View Full Version : Držanje ritma - kako ukrotiti članove sastava?
Blank...
19-01-2009, 16:02
zamisli samo da ti berdas konstantno zuri ili usporava u svakoj pjesmi... muke partizanske!
E vidiš, ja s ovim muku mučim od početka svoje tamburaške karijere. Ne samo basist. I svi ostali tako rado požure da to nije normalno. A ja samo jedan bih njih sve, kao, trebao kontrolirati.
Na probama to još nekako i funkcionira, stanem kraj basiste da me bolje čuje, pa šljaka. Ali na nastupima, gdje u 99% slučajeva nema monitora, zna se desiti i katastrofa.
Dakle, primaši, kako krotite ostale?
Ja sam manje/više odustao... Ionako misle da znaju bolje jer sviraju tamburu ohoho više godina od mene.
A ja ću sad biti fin pa neću reći tko zapravo zna bolje :krez: :bonk: :krez:
okrenes se i pre svirke opizdis basisti samar a kontrasu kazes da ces i njemu ako budu ubrzavali,i problem resen
basdžija
19-01-2009, 16:11
okrenes se i pre svirke opizdis basisti samar a kontrasu kazes da ces i njemu ako budu ubrzavali,i problem resenšto bi reko pokojni rej čarls :
" ovo bih baš volio da vidim ! " :rolleyes:
okrenes se i pre svirke opizdis basisti samar a kontrasu kazes da ces i njemu ako budu ubrzavali,i problem resen
što bi reko pokojni rej čarls :
aaaaaaaaa zato basdžija ima lava.....da ga čuva.....:krez:
....................
ponekada atmosfera ubrza ritam......vjerojatno velika večina tamburaša sve svira brže od originalnih( studijskih ) verzija
....dogodi se npr.kada sviramo Matu ili Julišku ( ili sličnu pjesmu bržeg tempa) i kad ide najbrži dio ( kraj ) da ljudi počnu pljeskat u bržem ritmu nego što mi sviramo...pa meni kao kontrašu zna biti malo teško slušat basistu i njihovo pljeskanje..pa svi skupa ubrzamo....
što bi reko pokojni rej čarls :
Hahahaha....:D:D jebote, pao sam na guz'cu od smija...:D:D:D:top::top:
Najmanja tambura protiv najveće...ima log'ke...:D
E vidiš, ja s ovim muku mučim od početka svoje tamburaške karijere. Ne samo basist. I svi ostali tako rado požure da to nije normalno. A ja samo jedan bih njih sve, kao, trebao kontrolirati.
Na probama to još nekako i funkcionira, stanem kraj basiste da me bolje čuje, pa šljaka. Ali na nastupima, gdje u 99% slučajeva nema monitora, zna se desiti i katastrofa.
Dakle, primaši, kako krotite ostale?
Ja sam manje/više odustao... Ionako misle da znaju bolje jer sviraju tamburu ohoho više godina od mene.
A ja ću sad biti fin pa neću reći tko zapravo zna bolje :krez: :bonk: :krez:
Ako je ritam sekcija ičemu, takve stvari se nebi trebale događati!!!
Ali ima ona stara: "Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se!!! Šta češ!!!
basdžija
19-01-2009, 17:41
ma logika stvari jest da ritam sekcija prati melodistu
i ako su čemu ,stvarno mu moraju " puhati za vrat " .
no problemi nastaju ako ljudi ( bilo berdaš ili kontraš ) nisu baš dobro baždareni ili misle da su bolji od onoga koga prate :mad:
isto tako sam imao priliku pratiti ljude koji ne znaju voditi - i to je muka :bonk:
svira , a ne zna baš kako bi to trebalo zvučati i nije baš siguran koliko bi to baš trebalo biti brzo - ma milina ! :bonk::bonk::bonk:
basadzija
20-01-2009, 15:41
Basista je (gotovo) uvijek u pravu! (zato jer u pravilu ima preko 100kg)
Basista je (gotovo) uvijek u pravu! (zato jer u pravilu ima preko 100kg)
S basom ili bez basa?? Još ako je bas od punog drveta:krez:
basadzija
20-01-2009, 16:08
Pa sramota bi bila da moram staviti bas na vagu da kazaljka pređe čarobnu brojku...
Opće je poznata izreka "J.... čovjeka koji nema 100 kila"
Pa sramota bi bila da moram staviti bas na vagu da kazaljka pređe čarobnu brojku...
Opće je poznata izreka "J.... čovjeka koji nema 100 kila"
ovdje moram samo dodati "može se vidjeti iz priloženog" (ha....ha....ha...)
Moja majka je uvjek govorila ... kod vas u drustvu uvjek mozesh razlikovati tamburasha od plesaca .... jedan tamburash - dva plesaca .... u prosjeku nas 9 tamburasha po kilazi sa 25 plesaca ....
a drzanje ritma.... hm ... slusash :P
ma logika stvari jest da ritam sekcija prati melodistu
i ako su čemu ,stvarno mu moraju " puhati za vrat " .
no problemi nastaju ako ljudi ( bilo berdaš ili kontraš ) nisu baš dobro baždareni ili misle da su bolji od onoga koga prate :mad:
isto tako sam imao priliku pratiti ljude koji ne znaju voditi - i to je muka :bonk:
svira , a ne zna baš kako bi to trebalo zvučati i nije baš siguran koliko bi to baš trebalo biti brzo - ma milina ! :bonk::bonk::bonk:
Da,ovo si baš dobro "rekal",i sam sam znal stajat pokraj, iza,ili između primaša i basprimaša i mislit kojeg od njih pratit:sad::sad:
Al srećom da se osvrnem i na Pejinov post i ja sam onaj od 100 kila pa bas ne volim da mi netko opizdi šamar mada ideja i nije tako loša:bonk:
Ajd uživajte!!!
Kulendara
02-02-2009, 16:52
Nemozes ih ukrotit...Što'j reko onaj: basista u pravilu ima preko 100 kg...
i da istina je:
1. Basista je uvijek u pravu
2. ako ti sta nije jasno pogledaj br. 1. :D
_maestro_
02-02-2009, 17:37
hmmm. ovo si prepisao iz pravila foruma, priznaj...
samo si zamijenio riječ administrator rječju basista. :krez:
E, za to treba stvarno imati jaja... :)
basadzija
06-02-2009, 13:58
U pravu si. Moj kontraš ima 115 kg, a ja sam spao na samo 105!
U pravu si. Moj kontraš ima 115 kg, a ja sam spao na samo 105!
a sta ako je primas ko moj kolega dragan 140 kg :bonk: aj sad momci :D
basdžija
07-02-2009, 07:26
a sta ako je primas ko moj kolega dragan 140 kg :bonk: aj sad momci :Dma dogovorili bi se mi već nekako :krez::krez:
a sta ako je primas ko moj kolega dragan 140 kg :bonk: aj sad momci :D
U tom slučaju mogu brže trčat pa me nemože tek tako dohvatit!:bonk:
jednostavno ukrotit novcanom kaznom.sto vise ubrzavanja manje para doticnom na gazi.:bonk:
U tom slučaju mogu brže trčat pa me nemože tek tako dohvatit!:bonk:
e sad jebiga moram traziti primasa koji ima 140 kg i trci ko karl luis i po mogucstvu udara kao tajson,samo u tom slucaju mozes ukrotiti ove gore pomenute ritmase,a mozda mozete i popricati na tu temu i popiti koji spricer da se niko ne naljuti :krez:
e sad jebiga moram traziti primasa koji ima 140 kg i trci ko karl luis i po mogucstvu udara kao tajson,samo u tom slucaju mozes ukrotiti ove gore pomenute ritmase,a mozda mozete i popricati na tu temu i popiti koji spricer da se niko ne naljuti :krez:
:hik:gemišt prije ,tijekom i poslije svirke-usporavanje ili ubrzavanje u prvih par taktova po upozorenju-ljutnja nikada(pa nismo od jučer svirači):ples::eks:
:D:D
Bome si me nasmijao!
Prva karakteristika će bit ako nastavim ovako, trčanje kao luis nikako (iako je prim najlakši pa nikad ne znaš ako te netko poganja sa gaže), a sad udarac, možda nije nokaut ali sigurno tehnički jak!
A što se tiće teme, na ubrzavanje i ja popizdim pogotovo u laganim pjesmama. Valjda svatko hoće na svom instrumentu pokazat koliko je jak na uštrb cijele slike, mislim i o ubrzavanju kod ritma i pretjerano "cifranje" kod melodije.
Bilo bi dobro da se ritam sekcija izdivlja na početku (tipa "Do dva konja a obadva vrana") pa onda mir. :krez: Najbolje mi je kad pretjeruju a ja onda još brže, da vi''š kak su mirni :krez:
... Najbolje mi je kad pretjeruju a ja onda još brže, da vi''š kak su mirni :krez:[/QUOTE]
Da i to onda prijeđe u utrku ko može brže što se nevjerojatno odrazi na kvalitetu glazbenog izričaja,i more začuđenih pogleda iz publike.:top:
Da i to onda prijeđe u utrku ko može brže što se nevjerojatno odrazi na kvalitetu glazbenog izričaja,i more začuđenih pogleda iz publike.:top:
Ma dobro, pretjerujem sad. :krez: Al da se znalo desit, je. :krez: Ta kontrola ritma dođe valjda s godinama.
Ritam sekcija drži ritam. Što mislite kad bi bubnjar držao ritam prema solu na gitari? Ubrzavanje tempa je boljka velike većine tamburaša.:o
basdžija
17-02-2009, 09:32
ja bih rekao da je i ovaj čiko imao problema sa nestašnim članovima ritam sekcije
koji su stalno varirali u tempu - evo kako je on riješo problem ,
možda nekom pomogne
http://www.youtube.com/watch?v=lddGdSFOFgA&feature=related
basadzija
17-02-2009, 14:20
Je, a kad se zagrije, pa kad mu padne broj okretaja u praznom hodu, šta onda?:bonk:
Ma vidim da je to neki noviji model, zasigurno ima neku elektronsku regulaciju, neki automatski čok.:top:
ahahaha!!!
na 0:36 je klackalica malo preskočila pa je JD napravio mali prelaz.. :krez::krez::krez:
a gdje ovo iskopa samo, joj...:D
ja bih rekao da je i ovaj čiko imao problema sa nestašnim članovima ritam sekcije
možda nekom pomogne
nosim pumpu na reglažu odma :D:D:D
možda nekom pomogne
:top::top::top:
e hvala ti za ovaj link, odavno nesto ovako dobro nisam na youtube pogledao!!!
meni je ovo super smisljeno, blues 100%!
P.S. neki dan na jednom mjestu procitah izjavu : "nije blues nastao iz blues ljestvice, vec obrnuto", a recimo prva recenica o blues-u na wikipediji glasi ovako : "Blues is a vocal and instrumental form of music based on the use of the blues chord progressions and the blue notes"...
a sta je sa traktorom... pitam te ja:D
_maestro_
17-02-2009, 16:40
kao ritam mašina dobro može poslužiti i IMT533 (stariji model)
http://www.moj-album.com/slike/7792595/Whi5RYaR90N7VRjq.v.jpg
najbitnije je da ima 3 cilindarski motor.
taj kad radi na ler gasu daje krasan 6/8 ritam.
za pratnju valcera treba posebo podesiti motor, kod mehaničara.
pretpstavljam da je ovaj deutz na spotu 2-cilindraš... dobar za 2 i 4 dijelne mjere.
Je, a kad se zagrije, pa kad mu padne broj okretaja u praznom hodu, šta onda?
naravno, prije nastupa je potrebno zagrijati ritam mašinu. :krez:
Ma vidim da je to neki noviji model, zasigurno ima neku elektronsku regulaciju, neki automatski čok.
ručnim gasom se fino može regulirati tempo.
kao ritam mašina dobro može poslužiti i IMT533 (stariji model)
razlika između novijeg i starijeg?? :D
pa i jedan i drugi se glasaju tcc tcc tcc tcc ... :krez::krez::krez:
_maestro_
17-02-2009, 17:07
razlika između novijeg i starijeg?? :D
pa i jedan i drugi se glasaju tcc tcc tcc tcc ... :krez::krez::krez:
nisam baš detaljno informiran, ali mislio sam da noviji model (539) ima 4-cilindarski motor.
na slici lijevo 99% je 533, desno je 539.
i jedan i drugi imaju 3 cilindra, ali 533 bolje može služiti za 3/4 i 6/8 mjere
tcc tcc tcc tcc :krez::krez:
A i ovaj opće poznati perpetum :) bi se dao precizno izbaždariti, čak i za "sve je ona meni" :D
3366
ARAN
Rijeka
tuf tuf tuf... :krez:
Istu testeru sam viđo na prepravljeim i ogoljenim šasijama od starih citroena, amija & dijana!!!!:bonk:
TEHNIKA NARODU!!!:sad:
Blank...
18-02-2009, 06:43
:D :bonk: :D
možda nekom pomogne
on je tako resio problem ali ih je pre toga pogazio traktorom :down::sad:
Evo, made from yugoslavia :krez::krez::krez:
http://www.youtube.com/watch?v=Xxmzf7fhpbA
Blank...
12-03-2009, 15:22
http://www.youtube.com/watch?v=a1ThSi1wbqU
:D
basprimaš
12-03-2009, 15:53
Eto nove ritam mašine izgleda da je klasičnim ritam sekcijama odzvonilo :D
MarkBass
12-03-2009, 17:09
Eto nove ritam mašine izgleda da je klasičnim ritam sekcijama odzvonilo :D
... konačno odzvonilo... !:ples:
http://www.youtube.com/watch?v=a1ThSi1wbqU
:D
Najbolji su dakako, traktor i basista... :top:
Ostali su ponekad malo nestabilni, ali OK... :cool:
kako...nikako! eto kako :D
pade mi napamet...
poucen nekakvim izletanjima/ispadanjima iz ritma, jednom sam pokusao takvu situaciju ponoviti..., treba dosta vjezbe da bi se to ponovilo
ko 'oce nek proba svirati van ritma :krez::krez::krez:
_maestro_
22-03-2009, 16:04
treba dosta vjezbe da bi se to ponovilo
ko 'oce nek proba svirati van ritma :krez::krez::krez:
ili nek proba namjerno pjevati falš... na isto dodje. nije lako.
ima jedan da ga znam koji moze!!! :krez:
doduse bila je buka, pa se nije bas najbolje culo, ali se itekako moglo naslutiti da nesto "ne stima"...
uglavnom, svira se iz f, i valjda ga je neko gurnuo laktom, i pomjerio mu hvat na fis, a on ostao vokalno u f :krez:
i drzi li drzi kralj, nevjerovatno :krez:
i da istina je:
ovo je točno, jer uopće ne znam o čemu pričamo
Pa ne zove se ritam Džabe ritam.
kakav prim, prim je da vodi melodiju da je siguran kad i na koji način treba počet i završit
bas treba biti čvrst, siguran i da određuje tempo, a ovo da primaši određuju tempo to su gluposti.
npr. ako se svira neka "divlja" naruDžba, tu bas i kontra odrađuju posao a ne prim, jer ako oni mrljaju ništa od izvedbe
Mogu neki, mogu... Ali, ipak je najljepše kad čovjek pjeva falš, a misli da je OK. Još k tome svira neki "vodeći" instrument... :sad: Filing je neponovljiv... I onda mu ostali trebaju "priložiti" drugi i treći glas... Bolje ga zadržati u uvjerenju da je neponovljiv (što i stoji)...
A osobno i poznaješ izvjesnog taksistu koji si je umislio da prekrasno pjeva treći glas (bljak)... Kili mi softli... :o
npr. ako se svira neka "divlja" naruDžba, tu bas i kontra odrađuju posao a ne prim, jer ako oni mrljaju ništa od izvedbe
ulazi covjek u kafanu, tamburasi sviraju, a u cosku sjedi majmun i cese jaja. covjek prilazi sanku, narucuje pice i pita kelnera:
"jeli, znas li ti zasto majmun cese jaja?"
kaze kelner:
"nemam pojma. pitaj one svirace, oni su ga doveli sa sobom."
okrene se covjek prema orkestru i iz sveg glasa pita:
"hej, sviraci... znate li vi zasto majmun cese jaja?"
primas odgovara, okrecuci se prema clanovima benda:
"znamo, znamo... tri... i... zaaasto maaaajmun ceeeseee jaaajaaa :krez::krez::krez:
primas odgovara, okrecuci se prema clanovima benda:
"znamo, znamo... tri... i... zaaasto maaaajmun ceeeseee jaaajaaa :krez::krez::krez:
Je l' to ide na melodiju od "Što na nebu sja visoko, što na nebu sja visokooooo...."? :)
Je l' to ide na melodiju od "Što na nebu sja visoko, što na nebu sja visokooooo...."? :)
... zašto, o zašto ja to nisam napisao? :top:
:krez::krez::krez:
Kod nas je ritam sekcija neukrotiva iz cisto jednostavnog razloga basist=126kg i 1,90m, kontraš= 110kg i 1,90m. Pa da vidimo ko ce djelit samare ritam sekciji! :):)
... zašto, o zašto ja to nisam napisao? :top:
:krez::krez::krez:
ime: andrej
porijeklo: lika, ricice
mjesto rodjenja: tuzla
mjesto boravka: mostar
al ok sad to...
kao sto je vec par puta spominjano na forumu... generalizacije i predrasude svake vrste nece nikada navesti na ispravno stajaliste ;)
ime: andrej
porijeklo: lika, ricice
mjesto rodjenja: tuzla
mjesto boravka: mostar
al ok sad to...
kao sto je vec par puta spominjano na forumu... generalizacije i predrasude svake vrste nece nikada navesti na ispravno stajaliste ;)
:confused:
Ero s onoga svijeta... by J. G.
Ma, replika by Vedran :krez:
ma... it's ok :krez:
Kako vi kažeš :D
J.G.= Jerry Grcevich ??? Mislim da nije...
To je stvar od Marka Perkovića Thompsona.
Ma, neeeee. To su prvi snimili Rolling Stonesi.
_maestro_
23-03-2009, 18:46
Ma, neeeee. To su prvi snimili Rolling Stonesi.
.. a ono JG je skraćenica od JaGger (mick) :blink:
To me podsjetilo na ovaj klip http://www.youtube.com/watch?v=jSH_xSoNxkY .
Obratite pažnju na komentare, čitati odozdo. :bonk:
Ovo je zakon! Kaj je to bilo neko međunarodno natjecanje? Baš pravi show! :top:
Ovo je zakon! Kaj je to bilo neko međunarodno natjecanje? Baš pravi show! :top:
da, susret koreografiranih vojnih puhačkih orkestara. Millitary Tatoo http://www.tattoo-org.com/default.asp
Ajme krkana... :bonk::krez:
To je kao kad bi netko napisao: "Jes vidio one švede, majkeim, obradiše Thompsonovu 'Iza 9 sela' i nazvaše je 'Super Trooper"... A jes faca taj naš MPT svjecka aha!!!":D
PS. Orkestar je mrak :top:, jedino mi nekako žao onog mladića što drži činele :D
Ah, meraka u večeri rane... :ples:
josip_prim
18-09-2009, 17:26
Držanje ritma - kako ukrotiti članove sastava?
dobar primjer
obratiti pažnju na primaša na 0:01
:whip:
http://www.youtube.com/watch?v=5KnO3DaG4q8
jedini način
spektrum
18-09-2009, 17:29
Držanje ritma - kako ukrotiti članove sastava?
dobar primjer
:whip:
http://www.youtube.com/watch?v=5KnO3DaG4q8
ma se ića ljutio na onog majmuna sto je toši skinuo šešir,ozbiljno....
Blank...
18-09-2009, 21:29
dobar primjer
Hahahahah :D :D
2:52 idemo ljudi, ooeee! :top:
2:52 idemo ljudi, ooeee! :top:
:lol: to je kontraš izvalio ovo "oooeeeeEeEe"...
A njihovi krajevi s trzanjem pa udaranjem u raznoraznim ritmičkim varijacijama me uvijek iznova oduševe... :rolleyes:
_maestro_
19-09-2009, 14:42
od 3:18 najbolji dio..
A njihovi krajevi s trzanjem pa udaranjem u raznoraznim ritmičkim varijacijama me uvijek iznova oduševe... :rolleyes:
to isto je nekad radio kićo na nastupima sa slavonskim bećarsima...
a za ooeeee :top: :krez:
Tamburalo
19-09-2009, 19:49
bbbbbbbbbbbbbravo, Ića!!!!!!!
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.