eto toliko :) zene a i ostali, mozete me slobodno smatrati uskogrudnim primitivcem, necu se naljutiti :) pusa :)

teske rijeci....:bonk::top: mada se slazem u potpunosti

nema svatko hrabrosti takvo sta reci:bonk: svaka cast:top:

a sad cure, branite se!!
:D

gazy
20-06-2007, 13:02
Meni se vidi da bi se saky htel ženiti.:top:

saky
20-06-2007, 13:05
a ceg da se bojim? pomahnitalih tamuburasica koje ce mi doci pokucati na vrata? ako ima koja dobra rado cu joj pojasniti neke stvari :) jebajga, znam da se mnogi nece sloziti sa mojim stavom, ali on je takav kakav je i meni je ispravan :) pusa curke :p

saky
20-06-2007, 13:05
Meni se vidi da bi se saky htel ženiti.:top:

je pajdo, ali ne u ovom zivotu :)

_maestro_
20-06-2007, 13:08
... jedino gdje su po meni zene ravnopravne u glazbi sa pimpekima je pjevanje...
kaže se kurtonima. gdje je sad ona bijesna mara što je s evilom imala okršaj na nekom drugom forumu? :krez:
a hrvoje ju je lijepo pozvao da se ovdje javi... :top:

matija_vg
20-06-2007, 13:16
koji si ti saky šovinist, kromanjonac ma srami se, kad ti posaljem doma udrugu roda i ostale takve al si naje... mislim stvarno:krez: :krez:

zivio ti meni, poz:top:

pale
20-06-2007, 14:43
da, sigurno ce zene spasiti tamburu od "izumiranja".. :bonk:
smanji dozivljaj..

Ne mislom da će spasit od izumiranja. Nego curama treba pružiti podršku, a ne da ih se na ovakav način izolira.
Osobno, meni ne smetaju cure tamburašice!

saky
20-06-2007, 16:04
ma bravo, vas dvojica ste pravi revolucioneri..cheTamburasi..

Hrvoje
20-06-2007, 18:39
@pale & TUNA - Ajde, fala Bogu da nisam više usamljen na ovom forumu sa otvorenim i pozitivnim stavom o "curama i tamburama", svoj stav sam već nekoliko puta objasnio na ovoj temi i nemam potrebu da kao saky svoje mišljenje ponovno iznosim ili još manje da ga pod nekom krinkom generalizacije i predrasuda pokušam plasirati kao "istinu"...

@saky - Recimo, hipotetski, da si u pravu kada kažeš da su općenito (to su te odvratne generalizacije koje su UVIJEK jedan od pogrešnih pristupa nekoj temi - još jedan pogrešan pristup, pogotovo kad je glazba u pitanju, je ono - tko je BOLJI :down: :rolleyes: ) žene slabiji svirači od muškaraca. Zar to nekome daje za pravo da zabrani ili "odgovara" žene od sviranja tambura. Možda bi se žene trebale ostavit "ćorava posla" kao što je atletika jer nikad neće moći dalje/višlje skakati i brže trčati od muškaraca. Znam da ti nigdje eksplicitno ne pišeš o zabranjivanju, ali očito da zbog "posebnog osjećaja nelagode u želucu" kada vidiš/čuješ tamburašicu ne bi imao ništa protiv neke takve zabrane.

Stvarno se nekada iskreno nadam da je sve ovo što pišeš o tamburašicama nekakva zajebancija i da to nije tvoj ozbiljan stav. Ne znam otkuda ova tvoja "alergija" prema kombinaciji ženskog roda i tambura... Ha, kaj da ti velim, možda postoje neke tablete da se riješiš te alergije :krez: :bonk: ili uvijek možeš pobjeći iz prostorije gdje se nalaze "alergeni"... :bonk:

Baš me uvijek zbedira negativan stav prema tamburašicama... :( Pa kaj vam one tol'ko smetaju, pusti cure nek sviraju i uživaju... Ak ti se ne sviđa kak sviraju, daj neki konstruktivni savjet o tehnici sviranja, trzalici, instrumentu... A ne izjave tipa - muškarci su bolji glazbenici od žena... :rolleyes: Dobro... I kaj onda? Sad bi ja treb'o prestat svirat kontru i pjevat jer znam da ima hrpa boljih kontraša i pjevača od mene... Ma zaboli me... Dok god me to veseli svirat ću i pjevat... Mislim da bi bilo jako dobro i zanimljivo da se postavite u poziciju tamburašica (ako ste sposobni za jednu takvu hipotetsku transformaciju) i sagledate u kakvoj su one situaciji... Nije baš neka... Na ovom forumu se govori stalno o nekom napretku tambure i evoluciji pa mislim da bi trebalo poraditi i na eliminaciji predrasuda prema tamburašicama i prihvaćivanju istih kao ravnopravnih kolegica.

Alaj sam se raspis'o, a mislio sam samo par rečenica...

_maestro_
20-06-2007, 18:51
ova tema se ponavlja u krug.
koga zanima, može krenuti sa čitanjem od početka teme. sve ovo napisano jučer i danas je ponavljanje već napisanog. bezveze.

Hrvoje
20-06-2007, 19:04
ova tema se ponavlja u krug.
koga zanima, može krenuti sa čitanjem od početka teme. sve ovo napisano jučer i danas je ponavljanje već napisanog. bezveze.

Slažem se, ali se moraš složiti da je ova tema puno šira, ozbiljnija i važnija od nekih banalnosti tipa "trzalica od roga" i zato ću ja ako treba i dalje tupiti i vrtiti svoj film, a vjerujem i saky također svoj...

Ja sam rekao da se neću ponavljati, al' sam na kraju ipak to više-manje učinio. Uglavnom, mislim da je jedna riječ (i naravno sam čin koji ta riječ opisuje) dovoljna za cijelu ovu temu - TOLERANCIJA.

Evil Dick
20-06-2007, 19:06
ova tema se ponavlja u krug.
koga zanima, može krenuti sa čitanjem od početka teme. sve ovo napisano jučer i danas je ponavljanje već napisanog. bezveze.

Slazem se, bas bezveze..

Po meni treba malo razluciti neke stvari (bar ja na njih tako gledam)..

Cure ce u svakom slacaju navjezbat sve zivo ko i muski.. po meni su zenske savrsene za neke orkestre ili kudove, gdje imas zadani repertoar, sto dobiju ispred sebe navjezbat ce i odsvirati i sve 5.. sasvim ravnopravno sa svakim..

ali dosad nisam jos sreo nijednu curu koja ce sjedit doma pred linijom ili kompjuterom, vrtit jedan mp3 od nekih cigana, neki instrumental pjesmu ili bilo sta i skidat to.. pa se onda bavit nekim frljama, prohodima, bavit se tonom koji dobiva na tamburi.. pa ubacit malo imaginacije kod sviranja, dodat ponesto svoje.. pa onda uvatit malo skidat janiku ili majica i tako te neke stvari, rumunje i bla bla.. imam dojam da njih to previse i ne interesira.. zato su cure zahvalni orkestralni sviraci.. za nesto vise ipak treba jedan voljni moment i smisao vise, koje obicno imaju muskici.. tesko mogu zamisliti da ce neka uzet kontru recimo i odsvirati nesto na prvu, procitat malo s basa i tako, ili na primu svirat hore kojekakve.. eto ja na to gledam tako nekako, sve ima svoje za i protiv, hehe :)

sviraczs
20-06-2007, 19:21
A sto se tice onog posta o snazi, i to nestima. Trenutacno u grupama koje ja vodim tri cure sviraju bas i nema tu nikakve razlike, cak su i zilavije i izdrzljivije od kojeg momka. Glavni problem je glavama pojedinih muskaraca koji smatraju tamburu muskim instrumentom, ali i njih ce evolucija izbrisati.

sva ta tvoja priča je na amaterskom nivou(djecijem),ja govorim o ozbiljnom,"profesionalnom" tamburanju!!

_maestro_
20-06-2007, 19:24
Slažem se, ali se moraš složiti da je ova tema puno šira, ozbiljnija i važnija od nekih banalnosti tipa "trzalica od roga"...

puno šira i ozbiljnija je, čak bih rekao preširoka ako se na to gleda kao što ti gledaš.
evo, evil dick zadire pomalo i u pitanje ženske kreativnosti... ipak nismo dorasli takvim raspravama, bojim se.
stavove oko ženskih tamburaša ne bih dijelio na ZA i PROTIV. više mi se čine kao stavovi grupe ljudi koji svoju percepciju svijeta baziraju na onome što vide i što mogu opipati (tzv. nevjerni tome, alla saky ili evil dick) nasuprot stavovima druge grupe koja je sklonija onome "tako bi to trebalo biti".

pojednostavljeno rečeno, ovo je spor realista i idealista.

Evil Dick
20-06-2007, 19:46
puno šira i ozbiljnija je, čak bih rekao preširoka ako se na to gleda kao što ti gledaš.
evo, evil dick zadire pomalo i u pitanje ženske kreativnosti... ipak nismo dorasli takvim raspravama, bojim se.
stavove oko ženskih tamburaša ne bih dijelio na ZA i PROTIV. više mi se čine kao stavovi grupe ljudi koji svoju percepciju svijeta baziraju na onome što vide i što mogu opipati (tzv. nevjerni tome, alla saky ili evil dick) nasuprot stavovima druge grupe koja je sklonija onome "tako bi to trebalo biti".

na jednom profesionalnom nivou ja zbilja nemogu zamisliti zenski sastav za koji bi mogo rec - e vidi one sviraju opako da se smrznes!! razlika je u kvaliteti tamburanja izmedju jednih i drugih jako velika bar kako sad stvari stoje... mogu zenske zamislit kod leoparda u orkestru, hehe..

pojednostavljeno rečeno, ovo je spor realista i idealista.

:top:

sviraczs
20-06-2007, 20:07
Mozda je to tako, ali ce i ta djeca jednom narast......

slazem se narast ce,al' onda ce se vidit velika razlika u svirci izmedju M i Ž bića!

Hrvoje
20-06-2007, 20:38
Cure, dajte se javite i dajte malo "ženske perspektive" na sve ovo... Ili ste se preplašile ovih "realista" koji su osuli drvlje i kamenje po tamburašicama.

A evo i malo da se svi skupa educiramo o sviračicama (u ovom slučaju to su jazzerice '30-ih i '40-ih u Americi, jazz big bandovi)...
http://www.youtube.com/watch?v=IQmsJp85z7E

Dobra mi je ona basistica oko 1:49, totalno ufurana u mjuzu... :top:

Brijem da su u Americi sviračice emancipirane (a i kod nas u klasičnoj muzici, al' za emancipaciju u tamburaškoj treba još dosta vremena).

_maestro_
20-06-2007, 20:52
hrvoje, te stvari treba pustiti da idu svojim tokom. zašto svi ignorirate tradiciju? ona je u ovom slučaju jako bitna. a drugačija je, i to bitno od tradicije američkih crnih đezera.

treba pustiti evoluciju da ide svojim tokom. evolucija nije revolucija. velika je razlika.

_maestro_
20-06-2007, 21:05
A evo i malo da se svi skupa educiramo o sviračicama (u ovom slučaju to su jazzerice '30-ih i '40-ih u Americi, jazz big bandovi)...
http://www.youtube.com/watch?v=nlrpe8Ig5m8
Dobra mi je ona basistica oko 1:49, totalno ufurana u mjuzu... :top:


:krez:
nešto ti je muškobanjasta ta basistica na jubito...
ajd editiraj link.

Hrvoje
20-06-2007, 21:34
hrvoje, te stvari treba pustiti da idu svojim tokom. zašto svi ignorirate tradiciju? ona je u ovom slučaju jako bitna. a drugačija je, i to bitno od tradicije američkih crnih đezera.

treba pustiti evoluciju da ide svojim tokom. evolucija nije revolucija. velika je razlika.

Misliš na tradiciju "kaj su delali naši stari" da muškarci cijeli dan kopaju na polju, a navečer piju u birtiji i sviraju tambure, a žene rađaju djecu i kuhaju te obavljaju kućanske poslove? :krez: :bonk:

Ta tradicija je prošlo svršeno vrijeme, postoji još samo možda u generaciji mojih roditelja (i starijim) - došla su neka nova vremena koja se nekome mogu sviđati, nekome ne, ali se ne mogu negirati. Muško-ženski odnosi se sve više temelje na ravnopravnosti, poštovanju, kompromisima... I neka je tako.

Postoji razlika između tradicije i zatucanosti.

EDIT: Ovo se polako pretvara u temu o emancipaciji/ravnopravnosti žena, a to baš nije uputno pošto je to preširoka tema, a i ne želim vas zamarati svojim feminizmom. :krez:

EDIT2: A da malo parafraziram Orwella i njegovu poznatu rečenicu iz "Životinjske farme", vezanu za ovu tematiku tamburaša i tamburašica...

"Svi su tamburaši su jednaki, ali su neki jednakiji od drugih..." :rolleyes:

_maestro_
20-06-2007, 21:40
hrvoje nemoj se sprdati sa stvarima u koje se izgleda ne razumiješ.
ak baš hoćeš, mislim na tradiciju u kulturološkom i pedagoškom smislu. i budi sretan da toga ima. ili bi ti bilo svejedno da su te tvoji roditelji oblačili u roza haljinice dok si bio mali?

Hrvoje
20-06-2007, 21:43
hrvoje nemoj se sprdati sa stvarima u koje se izgleda ne razumiješ.
ak baš hoćeš, mislim na tradiciju u kulturološkom i pedagoškom smislu. i budi sretan da toga ima. ili bi ti bilo svejedno da su te tvoji roditelji oblačili u roza haljinice dok si bio mali?

Uvijek sam spreman na pojašnjenje i edukaciju o stvarima o kojima nisam (dovoljno) informiran. Dakle, izvoli - "pretvorio sam se u oko"...

saky
20-06-2007, 21:47
@Hrvoje - puno toga si brate napisao, neda mi se odgovarati na sve..nigdje nisam pisao, a ni insinuirao o zabranama jer je to kretenski (tko danas moze bilo kome ista zabraniti?)..da bi mi bilo draze da ne moram uopce gledati tamburasice sa svojim profiliranim trzajcicima i drzanjima tambure, bilo bi mi, koliko god se ti a ostali sad mozda zgrazali nad time..i ne, ja se ne zajebavam kad ti kazem da sam alergican na tamburasice, jednostavno je tako, ne pase mi i gotovo..isto kao sto mi ne pase kad se 2 decka seksaju, nije prirodno i tocka..a da cu ici u neke zabrane i organizirati prosvjedne skupove (kako si ti otprilke docarao taj moj animozitet), ne pada mi napamet..nekako se meni cini da kad ti ovako branis curke, da zelis mozda kresnut neku sviracicu, ali vjeruj mi postoje bolje metode od piskaranja na forumu..rijetko koja pada na to, ali ne moram ti ja to valjda objasnjavati :) zivio ti meni, borce za prava ugnjetavanih :p

@TUNA - meni se ovdje od strane nekih pa i tebe pripisivala diskriminacija, uskogrudnost, tralala..sta bi onda trebalo reci na ovo tvoje o Albanji..sto najvolim vas 'Rvate aus Dojčland..

_maestro_
20-06-2007, 21:48
koliki mi je honorar za edukaciju? pa nije ovo škola...

saky
20-06-2007, 21:54
Muško-ženski odnosi se sve više temelje na ravnopravnosti, poštovanju, kompromisima... I neka je tako.


ovo je totalni bullshit..kompromisi ne postoje, lijepo mi je to jednom objasnio Mislav..pa cu probati docarati njegove rijeci..Tebi se recimo Hrvoje gleda koncert Beckih djecaka na televiziji, a tvojoj djevojcici najnovija epizoda "Obicnih ljudi"..sta se sad desava ako ides u kompromis koji bi recimo bio da prebacite program na nesto trece? Ti nezadovoljan jer ne gledas koncert, mala nezadovoljna jer ne gleda sapunjaru..i di si onda? opet cu sad ispast seljacina, ali trebas biti musko, lupit sakom od sto' :krez: i objasnit dragani da se gleda koncert..drugi puta mozda sapunjara dodje u obzir..to je onda postovanje :)

EDIT : Sorry na OT :)