View Full Version : Klapske pjesme
Pretpostavljam da su u repertoar svakog tamburaškog benda ušle neke klapske pjesme, a na primjeru TS Izvor možemo vidjeti da su tambura i klapska pjesma zapravo vrlo dobra kombinacija. Ono što me zapravo zanima su klapske pjesme koje se inače izvode u tamburaškom krugu. Naravno, osim:
Da te mogu pismom zvati
Croatio, iz duše te ljubim
Maslina je neobrana
Konobo moja
_maestro_
16-12-2010, 10:57
vilo moja
odličan primjer ovog što navodiš.
klapa crikvenica to izvodi uz tamburaški orkestar iz grižana
http://www.youtube.com/watch?v=g4xv1951Nxg
Ne more mi bit
Aj ća, volin te
Anđele moj (verzija klape Kampanel)
primač19
16-12-2010, 11:59
Oči boje lavande ( Klapa Bonaca)
Anđele moj (verzija klape Kampanel)
Fenomenalna stvar i spot jos jaci:D
Ali ubijam se sa ucenjem rijeci, nikako da udu u moju tvrdu tikvu:krez:
http://www.youtube.com/watch?v=0e0nNZaNVnI
Budi noćas mirno more (Đani Stipaničev)
Ribari
Sad me Bando sjetio s Djanijem, nedavno smo ga na jednoj svirci pratili pa smo za tu priliku po njegovoj zelji naucili "Ja ne mogu drugo nego da je ljubim" (verziju s klapom Sv. Juraj). Dobra pisma, u originalu MMK.
lički drvosječa
16-12-2010, 21:07
Dalmatino povišću pritrujena!
dalmatino povišću pritrujena
ju te san se zajubija
ne more mi bit
vilo moja
zasad
MarkBass
17-12-2010, 08:43
Još ne mogu pristat volit
Zapivajmo noćas u konobi
Sve ću preživit
josip_prim
17-12-2010, 08:56
mirno spavaj
Uf, tu se sad već svega nakupilo pa molim Vedrana da definira pojam "klapska pjesma" jer danas i klape svašta pjevaju. :bonk::down:
stevanbeli
17-12-2010, 09:34
Pretpostavljam da su u repertoar svakog tamburaškog benda ušle neke klapske pjesme, a na primjeru TS Izvor možemo vidjeti da su tambura i klapska pjesma zapravo vrlo dobra kombinacija. Ono što me zapravo zanima su klapske pjesme koje se inače izvode u tamburaškom krugu. Naravno, osim:
Da te mogu pismom zvati
Croatio, iz duše te ljubim
Maslina je neobrana
Konobo moja
Tamburaška priča.
Slika 1.
Dođe klapa na gažu. "Ej' dečki znate li nešto od tamburica", i oni odsviraju cijele dvije pjesme koje znaju. Prva "Ne dirajte mi ravnicu" i možda "Sve je ona meni".
Slika 2.
Dolazi zabavni bend i oni također odsviraju tako neke dvije pjesme i možda još dodaju u plesu "Kraj jezera".
Slika 3.
Dolaze narodnjaci i oni također odsviraju par pjesama koje znaju i ne ulaze previše u dubiozu sa tamburama.
Slika 4.
Dolaze tamburaši i sviraju kolmpetan opus Miše Kovača, Olivera, Magazina svih mogućih i nemogućih klapa, rock stvari, ovakih onakih a najmanje tambure. Zabavnjaka kake ti Bog hoće. Narodnjaka od novih i starih.
Poanta, lijepo je uvrstiti koju pjesmu i malo napraviti neki pomak, ali od tamburaškog repertoara svirati sve osim onoga što me je i privuklo ljepoti tambure to ne.
Dajte si malo na razmišljanje. Dog god mi budemo podilazili publici u smislu da se mora skiniti nešto što se traži morat ćemo imati memoriju od terabajta i repertoar od tisuće i tisuće pjesama. I svaka budala naći će ti prigovor u stilu:
"Šta ne znate tu pjesmu", a vi će te se opravdavati.
Pa mađari imaju već sto godina isti repertoar i svi sviraju i fure po svijetu, neko više neko manje. Španjolci isto, talijani na mandolinama isto, jedino mi izmišljamo toplu vodu.
pozdrav svima.
Slika 4.
Dolaze tamburaši i sviraju kolmpetan opus Miše Kovača, Olivera, Magazina svih mogućih i nemogućih klapa, rock stvari, ovakih onakih a najmanje tambure. Zabavnjaka kake ti Bog hoće. Narodnjaka od novih i starih.
Dajte si malo na razmišljanje. Dog god mi budemo podilazili publici u smislu da se mora skiniti nešto što se traži morat ćemo imati memoriju od terabajta i repertoar od tisuće i tisuće pjesama. I svaka budala naći će ti prigovor u stilu:
Pravo zboriš, stevanbeli... :top:
Tamburaška priča.
Slika 1.
Dođe klapa na gažu. "Ej' dečki znate li nešto od tamburica", i oni odsviraju cijele dvije pjesme koje znaju. Prva "Ne dirajte mi ravnicu" i možda "Sve je ona meni".
Slika 2.
Dolazi zabavni bend i oni također odsviraju tako neke dvije pjesme i možda još dodaju u plesu "Kraj jezera".
Slika 3.
Dolaze narodnjaci i oni također odsviraju par pjesama koje znaju i ne ulaze previše u dubiozu sa tamburama.
Slika 4.
Poanta, lijepo je uvrstiti koju pjesmu i malo napraviti neki pomak, ali od tamburaškog repertoara svirati sve osim onoga što me je i privuklo ljepoti tambure to ne.
Pa mađari imaju već sto godina isti repertoar i svi sviraju i fure po svijetu, neko više neko manje. Španjolci isto, talijani na mandolinama isto, jedino mi izmišljamo toplu vodu.
pozdrav svima.
Iako sa svojim bendom sviram dosta dalmatinskih pjesama svejedno se slažem s ovim što si rekao. :top:
Ne vidim razlog zašto tamburaški sastav koji ima predispozicije za klapsko pjevanje ne bi radio obrade klapskih pjesama ( npr. članove koji imaju raspone glasova za klapsko četveroglasje), a oni koji za to nisu, bolje da se ne upuštaju u neke velike obrade, jer to u većini slučajeva nema efekta ako se pjesma koja zahtjeva 4-5 glasova otpjeva u 2 glasa. Svatko treba odabrati svoj stil koji mu najbolje leži. Kad netko spomene TS Izvor – prva asocijacija mi je tamburaši koji pjevaju kao klapa, znači to je njihov stil koji njeguju, glupo je tražiti npr. Tamburaše za dušu da pjevaju Vilo moja, Ne more mi bit i sl. , vjerojatno bi se samo nasmijali, jer to nije njihov stil, dakle imaju svoj stil. Zato, svatko bi trebao odabrati svoj stil po kojem će biti prepoznatljiv, ali se ne smije udaljavati od početnih težnji tambure, a to je popularizacija tamburaške pjesme.
stevanbeli
18-12-2010, 10:05
Globalizacija je veliki problem i protivnik sam toga. Sada ću slušati tamburaše koji pjevaju klapski a za koji godinu kineze koji prate sa bećarcem svatove.
tu ste previse pjesama nabrojali, koje NISU klapske, nego samo dalmatinske..
_maestro_
18-12-2010, 11:26
Ne vidim razlog zašto tamburaški sastav koji ima predispozicije za klapsko pjevanje ne bi radio obrade klapskih pjesama...
moj bivši bend sitni sati je izvodio klapsku pjesmu omili mi u selu divojka, obrada jakova gotovca. naravno, pjevali su kao klapa, a capella, bez pratnje tambura. i sasvim pristojno je to zvučalo.
Globalizacija je veliki problem i protivnik sam toga. Sada ću slušati tamburaše koji pjevaju klapski a za koji godinu kineze koji prate sa bećarcem svatove.
i još kad kineski tamburaši ulete sa svojim cijenama, uništit će nas. :D
btw. razumijem tvoj stav oko svaštarenja koje tamburaši provode i načelno se slažem s tobom. i sam sam lamentirao o toj temi svojevremeno, a sad mi izgleda da je to izbor samih tamburaša, vjerojatno i najčešće zbog svjesnosti o vlastitim nedostacima koji se onda kompenziraju sviranjem svega i svačega.
nije jednostavno sastaviti bend koji je dovoljno snažan da svoj repertoar nametne publici. puno lakše je sebe prilagoditi publici i njihovim raznoraznim željama i ukusima.
tako da u konačnici vjerujem da onih nekoliko najvalitetnijih ipak neće morati ići u svaštarenje, a ostali jednostavno nemaju izbora.
stari charles darwin je davno rekao: prilagodi se ili umri.
Svemu ovome što je naveo stevanbeli i maestro smo velikim dijelom (mi "tamburaši") sami krivi!!! I ja sam istog misljenja, no kako je naveo maestro: "prilagodi se ili umri"!!! Bojim se da oni koji samo od svirke žive, nemaju puno izbora po tom pitanju, i čisto sumnjam da će se tambura ikad više vratiti na "pravi" put - što me jako rastužuje, jer ni ja nisam tako zamišljao svoj život s tamburom! No, to je jedino što imam, što još uvijek volim, i na kraju krajeva od toga živim! Stoga..., tako je kako je!
Svemu ovome što je naveo stevanbeli i maestro smo velikim dijelom (mi "tamburaši") sami krivi!!! I ja sam istog misljenja, no kako je naveo maestro: "prilagodi se ili umri"!!! Bojim se da oni koji samo od svirke žive, nemaju puno izbora po tom pitanju, i čisto sumnjam da će se tambura ikad više vratiti na "pravi" put - što me jako rastužuje, jer ni ja nisam tako zamišljao svoj život s tamburom! No, to je jedino što imam, što još uvijek volim, i na kraju krajeva od toga živim! Stoga..., tako je kako je!
tako i ja mislim..ako zaradujes od toga, onda moras svirat sve ono sto se trazi.. ne mozes samo svoje... iako ja isto to ne volim, mnoga smeca moram svirati..ali jbg. zaradujes od toga
_maestro_
18-12-2010, 12:14
... jer ni ja nisam tako zamišljao svoj život s tamburom! No, to je jedino što imam, što još uvijek volim, i na kraju krajeva od toga živim! Stoga..., tako je kako je!
dragi prijatelju, i ja svoj tamburaški život mogu slično opisati. unatoč svim novcima koje sam zaradio svirajući, pišući aranžmane, vodeći orkestre i sastave znam da će mi uvijek nad glavom ostati činjenica da nisam uspio svoje sviranje i svirku nekog od mojih bivših bendova izdignuti na nivo koncertnih svirača koji neće morati raditi gaže. mogu se ja pozivati i na ostale članove svojih bendova, njihovo nerazumijevanje, njihovu nespremnost na trud i pokušaje u tom smjeru... najviše je do mene samoga. to će mi zauvijek ostati neispunjena želja. taki je život.
bogdan zvonko je to ljepše formulirao: svatko može svirati puno za malo novaca, a samo rijetki mogu svirati malo za puno novaca.
tako i ja mislim..ako zaradujes od toga, onda moras svirat sve ono sto se trazi.. ne mozes samo svoje... iako ja isto to ne volim, mnoga smeca moram svirati..ali jbg. zaradujes od toga
recimo, zlatni dukati devedesetih godina i možda još samo pokoji bend su mogli svirati isključivo svoje pjesme i zarađivati. ogromna većina drugih (uključujući i mene i tebe) to nije mogla niti će moći.
u čemu je kvaka, zaključi sam.
dkranjce
18-12-2010, 13:02
Majstore moj:top:
Bio sam na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, na onom derneku pod čadorom kojeg vi, od milja:cool: pretpostavljam zovete "šokačkim divanima..."
Da nije bilo Krune Velikog:hail: i njegovih Prijatelja:top: ne bih čuo šokačko kolo...
Ali:krez: zato sam čuo i klapsku pismu (original) i dalmatinsku, i dugme, i čolića, i bajagu, balaševića, croestradneuratke u raznim obradama...i uz tambure, između ostalog:krez:
Pitam se je li se (konačno?!) zaboravilo svirati i šokačko kolo...
Pitam se ima li smisla ne ostaviti nešto takvo onima koji već dolaze...
pitam se...ima li smisla uopće pisati o ovome...
Ima, ima...
vjekolas
18-12-2010, 14:00
Kad smo kod klapske pisme...,evo jedna nova...
:D
http://www.youtube.com/watch?v=AH-oa-vSfg0
(malo humora nije za odmet)
stevanbeli
18-12-2010, 22:30
Tamburaška priča.
Dok god mi budemo podilazili publici u smislu da se mora skiniti nešto što se traži morat ćemo imati memoriju od terabajta i repertoar od tisuće i tisuće pjesama. I svaka budala naći će ti prigovor u stilu:
Pa mađari imaju već sto godina isti repertoar i svi sviraju i fure po svijetu, neko više neko manje. Španjolci isto, talijani na mandolinama isto, jedino mi izmišljamo toplu vodu.pozdrav svima.
Da si ne pljujem u brk ja nisam bio isključiv, ali ako tamburaški sastav na gažama svira 99% svega drugog osim tambure, e onda u jarca. Mogu odsvirati koji zabavnjak i rock i koji narodnjak. Ali ako će mi takav repertoar biti neka vodilja to po meni nije dobro, a nažalost takvih sastava je sve više.
mda
nekako sam mišljenja da bi bilo dobro znati dvije-tri pjesme od netamburaškog žanra. dakle, 3 Balaševića, 2 Čolića, 4 klapske, dvadesetak ili više zabavnjaka, koliko treba (ako se bend intenzivno bavi sviranjem svatova) i tako redom. naravno, najviše tamburaških.
s druge strane, sve ovisi o tome kakav put biraš. meni, recimo, je super stvar odsvirati svatove pol-pol sa električarima. nekom drugom nije. ali se moje svirke najmanje baziraju na svatovima. tako da baš i ne skidamo neke zabavnjake friške.
ha, valjda nisam bio konfuzan previše.
Da si ne pljujem u brk ja nisam bio isključiv, ali ako tamburaški sastav na gažama svira 99% svega drugog osim tambure, e onda u jarca. Mogu odsvirati koji zabavnjak i rock i koji narodnjak. Ali ako će mi takav repertoar biti neka vodilja to po meni nije dobro, a nažalost takvih sastava je sve više.
Tu si u pravu 100%! Ja sam prvi primjer, odnosno moj bend, nemamo si šta lagati! I, kao što sam naveo u prijašnjem postu, nisam nimalo sretan zbog toga, ali tako je! Obzirom da su naše svirke 99,9% svatovi, repertoar nemoram izlagati! I koliko god se to meni gadilo, moram pregristi i dočekati fajrunt, jer treba djeci kupiti čokolino i pelene-jebi ga!!!
...nego, kaj je to "naša"/tamburaška glazba koju bi trebali izvoditi na tamburama? (moja materinji kaj je tu namjerno da odmah ukažem na neke stvari, makar moj mami kaj nije materinji etc, etc)
Jeli pravovjerna tamburaška glazba koja se svira u Slavoniji, Vojvodini i drugim pravim "tamburaškim" krajevima? Dojma sam da se područje kvalitetnog sviranja na kvalitetnim tamburama proširilo. Doduše ta ekspanzija je dojam u jednom trenutku razvodnila ali i omogućila mnogim sviračima iz nekad "netamburaških" krajeva da se razviju. Tako da su se u "tamburašku glazbu" uključila ili se uključuju mnoga druga područja i narječja koja zasada glazbu koja proizlazi iz sviranja na tamburama nisu obilježila. I to sve ako gledamo da je kvartni A štim ono što tamburom zovemo...
...meni je odlično čuti tamburaški sastav (pravovjerni, bez harmonike, ono kad ima i čelo :D) kad svira (uz uvjet da znaju svirati) i pjeva (uz uvjet da im to glasovi i sluh dozvoljavaju) dalmatinske pjesme (pravovjerne bez utjecaja talijanske kancone:krez:), afkors zagorske, a i koju ličku, a i koju ercegovačku a i kaj ja znam sve ne, a ima i dečkiju koji lijepo pakiraju klasiku, a i ovi novi jazzeri su zlo...;)
...lipa pisma i na tamburi vridi...
Dobro napisano, međutim stvar je kvalitete izvođenja, a ne stila.
Pitanje je, dali klapske pjesme u izvedbi tamburaša moraju zvučati klapski u smislu pjevanja, ili se prilagodit tamburaškom štihu.
A s druge strane uzlet klapa i njihova povećana popularnost su super ali hiperprodukcija pjesama rezultira gubitkom kvalitete a trend ubacivanja bubnja odnosno cijelog benda da prati klapu mi je nekako odbojan i mjenja stilska obilježja, slično ko ubacivanje bubnjeva u tamburaški sastav.
Pitanje je, dali klapske pjesme u izvedbi tamburaša moraju zvučati klapski u smislu pjevanja, ili se prilagodit tamburaškom štihu.
...ajde pojašnjenje ja ne kužim kak to zvuči klapsko četveroglasje (n-glasje) a kak tamburaško. Kaj definira jedno a kaj drugo? Broj članova, odnosi među glasovima, izvornost...
klapsko četveroglasje očito nema nužno isti slog, boju, zvučnost ko višeglasno pjevanje tamburaških stvari.
da ne ulazimo u harmonijski postav glasova, smatram da bi klapske, pa i sve druge pjesme lijepe naše i šire trebalo izvoditi na način u stilu tamburaške muzike. dakle IMHO je glupo ulaziti u imitaciju nečega, bilo instrumenata, bilo glasova.
Mislim da ove rasprave ne bi ni bilo da se godišnje ispromovira onoliko tamburaških hitova koliko i klapskih.
Igrom slučaja smo (kao bend) dosta bliski sa članovima klape Kampanel, koja je posljednjih godina napravila kvalitetan iskorak u odnosu na ostale klape. Njihov repertoar se sastoji u jednoj, možda dvije runde izvorne klapske pjesme, a ovo ostalo je izbor kvalitetno obrađene domaće i strane zabavne glazbe.
Naravno, oni repertoar biraju u skladu sa stilom (preferiraju pjesme u kojima do izražaja dolazi višeglasno pjevanje), iako ne zaziru i od zafrkancije sa Jamesom Brownom, U2, Manu Chao ili Bob Sinclaireom. Nit vodilja nastupa je napraviti dobru feštu i prilagoditi se publici, makar izvodili i 'Krčmu u planini', koja ne može biti dalje od njihovog izričaja. Privatno cijene tamburašku i starogradsku glazbu.
Mislim da glavni razlog 'svaštarenja' nije samo kriza, pa sad, jadni mi, moramo svirati što drugi hoće platiti. Ja sam odrastao slušajući stranu glazbu, pogotovo house ili hip hop, a sa narodnom i tamburaškom glazbom sam se upoznao u KUD-u, gdje smo se i formirali kao sastav. Primaš obožava country, jedan basprimaš heavy metal, basista jazz i dalmatinsku pjesmu.
Mi nismo odrasli sa ovom vrstom glazbe, mi se njome bavimo, jer od nje živimo. Kad se vozim u autu, slušam Stinga, Suzanne Vega, Talking Headse, a 'literaturu' na probi. Eventualno me zarazi neka stvar ovdje na forumu. Zato mi je gušt na gaži odsvirati Dinu Dvornika ili Jinxe, jer je to glazba na kojoj sam ja odrastao.
Živimo (sviramo) u vremenu kada, u moru ponude, moraš biti drukčiji da bi se istaknuo, pa posegneš za nesvakidašnjim repertoarom i to ima smisla. Više nije fora angažirati selske guce za svadbu ili za rođendan, sad se, barem što se tambure tiče, traži širina repertoara.
A ni tamburaši nisu što su nekad bili, to su uglavnom gradski dečki koji se sa tradicijom upoznaju kroz folklor. Nije to više ona priča kada mladi Zvonko Bogdan upotrebljava vještine naučene u kazalištu kako bi promovirao pjesme seoske tematike.
A pogotovo nije fora da se, kada te nitko ne gađa novcima, ne odsviraju kola (tu se u potpunosti slažem sa dkranjceom) i sve ono izvorno od čega je, na kraju krajeva i potekao ovaj plemeniti zanat. Barem iz respekta.
Mi nismo odrasli sa ovom vrstom glazbe, mi se njome bavimo, jer od nje živimo. Kad se vozim u autu, slušam Stinga, Suzanne Vega, Talking Headse, a 'literaturu' na probi. Eventualno me zarazi neka stvar ovdje na forumu. Zato mi je gušt na gaži odsvirati Dinu Dvornika ili Jinxe, jer je to glazba na kojoj sam ja odrastao.
Živimo (sviramo) u vremenu kada, u moru ponude, moraš biti drukčiji da bi se istaknuo, pa posegneš za nesvakidašnjim repertoarom i to ima smisla. Više nije fora angažirati selske guce za svadbu ili za rođendan, sad se, barem što se tambure tiče, traži širina repertoara.
upravu si, svaka čast, ali neki od nas nažalost nemogu iznosit repertoar s kojim su odrasli, mogu dike svirati kućerak u sremu i sinoć mila kad si zaspala, jer su poznati po tome, i njihove su stvari, a mi kad to počnemo svirati ljudi traže aj daj jabuke ili pozdravi je pozdravi, e pa sad, hoćeš li svirati to za novac ili svoje stvari za dušu, jednostavno je, negdje sam pročitao citat '' daj svinjama napoja'' :top:
garavi gez
19-12-2010, 15:19
E moj odisej i marko anbolivibol:down:
Jbg ja sam ipak odrastao na tamburama, Bogdan Balaž Dike Nht Ad Libitum, uživam svirati ovaj repertoar što su oni producirali svih ovih godina.
Naglasak je na uživati , voljeti, pa tako te pjesme i slušam.
Iz tvog odisej komentara nisam stekao dojam da ti uživaš u sviranju tamb.muzike- bavljenjem njome...:cool:
A tebi Markane:- ne vrijedi bacati bisere pred svinje:D
bsabolic
19-12-2010, 15:23
a zašto se uvijek priča o svaštarenju??
okrenite ploču, gledajte pozitivno na stvar pa umjesto svaštarenja pričajte o svestranosti... i umješnosti... i šta ja znam
:);)
zamislite šta bi bilo kad bi došli kod nekog stolara naručit ormar a on kaže: ja pravim samo stolove i ništa drugo...
Jbg ja sam ipak odrastao na tamburama, Bogdan Balaž Dike Nht Ad Libitum, uživam svirati ovaj repertoar što su oni producirali svih ovih godina.
Naglasak je na uživati , voljeti, pa tako te pjesme i slušam.
Iz tvog odisej komentara nisam stekao dojam da ti uživaš u sviranju tamb.muzike- bavljenjem njome...:cool:
A tebi Markane:- ne vrijedi bacati bisere pred svinje:D
a upravo o tome i pričam, da ljudi te bisere neznaju cijeniti, možda sam se krivo izrazio, i ja sam odrastao na tamburama, dok su svi moji prijatelji u osnovnoj i srednjoj slušali koješta i smijali mi se jer ja slušam tambure, ja sam svirao i danas čak imam koju kunu od toga, zadovoljstvo samog toga što znam nešta o tome i što sam jedan mali djelić toga svijeta, a to što ljudi više cjene napoj od bisera, jbg ...
mene brine isključivost. u bilo čemu ;)
_maestro_
19-12-2010, 16:05
a zašto se uvijek priča o svaštarenju??
okrenite ploču, gledajte pozitivno na stvar pa umjesto svaštarenja pričajte o svestranosti... i umješnosti...
velika je razlika između svaštarenja i svaštarenja.
jedno je svaštariti zbog toga jer ne znaš i ne možeš ništa bolje, a drugo je.... svestranost ma, nema veze.
mislim da se krivo razumijemo, pa da probam drugačije postaviti problem:
ne valja svaštarenje u tamburaša koje je posljedica bezličnosti, nedostatka vlastritog izraza.
zadnji tamburaši koji su imali vlastiti autentični izričaj je bila janikina ekipa i bogdan uz njih. prije njih pere tumbas...
mi mlađi nismo našli "ono svoje", iskreno, autentično i prepoznatljivo pa oponašamo druge. a onda uz sve to, neki od nas niti ne paze koga oponašaju i od koga prepisuju. time se gubi na specifičnosti tambure koja se gubi u globalizacijskom sivilu.
u tome je problem i šteta. nije dakle niti izdaleka riječ o podizanju taraba između žanrova, nego je pitanje šta to tambure ustvari sviraju, ima li poslije janike nešto po čemu su prepoznatljive, svoje?
evo, slušam hanku paldum upravo na tv-u i znam šta od nje očekujem. znam šta očekujem od đezera, šta očekujem od filharmonije. a šta mogu očekivati od tamburaša?
velika je razlika između svaštarenja i svaštarenja.
jedno je svaštariti zbog toga jer ne znaš i ne možeš ništa bolje, a drugo je.... svestranost ma, nema veze.
mislim da se krivo razumijemo, pa da probam drugačije postaviti problem:
ne valja svaštarenje u tamburaša koje je posljedica bezličnosti, nedostatka vlastritog izraza.
zadnji tamburaši koji su imali vlastiti autentični izričaj je bila janikina ekipa i bogdan uz njih. prije njih pere tumbas...
mi mlađi nismo našli "ono svoje", iskreno, autentično i prepoznatljivo pa oponašamo druge. a onda uz sve to, neki od nas niti ne paze koga oponašaju i od koga prepisuju. time se gubi na specifičnosti tambure koja se gubi u globalizacijskom sivilu.
u tome je problem i šteta. nije dakle niti izdaleka riječ o podizanju taraba između žanrova, nego je pitanje šta to tambure ustvari sviraju, ima li poslije janike nešto po čemu su prepoznatljive, svoje?
evo, slušam hanku paldum upravo na tv-u i znam šta od nje očekujem. znam šta očekujem od đezera, šta očekujem od filharmonije. a šta mogu očekivati od tamburaša?
:top::pljesak:
Slažem se od A do Ž s vama iako i ja i moj bend vjerojatno spadamo u one koji nisu našli i nemaju nešto svoje.Sve u svemu tambura danas i tambura koju slušamo iz nekih boljih dana nemaju veze jedno s drugim.Janika Balaž i njegov orkestar te TPH i slični su pravi primjer svim tamburašima,ali nažalost današnjim tamburašima stil određuje publika koju smo primoreni slušat što nam kazuju zato jer je konkurencija velika u smislu ako nećete vi to svirat ima tko hoće iako opet sve treba imat svoje granice kad je u pitanju ispunjavanje želja.Vjerujem da me većina razumije.Ja bi sa svojim bendom također htio birat gdje i kome ću svirat,za koliko para i kakve pjesme(samo što nismo još tome dorasli) :) al jbg,ne ide.Ugl. Maestro :hail:
http://www.youtube.com/watch?v=v1PrWHqnuvw
_maestro_
19-12-2010, 17:09
:top::pljesak:
Slažem se od A do Ž s vama iako i ja i moj bend vjerojatno spadamo u one koji nisu našli i nemaju nešto svoje.Sve u svemu tambura danas i tambura koju slušamo iz nekih boljih dana nemaju veze jedno s drugim.Janika Balaž i njegov orkestar te TPH i slični su pravi primjer svim tamburašima,ali nažalost današnjim tamburašima stil određuje publika koju smo primoreni slušat što nam kazuju zato jer je konkurencija velika u smislu ako nećete vi to svirat ima tko hoće iako opet sve treba imat svoje granice kad je u pitanju ispunjavanje želja.Vjerujem da me većina razumije.Ja bi sa svojim bendom također htio birat gdje i kome ću svirat,za koliko para i kakve pjesme(samo što nismo još tome dorasli) :) al jbg,ne ide.Ugl. Maestro :hail:
sve je to malčice prekompleksno da bi se dalo razraditi na jednoj temi na forumu.
možda i postoji neki profil tamburaške nove glazbe koji se tokom zadnjih 20-ak godina stvorio, ne možemo izignorirati pojavu dukata, dika, požeškog festivala, pa iza toga lola, iće...
ali to meni još uvijek nije to, nije mi dovoljno. možda je greška u meni, jer sam insajder, emotivno upetljan duboko u sve to, pa nisam objektivan, previše očekujem, pa rozgam...
ali dobro je da pričamo o svemu tome možda netko razmisli o tim stvarima i sine mu kakva korisna ideja.
po meni ovi koje sam nabrojao (dukati, dike itd.) su već premladi da bi bili imuni na globalizacijske tokove i utjecaj. bogdan je danas 70-godišnjak, a piva o stazama iz svog djetinjstva kad globalizacijski utjecaj nije bio ni približno tako jak.
svi mi danas slušamo glazbu iz cijeloga svijeta. sve je dostupno, bez ograničenja i ta sveprisutnost svega i nas same formira kao glazbenike, formira već u najranijoj mladosti naš ukus i profilira nas.
kad su bogdan i janika bili djeca, odrastali su u drugačijem svijetu. više od 50% muzike koja im je bila dostupna su bile narodne pjesme i tambura.
definitivno se svijet i način života u zadnjih 50 godina promijenio više nego u 500 godina prije toga.
i tako se opet vraćamo na darwina i izreku "prilagodi se ili izumri". e sad, na nama samima je da to prilagođavanje nekako izvedemo. možda se nismo snašli najbolje, ali sigurno nam je teže i kompleksnije nego što je to bilo janiki i peri tumbasu.
zato i volim folklor, te tragove starine, te očite i međusobno vrlo raznolike specifičnosti koje je svako podneblje nekad imalo za sebe. kako u svakodnevnom životu, tako i u muzici. a danas se sve to topi i miješa u velikom globalizacijskom kotlu.
naravno, sve ovo ne znači da bogan jest ili bi trebao biti isključiv i tvrdoglav, pa odbijati pjevati pjesme iz drugih "filmova". poanta je da je on uspio naći i postaviti svoj izričaj, a to što pjeva i drugo, nije nikakav problem. naprotiv. :top: ali na ovakvim pjesmama on nije izgradio svoj autorski imidž, nego na ej salaši, na mrkovu....
sve je to malčice prekompleksno da bi se dalo razraditi na jednoj temi na forumu.
možda i postoji neki profil tamburaške nove glazbe koji se tokom zadnjih 20-ak godina stvorio, ne možemo izignorirati pojavu dukata, dika, požeškog festivala, pa iza toga lola, iće...
ali to meni još uvijek nije to, nije mi dovoljno. možda je greška u meni, jer sam insajder, emotivno upetljan duboko u sve to, pa nisam objektivan, previše očekujem, pa rozgam...
ali dobro je da pričamo o svemu tome možda netko razmisli o tim stvarima i sine mu kakva korisna ideja.
po meni ovi koje sam nabrojao (dukati, dike itd.) su već premladi da bi bili imuni na globalizacijske tokove i utjecaj. bogdan je danas 70-godišnjak, a piva o stazama iz svog djetinjstva kad globalizacijski utjecaj nije bio ni približno tako jak.
svi mi danas slušamo glazbu iz cijeloga svijeta. sve je dostupno, bez ograničenja i ta sveprisutnost svega i nas same formira kao glazbenike, formira već u najranijoj mladosti naš ukus i profilira nas.
kad su bogdan i janika bili djeca, odrastali su u drugačijem svijetu. više od 50% muzike koja im je bila dostupna su bile narodne pjesme i tambura.
definitivno se svijet i način života u zadnjih 50 godina promijenio više nego u 500 godina prije toga.
i tako se opet vraćamo na darwina i izreku "prilagodi se ili izumri". e sad, na nama samima je da to prilagođavanje nekako izvedemo. možda se nismo snašli najbolje, ali sigurno nam je teže i kompleksnije nego što je to bilo janiki i peri tumbasu.
zato i volim folklor, te tragove starine, te očite i međusobno vrlo raznolike specifičnosti koje je svako podneblje nekad imalo za sebe. kako u svakodnevnom životu, tako i u muzici. a danas se sve to topi i miješa u velikom globalizacijskom kotlu.
naravno, sve ovo ne znači da bogan jest ili bi trebao biti isključiv i tvrdoglav, pa odbijati pjevati pjesme iz drugih "filmova". poanta je da je on uspio naći i postaviti svoj izričaj, a to što pjeva i drugo, nije nikakav problem. naprotiv. :top: ali na ovakvim pjesmama on nije izgradio svoj autorski imidž, nego na ej salaši, na mrkovu....
Tako je.Ne kažem da ne treba tu i tamo zasvirati i nešta malo drugačije da bi se razbila monotonija.Danas tamburaši odrađuju zabave i mnoga veća događanja npr. svadbe i drugo gdje se od njih očekuje puuuno više nego očekuju oni koji su te zvali da im sviraš za stolom( a zna se kakve oni stvari vole) i onda tu se stvara problem gdje te na osnovi jedne ili par komada više pjesama ta "publika" ide ocjenjivati i davati konačan sud o tvome sviranju kao npr. a kak ste sad znali ovu dalmatinsku ili onu narodnu ili onu crnogorsku a sad ovu koju ja hoću ne znate,a takvi likovi su sve češći na gažama i onda cijela večer tvog mukotrpnog sviranja pada u vodu zato jer je netko nešto rekao loše(a loš glas se najdalje čuje) pa da ne znam koliko dobro da si odsvirao i otpjevao sve prije tog malog incidenta.Netko je publiku naviknuo na to da dobiju kakve god pjesme žele od tamburaša i taj nas je sve zajebao u samom startu samo zato jer nije imao stav i stil pravog tamburaša.Da su drugačija vremena,jesu.Da danas ima raznih žanrova glazbe,ima.Ali nije mi jasno kako onda ta publika očekuje od tebe kao tamburaša da mu sviraš Light my fire.Mi im danas ne valjamo jer su večer prije slušali tamburaše koji su im odsvirali na tamburama HEJ BUBI od Rokvića.I da ne znam šta da im odsviraš neće valjati.Al šta ćeš ima ih svakakvih.Ko nam je kriv kad smo im dopustili da biraju.Tako je danas sa svime i s robnim markama,automobilima biraju si i prijatelje,ali jbg danas je takvo vrijeme.Opet kažem da ne treba gledati ravno već malo šire ali s ukusom i u granicama.Nadam se da shvaćate. :krez:
Možda si stekao krivi dojam, dapače, da mi nije gušt svirati ne bih se time ni bavio - to mi nikad nije ni bio primarni izvor zarade.
Jedino sam pokušao reći da i klape svaštare, ali u puno manjoj mjeri, te, polazeći od sebe, objasniti zašto na feštama sviramo sve više neku egzotiku, a sve manje obaveznu lektiru.
Što se i vidi iz zadnje dvije rečenice. Ali tebi svejedno:top:
@ maestro: potpisujem
garavi gez
19-12-2010, 18:22
Maestro, zašto ne nabrojaše i.... tamburaše Mileta Nikolića (još uvijek je tu Čiča Cveta Sladić), pa recimo Zorule, pa Ad Libitum...:)
Svakako bi ih se u najmanju ruku trebalo spomenuti......pa recimo Berde band...:top:
Jebajga, mislim da zavređuju.
Maestro, zašto ne nabrojaše i.... tamburaše Mileta Nikolića (još uvijek je tu Čiča Cveta Sladić), pa recimo Zorule, pa Ad Libitum...:)
Svakako bi ih se u najmanju ruku trebalo spomenuti......pa recimo Berde band...:top:
:top:
_maestro_
19-12-2010, 18:45
jbg. i da ih jesam nabrojao, opet bi se našao još netko koga sam preskočio.
nije cilj bio nabrajanje, nego ilustracija situacije. :)
I o folkloru bi se isto dalo raspraviti u vezi "pravog puta". Danas su najcjenjenijii najhvaljeniji kudovi zapravo najdalje od izvornog plesa, pjesme i svirke (a očuvanje izvornosti je primarni cilj folklornih društava!). I oni su se prilagodili publici, jer je izvorno "dosadno". A i tu su koreografi, vokalni voditelji i tamburaški voditelji koji (možda i nehotično) pokušavaju u cjelokupnoj slici ostaviti neki svoj potpis.
posljedica poslovno-glazbenog odnosa...šta je čudno u tome?
vBulletin® v3.8.1, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.