View Full Version : Tambura u ne-tamburaškoj glazbi
Upravo slušam jedan od meni najdražih primjera tambure u netamburaškoj glazbi (s time da je to zapravo više mješavina tamburaške i rock glazbe). Riječ je naravno o instrumentalu Darija Plevnika i Zlatnih Dukata - Slavonski konji. Slična stvar je, meni isto draga - Dario Plevnik, Ella i Slavonske Lole (vjerojatno samo Zbiljski ;)) - "Široke duše".
Nekako mi se čini da u zadnje vrijeme tambura sve više ulazi u pop, dance, hip hop glazbu. Neki najrecentniji primjeri su "Varalico" od Colonije, "Kad se sklope kazaljke" od Ivane Banfić (Dora 2006. - jednom sam čuo stvar, al' mislim da ima nekih tambura tamo, ispravite me ako griješim), a mislim da je uvjerljivo najveći uspjeh postigao Shorty s pjesmom "Dođi u Vinkovce" i time napravio stvarno veliku reklamu tamburašima. :top:
Bilo je nekih primjera i prije 90ih (npr. Čolićeva "Ruška" - pred kraj se Čola zadere "Ajde, tamburaši...." pa refren sviraju tamburaši (tj. basprimovi i prim) - jel' zna netko tko je to svirao?), al' ja bih da se diskusija koncentrira na primjere iz razdoblja nakon osamostaljenja.
Uglavnom ja sam mišljenja da ovo povremeno uvođenje tambure u nekakvu mainstream glazbu nije loša stvar i ako je fino i sa smislom napravljeno može biti dobar način popularizacije tambure. Bolje to nego da svi tamburaši odustanu od tambura i pređu u "strujaše".
Inače još bih spomenuo i Sandija koji je s Gazdama snimio duet "A kad dođe proljeće", to je čisto tamburaška stvar (+tamburin ;) ), ali pošto je Sandi Cenov pjevač iz ne-tamburaškog miljea vrijedi ga spomenuti.
Molio bih vaša cijenjena mišljenja, druge primjere pjesama i općenito stavove na ovu temu.
_maestro_
18-11-2006, 15:22
ja na te stvari nastojim drugačije gledati. prvo ne volim glazbu dijeliti na tamburašku i netamburašku, jer samim tim tamburaške glazbe je puno manje od netamburaške i tako mi sami tamburaši sebe izoliramo.
po tome bi recimo i čardaši i ševa bili netamburaška glazba.
glazba je jednostavno glazba. dijeli se po nekim drugim kriterijima, a ne po instrumentima koji se koriste.
postoji glazba izvorno pisana za tambure i ona se može izvoditi i na drugim instrumentima. valjda onda i glazba koja nije pisana za tambure se može izvoditi na tamburama. od same glazbe ovisi je li to odgovarajuće i primjereno ili ne.
zašto onda nemamo gudačku glazbu, harmonikašku (klavijaturističku) glazbu, udaraljkašku i štajaznam kakvu sve glazbu.
evo mi pade na pamet buzuki. koristi se u malom milionu aranžmana, a nikada nisam čuo za pojam "nebuzukistička" glazba. s mandolinama je isto. druga je priča što naši aranžeri preferiraju buzuki i mandolinu, a tambure ignoriraju.
nemojmo sami sebe zatvarati u neke tamburaške rezervate. to su već neki napravili sa zabranama pjesama kao leina, ti si moja ljubav stara, kako došlo tako prošlo, što se ovo majko moja meni dogodi....
po meni rijetki autori, kao bogdan npr. su pogodili duh tamburaške glazbe. neka i ostali probaju, možda nešto dobro uleti.
Maestro, slažem se što se tiče ovoga da naši aranžeri više koriste samplove buzukija (znam da je jednom prilikom Tonči Huljić u jednom intervjuu obećao da više u pjesmama Magazina neće koristit samplove buzukija :D ) i mandolina u pop estradnom smeću, al' to je valjda jer nema dobrih samplova tambure, a naravno nisu ludi da plate nekom "živom" tamburašu da dođe u studio i snimi neke tamburaške dionice.
Što se tiče terminologije i tamburaške i netamburaške glazbe, to sam upotrijebio samo da bih pokušao biti jasniji u svojem izlaganju. Slažem se da tambura treba izaći iz rezervata i tambure u pop glazbi su jedan (možda ne najbolji i najsretniji) način za to.
Osim ove reakcija na terminologiju, nisi napisao kakvo je tvoje mišljenje o stvarima tipa "Dođi u Vinkovce", "Široke duše", "Slavonski konji" ili zanimljiv primjer "Vilino kolo" od Dukata na albumu "Tamburica od javora suva" - zgodan eksperiment tambura+electro (nije baš techno, al' ono zgodan beat roka u pozadini i synthovi svašta).
Kad smo već kod tamburaških stvari u izvođenju "strujaša", čast izuzecima, al' to često zvuči prilično loše... Vjerojatno zbog manjka dobrih samplova tambura i tremolo efekt (imitacija trzanja) na sintićima često zvuči presterilno i "robotski". Al' to ih ne sprečava da rokaju "Sve je ona meni", "Moja je kuća na kraju sela", "Tko te ima taj te nema" i sl. :rolleyes:
dkranjce
18-11-2006, 16:02
Maestro, slažem se što se tiče ovoga da naši aranžeri više koriste samplove buzukija (znam da je jednom prilikom Tonči Huljić u jednom intervjuu obećao da više u pjesmama Magazina neće koristit samplove buzukija :D ) i mandolina u pop estradnom smeću, al' to je valjda jer nema dobrih samplova tambure, a naravno nisu ludi da plate nekom "živom" tamburašu da dođe u studio i snimi neke tamburaške dionice...
Opet ja sa svojim lamentiranjem o ...
Koriste samplove, a čisto sumnjam da su ih kupili...
Prilika čini lopova, kažu;)
Da je kao što nije, nažalost, da su samplovi legalno kupljeni vidjeli bi da je u svakom slučaju jeftinije, bolje i brže imati živog svirača nego samplove...
I dobro je što nema samplova tambure (dobrih)
Ja imam sample basa, nije dobar nego odličan, tamburaški, ali kad mi basadžija svira - druga je pjesma:top:
_maestro_
18-11-2006, 16:29
@hrvoje:
mene prvenstveno zanima razvoj, napredak i život tambure. da bi ti instrumenti živjeli, trebaju autori, poput bogdana, ivankovića i još šire.
spomenuti su svoje već rekli.
jednostavno rečeno, želio bih da nastaje nova i što raznovrsnija kvalitetna glazba u kojoj sviraju tambure. tako nisam protiv ovih primjera koje si nabrojao, ali tu se tambure koriste uglavnom za neki dopunski efekt, ili samo zato da se po nečemu razlikuje. nije mi drago izbacivanje kontre, zbog gitare, niti izbacivanje berde. dakle, govorim o glazbi gdje bi tambure bile svoje, ono što i jesu ustvari. teško mi je to objasniti.
šta bi falilo da je npr. pjesmu kao don't cry for loui umjesto vaya con dios na istom umjetničkom i produkcijskom nivou komponirao i izveo neki autor sa svojim tamburaškim bendom... (ovo je samo 1 primjer kojim pokušavam objasniti što bih htio, mogućnosti su puuuno šire).
hrvoje, što se tiče onih gažera koje spominješ, to su dripci koji sa sintićima i samplovima pokušavaju imitirati zvuk tambure. o njima imam svoje (ružno) mišljenje. njima je vrhunac kreativnosti dobiti zvuk što sličniji "pravom" izvođaču od kojeg su skinuli pjesmu. tako onda čak i glasom imitiraju pjevača. i pričaju o "originalnim" tonalitetima, "originalnim" izvođačima i slično. hehe, zbog sličnog razloga sam i tebe bio napao, ono oko špišića i suze za zagorske brege... takav način razmišljanja direktno guši kreativnost.
ko kaže da se pjesma ko te ima taj te nema ne može pristojno izvesti bez tambura, uz recimo klavir, violoncello, klarinet, gitaru... možeš li zamisliti gudački kvartet da svira ne dirajte mi ravnicu? ne bi ti bilo smiješno da trzaju s gudalima i to aranžman napravljen za tamburaše? o tome je riječ. oni to moraju izvesti na svoj način, u svojoj obradi. jedino melodija i riječi ostaju, sve ostalo je drugačije! svaki instrument ima nešto svoje i na taj način ga treba koristiti, a ne njime imitirati druge instrumente. je li šandor lakatoš imitirao tamburaše kad je snimao bogdanove pjesme? nije, nego ih je odsvirao po svojem i nama stuljenim dripcima uskih pogleda malo proširio horizonte.
svatovski elektrogažeri su izgubljeni slućajevi, a mene smeta što mnogi tamburaški bendovi idu njihovim putem.
@dkranjce: sam sebi sam snimio i uredio nešto samplova tambura, onako za probu... i uvalio ih u (demo) cubase koji je vrtio midi fajl s temom pesmo moja zakiti se cvetom... pravi home made tamburaški amaterizam. :rolleyes:
glazba je jednostavno glazba. dijeli se po nekim drugim kriterijima, a ne po instrumentima koji se koriste.
Upravo tako:top:
dkranjce
18-11-2006, 18:28
@dkranjce: sam sebi sam snimio i uredio nešto samplova tambura, onako za probu... i uvalio ih u (demo) cubase koji je vrtio midi fajl s temom pesmo moja zakiti se cvetom... pravi home made tamburaški amaterizam. :rolleyes:
Stari, mi smo amateri...
Zamp, HDS i ine organizacije sa nama nemaju ništa. I niti ne žele imati. Mi smo za njih "mišovi":)
Samoproglašena prvoligaška producentska, aranžerska i autorska ekipa HR estrade je nešto drugo. Njih zampovi vole. Zampovi njima plaćaju nekakve tantijeme. Onda oni te novčiće troše u nešto drugo. Ne treba se ulagati u plaćanje glazbenika ili kupovanje samplova...
I zato između ostalog ne volim samplove
Volim glazbenike, ma kako svirali
I drago mi je što se polako vraća institucija živog snimanja
Band koji nema veze sa tamburama, Elemental, hip - hop SVIRAJU, jebote a turbobuzukisuzuki - sampliraju:sad:
Dobro si u jednom postu napisao da voliš što si amater...
Još jedna razlika između Nas i NJih je u tome što mi imamo koliko imamo a oni - nikad koliko im treba:cool:
ko kaže da se pjesma ko te ima taj te nema ne može pristojno izvesti bez tambura, uz recimo klavir, violoncello, klarinet, gitaru...
heh, to je u "originalu" nekava rock balada benda "Garavi sokak" koju je Bogdan od njih pokupio i obradio..
po meni rijetki autori, kao bogdan npr. su pogodili duh tamburaške glazbe. neka i ostali probaju, možda nešto dobro uleti.
ovo je jako dobro rečeno.:top:
treba pogoditi duh.
Usput Gazde su snimili CD s Lošom sa "hitovima" Plavog orkestra pa bumo vidli (čuli) kak to izgleda
meni se osobno dopada tamburaška obrada Bajagine Moji drugovi
Evo malo sam gažirao proteklih dana (pa sam manje pisao o tamburanju, a više se bavio praksom ;) )...
Pošto sam umoran od svirki i neprospavanih noći samo kratko da se složim s maestrom i onime što je napisao vezano za kreativnost, "elektro-gažere" i ostalo... Moram priznati da je i moj "grijeh" bio skidanje izvođača i pokušaj imitiranja Škore, Bogdana, Stanka Šarića i slično, ali sada nekako pokušavam biti svoj, ali nekad iz zajebancije imitiram Kiću ili pjevača Lola da razveselim bend-kolege i goste kojima sviramo. :D A što se tiče kreativnosti kod aranžmana, zbog što bržeg širenja repertoara stvari se skidaju po original aranžmanu, izbace se stvari bez kojih se može i takve krnje i osakaćene se u pravilu nude mušterijama... :rolleyes: Čast izuzecima koji nove hitove skidaju do u detalji ili (kreativno) rade svoje aranžmane... Ima i apsurdnih situacija kad sviram pjesme koje nikad nisam čuo kako zapravo idu u nekoj snimljenoj verziji nego sam ih samo čuo na svirci... :rolleyes: :bonk:
Maestro, što se tiče duha tamburaške glazbe, mislim da si na temi o Blažu Lengeru napisao kako su prošla ta vremena konja, polja, potočića malenih, snaša i salaša i treba redefinirati tamburu i tamburašku glazbu... Ne znam kako i hoće li se naći netko sposoban za to... Jedan moj prijatelj je sarkastično i malo posprdno jednu granu tamburaških pjesama nazvao "stočni sajam" - aludirajući na pjesme o vrancima, mrkovima, riđanima, bilim i vranim konjima kojih se boji i ne napoji ih Ančica... :rolleyes: Koliko god te pjesme bile lijepe i meni drage, činjenica da je došlo neko novo vrijeme i sve te pjesme su obilježje jednog prošlog vremena (doduše ono još postoji na selu, al' ne znam koliko se mladih "gradskih" tamburaša može poistovjetiti s tim pjesmama i uživiti se u njihovu interpretaciju). Pa sve je to i Bogdan u "Mrkovu" opjevao, a to je bilo već prije dosta godina (jel' netko zna kad je Bogdan napisao "Mrkova"?).
Ma uopće nemam ideju kako bi trebao izgledati (zvučati) taj neki novi duh tamburaške glazbe... Samo ljubavna / bećarska tematika - put kojim idu Lole? Kukanje za prošlim vremenima - tipa "Andrija Čordaš"? Domoljublje (ako se to može tako nazvati) - ona pjesma od Zvona - Anti EU :rolleyes: Lokalpatriotizam - Slavonijo/Podravino/Moslavino/Zagorje/Međimurje moje, divni kraju bla bla...? Kombinacija svega toga... Iskreno, kad se malo pogleda, tamburaška scena je prilično u banani... :ples: Sve se vrti u krug, pjesme sve liče na jednu drugu, pričaju o istim temama, nema nekih eksperimenata, novosti u aranžmanima, ritmu, harmonizaciji... S jedne strane to je i ok, jer tambura je "traditional Croatian music", recimo "Irish traditional" ili bilo koja muzika ima jasne standarde, s time da je ovo što imamo na festivalima nekakva suvremena tamburaška glazba koja nema puno veze s narodnom, al' uglavnom sad sam počeo toliko laprdat da ni Bog ni vrag više nemre pohvatat kaj sam htio reći, a ne znam ni sam...
Uglavnom...
Po meni tamburaška glazba u Hrvatskoj je po meni u ćorsokaku i ne znam može li netko pronaći izlaz iz njega... Ja bi da bar neki band napravi neki world music eksperiment pa da vidimo kako će to Europa i svijet prihvatiti...
Sorry za puno prazne priče tamo gore iznad, k'o što rekoh... Umoran.... Umoran sam prijatelji, umoran... i od svirke i od vina, umoran.... K'o da mi je 300 godina...
_maestro_
19-11-2006, 23:08
mi ovdje više pričamo o svojim željama. mogućnosti su drugo.
sve ovo što je napisano dalo bi se složiti u jednu rečenicu, a ta je da bi bilo dobro da smo autorski snažniji i autorskim izrazom raznovrsniji.
američka country glazba ima puno smjerova, stilova i izvođača. i stekla je svoj status.
da bi autor bio prihvaćen, mora biti vjerodostojan. publika mora osjećati da je iskren i vjerovati mu. tome cilju su nažalost puno bliži autori novokomponiranih narodnjaka i oni imaju svoju publiku. ta publika može doživjeti i osjetiti to o čemu oni pjevaju, blisko im je.
ja snašu u nekom tradicionalnom smislu te riječi nisam nikad vidio, kao niti onaj koji piše pjesme o snašama, isto kao oni koji to slušaju. koliko nas i kad se vozilo na taljigama, kad je držalo uzde u rukama, kad je sve to doživjelo, pa da sada žali za svojim riđanom ili zelenkom. bolje biti iskren pa pjevati o IMT 533, djedovom traktoru nego o konjima. jer inače izgleda neuvjerljivo i tako nešto ima svoj naziv - kič. kao da svi country izvođači pjevaju o kaubojima i geronimu.
bogdan i dukati su svoj obol dali i davat će ga i dalje, a mi ostali trebamo nešto svoje dodati u taj čušpajz. bit će onda bolji.
pis je spomenuo plavi orkestar, a meni je prva asocijacija bila snažna i brojna sarajevska estradna scena kad se taj plavi orkestar pojavio na njoj s pjesmom o suadi. volio bih da je i tamburaška scena takva...
i svi su bili svoji i različiti, a opet prepoznatljivi kao pripadnici te sarajevske škole.
Kako kaže Rusova pjesma - "Bilo bi dobro, al' eto nije..." :(
Inače meni se sviđaju pjesme što piše Vjeko Dimter (između ostalog webmaster tamburaland.com, Porin 2003. za pjesmu godine "Sve bi da za nju", Oliver - baš sam je čuo u nakon fajrunta u restoranu gdje smo svirali danas pa me to podsjetilo na njega) za Petera Kosovca i Otrov...
I tko je Mario Vestić? On piše većinu pjesama za Dukate... Ne znam niš o njemu... A i Škoro je napisao hrpu tamburaških hitova... S time da je tu uvijek problem, kvalitetne pjesme ne moraju nužno pronaći put do srca slušatelja i teško da će pjesme s puno teksta biti hitovi (treba bit 2, maksimalno 3 kitice i refren koji se bjesomučno ponavlja, lako je pamtljiv i po tekstu i melodiji da to raja "popuši" :rolleyes: )...
Jel' Rus još piše za Gazde i Barune?
Kvalitetne pjesme po mojem mišljenju nastaju spontano, nema tu neke čarobne formule, to ti je k'o u filmu "Društvo mrtvih pjesnika", kad se neki pametni našao napisat shemu kvalitetne pjesme u svojoj knjizi, pa se našao "nemirni duh" u liku profesora koji mu je sve to isparao...Tako je i sa glazbom, pa bila ona tamburaška, rock, ili bilo šta drugo...Jedna Severina će zbog svoje štikle opet za novu godinu pobrat 50 000 eura, neka..., ali zato će jedan Gibonni doc na pozornicu, otpjevat "Noc bez zvijezda...", i može stat, publika ce pjevat dalje sama..., e to se ne može platit ničim...
teško da će pjesme s puno teksta biti hitovi (treba bit 2, maksimalno 3 kitice i refren koji se bjesomučno ponavlja, lako je pamtljiv i po tekstu i melodiji da to raja "popuši" :rolleyes: )...
Nikako se ne mogu složiti s tobom, takav način razmišljanja je sasvim okrenut ka novcu, laganoj a brzoj zaradi i kratkom bljesku i na kraju ih se nitko ne sjeća.:down:
Hit nije vezan uz dužinu teksta primjera ima mnogo: Mrkov od Bogdana, sevdalinke, Balaševićev Vasa Ladački, Gibo koji ne podilazi ni tekstom ni glazbom...
Kvalitetne pjesme po mojem mišljenju nastaju spontano, nema tu neke čarobne formule, to ti je k'o u filmu "Društvo mrtvih pjesnika", kad se neki pametni našao napisat shemu kvalitetne pjesme u svojoj knjizi, pa se našao "nemirni duh" u liku profesora koji mu je sve to isparao...Tako je i sa glazbom, pa bila ona tamburaška, rock, ili bilo šta drugo...Jedna Severina će zbog svoje štikle opet za novu godinu pobrat 50 000 eura, neka..., ali zato će jedan Gibonni doc na pozornicu, otpjevat "Noc bez zvijezda...", i može stat, publika ce pjevat dalje sama..., e to se ne može platit ničim...
:top: i traje, traje ...
Hit nije vezan uz dužinu teksta primjera ima mnogo: Mrkov od Bogdana, sevdalinke, Balaševićev Vasa Ladački, Gibo koji ne podilazi ni tekstom ni glazbom...
:top: i traje, traje ...
I traje naravno...Dobra pjesma se jednostavno osjeti...
_maestro_
20-11-2006, 22:33
ima toliko otvorenih mogućnosti, ima i sposobnih ljudi u svemu tome, samo nas većina ne stigne ništa napraviti jer svirimo po gažama...
uvijek novci pokvare sve.
Nikako se ne mogu složiti s tobom, takav način razmišljanja je sasvim okrenut ka novcu, laganoj a brzoj zaradi i kratkom bljesku i na kraju ih se nitko ne sjeća.
Pa da... Slažem se, takav način "hitmejkerstva" u Hrvata je okrenut prema zaradi, "hrtić-hitićima" i praznoglavim tekstićima koji će dić neku lovu... Ne razmišljam JA tako nego raznorazni Rusi, Hulje i takvi likovi... Kad smo već kod hitićia, na prošloj gaži smo napravili urnebes s mixom - Hajde da ludujemo - Uberi ljubicu (Minea) - Raste trava zelena (Sevka) :D
Iznimke potvrđuju pravilo... Ima i dosta novih iznimaka koje potvrđuju pravilo (hitovi s puno teksta - "Moja štikla" i "Dođi u Vinkovce" (i svaka Shortyjeva, Elementalova, Maajkina i ina hip-hop stvar)...
Vezano za maestrovu misao jedan stih jedne hip-hop stvari - "Kažu da pare kvare, al' užasno trebam novce, za kuće, aute, vile, ljetnikovce..."
A ima i ona one pijane propale budale - "Nije u šoldima sve...", pjeva lik koji (je) ima(o) ferrarija :rolleyes: (doduše slupao ga je)...
ima toliko otvorenih mogućnosti, ima i sposobnih ljudi u svemu tome, samo nas većina ne stigne ništa napraviti jer svirimo po gažama...
uvijek novci pokvare sve.
Recimo da svatko od nas radi neki posao, konkretan, posao za koji si plaćen po nekoj mjesečnoj računici...i sam radim neki takav posao...od nečeg čovjek jednostavno mora živjet...Moje je mišljenje da svaki takav posao, ubija, u pravom smislu te riječi svaku moguću kreativnost, utapamo se u toj dnevnoj kolotečini i postajemo roboti, bolje rečeno "robovi" nečijih tuđih ideja, a svoje ideje ostavljamo za neka druga vremena...Povukao bih paralelu sa znanošću, možda i griješim, ispravite me slobodno: kad ste Einsteina vidjeli zalickanog, uređenog, s hrpom "zelenjaka", ja nikad...to su ljudi koji su bili oslobođeni nekih osnovnih društvenih načela, radili su samo ono što ih je zanimalo bez potrebe da razmišljaju o nekom materijalizmu...takvi ljudi, ostavili su iza sebe čudo toga, kako? Jednostavno valjda su bili spremni odreći se svega ostalog, na prvi pogled vrlo važnog, a zapravo potpuno nepotrebnog...i uspjeli su...Naravno da takvih primjera ima i u glazbi, meni je eto pao na pamet ovaj, nekad jednostavno volim fantazirat:bonk:
_maestro_
20-11-2006, 23:42
,,,Nije u šoldima sve...", pjeva lik koji (je) ima(o) ferrarija :rolleyes: (doduše slupao ga je)...
nije u šoldima sve
neka ih tu kraj mene... bi se moglo i na temi fora i fazona postati...
kakav je mladen grdović, njegova je stvar. mi ga možemo volit i ne volit...
što se mene tiče, i on i spomenuti miroslav rus su talentirani autori. grdović s posebno izraženim njuhom za dobro pogoditi mediteranski hit, a rus je vrlo interesantan lik čijih 90% pjesama dobro zvuči na tamburama iako on nije tamburaš. nanjušio sam ga još u vrijeme itd benda, sredinom 80-tih.
tončija huljića osobno u nekim svojim diskusijama ističem kao najuočljivijeg kompozitora koji pravi sprdnju od pjesama, ali isto znam da je on autor recimo oliverove odlične pjesme dva put sam umra i da su sva trojica (grdović, huljić i rus) ljudi koji znaju posao. sad, zašto rade tako kako rade, druga je priča.
Ma nisam ja ništa loše mislio niti sam htio napasti ni Tončija ni Miroslava (D.) Rusa (kaj mu to D. znači, sigurno neko "srpsko" ime tipa Dušan, Dragan :D ;) ) ni Grdovića (iako mi se čini da je "čovik propa"). Samo sam ih htio istaknuti kao primjere ljudi koji pišu izvode hitove (i to ne nužno u onim oblicima koji "plešu jedno ljeto", nego i onih koji ostaju).
Definitivno su ljudi koji znaju svoj posao i rade ga odlično. Mislim da mi je Kocka jednom prilikom rekao da je Rus bio koncertni gitarist za Balaševića, Huljić piše stvari za svjetski poznatog/priznatog Maksima Mrvicu... A Grdović je... ma lik je legenda... :D
Od blata do zvijezda i natrag...
http://www.24sata.hr/repository/images/_variations/0/2/02456517d79e6ab88081e229f6d1da9e_medium_tall.jpg
E, da, a ono što je Rus napravio za Barune i s Barunima je nešto neviđeno u povijesti hrvatske glazbe... I legendarna i nezaobilazna "Neka pati koga smeta", pjesma napisana za prvake svijeta u nogometu '98... To što smo zapravo treći nije toliko bitno, ionako se lako promijeni koji stih pa se ubace Janica, Ivica, rukometaši, tenisači i slično... :rolleyes:
_maestro_
21-11-2006, 00:30
Recimo da svatko od nas radi neki posao, konkretan, posao za koji si plaćen po nekoj mjesečnoj računici...i sam radim neki takav posao...od nečeg čovjek jednostavno mora živjet...
jasno je sve. biti bez novaca je jako nezgodna stvar. postati rob novca je još nezgodnija. cijeli svijet u kojem mi živimo je organiziran i podložen božanstvu novcu. tragedija je kad na kraju života shvatiš da si samo trčao za novcem. previše ima nesretnih među bogatima.
novac pravi od nas idiote koji cijeli svoj život o ničem drugom ne razmišljamo.
ja samo apeliram da ne budemo takvi, jer u životu ima ljepših i važnijih stvari od zarađivanja. zarađivanje je važno, samo ne smije postati najvažnije.
na primjer, uvijek sam mrzio ići svirati nedjeljom. mnogim mojim tamburašima nije bilo jasno da više volim sjediti u nedjelju popodne doma, sa ženom i djecom, koje ionako vidim svaki dan, nego zaraditi koju stotinu kuna ili eura.
neke se stvari ne mogu platiti novcem. za sve ostalo tu je master kartica...
neka svatko za sebe procijeni i postavi svoj sistem vrijednosti...
einstein, tesla i mozart su imali važnijih stvari kojima su se bavili od zarađivanja novaca. imamo ih i mi, obični smrtnici...
Život je cesta pa biraj gdje ćeš, al' zalud grabiš i zalud stječeš
Kad tamo gore ništa od toga ponijet nećeš
Jer nije sretan tko puno ima, sretan je onaj tko malo treba
Ne da se sreća zlatom kupiti
Sva blaga svijeta ništa ne vrijede, jadan je onaj kog vrag zavede
Pa cijeli život samo dukate na hrpu sprema
Džaba mu svega kad u duši mira nema...
einstein, tesla i mozart su imali važnijih stvari kojima su se bavili od zarađivanja novaca. imamo ih i mi, obični smrtnici... by _maestro_
Da, samo nismo svi pozvani da pravimo revolucije. Treba biti realan. Ovo gore su sve genijalci i to najviše klase. Među današnjim muzičarima (koje znam) poznam samo jednu takvu facu, a i to je upitno.
Da, samo nismo svi pozvani da pravimo revolucije. Treba biti realan. Ovo gore su sve genijalci i to najviše klase. Među današnjim muzičarima (koje znam) poznam samo jednu takvu facu, a i to je upitno.
Evo kasno je al imam još toliko vremena da nešto napišem...Stvar je u tome da treba promijeniti odnos prema tamburi...Kod nas se tambura još uvijek smatra nekim glazbalom čija je prvenstvena namjena da zabavi raju...Zašto je to tako? Ima više razloga, jedan od njih je taj da se ljudima, običnim slušateljima putem medija nameću neki krivi standardi, o tome su već maestro i dkranjče govorili...Neka tamo ekipa godinama ne da drugima naprijed ( nemam ja ništa protiv, u ovoj zemlji je to jednostavno tako, da bi nešto postigao moraš biti 10 puta bolji, a ni onda na kraju ne valjaš ), ali neke stvari, neki će reći i većinu, rade jednostavno krivo...( znate o kome pričam da ne spominjem imena ) Gledao sam ih jednom prilikom kad su svirali Na te mislim, i napravili sprdnju od te pjesme, aranžman k'o fol za orkestar, dionica ova, dionica ona, pa to je pjesma ljudi moji, nemoj od tog radit sprdnju...Međutim ljudima je to dobro, vide jedan orkestar, ne znaju da ima boljih jer stalno njega gledaju, vide jednog dirigenta, ne znaju da ima boljih jer stalno njega gledaju...itd, itd, moglo bi se o tome pisat, ali više ne mogu, za večeras je dovoljno...pozdrav...
dkranjce
23-11-2006, 06:03
...sva trojica (grdović, huljić i rus) ljudi koji znaju posao. sad, zašto rade tako kako rade, druga je priča.
I tu dolazimo do suštinskog pitanja: Zašto pas liže sebi jajca???:)
Zato što može!!!;)
dkranjce
23-11-2006, 06:06
Niko nikoga ne zove u revoluciju...
Ako nekoga ili nešto ne znaš ne znači da ne postoji...
I u pravu si, treba biti realan - i tražiti nemoguće:bonk:
Nisam siguran admine da Petar nezna.. Moglo bi te iznenaditi ;)
dkranjce
24-11-2006, 08:49
Nisam siguran admine da Petar nezna.. Moglo bi te iznenaditi ;)
A da još jednom pročitaš moj post???;)
lijepo je da si pokušao biti nedvosmislen.. Jel to gesta dobre volje on line? Admine, jesi li bio 98 u crikvenici? Imaš li možda basprim od Belija ili sam te zamijenio s nekim, prošlo je vremenas.. Inače, sve 5 ,živi bili rakije popili
dkranjce
24-11-2006, 10:18
lijepo je da si pokušao biti nedvosmislen.. Jel to gesta dobre volje on line? Admine, jesi li bio 98 u crikvenici? Imaš li možda basprim od Belija ili sam te zamijenio s nekim, prošlo je vremenas.. Inače, sve 5 ,živi bili rakije popili
Zamjena je u pitanju, ali mislim da znam o kome se radi u vezi tog basprima...
A ovo ostalo - iskreno, ne kontam, može na PM malo pojašnjenje:o
dkranjce
24-11-2006, 14:17
lijepo je da si pokušao biti nedvosmislen.. Jel to gesta dobre volje on line?
Ne ide mi baš quotanje, nadam se da će ovo ispasti OK
Pokušat ću objasniti "ako nešto ne znaš - ne znači da ne postoji"
Iskreno, koliko vas je čulo za Edina Džananovića???
Ja nisam do skora znao tko je ta momčina:)
A on je ipak postojao. I radio. Vrhunski. Onako kako samo veliki mogu i znaju. Jednog dana (ja ne znam kada) promijenio je prezime.
Ja i dalje nemam pojma o njemu...
Kažu da je najprije odbio Stinga...
Onda je ipak snimio album sa njim. Sjajan!!!
Ta momčina je Edin Karamazov!
A ja se ispričavam što je moj post protumačen dvosmisleno, nije mi bila namjera:o
Od sada, obećavam, pisat ću direktnije...:bonk:
Živjeli!!!
Iskreno, koliko vas je čulo za Edina Džananovića???
Dr. Kranjce, ja sam cuo za Edina cak ga i slusao sa Jordi Savall-om. Dugo je taj Edin Karamazov bio enigma za mene : svirao heavy-metal, pa odlucio svirati jazz, pa ga napokon vidim u Parizu na lutnji ( jel' se tako kaze " LUTH " na Hrvatski ? ). Mislim da moze sve svirati. Jel' on mozda zivio u Sarajevu 80.tih godina ? Album " Labyrinth " nisam jos slusao, ali sam siguran da je Edin vrhunski odradio svoj posao,... kao i uvijek.
Zaboravio sam spomenuti Denis-a Azabagic-a, takoder vrhunski gitarista iz Bosne. 'Ko zna, mozda on naleti na Stevie Wonder-a.
dkranjce
25-11-2006, 05:40
Jel' on mozda zivio u Sarajevu 80.tih godina ?
Ne znam, ali znam da je iz Zenice! A sad ponovno o tamburama...
Iz Zenice je i najbolji basprimaš kojeg sam ikad u životu čuo, Avdo se zvao i nažalost odavno nije među živima...
Sredinom 80-ih godina (davno je bilo) bio je star, imao je probleme sa zglobovima, čini mi se da je imao i giht ali svirao je kao zvijer...
Tad mu je Kudlik napravio basprim, bijelio se od javora, q***io se Avdo ali nije bio baš zadovoljan...
Molio sam ga da me uči, nije htio...:(
Onda je jednom popizdio, rekao mi "ako ovo ponoviš, dobar si..." i odsvirao je nekoliko taktova neke spore teme, ništa brzo i spektakularno...
Uz sav "talent" kojeg sam mislio da imam i uz veliku dozu sujete (koju svi imamo) - i iz nekoliko pokušaja - nije išlo:o
Ali Avdo nije niti svjestan da me je tada naučio svemu...
Nedugo poslije je umro...
Svirao je do kraja:top:
_maestro_
26-11-2006, 19:58
nadovezujem se na priču o manje znanim velikim instrumentalistima.
već sam ga spominjao u svojim postovima. nastupao je i kao gost na ranijim koncertima zlatnih dukata. kada netko svira gitaru, a kontrabas uz njega praši miljenko prohaska, onda je sigurno da se ne radi o nekom bezveeeeze.
riječ je o mati matišiću, vrhunskom gitaristi i glazbeniku koji svira uglavnom iz ljubavi, inače je poznatiji kao dramaturg i scenarist kazališnih i filmskih komada.
kad sastavi scenario za film, napiše i glazbu za isti, pa je i odsvira i tako...
kratko vrijeme smo on, ivanković, dudo šimek i ja svirali zajedno u bendu koji se zvao kvartet tri kralja... od njega sam dobio uglavnom sviračke komplekse... :sad:
riječ je o mati matišiću, vrhunskom gitaristi i glazbeniku
Maestro, jel' to covjek koji svira i Django-gitaru ?
_maestro_
27-11-2006, 17:53
Maestro, jel' to covjek koji svira i Django-gitaru ?
Da, svira tako... nekako.
Kao dječak je počeo nastupati s bendom Prva ljubav, teenagerskim bandom pod patronatom neizostavnog Josipa Ivankovića. Kao gitarist se je razvijao dalje, uz poznate Zg-gitariste...
Prije koju godinu je imao nastup u Gavelli s (zaboravih ime :bonk: ) nekim stranjskim gipsy jazzerom... Ne bi me čudilo ni da se pojavi u duetu sa Stefanovskim.
Meni osobno je je najdraži njegov nastup u tv emisiji Crno-bijelo u boji koja je bila tematski posvećena Branku Kralju, starijem gospodinu, velemajstoru na usnoj harmonici i to u najrazličitijim stilovima sviranja i vrstama glazbe.
Neki pamte tog gospodina Kralja kao golmana Dinama iz 50-tih godina... neki kao izuzetno uspješnog poslovnog čovjeka. Ukratko, svestrani genijalac.
Dakle, tad je taj trio u sastavu: Branko Kralj - usna harmonika; Miljenko Prohaska - kontrabas i Mate Matišić na gitari, uživo odradio par stvari da se smrzneš. Njih 3 majstora su zbilja složili puno muzike u ta 3 svoja instrumenta.
:) :top:
http://www.youtube.com/watch?v=WUOIdlADzcI
Poslije minutu i 50 sek. , solo bas-prim.
Ovo baš nije o tamburi u ne-tamburaškoj glazbi nego o ne-tamburašu u tamburaškoj glazbi... Razmišljao sam staviti li ovu zanimljivu informaciju ovdje ili u "Jeste li znali da..."
Dakle ovako, svi vjerojatno znate Željka - "Lane moje" - Joksimovića... Pa evo što sam pronašao na njegovom web site-u http://www.zeljkojoksimovic.com/
Pored zabavne muzike, Željko Joksimović se oprobao i u ostalim žanrovima: narodnoj, starogradskoj, kao i primenjenoj muzici. Njegova kompozicija "Zvone Tambure" osvojila je prvu nagradu festivala Zlatna Tamburica u Novom Sadu 2000. godine.
Zanimljivo... Bar meni... Ima netko možda tu pjesmu da je stavi na gmail. Zanima me kakvu je tamburašku pjesmu napisao Željko... Vjerojatno dobru pošto je pobijedila na festivalu, dok još nije bio "svetska faca". :D
Jucer vidio reklamu za novi album " Blues reke Drave " na Zagrebackoj TV, kak' njemu ide s tom svojom glazbom ?
_maestro_
11-12-2006, 17:06
evačić nema puno veze s tamburama. on fura nekakvu etno furku, a na tom području sam ja dosta senzibiliziran. i kritičan.
ne bih volio da netko moje komentare proglasi pljuvanjem, jer to nije pljuvanje nego recimo malo stroža kritika. ili još točnije, pitanje ukusa. tako sam i jučer, prateći koncert 160 tamburaša imao primjedbi, pogotovo na usklađenost zbora i orkestra kod izvedbe verdijevog zbora židova u cossettovoj obradi. smetao mi je i onaj spinet u mađarskoj rapsodiji ferenca liszta, inače meni jednoj od najdražih skladbi uopće. (možda smo admin i ja imali istu guvernantu :o ).
prije 20-tak godina sam počeo pisati 2. mađarsku rapsodiju za tamburaše (bez ćembala :D ). odustao sam nakon par dana, kad mi je palo na pamet da nema nikoga tko to želi odsvirati, bar ne iz kruga tamburaša kojima sam ja bio okružen. :(
dosta digresije...
evačić je ok po meni, ali mi nešto fali u konačnoj prezentaciji materijala, u aranžmanima. nije mi neka fora što prim koristi kao samicu, volio bih da ima jači, brojniji orkestar iza sebe. stvar ukusa. poslije ivančanovih podravskih svata u izvedbi lada i obradi marijana makara, teško me može uzbuditi neki drugi podravski materijal, čardaš-blues kako to evačić zove. možda da proba taraban-jazz... :bonk:
na isti način zamjeram i dunji knebl činjenicu da cijelo to bogatstvo i ogromne mogućnosti koje pruža etno npr. kajkavskog dijela hrvatske ona svodi na svoj glas i gitaru. tako se ne može dobiti puni dojam i snaga te glazbe. tako se doživi samo melodija...
etno glazbenik kojemu se zaista divim i cijenim ga je momir novaković frontmen nekada legena, a sada kriesa. poslije njega mi svi drugi djeluju skromnije.
Hvala Maestro !
Jel' vi zovete " clavecin " spinet ? Ili je cura zaista svirala " épinette " , nisam dobro pogledao. Sto ti je smetalo, aranzman ili zvuk tog cudesnog instrumenta ? Mene je baka cuvala, s primorskim pjesmama iz Bribira...
_maestro_
11-12-2006, 21:50
Hvala Maestro !
Jel' vi zovete " clavecin " spinet ? Ili je cura zaista svirala " épinette " , nisam dobro pogledao. Sto ti je smetalo, aranzman ili zvuk tog cudesnog instrumenta ?
ja onaj instrument zovem čembalo. naziv spinet (=epinette) sam upotrijebio zbog zvuka koji mi je uz tambure ili čak možda prije orgulje nije baš "sjeo". spinet je manji i tonski slabiji instrument od čembala, a tako nekako mi je zvučalo ono čembalo. kao spinetić. orgulje mi recimo nisu smetale...
ima tu još faktora, dojam uživo je sigurno drugačiji nego preko 5-wattnih tv zvučnika...
dkranjce
14-12-2006, 09:33
prije 20-tak godina sam počeo pisati 2. mađarsku rapsodiju za tamburaše (bez ćembala :D ). odustao sam nakon par dana, kad mi je palo na pamet da nema nikoga tko to želi odsvirati, bar ne iz kruga tamburaša kojima sam ja bio okružen. :(
...prebrz je ovaj forum za mene, tek sam sada snimio ovaj post:o
A da ti ipak dovršiš započeto;)
Evo još jednom ponavljam pitanje - Bilo je nekih primjera i prije 90ih (npr. Čolićeva "Ruška" - pred kraj se Čola zadere "Ajde, tamburaši...." pa refren sviraju tamburaši (tj. basprimovi i prim) - jel' zna netko tko je to svirao?
Jel' zna netko odgovor?
_maestro_
15-01-2007, 17:57
zašto ti je to bitno?
ono je mogao snimiti bilo koji bend. poslužili su više kao zvučna kulisa, aranžerski zahvat, da malo promijeni sound...
općenito, ne bih rekao da taj refren snimljen s tamburama ima neke bitnije veze s tamburaškom glazbom ili približavanjem čolića tom zvuku. jedan usamljeni primjer, isto kao dunje od prljavog kazališta. pasalo je uz tu pjesmu i to je sve.
puno važniji mi se čini podatak da je čolić snimio novi materijal, s odličnom autorsko-producentskom ekpom i ako uspije kvalitetu održati na svom prijeratnom nivou, to će biti nešto dobro. s obzirom da je nikša bratoš u toj ekipi, izgleda da će biti dobar posao.
A zašto je tebi bitno da je meni bitno? :krez:
Ja sam znatiželjna biljka...
EDIT: Zašto je nekima na ovom forumu bitno jel' "operni pjevač" u "Suživotu" Mata ili Majić... ;)
_maestro_
15-01-2007, 18:10
ma da. i ja postavljam suvišna pitanja, ko da ne znam da si sklon nebitnostima i težem razlučivanju bitnog od nebitnog.
ja sam eto, u prethodnom postu iznio svoje mišljenje zašto to nije bitno.
a tvoj odgovor je da si znatiželjan. da netko zna odgovor, vjerojatno bi odgovorio još prije par mjeseci.
da je meni bitno, pokušao bih saznati na još neke načine osim preko foruma.
dok dukati, vidiš, oni su nama tamburašima puno bliži, pa je tako došlo do razmjene mišljenja oko osobe iza lika opernog pjevača. i nitko to pitanje nije ponavljao nakon što prvi put nije dobio odgovor. jednostavno... dogodilo se.
a ti si mislio da pjevaju neki gosti ili šta?
S obzirom na povećanje članstva ovog foruma od prvog postavljanja i one "više ljudi više zna" odlučio sam ponoviti svoje pitanje...
_maestro_
15-01-2007, 18:19
ajd dobro, samo se nemoj ljutiti. neka si znatiželjan... mislim da si se na mene i moje prigovaranje već naviknuo.
ovako nekako ja izgledam --> :angry:
edit: nikad ne znaš hoćeš li me naći u žutoj ili crvenoj "fazi" :krez:
Jucer vidio reklamu za novi album " Blues reke Drave " na Zagrebackoj TV, kak' njemu ide s tom svojom glazbom ?
Evačić je snimao mom orkestru novi cd, lud li, mislim, otkačen sto posto :) sama njegova pojava nas je nasmijavala (baš smo zlobni, jelda? :o )
Iochannes
17-01-2007, 12:41
Ma nisam ja ništa loše mislio niti sam htio napasti ni Tončija ni Miroslava (D.) Rusa (kaj mu to D. znači, sigurno neko "srpsko" ime tipa Dušan, Dragan :D ;) ) ni Grdovića (iako mi se čini da je "čovik propa").
Miroslav D. Rus - D. za prezime
http://www.diskografija.com/umjetnik/miroslav-drljaca-rus.htm
I da ne dodajem novi post:
Da li je tko čuo novu pjesmu u izvedbi Shortya i Vlatke Kopić Tene (ona izvodi solo dionicu - refren pjesme Đenka)?
Evo pozivam sve vas forumase ako tko zna za kakve pjesme, tamburaske naravno, da su ih napravili ljudi koji se inace ne bave tamburaskom glazbom da ih napisu tu ili uploadaju. Nesto poput one od Apsolutno romanticno... Bend svira vise pop mjuzu ali je tu zalutala i tamburaska verzija jedne njihove pjesme. Naravno da cemo, ja smatram, vise cijeniti one koji nam svrate paznju na ono sto jos nismo culi... Of course, rado prihvacam i tamburase izvan nasih granica...
Iochannes
22-01-2007, 12:24
Mario Mihaljević (ne znam da li je baš za ovu rubriku). Koliko sam primijetio inače piše tekstove i glazbu. U pravilu ne nastupa iako se mogu naći neka njegova djela:
Kad Slavonac... - izvode on i TS Trenk
Volim te moj narode - čuo sam jednu izvedbu s tamburom (ne znam tko ga prati) ali original se može čuti svaki dan kao uvod u njegovu emisiju na HR2 - 1001 priča od 12:35.
A njegove su i:
Da se meni još jedanput roditi - Slavonski bećari
Pismo kumu Tuni - Slavonske Lole
Sad bi mogla dobit po nosu vjerojatno ... ali ... ne postoji li već slična tema? :o (tambura u ne -tamburaškoj glazbi?)
no, nema veze, evo ja sam baš jučer poslala od Joksimovića pjesmu, nije tamburaš, ali prate ga tamburaši i pjesma mi je odlična (Nedam nikom da te dira) ;)
Evil Dick
22-01-2007, 13:52
Evo spojene su dvije teme iz razloga sto su vrlo slicne tematike :top:
Evo spojene su dvije teme iz razloga sto su vrlo slicne tematike :top:
No, ne moraš mi zahvaljivati na uočenom ;)
Da nema tko mozda tu pjesmu Da se meni jos jedanput roditi od Becara... Nisam ju odavno cuo...
Iochannes
23-01-2007, 19:58
Nikša Jurinović. U početku je nastupao sa TS Graničar, kasnije započeo solo karijeru i prešao u neke druge vode - sada poznat po duetu Tina & Nikša (on je ovaj drugi iz dueta :krez: )
Poznatije pjesme:
Ovdje sam rođen :music: - autor M. Škoro
Ritam Šokadije :ples: - autori N. Jurinović i V. Felker
~ na gmail-u
_maestro_
23-01-2007, 23:00
Nikša Jurinović. U početku je nastupao sa TS Graničar,
je li svirao s njima ili je bio pjevač?
mislim da sam cuo negdje da je samo pjevao..i da je falsao ko svinja :)
Iochannes
24-01-2007, 14:47
je li svirao s njima ili je bio pjevač?
Bio je pjevač.
Jel' ima netko snimke te stvari... Navodno postoje dvije verzije - čisto tamburaška i dance... Pa bih bio jako zahvalan osobi koja bi bila tako dobra i uploadala te stvari na gmail. I ako netko zna odgovor na pitanje - tko je snimao tambure? Zbiljski?
Jel' ima netko snimke te stvari... Navodno postoje dvije verzije - čisto tamburaška i dance... Pa bih bio jako zahvalan osobi koja bi bila tako dobra i uploadala te stvari na gmail.
imam ja, uploadat ću :)
Čini mi se da je tambure za pjesmu Varalica svirao Vidović iz Slavonije banda
Hm, Varalica ... moja noćna mora .... nikad neću naučit taj uvod ... al dobro,sviram kak znam :D ... i kad smo već kod te pjesme, hvala Svitovcima šta su nam odsvirali tu pjesmu jučer ;) grr grr :D
profesor
28-01-2007, 13:19
Mislim da nije, pročitao sam to na omotu, ali se više ne sjećam:bonk:
Iochannes
12-02-2007, 18:12
Volim te moj narode - čuo sam jednu izvedbu s tamburom (ne znam tko ga prati)
Zasad sam uspio naći samo prvu izvedbu (na gmail-u) a od tamburaške još ni traga ni glasa... :sad: :sad: :sad:
Tko svira s Thompsonom "tamburašku" ?
dspegelj
12-03-2007, 02:51
Hrvoje Majić
Evo malo tambure (valjda nekakav basprim) u metal worldu... Pošto je bend iz Samobora, ovaj lik kaj svira tamburu je možda neki ex-Livadić? http://www.youtube.com/watch?v=yuN5Y8k6kyc
Evo malo tambure (valjda nekakav basprim) u metal worldu... Pošto je bend iz Samobora, ovaj lik kaj svira tamburu je možda neki ex-Livadić? http://www.youtube.com/watch?v=yuN5Y8k6kyc
....he....di samo nađeš sve te.......nemam riječi.....
...kak mi glupo kod tih metalci njihovo "pjevanje",...ako tko bilo kaj razumije od ovog pjevača nek napiše:bonk: ,........nek si rađe uzmu komad metala i snjime nek sviraju i razbijaju,.......:cool:
...kak mi glupo kod tih metalci njihovo "pjevanje",...ako tko bilo kaj razumije od ovog pjevača nek napiše:bonk: ,........nek si rađe uzmu komad metala i snjime nek sviraju i razbijaju,.......:cool:
Imaš prav. To nije pjevanje, to je urlanje. Urlaju ko zveri :bonk:
Imaš prav. To nije pjevanje, to je urlanje. Urlaju ko zveri :bonk:
Da, pa tak se i zove -> "growling"... Ni meni se to baš ne sviđa, al' kao što svi znamo (i nikad se toga ne držimo :bonk: ) - o ukusima se ne raspravlja...
o ukusima se ne raspravlja...
pa ne raspravljam,....samo velim ono kaj mislim:top:
Jel' mi se čini ili se u "Jedan život malo je" javlja i basprim?
Jel' mi se čini ili se u "Jedan život malo je" javlja i basprim?
ja bi reko da ti se ne čini....ja bi reko da je to A.Homoky...
..al opet nisam ni ja 100 % siguran,al negdje sam čuo da i njega vežu za tu pjesmu
Blank...
31-10-2007, 15:13
Eh, pa nemoj tako, nije metal sve što distorzira :D i ovo je (progressive) metal:
http://www.youtube.com/watch?v=t25AOSxZZkI
Moraš priznati da nema veze s momcima iz Bjelovara, čiji sam demo album onomad skinuo s neta, čak i poslušao :D
Kak se zove ova neka nova od Zečića s tamburama (i tko je snimao tambure)?
Mozda malo kasno, ali meni je jos sveze..........pa me interesuje sta mislite.......
Za novogodisnji program RTV Vojvodine ( za 2008) godinu je snimana emisija gde su tamburaski bendovi pratili poznate pop-rock pevace, i svirali njihove pesme.........Pusticu na gmail tri stvari........
1. Zorule i Rambo Amadeus........... RAKIJA
2. Ad Libitum i Nesa Galija............. NA TVOJIM USNAMA
3. Romansa i Bora Corba............... GASTARBAJTERSKA 2
Mislim da je pravo za ovu temu...... Tambura u sluzbi drugih vrsta muzika.Po meni odlicno........
Poslusajte pa da cujem komentare.........
Za sad smo čuli (i vidjeli) "Rakiju"... Bilo je raznoraznih komentara, meni je fora... Pogotovo onaj "simpsonovski" kraj... :top:
DariO Vidović, iz Slavonia Banda je odsvirao tambure za Varalicu, kao i za sve ostale pjesme.
Evo buky i Svita su me podsjetili na ovu temu... Evo tambura se javlja u "Čardaku" od Halida...
Kako se nisam toga sjetio a danas skidao taj album! Ček dok vidimo oce Svita spojiti teme pa ću napraviti EDIT
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.