PDA

View Full Version : Izumi u tamburanju

Gigi
13-02-2009, 10:36
Evo mene na poslu... pa nemam kaj za delati, pa bum malo pisal o nečem kaj mi je palo na pamet... :bonk:

Kaj sam si zamislil.... Već duuuuugo vremen nema u ovom našem tamburaškom svijetu niš novoga...
Kaj to znači? E pa tamburaška glazba je zapravo narodna (ono - izvorna i autentična naša) i karakteriziraju ju posebni štih, stihovi, riječi, stil... uglavnom mislim da kužite kaj sam hthel reći... Pa jel tamburaška glazba ko takva propada?!?
Recimo kaj su napravili "Gazde" - tamburaški bend se obukel u kožu - kožne hlače i to (mislim za tamburaški bend je to smješno... al niko to nema) i recimo zvuk tambure u malo zabavnom stilu (bubnjevi, effekti i to...)

Sad zadnje kaj smo čuli je izvođenje mexičkih i Tom Jones stvari na tamburama od ZG tamburaša - super!!!

Ali se tambura sa svim svojim potencijalom slabo razvija (ko i hrvatska estada... a i država :D)

Pa koje bi bile ideje i jel bi prošle da se malo uzbudi taj tamburaški svijet???!!!

longee
13-02-2009, 11:49
Evo mene na poslu... pa nemam kaj za delati, pa bum malo pisal o nečem kaj mi je palo na pamet... :bonk:

Kaj sam si zamislil.... Već duuuuugo vremen nema u ovom našem tamburaškom svijetu niš novoga...
Kaj to znači? E pa tamburaška glazba je zapravo narodna (ono - izvorna i autentična naša) i karakteriziraju ju posebni štih, stihovi, riječi, stil... uglavnom mislim da kužite kaj sam hthel reći... Pa jel tamburaška glazba ko takva propada?!?
Recimo kaj su napravili "Gazde" - tamburaški bend se obukel u kožu - kožne hlače i to (mislim za tamburaški bend je to smješno... al niko to nema) i recimo zvuk tambure u malo zabavnom stilu (bubnjevi, effekti i to...)

Sad zadnje kaj smo čuli je izvođenje mexičkih i Tom Jones stvari na tamburama od ZG tamburaša - super!!!

Ali se tambura sa svim svojim potencijalom slabo razvija (ko i hrvatska estada... a i država :D)

Pa koje bi bile ideje i jel bi prošle da se malo uzbudi taj tamburaški svijet???!!!
Pa "sve" u glazbi je već izmišljeno, što bi ti htio?
Eventualno upotrijebiti neke načine i/ili tehnike izvođenja koje se već koriste na gitari... (slide, bend, sweep, slap/pop..)
Ipak mislim da prije svega tamburaši trebaju steći osjećaj za interpretaciju (a prije toga za dinamiku, tempo...), to će biti sasvim dovoljno (kada usporediš s trenutnim stanjem).

stevanbeli
13-02-2009, 16:34
Pa jel tamburaška glazba ko takva propada?!?

Mađari već koju stotinu godina imaju svoju prepoznatljivost i zna se što je mađarska glazba. Rumunji, Španjolci, Grci, Irci, Meksiko, sva Latinska Amerika.
Jedino se u Hrvatskoj izmišlja topla voda. Nisam protiv inovacija, dapače.
Mislim da se tamburaška produkcija isključivo svela na vokalno-instrumentalni dio i to nas koči. Slično kao i novokomponirana glazba (narodnjaci), koja se nije odmaknula od svojih matičnih prostora. Po meni jedno od rješenja je dobra instrumenalna glazba sa produkcijama izvan Hrvatske. Primjer Taraf de Haidouks.

Pozdrav svima!

prostrum
13-02-2009, 17:38
Kad si već spomenuo Mađare, moram da objasnim neke stvari. Kako kažeš mađarska glazba je poznata u svijetu, ali koja? Većinom je to ciganska/kavanska muzika nastala na početku 20. stoljeća, ona koju su preuzeli i prilagodili i na tambure pod vodstvom Zvonka Bogdana. ali to nije isto kao mađarska narodna glazba.
U Hrvatskoj je nestala ova granica između narodne i ajmo reći novokomponovane tamburaške glazbe. U Mađarskoj taj jaz još uvijek postoji. Imam prijatelje koji sviraju u KUD-ovima, i koji za nikoje pare ne bi odsvirali Az a szép. Oni se drže one izvorne narodne glazbe, koje još i dan-danas sakupljaju recimo u Transilvaniji po mađarskim selima. Ponekad im objašnjavam da npr u Hrvatskoj postoji tamburaški festival recimo u Požegi, gdje se izvode samo nove skladbe, i jednostavno ne mogu to shvatiti, kak je to.
Oni sa kavanskom muzikom ostali su ciganski bendovi, istina njih sa violinama ima sve manje, jer ih zamjenjuju mladi zabavljaći sa sintisajzerom.
Jedan primjer da budem jasniji: Dok će u Hrvatskoj tamburaši nekog KUD-a u pauzi na pozornici mirnog srca odsvirati npr Vilo moja, u Mađarskoj bi za to od strane folkloraša dobili nož u leđa.

_maestro_
13-02-2009, 17:52
...
Jedan primjer da budem jasniji: Dok će u Hrvatskoj tamburaši nekog KUD-a u pauzi na pozornici mirnog srca odsvirati npr Vilo moja, u Mađarskoj bi za to od strane folkloraša dobili nož u leđa.
interesantno. šta misliš, što je razlog, uzrok tome?

prostrum
13-02-2009, 18:06
uh Maestro, sad si me uhvatio. treba mi malo više vremena da nađem odgovor u sebi, i da svoje mišljenje podjelim sa ostalima.
u mađarskoj je možda došlo do nekog podsjvjesnog razgraničenja: neka oni malo tamnije puti sviraju one kavanske, a mi neka budemo čuvari originalne mađarske tradicije, radi očuvanja općemađarske (i sad mislim na bivšu veliku Mađarsku) baštine.
a u Hrvatskoj do toga nije došlo, pa svi sviraju što im padne na pamet, ili što publika želi. naravno isprika svima onima, koji to ne rade tako!
ne znam. možda ću još izmisliti što pametnijega.

_maestro_
13-02-2009, 18:16
mene osobno takve stvari jako zanimaju...
prvo zato jer sam u folkloru i stvari o kojima pišeš gledam iznutra.
čini mi se da si u pravu...
svjesnost i promišljanje o takvim stvarima kod ljudi ovdje jednostavno NE POSTOJI. sve je svedeno na zabavu, na dobar provod. to je nivo na kojem se događaju stvari. nije mi jasno koliko smo mi sami tome krivi, a koliko je zakazao kompletan sustav. dajte nam krivca :mad: :angry:

svakome, s imalo soli u glavi, s trunčicom znanja i poštovanja prema folkloru bi trebalo biti jednostavno NEDOPUSTIVO i NEPRIHVATLJIVO prostituirati kudove, folkloraše, nošnje... da služe kao scenska dekoracija u emisiji lijepom našom i plešu nekakav dvokorak u parovima dok neki estradni tamburaši izvode svoj uradak sa zadnjeg festivala.
mogu shvatiti nekog režisera dotične emisije, kojemu se učini zgodno i praktično, kad već ima 50-tak ljudi u nošnjama da ih iskoristi kao dekoraciju, ali ne mogu shvatiti činjenicu da to nikome nikad nije zasmetalo i da se odupro takvom neukusu, barem prigovorom. gdje su voditelji tih kudova, gdje je struka da kaže svoje i pobrine se za vlastiti dignitet?
dokle god se takve stvari događaju, ne mogu nam pomoći nikakvi izumi niti izmišljotine.

stevanbeli
13-02-2009, 18:18
Kad si već spomenuo Mađare, moram da objasnim neke stvari. Kako kažeš mađarska glazba je poznata u svijetu, ali koja? Većinom je to ciganska/kavanska muzika nastala na početku 20. stoljeća, ona koju su preuzeli i prilagodili i na tambure pod vodstvom Zvonka Bogdana. ali to nije isto kao mađarska narodna glazba.
U Hrvatskoj je nestala ova granica između narodne i ajmo reći novokomponovane tamburaške glazbe. U Mađarskoj taj jaz još uvijek postoji. Imam prijatelje koji sviraju u KUD-ovima, i koji za nikoje pare ne bi odsvirali Az a szép. Oni se drže one izvorne narodne glazbe, koje još i dan-danas sakupljaju recimo u Transilvaniji po mađarskim selima. Ponekad im objašnjavam da npr u Hrvatskoj postoji tamburaški festival recimo u Požegi, gdje se izvode samo nove skladbe, i jednostavno ne mogu to shvatiti, kak je to.
Oni sa kavanskom muzikom ostali su ciganski bendovi, istina njih sa violinama ima sve manje, jer ih zamjenjuju mladi zabavljaći sa sintisajzerom.

Nisi me baš dobro shvatio. Ja govorim o instrumentu, a cilj nam je da ga dignemo na viši nivo. Primjerice uzmi klapsko pjevanje koje je po meni nadišlo okvire Hrvatske ili pak na drugoj strani ojkan ili gangu.
Ovo prvo prolazi, drugo ostaje unutar etnosa.
Cigansko-kavanska glazba kako kažeš se nametnula i ona je percepcija onoga što mi shvaćamo kao mađarsku glazbu.
Da ne skrećem sa teme. Mislim da treba poraditi više na promicanju tambure kroz instrumentalnu glazbu. Sjetite se linkova sa Youtebe, gdje likovi sviraju na nekim nedefiniranim instrumentima. Lik svira Montija na nekom trzačkom instrumentu. Sve OK, ali mislim da je tambura savršenija i kompaktnija.
Producirati i lansirati izvan regionalnih okvira.

prostrum
13-02-2009, 18:24
ok, shvaćam što želiš reći, ja sam samo u mojem prvom postu reagirao na onu rečenicu vezanu za mađarsku glazbu.
ako mislite da je to potpuno druga tema o čemu smo se ja i maestro dopisivali, možda bi se trebalo prebaciti negdje drugdje kao nova tema.
Maestro?

umetnik
27-02-2009, 17:27
Ako se smijem nadovezati na ono o KUD-ovima i sl.
Etnologija i folklor su žive stvari. To što su prije pedeset ili sto godina običaji, plesovi, stilovi odijevanja, način sviranja.... bili malo ili puno drugačiji, ne znači da je samo "to" super a sve ono što se danas događa lošije ili bolje reći prekalupljeno.
Folklorom se bavim 14 godina. U tome periodu sam sudjelovao u radu seoskih društava kod kojih je princip rada takav da stariji uče mlađe, i u radu tzv. poluprofesionalnih društava, gdje se radi koreografirani folklor.
I u jednoj i u drugoj opciji su prisutne promjene, pogotovo u koreografiranom folkloru koji sadrži samo elemente nekadašnjih ili sadašnjih običaja....
Temelj svega je u kretanju.... Panta rei (izjava koju Heraklit nikada nije izrekao :D)
Ne znam što sam htio konkretno reći.... osim da je meni sasvim OK na fešti KUD-a svirati sve i svašta.... U današnje vrijeme komunikacija, interneta, medija.... mislim da bi netko pucao u mene (zabio nož u leđa) kada bih cijelu večer gudio po Slavoniji, Zagorju i sl.:suicide:
Puno se može pričati o ovome......

stevanbeli
28-02-2009, 08:19
Etnologija i folklor su žive stvari. To što su prije pedeset ili sto godina običaji, plesovi, stilovi odijevanja, način sviranja.... bili malo ili puno drugačiji, ne znači da je samo "to" super a sve ono što se danas događa lošije ili bolje reći prekalupljeno.
Folklorom se bavim 14 godina. U tome periodu sam sudjelovao u radu seoskih društava kod kojih je princip rada takav da stariji uče mlađe, i u radu tzv. poluprofesionalnih društava, gdje se radi koreografirani folklor.
I u jednoj i u drugoj opciji su prisutne promjene, pogotovo u koreografiranom folkloru koji sadrži samo elemente nekadašnjih ili sadašnjih običaja....
Temelj svega je u kretanju.... Panta rei (izjava koju Heraklit nikada nije izrekao :D)
Ne znam što sam htio konkretno reći.... osim da je meni sasvim OK na fešti KUD-a svirati sve i svašta.... U današnje vrijeme komunikacija, interneta, medija.... mislim da bi netko pucao u mene (zabio nož u leđa) kada bih cijelu večer gudio po Slavoniji, Zagorju i sl.:suicide:

Umetnik ne odnosi se ovo na tebe osobno. Da me ne shvati netko krivo. Jesmo li mi forum sa tematikama sviranja na tamburi ili tematikama KUD-ova.
Smeta me kada se po forumu provlače teme o KUD-ovima. Ako je to tamburaško društvo ili tamburaška sekcija nekog KUD-a onda uredu. Ples i plesači i takove tematike mislim da većinu ljudi na forumu ne interesira. Mene osobno privlači dobra svirka. Ne bježim od tradicije, dapače počeo samo prije nekog vremena pjevati sa jednom pjevačkom skupinom isključivo folklornu tematiku. Ali to nije za ovaj forum. Smeta me kad se ljudi previše ufuraju na temu o KUD-ovima.

Toliko od mene.

Pozdrav svima i bez ljutnje!

_maestro_
28-02-2009, 09:03
eto, svatko ima svoje mišljenje stevanebeli...
ja mislim različito od tebe, jer znam da su kudovi i tamburanje jako povezani. više nego što se čini na prvi pogled.
jedan značajan dio tamburaša počeo je u kudovima. tamo budući tamburaši stiču osnove i temelj na kojem grade svoj kasniji odnos prema tamburanju, sviranju, muzici i životu općenito. da nema kudova i sama tamburaška scena bi izgledala bitno drugačije, ali ne i bolje nego što izgleda danas.
uostalom, šta ja tebi pišem kad ti je sve to jasno... jedino meni nije jasan tvoj prigovor.

naime, neobično mi je da se netko javio s prigovorom da se puno piše o kudovima, a nitko se nije javio da se puno piše recimo o tehničkim karakteristikama mikrofona...
ustvari mislim da je sve to povezano s tamburanjem na svoj način i da je teško i nepotrebno podizati ograde između pojedinih područja.

tihoos
28-02-2009, 13:39
pa....
mislim da je to normalan put. prvo dođeš u kud, tamo naučiš kola, narodne pjesme iz naroda, učiš svirat sa nekoliko ljudi (ono, kad koncert završi, pa svi dignu gaju, ajde svirači, ajde...), upoznaš curu, oženiš se itd. i onda, tko ima afiniteta, nastavi dalje svirat. tko ne, ostane u kudu, ili se vrati u kud kad bude sit svega. ja, recimo razmišljam o tome da se vratim u željezničar. zasad su to samo razmišljanja, nisam u prilici ostaviti sviranje, previše to volim.
stoga bih rekao da se o kudovima ovdje itekako treba raspravljat i divanit. to mi je ok.

a o temi malo

nešto novo izmišljat u tamburaškoj glazbi. pa, ne znam. imam dojam da je to jedna živa stvar. razvija se, stagnira, raste, pada. ne nužno tim redom.
ja sam počeo svirat relativno nedavno, tek prije deset godina. u to doba, tamburaša je bilo ko drva. onda je, oko 2000. (sukladno potražnji), ponuda opala. a onda su narasli neki novi klinci, stvorili se neki novi bendovi, i ajmo opet.
što se tiče pjesama....bit će. kako budu stasali opet neki novi ljudi, bit će i nekih novih pjesama. iskreno se nadam da ću i ja bit u tim novim ljudima:D

meni je to sve ok.

nego, vas dvojica, stevane i maestro, kad ćemo mi nešt zasvirat, onak ko ljudi, za srce, dušu i ostale organe:D

prostrum
28-02-2009, 16:05
slažem se s tobom maestro. i ja mislim da su KUDovi itekako važni. onaj koji nije prešao taj životni put kojeg je tiho prekrasno opisao, niti ne shvaća što je bit članstva u nekoj folklornoj skupini. stevan je sigurno jedan od takvih, ali nemojmo mu zamjeriti, jer kako je sam rekao, on je isključivo svirač plačenik.

prostrum
28-02-2009, 16:11

pa o tome sam i pričao. dok se u mađarskoj u kudovima strogo drže narodne glazbe, u hrvatskoj većina razmišlja kao ti. i to je to. dva različita onosa prema folkloru.

georges
01-03-2009, 11:36
slažem se s tobom maestro. i ja mislim da su KUDovi itekako važni. onaj koji nije prešao taj životni put kojeg je tiho prekrasno opisao, niti ne shvaća što je bit članstva u nekoj folklornoj skupini. stevan je sigurno jedan od takvih, ali nemojmo mu zamjeriti, jer kako je sam rekao, on je isključivo svirač plačenik.

ovo za "stevana" nisam znao ! ja mu opraštam ! reci mi pros, gdje je to "stevan" napisao da je " isključivo svirač plačenik " ?

prostrum
01-03-2009, 11:54
ok, možda sam malo pretjerao s sviračem plačenikom (sorry stevanbeli!), ali iz cijelog njegovog posta se ovo može isčitati.

longee
01-03-2009, 11:58
ok, možda sam malo pretjerao s sviračem plačenikom (sorry stevanbeli!), ali iz cijelog njegovog posta se ovo može isčitati.

I još štošta drugo, ako imaš bujnu maštu...
Ja baš ne mogu izvući takvu logiku, ali 'ajde ;)

prostrum
01-03-2009, 18:07
izgleda da sam ipak ja krivo shvatio stevanove riječi. sorry još jednom!

tihoos
04-03-2009, 09:56
jer, gledajte.
u mikanovcima npr, gdje sam plesao jedno vrijeme, normalna je stvar da se nakon šokačkog kola svira ajd na livo. i to do u beskonačnost. i onda svi pjevaju, dečki, cure, odrasli muškardi i žene. a jednom smo u pratnji koja je trajala od 11-21 sat trebali svirat tako nešto. al baš nas i nije išlo. pa su se malo ljutili na nas zbog tog i zbog tog što smo napravili čak četiri pauze tijekom tih par sati:crazy:

tamburaš
13-03-2009, 12:39
mislim da se u tamburi nemože izmišljati topla voda, samo se mogu unaprijeđivati tehnike i načini izvođenja, na instrumentima se može malo unaprijediti..
a pjesme, istina da tamburaši sve više sviraju pjesme tipa Vilo moja, Budi noćas mirno more i još zabavnjaka, to je normalno. a što se tiće tamburaških pjesma, ove koje su sad izašle možda budu popularne za 5-6 god. Nemože se sve odmah privatiti..