View Full Version : samica
eto mene vec duže vremena interesira taj instrument otkad sam ga prije par godina čuo kad je na njemu svirao dubravko češnjak iz hrt-a.
pročitao sam na webu da se na njemu ne mogu svirati molske pjesme nego samo durske jer je tako naštiman...
ako netko znao nešto više o samici il ima kakvu knjigu ili nešto, nek napiše.
svaka informacija će dobro doći.
dkranjce jel još sviraš samicu? taj instrument je definitivno pred zaboravom.:(
Imam kod kuće knjigu od Zlatka Ćosića, „Tambura samica“ (zapravo nije knjiga, nego kopirana knjiga :rolleyes: ). Knjiga sadržava 3 poglavlja: osnovnu teoriju glazbe, pa opis tambure samice kao takve (povijest, osnove sviranja na samici, osnovne akorde), i što je najbolje, u knjizi je raspisanih par pjesama i kola (Ajd na livo, Četir konja vrana, Kalendara itd). Pa ako ima zainteresiranih imam kod kuće par snimaka :D
Nebi rekla, da je instrument pred zaboravom iako je istina da se u folkloru čim dalje tim manje koristi. Sviranje na samici se svakogodišnje podučava u Školi hrvatskog folklora, svaki polaznik tamburaške grupe mora, ili bolje rečeno, ima mogućnost naučit svirat taj instrument. Dalje ovisi samo o čovjeku dal će iskoristit i dalje razvijat to, što je naučio...
Imam kod kuće knjigu od Zlatka Ćosića, „Tambura samica“. Knjiga sadržava 3 poglavlja: osnovnu teoriju glazbe, pa opis tambure samice kao takve (povijest, osnove sviranja na samici, osnovne akorde), i što je najbolje, u knjizi je raspisanih par pjesama i kola (Ajd na livo, Četir konja vrana, Kalendara itd).
Molim te jesi li u mogućnosti skenirati knjigu? (ne moraš osnovnu teoriju glazbe i povijest)-dakle samo osnove sviranja na samici i osnove akorda, te pjesme.
Pa mislim da bi bilo puno bolje, da ti to kopiram i posaljem...jer mi se stvarno neda skenirati 60 strana :rolleyes: :o ...;)
Bok..jel znas mozda gdje bi se ta knjiga mogla kupiti? Zanima me samo jos ako mi mozes reci tko je izdavac i kad je knjiga izdana?..hvala puno!
Bok..jel znas mozda gdje bi se ta knjiga mogla kupiti? Zanima me samo jos ako mi mozes reci tko je izdavac i kad je knjiga izdana?..hvala puno!
Ne mogu ti na zalost reci gdje se knjiga moze kupiti. sama nemam original, samo kopiranu verziju...knjiga je izdana 1996. godine u "Cerna: V. Baličević"...:)
dkranjce
13-05-2006, 13:17
Zlatko Ćosić, 032/282 145, najbolje je da njega nazovete direktno i kupite knjigu!!!
dkranjce
17-05-2006, 15:18
dkranjce jel još sviraš samicu? taj instrument je definitivno pred zaboravom.:(
Sorry što se ranije nisam javio, obaveze:)
Sviram povremeno po potrebi, nažalost sve rjeđe...
Imam kod kuće knjigu od Zlatka Ćosića, „Tambura samica“ (zapravo nije knjiga, nego kopirana knjiga :rolleyes: ). Knjiga sadržava 3 poglavlja: osnovnu teoriju glazbe, pa opis tambure samice kao takve (povijest, osnove sviranja na samici, osnovne akorde), i što je najbolje, u knjizi je raspisanih par pjesama i kola (Ajd na livo, Četir konja vrana, Kalendara itd). Pa ako ima zainteresiranih imam kod kuće par snimaka :D
Nebi rekla, da je instrument pred zaboravom iako je istina da se u folkloru čim dalje tim manje koristi. Sviranje na samici se svakogodišnje podučava u Školi hrvatskog folklora, svaki polaznik tamburaške grupe mora, ili bolje rečeno, ima mogućnost naučit svirat taj instrument. Dalje ovisi samo o čovjeku dal će iskoristit i dalje razvijat to, što je naučio...
Bog Katice, kako si? Evo ja vec godinama sviram samicu, ali nemam ispravni nota, rado bi se zeljela tu malo kvalificirati, pa bi te zamolila, ako ti nije tesko, da mi postom posaljem fotokopiju te sjajne knjige, ja ti inace sviram na samici: Dere, Tanac licki.
Molim te javi mi se na email: tanja150878@yahoo.de,
fala mnoga i lijep pozdrav
Samica je stvarno zanimljivo instrument: ima neki churchskale "mixolydisch" (nemam pojma sto je to na hrvatskom...) na vrat, znaci nema uvijek isti polje od pole note nego cjela-cjela-pola-cjela-cjela-pola-cjela (= prvi dio kao dur, drugidrugacije) i to je zato ne moze svirat mol ako ide od prazne zice. U Kuterevu ju puno stari ljudi sviraju... ali nema puno od mladine.
Ali moze se svirat sve narodne pjesme ako ima samo sest drugacija nota i puno vise ake budi kreativan...
I ja volem samicu...al' što volem sarmicuuuu, na ovoj vrućini dobro idu od zelja, pa sa kiselim mlekommm (sauermilch)..mmmm...:rolleyes:
:bonk:
Ali i ja to volim :D
Pa mislim da bi bilo puno bolje, da ti to kopiram i posaljem...jer mi se stvarno neda skenirati 60 strana :rolleyes: :o ...;)
e sorry što se ubacujem.. da li bi mi mogao netko ako ima poslati osnovne hvatove za samicu.. ak nije problem.. ovo mi je mail.. gazdic.zoran@gmail.com
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.