View Full Version : Branko Uvodić
Gdje je taj kontroverzan lik koji je dosta usko povezan uz tamburašku glazbu, njen boom (doslovno, kao kad balon pušeš, pušeš i PRAS! - pukne), emisiju "Lijepom našom"... Mislim da je i na bivšem HRT3 bila neka emisija s tamburaškim spotovima i predstavljanjem bandova...
Tu i tamo ga viđam da vodi tamburaške festivale (Požegu...). Prije je bio čest gost u Zaprešiću di je radio kao najavljivač na stadionu Inkera (a radio je isto i na tekmama Dinama / Croatije na Maksimiru)...
Što vi mislite o tom i takvom Branku Uvodiću?
meni je on jedan vrlo ljigav lik..sreca pa ga nisam previse puta uzivo sreo..
Ja sam čuo svakakvih priča, rekla-kazala, ali nisam imao prilike osobno se uvjeriti u te negativne priče, a trudim se da ne vjerujem slijepo tračevima i ogovaranjima.
_maestro_
14-12-2006, 16:20
normalno je da zbog posla kojim se bavimo sretneš i upoznaš branka uvodića.
tako je bilo i samnom. ovdje o njemu možemo diskutirati kao o javnoj osobi.
moj prvi i osnovni dojam o njemu, koji je godinama nepromijenjen i dominantan, je taj da se radi o vrlo pametnom čovjeku i profesionalcu. tu ne smije biti zavaravanja.
potpuno je druga stvar i drugi razlozi zašto njega vidim (ne samo ja) kao personifikaciju, utjelovljenje svega negativnog što se dogodilo tamburaškom čudu u hrvata devedesetih godina prošlog stoljeća. tu su neki drugi razlozi u igri, a sam branko je samo jedan od igrača.
njegovu ulogu vidim kao glasnogovornika nečijeg prilično uspjelog pokušaja pompoznog nametanja kiča i neukusa širokoj javnosti. strašno teške su mi za provariti bile njegova prozivanja požege hrvatskim nashvilleom, nazivanje marte nikolin megazvijezdom hrvatske estrade, patetiziranje o sveeetom zavjetu hrvatske klapske pjesme i slično. iz tog rakursa mi je potpuno opravdan sakijev stav. a branko, zbog nekih prizemnijih interesa valjda, kao po nekim nevidljivim uputama odozgo na velika vrata pripušta neukus i kič, šarenu i blještavu estradnu prevaru u naše sive i male živote.
njegove izjave mi često ostavljaju dojam da su pripravljene za uši pripadnika jednog malog i iskompleksiranog naroda koji nema svoju snagu i perspektivu, nego živi u nekakvom lažnom estradnom svijetu utvarajući si kako je ipak u nečemu velik.. naprosto me vrijeđaju!!!
zbog čijih i kakvih je interesa sve to trebalo, sve te domovnice, lijepe naše i slične pompoze i isforsirane masovke? mišljenja sam da su tamburaši i tambure svojim sudjelovanjem u cijeloj toj storiji napravile same sebi medvjeđu uslugu i dobrano se kompromitirale. dosta mi je uzjapurenih wannabe estradnih zvijezda koji skakuću i odazivaju se pokorno na svaki mig uvodića, rubale, radio martina...
još jedan od razloga zašto sam se sa svojom tamburom sklonio u okrilje folklora koji nikad nije bio tako zloupotrebljavan.
došli smo pred vrata politike. tu ću stati, neću pokucati.
ja na govorim o rekla-kazala pricama, nego o opcem dojmu koji taj covjek ostavlja, bar na mene..
Al' di je sad? Jel' sprema neki novi ultra-mega-super-hiper tamburaški projekt? Ili mu je dopizdila tamburica pa sad brije na klape? Našo sam na netu da je vodio neki klapski festival... Vidi da su sad klape više "in" od tamburaša... Kolko je bilo ekipe na Poljudu na onom klapskom megaspektaklu? Trebat će sad napunit Gradski vrt i napravit neki tamburaški koncert.... :D
Ustani Branko, Hrvatska te zove, zove! :bonk:
Da malo oživim temu, želite li čuti Branka Uvodića kako pjeva? :D
Da, naravno. :top:
Iako sam ga ja čuo već jednom na Požegi kad su se svi okupili na stage-u, ide matrica "Otvor' ženo kapiju", a nitko od tamburaša nema mikrofon pa je on pjevao, hehehe... Čak ni nije toliko loš, bolji od Mate Bulića, al Đapić ga dere, hehehe-:D :D
Evo uploadao sam je na gmail.
El Combo je nedavno izdao jedan zanimljiv album nazvan "El Combo i prijatelji - Album 2006" na kojem osim ovog zanimljivog dueta, gostuje i Darko Ergotić (Slavonske lole) sa pjesmom "Sve je ona meni" te Stanko Šarić (Zlatni dukati) sa "Ko te ima, taj te nema".
:top:
Zaboravio sam napisati, obavezno komentirajte pjesmu kada je poslušate! :D
Zaboravio sam napisati, obavezno komentirajte pjesmu kada je poslušate! :D
e, hvala, lijepo sam se nasmijala :bonk: :top: :D
_maestro_
13-01-2007, 21:05
Evo uploadao sam je na gmail.
El Combo je nedavno izdao jedan zanimljiv album nazvan "El Combo i prijatelji - Album 2006" na kojem osim ovog zanimljivog dueta, gostuje i Darko Ergotić (Slavonske lole) sa pjesmom "Sve je ona meni" te Stanko Šarić (Zlatni dukati) sa "Ko te ima, taj te nema".
:krez: tip je legenda.
Branka Uvodića za precjednika! :D
http://web.vip.hr/h.ban.vip/branko.gif
Upravo opet slušam Uvodića kako pjeva... :D Pa da aktualiziram temu i ukažem na taj zanimljiv eksperiment i da s s gmaila to skinu i poslušaju... Bila bi još veća fora da pjeva na španjolskom... :D
U subotu je na Nocnoj Mori opet bio kviz "Dao Bog da imo.... pa onda nemo"
i izmedu mora PREJAKIH pitanja upucenih od cige kao voditelja prema natjecatelju Jajanu, ovo mi je najvise "upalo" u oku:lol2: :lol2: :lol2:
_maestro_
12-02-2008, 18:01
sinoć nam se branko ukazao na chatu :krez:
sinoć nam se branko ukazao na chatu :krez:
eto tako smo i mi dobili svoj prvo forumasko ukazanje:krez:
lički drvosječa
09-02-2011, 13:05
Da malo oživim temu evo i ja ću napisati svoje mišljenje o Branku Uvodiću!
Moj stav o Branku je iskustven,dakle nije impresija nego je rezultat sudjelovanja "Ličkih drvosječa" na dvije "Lijepe naše";u Gospiću i u Slunju!
Imam ponešto godina a i prilično životnog iskustva i teško mi neko može prodati "muda pod bubrege"/iako se uvijek može desiti/a ja sam procijenio Branka ne samo kao izvrsnog profesionalca,zaljubljenika u hrvatsku glazbu nego i kao izvanrednog čovjeka!
Što bi rekli naši Zagorci samo"jalnuš"može bilo što prigovoriti Branku!
Još je pogrešnije procijenjivati osobu na osnovu TV slike!
Da je Branko ovakav kakav je ja također nisam slutio upravo sudeći po njegovom TV imidžu !
Nevjerovatan je veseljak i zajebant,na snimanju i iako je stresno uvijek ima vremena za svakog i zaista nemam što reći nego oba palca gore!:top::top:
Jučer u Slunju je atmosfera bila odlična!
U svakom slučaju upoznali smo nekoliko izvrsnih ljudi;
tamburaški sastav "Grofovi" iz Karlovca/super mlada i poletna ekipa koja pokušava zvučati malo drugačije i svježije/ i izvanredan band "Lira"iz Osijeka!
Em odlično sviraju ,super se zajebavaju i odlični su kolege!
Najveći je zakon Stjepan kontraš;duhovit i pristupačan lik!
Btw:"Lijepom našom" je nažalost ostala jedina platforma u Hrvatskoj gdje se njeguje autohtona glazba i tu treba Branku Uvodiću skinuti kapu ako zbog ničeg drugog onda zbog najveće gledanosti sviđalo se vama kako ta emisija izgleda ili ne!
U svakom slučaju živimo u demokratskom društvu pa ko može bolje nek izvoli!
Da malo oživim temu evo i ja ću napisati svoje mišljenje o Branku Uvodiću!
Moj stav o Branku je iskustven,dakle nije impresija nego je rezultat sudjelovanja "Ličkih drvosječa" na dvije "Lijepe naše";u Gospiću i u Slunju!
Imam ponešto godina a i prilično životnog iskustva i teško mi neko može prodati "muda pod bubrege"/iako se uvijek može desiti/a ja sam procijenio Branka ne samo kao izvrsnog profesionalca,zaljubljenika u hrvatsku glazbu nego i kao izvanrednog čovjeka!
Što bi rekli naši Zagorci samo"jalnuš"može bilo što prigovoriti Branku!
Da je Branko ovakav kakav je ja također nisam slutio upravo sudeći po njegovom TV imidžu !
Nevjerovatan je veseljak i zajebant,na snimanju i iako je stresno uvijek ima vremena za svakog i zaista nemam što reći nego oba palca gore!:top::top:
Jučer u Slunju je atmosfera bila odlična!
U svakom slučaju upoznali smo nekoliko izvrsnih ljudi;
tamburaški sastav "Grofovi" iz Karlovca/super mlada i poletna ekipa koja pokušava zvučati malo drugačije i svježije/ i izvanredan band "Lira"iz Osijeka!
Em odlično sviraju ,super se zajebavaju i odlični su kolege!
Najveći je zakon Stjepan kontraš;duhovit i pristupačan lik!
Btw:"Lijepom našom" je nažalost ostala jedina platforma u Hrvatskoj gdje se njeguje autohtona glazba i tu treba Branku Uvodiću skinuti kapu ako zbog ničeg drugog onda zbog najveće gledanosti sviđalo se vama kako ta emisija izgleda ili ne!
...
to nije autohtona glazba...
Evo, pozdrav i od Grofova iz Karlovca. Zahvala Drvosječama na čašici razgovora i prijevozu!
Branko Uvodić...
Moram se složiti da je Lijepom Našom (iliti 'putujući cirkus Branka Uvodića', kako volimo to reći) vrlo proturječna emisija. Populistička je, a takav je i Branko. Zaista, moram se složiti sa Ličkim Drvosječom, kao da je riječ o drugoj osobi na i iza pozornice.
Sve nastupe dogovara direktno Branko Uvodić, odrađuje cijelu tonsku probu i sluša i po nekoliko puta istu pjesmu. Što se tiče profesionalizma, mora mu se priznati da je u potpunosti angažiran oko projekta.
Nadalje, čovjek je rođeni diplomat, bez problema pliva između suprotstavljenih stavova i krajnosti, usmjeren je nekome svome cilju. U bilo koje mjesto da dovede zavidnu mašineriju i produkciju HRT-a, ekipa i izvođači (ali i krema lokalne politike!) će se poslije nastupa počastiti na domjenku, što u ova krizna vremena nije mala stvar.
Da ne govorimo o najvažnijoj činjenici - to je najgledanija emisija tamburaške glazbe, ide u savršenom terminu na prvom programu državne televizije, a emitira se i na satelitu. To je, za sastave koji se žele predstaviti a pritom ne uložiti kune u promociju, idealna prilika!
Znači li to da će se nastupati u istoj emisiji u kojoj će neke tamburaške standarde pjevati Jacques u hip-hop obleki? Da! Ali isti taj Jacques je sasvim korektno i na svoj način obradio materiju. Hoćemo li na kraju emisije svi na masovku pjevati sa Matom Bulićem? Zašto ne!
Ako budemo zazirali od nastupa u takvim emisijama, te prime-time termine će preuzeti neki drugi sastavi koji će biti još manje autohtoni, a Branko Uvodić će i dalje putovati 'Lijepom Našom' jer, jednostavno rečeno, vrlo učinkovito obavlja svoj posao. Smislio je (i uspješno provodi!) shemu simbioze televizije i lokalpatriotizma koja može trajati godinama.
Ili dok netko drugi ne smisli nešto bolje.
Istina, kao što tambura nije hrvatski autohtoni instrument. Baš kad sam malo istraživao za temu "tambura ili tamburica" sam potražio što o tamburi piše "Rječnik stranih riječi" (Anić - Goldstein) i evo što piše za tamburu:
tŕmbura ž glazb. tradicionalno, ali ne i autohtono narodno žičano glazbalo, svira se trzalicom
Ali ovo je tema o Branku Uvodiću. Što se mene tiče, imam dobra iskustva s njim i sa snimanja "Lijepom našom" u Zaprešiću i Kaštelima, festivala u Požegi i Pitomači.
A što se tiče tambure, tradicije, autohtonosti, sve je oš'lo u k.... još ranih devedesetih... Ubilo nas svaštaranje i podilaženje publici. I nije za to kriv Branko Uvodić i emisije kao što su "Lijepom našom", uvijek je lakše nekog osim nas samih optužiti i okriviti za nešto. Zato danas na svirkama tamburaši sviraju sve osim starih narodnih pjesama svog kraja, možda ubace koju novokomponiranu tamburašku pjesmu, al' eto...
lički drvosječa
09-02-2011, 14:02
Po mom mišljenju to što se preferira u "Lijepoj našoj" je autohtona glazba ili možda je spretniji izraz izričaj jer se jedino na tom mjestu uvjetuje tamburaško muziciranje i klapsko pjevanje!
Novoskladane pjesme također moraju biti u tom duhu!
Za sve ostalo neautohtono postoji genijalna Dora,Split,Music coca cola, Showtime,Hrvatska traži zvijezdu,kurac-palac!
Usput Patos i ti njeguješ autohtonu formu neovisno o tome što sviraš!
Po mom mišljenju to što se preferira u "Lijepoj našoj" je autohtona glazba ili možda je spretniji izraz izričaj jer se jedino na tom mjestu uvjetuje tamburaško muziciranje i klapsko pjevanje!
Novoskladane pjesme također moraju biti u tom duhu!
Za sve ostalo neautohtono postoji genijalna Dora,Split,Music coca cola, Showtime,Hrvatska traži zvijezdu,kurac-palac!
Usput Patos i ti njeguješ autohtonu formu neovisno o tome što sviraš!
ja sam na akademiji malo drugačije učio... u pravu si u jednu ruku zato što tamo nastupi uvijek neki lokalni kud, ali većina toga nije autohtono i autohtonong duha jer smo malo pobrkali autohtoni duh sa srbijom i bosnom... ali nema veze... to ionako nije tema ove rasprave...
lički drvosječa
09-02-2011, 14:16
Istina, kao što tambura nije hrvatski autohtoni instrument
Moje je mišljenje da ipak jest !
Na djelu je vladajuća još za jugoslavije nametnuta teorija/gdje važnost Hrvata nije baš bila popularna/ da su Hrvati preuzeli tamburu od Turaka!
To je zaista jedna od najvećih nebuloza koje sam čuo u životu;po toj teoriji Hrvati u Bosni i Lici su stotinjak godina trpili tursko klanje i ubijanje iz jedinog razloga da preuzmu turske tambure te tek poslije toga zbrisali od turskog jarma na zapad!
Niko nije u stanju objasniti ni preveliku sličnost između ruskih i ukrajinskih žičanih instrumenata sa hrvatskim tamburama!
Ili su možda Turci donijeli tamburu i Rusima i Ukrajincima kad su ih porobili!
Nešto tu opasno ne štima!
Ja znam da se u mojoj obitelji tamburalo generacijama i stoljećima na dangubama s trzalicama od trešnjeve kore./upravo onakvima kakve sam vidio da koriste u Ukrajini za bandur/
Imam osjećaj da Branko Uvodić ipak najviše smeta onima kojima ovo nije po volji!
Ako je "Miljacka" odsvirana na tamburama, čini li je to autohtonom hrvatskom pučkom popijevkom? :bonk::krez:
Moram priznati da nisam previše i pretjerano mario za hrvatski folklor i tradiciju, ali kad vidim kako su npr. jedni Irci od svoje tradicijske glazbe (kojom se i privatno iz hobija bavim) i plesa napravili svjetski brand, malo mi dođe krivo kako smo mi svoju tradiciju getoizirali u KUD-ove (ali ni tim potezom nisam siguran da smo u potpunosti sačuvali izvorno muziciranje).
Ali to je skroz druga tema...
lički drvosječa
09-02-2011, 14:20
ja sam na akademiji malo drugačije učio... u pravu si u jednu ruku zato što tamo nastupi uvijek neki lokalni kud, ali većina toga nije autohtono i autohtonong duha jer smo malo pobrkali autohtoni duh sa srbijom i bosnom... ali nema veze... to ionako nije tema ove rasprave...
Kolega očito različito definiramo pojam autohtono; čak ni taj kud koji izvodi lokalni ples ili pjesmu nije onda po tome potpunosti autohton,Vraćajući se u povijest uvjek je negdje nekakav autor te pjesme ili plesa koji se izvodi /makar i danas nepoznat jer se nije uspio potpisati/
Moje je mišljenje da ipak jest !
Na djelu je vladajuća još za jugoslavije nametnuta teorija/gdje važnost Hrvata nije baš bila popularna/ da su Hrvati preuzeli tamburu od Turaka!
To je zaista jedna od najvećih nebuloza koje sam čuo u životu;po toj teoriji Hrvati u Bosni i Lici su stotinjak godina trpili tursko klanje i ubijanje iz jedinog razloga da preuzmu turske tambure te tek poslije toga zbrisali od turskog jarma na zapad!
Niko nije u stanju objasniti ni preveliku sličnost između ruskih i ukrajinskih žičanih instrumenata sa hrvatskim tamburama!
Ili su možda Turci donijeli tamburu i Rusima i Ukrajincima kad su ih porobili!
Nešto tu opasno ne štima!
Ja znam da se u mojoj obitelji tamburalo generacijama i stoljećima na dangubama s trzalicama od trešnjeve kore./upravo onakvima kakve sam vidio da koriste u Ukrajini za bandur/
Zanimljivo, teorija zavjere! :D Imaš li možda i nekih povijesnih dokaza za ovu svoju teoriju?
Evo jedan c/p:
"Tambura je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena i drugih naroda na Balkanu, kako su je donijeli Turci u XIV. i XV stoljeću. Najstariji sačuvani pisani povijesni dokument o tamburi u Bosni i Srbiji potječe iz 1551. godine, u putopisu N. Nicolaja, pratioca francuskog konzula u Turskoj."
Morat ću provjeriti što Rusi kažu o izvorima domre i ostalih trzalačkih instrumenata...
A što se autohtonosti tiče - http://hr.wikipedia.org/wiki/Autohtonost
Dosta dobro objašnjeno, lički drvosječa čini mi se misli na šire značenje autohtonosti (gdje je bolje umjesto "autohtono" koristiti "tradicijsko"), a patos na najuže značenje.
lički drvosječa
09-02-2011, 15:19
Hrvoje znam ja za vladajuću i na mnogo načina opisanu teoriju koja je služila isključivo odnarođivanju i diskreditaciji!
Svi ovi izvori koje spominješ također nisu eksplicite dokazi nego samo podrška teoriji!
Najvažniji detalj/ili ako baš hoćeš dokaz/ po meni je ipak prefrapantna sličnost s ruskim i ukrajinskim instrumentima od kud smo mi i po povijesnim knigama i došli na ove prostore/!
Kad imamo sukob dviju teorija najvjerovatnije je istinita ona jednostavnija i životnija!
Vjerovatnije mi zvuči da je izvorno podrijetlo tambure ukrajinsko-rusko a ni u kom slučaju tursko!Turci su također imali trzalačke instrumente ali oni izgledaju upravo kao što i izgledaju danas sa jako malo kozmetičkih ili konstrukcijskih izmjena kroz stoljeća!
Npr:turski saz ,šargija ili grčki buzuki!
Ko se imalo bavi i tehnologijom izrade i konstrukcije instrumenata onda zna da se instrumenti jako sporo transformiraju kroz vrijeme i da je ipak prošlo premalo vremena da bi se današnje tambure toliko odmakle od turskog izvornika da on to zaista i jest!
Dakle logičkim razmišljanjem kad vagnemo;sličnost s ruskim instrumentima ili potpuna različitost u odnosu na turske instrumente za što bi se ti odlučio???
...ili potpuna različitost u odnosu na turske instrumente za što bi se ti odlučio???
Drvosječo, nadam se da uzimas u obzir da "gitarski" oblik tambure nije niti 100 godina u upotrebi (ne znam tocno kada se poceo upotrebljavati, netko tko zna neka napise)..usporedi malo slike sa pocetka 20. ili cak kraja 19. st. pa ces vidjeti da se i ne radi bas o "potpunoj razlicitosti"..
Potpuna različitost u odnosu na turske instrumente?
Saz:
http://www.weltmusik-rahmati.de/images/saz.jpg
Dangubica:
http://img53.imageshack.us/img53/2937/dangubicaslpb6.jpg
Farkaš brač:
http://img235.imageshack.us/img235/1665/2800x600wy6.jpg
A tu na forumu su se nalazile neke slike iz 1915. s "gitarolikom" kontrom, pretpostavlja se da su po uzoru na damsku gitaru mađarski glazbalari počeli proizvoditi tambure s korpusima sličnim gitarskim...
Bez obzira na mane i vrline to je čovjek koji nam je potreban.
tamburaš
10-02-2011, 17:06
neću se mješati u diskusije oko autohtonog i toga,al o Branku Uvodicu imam nesta reci..
surađivo sam 2 put s njime u vezi serijala s Lijepom nasom, i najvise me zasmetalo kad je tijekom snimanja glazbe za jedan zvuk poceo prigovarati na izbor pjesama.. a kad su probali pesalje reako je da nema previše skakanja po pozornici jer nije primjereno!! :bonk: a ako je tako napravljena koreografija, tko je on da je mijenja??
lički drvosječa
10-02-2011, 20:20
Potpuna različitost u odnosu na turske instrumente?
Saz:
http://www.weltmusik-rahmati.de/images/saz.jpg
Dangubica:
http://img53.imageshack.us/img53/2937/dangubicaslpb6.jpg
Farkaš brač:
http://img235.imageshack.us/img235/1665/2800x600wy6.jpg
A tu na forumu su se nalazile neke slike iz 1915. s "gitarolikom" kontrom, pretpostavlja se da su po uzoru na damsku gitaru mađarski glazbalari počeli proizvoditi tambure s korpusima sličnim gitarskim...
Hrvoje ako je su ovi tvoji primjeri slični ili isti onda sam ja Papa!
Pod ovakvu"sličnost"možeš staviti i sve instrumente koji imaju korpus i žice na vratu!
Dakle i svi postojeći instrumenti gitarskog oblika potiču od turskog saza???:bonk:
Farkaš brač i danguba su zaista slični a saz nije ni jednom ni drugom instrumentu!Možda da im je prikloniti i sličicu prilično slične balalajke????
lički drvosječa
10-02-2011, 20:30
Drvosječo, nadam se da uzimas u obzir da "gitarski" oblik tambure nije niti 100 godina u upotrebi (ne znam tocno kada se poceo upotrebljavati, netko tko zna neka napise)..usporedi malo slike sa pocetka 20. ili cak kraja 19. st. pa ces vidjeti da se i ne radi bas o "potpunoj razlicitosti"..
Za gitarski oblik tambura zaslužni su graditelji iz Srijema,Banata i Bačke!
Ja govorim o vremenu prije toga kad je tambura u izvornom obliku bila kruškolika!
Izvorni oblici tambura su mala i velika danguba te dvožičani bas koji gle vraga baš liči na ruski trokut bas!
Te tambure su radili najčešće pastiri principom kopanja komada javora i imale su žice od životinjskih crijeva!
Sviralo se trzalicom od trešnjeve kore!
neću se mješati u diskusije oko autohtonog i toga,al o Branku Uvodicu imam nesta reci..
surađivo sam 2 put s njime u vezi serijala s Lijepom nasom, i najvise me zasmetalo kad je tijekom snimanja glazbe za jedan zvuk poceo prigovarati na izbor pjesama.. a kad su probali pesalje reako je da nema previše skakanja po pozornici jer nije primjereno!! :bonk: a ako je tako napravljena koreografija, tko je on da je mijenja??
....poltronski pizdek.....:krez::krez::krez:
Ludi Milojko
11-02-2011, 10:14
Branka pljuju oni koji mu nisu imali prilike prić, ne samo u estradnom zivotu nego i u normalnom zivotu...ili popit kavu s njim...on je ljudi car...tko hoce nek prihvati, a tko nece ne mora...
Dragi dame i gospodo,
dobro došli na finalnu večer,
konačnog obračuna
u poluteškoj kategoriji.
U lijevome kutu
u crveno-bijelo-plavoj kombinaciji,
do sada bez zabilježenih pobjeda
izazivač Branko Uvodić Udav :krez:
_maestro_
11-02-2011, 11:19
Branko Uvodić...
Moram se složiti da je Lijepom Našom (iliti 'putujući cirkus Branka Uvodića', kako volimo to reći) vrlo proturječna emisija. Populistička je, a takav je i Branko. Zaista, moram se složiti sa Ličkim Drvosječom, kao da je riječ o drugoj osobi na i iza pozornice. ...
ovo je po meni vrlo dobar opis lika i djela B.U.
i od cijele priče meni jako smeta ta populistička komponenta koja je u biti jedan od glavnih principa na kojemu je postavljena emisija.
ono što je pozitivno i dobro u tom brankovom serijalu - dobro je i tu se nema šta prigovoriti.
ali brate, taj populizam, to forsirano domoljublje, ta patetika i kič vezani uz to... bilo bi bolje i časnije da toga nema. to je čista manipulacija s rajom i veze nema s tamburom i tamburaškom glazbom niti s njenim boljitkom. eventualno ima veze sa štetom koja se čini tamburi na takav, indirektan način.
moje domoljublje, moj patriotizam je moja privatna stvar i mislim prezentiranje ter silovanje toga po tv-u nije primjereno. najblaže rečeno.
ovako ispada kao da tambura ne može bez toga. :blink:
previse spamate bezveze... u temi o Branku, vi pisete o izgledu tambure.....
_maestro_
11-02-2011, 12:31
previse spamate bezveze... u temi o Branku, vi pisete o izgledu tambure.....
...ovo moram citirati. da se ne izbriše exerov prigovor zbog spama. :top:
Hrvoje ako je su ovi tvoji primjeri slični ili isti onda sam ja Papa!
Pod ovakvu"sličnost"možeš staviti i sve instrumente koji imaju korpus i žice na vratu!
Dakle i svi postojeći instrumenti gitarskog oblika potiču od turskog saza???:bonk:
Farkaš brač i danguba su zaista slični a saz nije ni jednom ni drugom instrumentu!Možda da im je prikloniti i sličicu prilično slične balalajke????
Tko je rekao da su slični? Ja sam samo stavio sličice pa neka svatko donese zaključak za sebe.
Domra (iz koje se kasnije razvila balalajka s trokutastim korpusom zbog lakše izgradnje) je po nekim teorijama došla iz Mongolije u Rusiju u 12., 13. ili 14. stoljeću (http://www.balalajka.dk/english/history.html http://www.balalaika.com.au/domra.html ).
Znači ak ti je lakše da tambura nije turskog (ili mezopotamskog) porijekla, nego mongolskog, ok. :top:
A Mongoli su harali i po Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj, hm... http://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_invasion_of_Europe Možda su dofurali i tu preteču tambure?
A što se gitare tiče (Mezopotamija -> Egipat -> Maori dofurali u Španjolsku itd.) http://www.guyguitars.com/eng/handbook/BriefHistory.html
Molim moderatore da reagiraju i ovaj naš spam premjeste u novu temu, ja bih to već odavno napravio, al' nisam mod tu. :krez:
_maestro_
11-02-2011, 13:19
....
ehehe... stani malo. pa red bi bio na ovoj temi komentirati branka uvodića kao javnu osobu, lice s televizije. to valjda i jest bit teme i takvo je komentiranje legitimno, za razliku od komentiranja branka kao privatne osobe. iako su te 2 stvari jako povezane i teško djeljive. jbg.
Nevjerovatan je veseljak i zajebant,na snimanju i iako je stresno uvijek ima vremena za svakog i zaista nemam što reći nego oba palca gore!:top:...
i na mene on ostavlja vrlo pozitivan dojam izvan pozornice, što sam i naveo u jednom od prvih postova na ovoj temi. međutoa, obzirom na ono što napisah malo iznad, mislim da se trebamo više pozabaviti njegovim službenim likom i djelom umjesto privatnim...
lički drvosječa
11-02-2011, 13:45
Tko je rekao da su slični? Ja sam samo stavio sličice pa neka svatko donese zaključak za sebe.
Domra (iz koje se kasnije razvila balalajka s trokutastim korpusom zbog lakše izgradnje) je po nekim teorijama došla iz Mongolije u Rusiju u 12., 13. ili 14. stoljeću (http://www.balalajka.dk/english/history.html http://www.balalaika.com.au/domra.html ).
Znači ak ti je lakše da tambura nije turskog (ili mezopotamskog) porijekla, nego mongolskog, ok. :top:
A Mongoli su harali i po Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj, hm... http://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_invasion_of_Europe Možda su dofurali i tu preteču tambure?
A što se gitare tiče (Mezopotamija -> Egipat -> Maori dofurali u Španjolsku itd.) http://www.guyguitars.com/eng/handbook/BriefHistory.html
Molim moderatore da reagiraju i ovaj naš spam premjeste u novu temu, ja bih to već odavno napravio, al' nisam mod tu. :krez:
Hrvoje ja se u potpunosti slažem s tobom i sve stoji što smo napisali i ti i ja no meni ne smeta mogućnost o turskom porijeklu bilo čega nego mi smeta neistinita dogma koja tvrdi da je to neporeciva činjenica!
Nitko pouzdano /pa čak ni ove činjenice koje si ti naveo o domri ili gitari/ne može tvrditi da je bilo koja od ovih teorija točna jer ipak govorimo o drvenim instrumentima koje uništava zub vremena!Jedini pravi dokaz bio bi instrument star 400 ili neznam koliko godina a to ne postoji!
Zna se i ko je tu dogmu o turskom porijeklu tambura plasirao i koji su interesi iza toga!
S obzirom da je i ovaj naš dijalog vezan i uz Branka Uvodića i njegove stavove ne vidim razlog za premještanje!
Ipak je ovo prilično nevini spam!
Maestro, ja Branka ne doživljavam negativno ni na bini odnosno kao javnu osobu!
U svoje načine on zaista i vjeruje i nije licemjer!
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.