View Full Version : kada bi vi gradili svoju tabmuru...
koje bi ste drvo uzeli za koji dio tambure?
sorry, ak je bila ova tema, al meni se cini zanimljiva... :top:
profesor
07-12-2006, 18:16
Trup od javora iako neki majstori (imam jedoga u Subotici) tvrde da je voćka (kajsija, kruška) najbolje drvo za tambure.
Daska od smreke (kažu iz Bosne)
furnir (zaštitni) može bilo šta tvrđe. Majsor kod kojega sam visio u radioni (sada je pokojni) nikada nije radio sa furnirom, nego je u prednji dasku ukopavao daščicu od srca šljive - jako tvrdo
Perde se zabijaju uglavnom u ebanovinu, ali može i ono srce šljive
Mislim da je to kod većine majstora isto, tj. sve je manje važno osim svirne daske o kojoj sve ovisi. (korpus može biti i oklop od kornjače)
Kobilica i konjić uglavnom ebanovina ili kost (mislim kravlja podkoljenica)
Neki konjić (ono gore) rde od mesinga. (Mislim da je kod Bocana isključivo kost svuda, sada kada se štanca serijski ide uglavnom ebanovina svuda jer ju ne treba kuhati, a jeftino se nabavi)
Glasnjača -> smreka , trup -> javor , Vrat - ružino drvo(strana na kojoj se svira) . To bi bilo to otprilike.. Imam ja još par sitnica
...
hm... ja sam kontao radit glasnjacu od mahagonija, vrat jabuka, freetboard od ruze, a trup od javora... ili crne tresnje.... kaze mi jedan deda u slavoniji da je to najbolje drvo za tambure...
_maestro_
08-12-2006, 12:01
hm... ja sam kontao radit glasnjacu od mahagonija...
:eek: čujem da je palisander još bolji za glasnjače... rekla mi jedna baba iz gorskog kotara. :cool:
Majstor Vasilije Stevin pravi svoje tambure od drveta iz Tanzanije!
"Baobabe, moj zeleni..."
"Baobabe, moj zeleni..."
:D :D :D :D :):)
dkranjce
08-12-2006, 12:34
Ja znam za jednog koji je pravio prim od bukovine. Parene. Pa se čudio zašto ne svira:sad:
A meni je davno jedan "majstor" usr'o jedan basprim (prije 20-ak godina..)
Tad je bio star preko 90, nekako je došao do mene (za cugu i nešto demova), a "majstor" je stavio gitarske pragove, kotirao je odokativno (a imao je jedno oko), na glasnjaču je flomasterom crtao godove, nek se vide pobogu...
Stolarski je bilo urađeno sjajno!!!
I što je najinteresantnije, meni je bilo svejedno;)
:eek: čujem da je palisander još bolji za glasnjače... rekla mi jedna baba iz gorskog kotara. :cool:
:top: :top: :top: :top:
Pa... Ja sam tradicionalist, tako da:
Tijelo (leđa(kopana) i stranice) od rebrastoga javora
Vrat također rebrasti javor
Zvučnica smreka, naravno
Hvataljka od ebanovine
Koštani konjić i kobilica
I gravure na mesinganom štitniku mašinica na glavi :D
Boja? Crna :cool:
BTW, probah brač od mahagonija, not my cup of tea :down:
Nego, palisander za zvučnicu (iliti glasnjaču)?:confused:
...ma, paaali, brateee!
Ma znaaam :D
_maestro_
17-12-2006, 22:02
Nego, palisander za zvučnicu (iliti glasnjaču)?:confused:
parodija na ranije spomenuti smeletov prijedlog za glasnjaču od mahagonija ;)
i dobio si hrpu smajlica za palisander... :)) :)) :))
Ja znam za jednog koji je pravio prim od bukovine. Parene. Pa se čudio zašto ne svira:sad:
A meni je davno jedan "majstor" usr'o jedan basprim (prije 20-ak godina..)
Tad je bio star preko 90, nekako je došao do mene (za cugu i nešto demova), a "majstor" je stavio gitarske pragove, kotirao je odokativno (a imao je jedno oko), na glasnjaču je flomasterom crtao godove, nek se vide pobogu...
Stolarski je bilo urađeno sjajno!!!
I što je najinteresantnije, meni je bilo svejedno;)
ima jedan majstor iz njem,.pravi gitarske pragove, i mogu ti rec da je jako dobro, tj po cjeloj su duzini zabijeni pa nece doc do podizanja . jako dobre pravi tambure.
ima jedan majstor iz njem,.pravi gitarske pragove, i mogu ti rec da je jako dobro, tj po cjeloj su duzini zabijeni pa nece doc do podizanja . jako dobre pravi tambure.
eXeR, tj znalac (zar ne?;) ), što se događa s prepoznatljivim attack-om i decay-om tambure kada su postavljeni gitarski pragovi, koji su, BTW, širi i viši od klasičnih pragova od čelične žice?
...mora da su mandolinski pragovi, duplo sitniji od gitarskih. Koko(ex Sukar) je upravo to porucio, pocupo zicu i izudarao mandolinske. To je bilo to, barem njemu!
eXeR, tj znalac (zar ne?;) ), što se događa s prepoznatljivim attack-om i decay-om tambure kada su postavljeni gitarski pragovi, koji su, BTW, širi i viši od klasičnih pragova od čelične žice?
to sam vidio na celu. kontri i bracu da stavlja, na primu neznam, nisam probo prim, al celo je jako dobro, i kontra takodjer, jedino malo ton je cudan, al nije toliko lose.
to sam vidio na celu. kontri i bracu da stavlja, na primu neznam, nisam probo prim, al celo je jako dobro, i kontra takodjer, jedino malo ton je cudan, al nije toliko lose.
To te ja pitam. Ne želim "čudan" ton basprima, instrumenta koji meni zvuči najljepše od svih, ako je dobar instrument i dobar svirač :D
To te ja pitam. Ne želim "čudan" ton basprima, instrumenta koji meni zvuči najljepše od svih, ako je dobar instrument i dobar svirač :D
ne, nisi skuzio. brac i celo su bili jako dobri. cudan ton on kontre, lijep je, cist, al malo gitarski vuce. al nije los
ne, nisi skuzio. brac i celo su bili jako dobri. cudan ton on kontre, lijep je, cist, al malo gitarski vuce. al nije los
Prosvijetli me, oh znalče :rolleyes: :bonk:
Prosvijetli me, oh znalče :rolleyes: :bonk:
lolcina. kazem da je brac i celo dobri,dobar ton, jedino kontra malo cudan ton ima, al nije los , kao na serpenjama na kojima svirate
lolcina. kazem da je brac i celo dobri,dobar ton, jedino kontra malo cudan ton ima, al nije los , kao na serpenjama na kojima svirate
Mamlaze, "serpenja" ti je u gaćama. I to "serpenjica". :bonk:
Samo da se malo kao vjerni čitatelj ove diskusije uključim s pitanjem - "što je serpenja?" Zahvaljujem unaprijed na objašnjenju, a sve u cilju boljeg razumijevanja ove vaše izuzetno zanimljive diskusije. :)
Samo da se malo kao vjerni čitatelj ove diskusije uključim s pitanjem - "što je serpenja?" Zahvaljujem unaprijed na objašnjenju, a sve u cilju boljeg razumijevanja ove vaše izuzetno zanimljive diskusije. :)
sherpa, lonac, al serpenja
Ahaaaa... Hvala. Uglavnom, vjerojatno ekvivalent onome kako se tu u ZG i oko nekad kaže za lošu tamburu da je "kanta"...
Ahaaaa... Hvala. Uglavnom, vjerojatno ekvivalent onome kako se tu u ZG i oko nekad kaže za lošu tamburu da je "kanta"...
... a ponekad "lopata" ili "veslo" :D
_maestro_
20-12-2006, 15:15
... a ponekad "lopata" ili "veslo" :D
najdraži izrz za prim mi je "kuhača"
Hehehe, baš sam ja to htio napisat... "Kuhača" je fakat duhovit naziv za prim. Često ga koristim. :D
Evil Dick
21-12-2006, 13:50
Jedan moj frend iz novog sada za prim kaze dugme..
kad smo se upoznavali kaze on a di vam je onaj sto svira dugme? reko koga? ma ono malo.. prim :D
profesor
21-12-2006, 15:04
najdraži izrz za prim mi je "kuhača"
Tavica, ako je jako dobar:o
sviraczs
21-01-2007, 20:57
a da ti posjetis lijecnika???sta mislis da je to tek tako??jebote,ne znas od kojeg drveta se pravi tambura,a ti bi napravio vrhunski instrument!!!odi u Borovo u tvornicu gume,pa nek ti oni kazu koja je najbolja za izradu tambura!!!!:mad: :angry: :sad:
Tja... InfiX, nemislimo da si bolestan ,jedino što tvoj post izgleda stvarno... malo neobično.. Daklem.. mislim da te nisam skužio po identitetu pa neznam kome se obraćam. Ukoliko Ste stariji gospodin, simpatičan čičica ili mlađi umirovljenik rado ću pomoći koliko znam o najosnovijim informacijama (više se ne smatram kompetentan) ,bez obzira na Vaše diskvalifikacijsko pitanje. Nije poznat jedan primjer entuzijazma i na tom polju,neki majstori su čak tako i počeli. Nekima je tata napravio "tamburicu" itd.. Ima toga i moja podrška.. Jedino što Biste trebali ipak biti načistu, da će teško biti nabaviti citiram: vrhunski materijal, a da ispadne vrhunski instrument ,gotovo naučna fantastika.. Za početnika.. Ili puka sreća,zgoditak na lotu ili poklopljeno 5 sretnih zvjezda.. No i toga ima! dakle ,samo naprijed,škoditi nemože..
U drugom slučaju, dake da si mladi dečko (ispod 18 možda?) ,predlažem prvo web stranice nekih majstora koji ih imaju (Rajković npr, imaš ga i tu na forumu negdje) , ili glazbalarski smjer u srednjoj drvnoj školi sa stručnom praksom kod majstora u tvojoj blizini stanovanja. Mislim da su to jedine dvije realne solucije
Iochannes
22-01-2007, 12:11
Tja... InfiX, nemislimo da si bolestan ,jedino što tvoj post izgleda stvarno... malo neobično.. Daklem.. mislim da te nisam skužio po identitetu pa neznam kome se obraćam. Ukoliko Ste stariji gospodin, simpatičan čičica ili mlađi umirovljenik rado ću pomoći koliko znam o najosnovijim informacijama (više se ne smatram kompetentan) ,bez obzira na Vaše diskvalifikacijsko pitanje. Nije poznat jedan primjer entuzijazma i na tom polju,neki majstori su čak tako i počeli. Nekima je tata napravio "tamburicu" itd.. Ima toga i moja podrška.. Jedino što Biste trebali ipak biti načistu, da će teško biti nabaviti citiram: vrhunski materijal, a da ispadne vrhunski instrument ,gotovo naučna fantastika.. Za početnika.. Ili puka sreća,zgoditak na lotu ili poklopljeno 5 sretnih zvjezda.. No i toga ima! dakle ,samo naprijed,škoditi nemože..
U drugom slučaju, dake da si mladi dečko (ispod 18 možda?) ,predlažem prvo web stranice nekih majstora koji ih imaju (Rajković npr, imaš ga i tu na forumu negdje) , ili glazbalarski smjer u srednjoj drvnoj školi sa stručnom praksom kod majstora u tvojoj blizini stanovanja. Mislim da su to jedine dvije realne solucije
Ili sažeto:
http://www.grad.hr/nastava/gs/garf1t.gif
:top:
Svaka cast na entuzijazmu, samo, ipak prvo probaj sa nekim krsh materijalom, sve potanko u vezi sa izborom matrijala & alata imas lepo objasnjeno u knjizi Dusana Brankova (vrlo sazvakano) "Tambura", izdao "Prometej". Probaj doci do te knjige, pa onda polako, na tenane! Naravno, ako imas u komshiluku nekog od graditelja a ti se konsultuj.
pročitao sam sve postove u ovoj temi i nigdje nisam našao da piše da je orah dobar...?,....kaj nije bocan radio tambure od oraha....barem sam tak čuo...?:cool:
Ja cu prvi napravit violine... i onda vidjet cu :D
pročitao sam sve postove u ovoj temi i nigdje nisam našao da piše da je orah dobar...?,....kaj nije bocan radio tambure od oraha....barem sam tak čuo...?:cool:
I ne samo bocan .. Kod mene su na Kudliku leđa sigurno orah , a za bočne stranice nisam baš siguran ali.. Leđa su kudlikova original, nije bilo izmjena . Godina izrade 1970.
I ne samo bocan .. Kod mene su na Kudliku leđa sigurno orah , a za bočne stranice nisam baš siguran ali.. Leđa su kudlikova original, nije bilo izmjena . Godina izrade 1970.
...i na mojem Kudliku su leđa i stranice od oreha...
bmaheci1
14-03-2008, 13:12
Svakako bi to bio bosanski javor rebraš, smreka iz austrijskih alpa, i ebanovina kao ugljen crna jako ! Mada čast izuzetaka rade tambure dobro i iz egzotičnig drveća ! Moj bas prim je od šljive kopan ?! Pa kad nađem tamburu bolju neće me bit briga od čeg je ! Može da bude i od plastike ! ŠALIM SE
Vidi šta ja imam, vidi šta ja imam... Naletio slučajno, ali sam se sjetio ovog posta. :)
http://www.12fret.com/new/Larrivee_L-05_mahogany_top_guitar_pg.html
Od čega se sve prave klasične gitare, možete vidjeti ovdje (http://www.mangore.com/contrera.html)... Većina toga je šminka, ali može se.
Ovdje možete vidjeti (http://www.mangore.com/tropical-woods-properties.html) i klimavu karakterizaciju svakog od materijala.
kako su meni dore mašinice...već vidim taj style na tamburama:top::top::top:
U posljednje vrijeme srećem na netu dosta instrumenata napravljenih od potpljene zimzelene sekvoje (Sequoia sempervirens), koja je poznata još kao potopljeno crvendrvo (sinker redwood). Zna li netko više o tom materijalu?
Evo par primjeraka:
Micheletti (http://www.michelettiguitars.com/sinkerpics.html)
Belluci (http://www.nitsugamangore.com/bellucci-concert-guitar-brazilian-rose-sinker-jan-31)
Taylor (http://www.12fret.com/new/Taylor_GS_Custom_Sinker_Redwood_pg.html)
Nisam znao gdje da postavim pitanje pa ću evo ovdje..
Zašto se u basprimove ne stavlja šipka u vrat? Jel ima nekog utjecaja na ton?
nema potrebe jer je menzura dovoljno kratka odnosno nije predugačka
nema potrebe jer je menzura dovoljno kratka odnosno nije predugačka
Zato što sam čuo od više ljudi da ako je dosta tanak vrat da se može savit.Zašto ne stavit onda šipku i riješena stvar? Ili to nije tako jednostavno? :krez:
Majstor Tolj
16-03-2010, 12:10
Zato što sam čuo od više ljudi da ako je dosta tanak vrat da se može savit.Zašto ne stavit onda šipku i riješena stvar? Ili to nije tako jednostavno? :krez:
Gazy ti je ustvari već odgovorio ali evo i ja ću još par stvari napomenuti....nema potrebe ako graditelj zna svoj posao odnosno ako zna razlikovati žilavo od savitljivog i ekstra statično i mirno drvo od onog koje je sklono da "radi"(bukva napr. je jako nemirno drvo, ali i u istoj sorti od drveta do drveta ima strašnih razlika), i uvjek odabrati za vrat prije svega odstojalo i potpnuno osušeno drvo...i ako već problematika savijanja onda je problematičnija prije kontra nego brač jer kontra ima 10-tak cm dužu menzuru, duži vrat koji baš i nije neznam što deblji i kroz to sve puno veći španung tako da kod nje treba se posebno paziti pri odabiru materijala za vrat....
sjećam se kada je kolega Jurković još kao glazbalar zelembać(negdje krajem osamdesetih) naručio bio svoju kontru kod bocana i u ono vrijeme je skroz masno platio(mislim 1000DM). Došo Jura natrag na posao(Mu.Na.) i donio Bocana da se pohvali, i nema šta kontra super grmi, praši da su se sve stakla po firmi tresla dok je on za vrijeme gableca uvjek o nju tandrkao(upsss, svirao naravno;))...ali...za jedno mjesec dana digle se žice od vrata da si mogo šaku ispod proturit pa smo se svi šalili sa njim "e posro te tvoj Bocan, idi nosi mu je natrag pa mu glavu razbi sa njom"...jer stari Bocanko(a primjetio sam to na još dosta tambura koje su mi prošle kroz ruke), ili se nije baš najbolje snalazio za drvo za vratove ili je toj stvari malo pažnje pridavao(jbg. nitko nije savršen), pa mu je okrenuo skroz pogrešno godove na vratu(transverzalno umjesto radijalno) i onda se drvo savije ko pimpač ubrzo nakon svršetka svoje muške dužnosti...tako da ako vam se na tamburi vrat savije to znajte da je kriv (ne)majstor i nitko drugi!?:bonk:
Sad još ostaje pitanje da li to ima utjecaja na zvuk? Na bolje ili na lošije? Men' se čini da nema.Što vi rečete?
Umjesto nedostupne i skupe ebanovine koristila se kruška farbana u crno. Jedino nije tako tvrda i stoga prepoznatljiva.
Ebi ga, sad tek vidim da ima još stranica. Dakle ovo pripada prvoj stranici postova.
Majstor Tolj
16-03-2010, 14:44
Sad još ostaje pitanje da li to ima utjecaja na zvuk? Na bolje ili na lošije? Men' se čini da nema.Što vi rečete?
ma jok bolan pa nije to e-gitara!?..kod nje malo pick-up kupi te mikro vibracije od vrata i tijela(puno više nego od vrata) pa to onda ipak nešto utječe na boju ali kod akustičnih instrumenata(mislim sad samo na trzalaće odnosno tambure), samo gornja daska ili ti glasnjača ba jarane....sve ostalo su priče za naivne ili njima još naivnije...:bonk:
da bi umirili vrat da nebi došlo do savijanja dobro je napraviti vrat iz dva dijela
Majstor Tolj
16-03-2010, 21:27
da bi umirili vrat da nebi došlo do savijanja dobro je napraviti vrat iz dva dijela
možeš al to nije lijepo za vidjeti i nije tradicija, a i mušterija dobiva osjećaj da majstor špara na materijalu tako da....:rolleyes:
i ako već problematika savijanja onda je problematičnija prije kontra nego brač jer kontra ima 10-tak cm dužu menzuru, duži vrat koji baš i nije neznam što deblji i kroz to sve puno veći španung tako da kod nje treba se posebno paziti pri odabiru materijala za vrat....
Zar to ne ovisi i o obliku vrata? Primjerice ako netko želi širi a tanji vrat, iako ne vjerujem da je to uobičajen zahtjev.
možeš al to nije lijepo za vidjeti i nije tradicija, a i mušterija dobiva osjećaj da majstor špara na materijalu tako da....:rolleyes:
Slažem se za primjedbu na dvodijelne vratove. Definitivno nije tradicija, ali meni su trodijelni vratovi vizualno dobri, ako je u pitanju dobra kombinacija drveta.
zašto nebi bilo lijepo za vidjet kad u spoj ubaciš komad furnira ili lajsnu od palisandera,oraha ili nekog drugog tamnijeg drveta
Majstor Tolj
16-03-2010, 21:52
zašto nebi bilo lijepo za vidjet kad u spoj ubaciš komad furnira ili lajsnu od palisandera,oraha ili nekog drugog tamnijeg drveta
neznam, kažem meni to nije to jer umetak ako se i meće meće se tako da se izfreza u cijelom vratu do glave i onda se to zove pojačanje(kod klasičnih gitara), a ovo vrat iz više dijelova to smo tako radili nekada u muzičkoj nakladi baš iz razloga što si naveo da se drvo malo umiri a i time se šparalo na drvetu jer nisi morao imati masivne planjke nego su bile dovoljne i fosne od par cm pa ja osobno imam valjda iz tih razloga averziju od toga...no ukusi su različiti i o njima se ne sudi, tako da ti slobodno radi tako ako ti je to o.k., nema zime;)
neznam, kažem meni to nije to jer umetak ako se i meće meće se tako da se izfreza u cijelom vratu do glave i onda se to zove pojačanje(kod klasičnih gitara), a ovo vrat iz više dijelova to smo tako radili nekada u muzičkoj nakladi baš iz razloga što si naveo da se drvo malo umiri a i time se šparalo na drvetu jer nisi morao imati masivne planjke nego su bile dovoljne i fosne od par cm pa ja osobno imam valjda iz tih razloga averziju od toga...no ukusi su različiti i o njima se ne sudi, tako da ti slobodno radi tako ako ti je to o.k., nema zime;)
pa to je isto samo do glave,jer se u tom slučaju glava nasadi na vrat a neide iz jednog dijela
ako to može da šljaka na gitarama zašto nebi moglo i na tamburama
neznam, kažem meni to nije to jer umetak ako se i meće meće se tako da se izfreza u cijelom vratu do glave i onda se to zove pojačanje(kod klasičnih gitara)
A to se freza? Hehe, svejedno mi dobro izgleda.
Majstor Tolj
16-03-2010, 23:40
A to se freza? Hehe, svejedno mi dobro izgleda.
da to se složi šablona za frezer da kada se vuče da utor ispadne savršeno ravan i onda se na to mjesto umeće komad jako tvrdog i žilavog drveta(napr. venge, ali ima i još tvrđih i čvršćih egzota) i onda taj umetak ima upravo funkciju one šipke koju Log Out toliko zaziva na tamburu, međutim nema potrebe...tko zna razlikovati žilavi javor(ili neko drugo drvo) od mekanoga, ispravno okrenuti godove i da je siguran da je drvo apsolutno osušeno taj nemora drhtati da će mu se dogoditi sranje...i evo reći ću jedan trik pa ako tko od graditelja čita a da nezna dobro će mu doći...drvo za vrat treba izrezati iz planjke u grubo i pohoblati na debljinu koja nam je potrebna za izradu(bez da se još izreže forma) i ostaviti oko desetak dana(najmanje) a nakon toga se na jednu stranu pokaže skroz blagi trbuh a na drugu udubina...ona strana na kojoj smo dobili trbuh treba biti odabrana za naličje(gornju stranu), dakle na nju će doći griff(hvataljka), jer je to pokazatelj kako idu drvni traci u samoj strukturi tog komada i na koju stranu mu se razvija prirodna žilavost....jer ako smo okrenuli naopako, ma bit će nama naopako kad se vrat savine, ha ha...:bonk::bonk::bonk::D:krez:;)
aleks202
17-03-2010, 22:07
Umjesto nedostupne i skupe ebanovine koristila se kruška farbana u crno. Jedino nije tako tvrda i stoga prepoznatljiva.
Ebi ga, sad tek vidim da ima još stranica. Dakle ovo pripada prvoj stranici postova.
Ako pogledamo sta se to kuva u komsijskom dvoristu, kakav to krompir kod njega raste.
Kod Rusa kada narucujes domru ili balalajku, majstor te pita hoces li vrat od ebanovine ili vrat od javora. Ako se radi vrat od ebanovine onda je isti instrument 300 amerikanaca skuplji. Takva sa ebony vratom je i kod Petra Ivanovica. Kod nas jos nisam vidio basprim sa vratom i glavom od ebanovine.
Onda si siguran da se vrat nece izbaciti.
profesor
20-03-2010, 21:40
http://www.tambure-zmegac.hr/webshop/prim-u-dijelovima/prim-u-dijelovima/87/
Evo ideje - kupiš sve potrebno i kreneš
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.