PDA

View Full Version : Koji štim svirate?

Hrvoje
14-06-2007, 23:43
Potaknut maestrovim postom s teme Tambura-JDS evo pokrećem ovu anketu vezanu za štimove...

Postavljeni su u anketu dva najzastupljenija...

A/E - "srijemski štim"

G/D - pomozite, kak se taj štim zove? uglavnom najzastupljeniji je u SZ Hrvatskoj pa ću ga ja lokalpatriotski nazvati "zagorski štim" dok se ne nađe netko sa "službenim" nazivom, a ako ga nema onda će ovaj moj biti usvojen kao "službeni"... :krez: :bonk:

I varijante prelazaka sa štima na štim, iako sumnjam da je netko prešao s A/E na G/D, ali tko zna...

Ako svirate oba štima, onda napišite onaj koji češće svirate ili onaj koji preferirate...

EDIT: Ja sam u orkestru svirao Bi3 (D) pa D kontru, a sad sviram E kontru...

Miha
14-06-2007, 23:51
Zvona starine sviraju u E/A štimu. Nabavkom puno boljih instrumenata odlučili smo iskoristiti njihov puni potencijal i prebacili smo se na A/E. Jedino sam ja odugovlačio s svojim basom (prerađeni kontrabas) koji, naravno, sada kada je naštiman na A puno bolje radi nego prije.

primas1
15-06-2007, 12:20
Ja sam 5 godina svirao u orkestru g štim, znaći od početka kad sam počeo svirati sa 8-9 godina, pa sam se prebacio na e prim kojeg sviram godinu i pol do 2

i svima savjetujem koji sviraju u nekom orkestru ili sastavu g/d štim da se prebacite na a/e, punoo bolji,...osim kaj je to malo teže kod orkestara koji su na g/d štimu da pola njih svira jedan a druga polovica drugi štim...neznam kak bi to zvučalo i bilo bi malo čudno za vidjeti kako svaka polovica svira u drogom položaju...

_maestro_
15-06-2007, 12:32
to je točno, ima takvih situacija, da se u istom orkestru, pa i malom sastavu nalaze pomiješane G i A tambure. ne znam zašto, najčešće su primovi e, a bračevi g.
za ostale tambure u sastavu nije pravilo.
valjda primaši prvi prelaze na e primove zbog one male g bisernice koja je nekako... kao igračka. kratki vrat, manjeg raspona od e-prima i tako to...

već sam napomenuo da sam nekoliko sastava s kojima sam radio konvertirao na "svoj" štim... tako da sam i ja imao miješane štimove u toj prelaznoj fazi.
i sad trenutno radim s djecom koja još idu u glazbenu školu na g tamburama, a basist i kontraš ne idu i oni sviraju a-e štim. ostali će prijeći kad završe glazbenu školu, da ih sad ne patim s tim i stvaram zbrku u glavi...

circa_flex
18-06-2007, 00:50
A/E je pravo za mene kad sam se prebacijo iz G/D. Trebali bi staviti E/B i D/A za primove.:P...Sorry sad sam vidio A/E...lol ja mislio da je to tko AEBFis da ste stavili...sorry.

Hrvoje
19-06-2007, 00:13
to je točno, ima takvih situacija, da se u istom orkestru, pa i malom sastavu nalaze pomiješane G i A tambure. ne znam zašto, najčešće su primovi e, a bračevi g.
za ostale tambure u sastavu nije pravilo.
valjda primaši prvi prelaze na e primove zbog one male g bisernice koja je nekako... kao igračka. kratki vrat, manjeg raspona od e-prima i tako to...

već sam napomenuo da sam nekoliko sastava s kojima sam radio konvertirao na "svoj" štim... tako da sam i ja imao miješane štimove u toj prelaznoj fazi.
i sad trenutno radim s djecom koja još idu u glazbenu školu na g tamburama, a basist i kontraš ne idu i oni sviraju a-e štim. ostali će prijeći kad završe glazbenu školu, da ih sad ne patim s tim i stvaram zbrku u glavi...

Ja sam svirao u "miješanom" sastavu (prvo bjehu A-basprimovi, D-kontra, G-bas, G-bisernica (jako kratko) - pa se prelazilo na A-E štim redoslijedom -> prim, bas, kontra), a još uvijek sviram u "miješanom" orkestru...

bando
19-06-2007, 13:24
Ja sam svirao u "miješanom" sastavu (prvo bjehu A-basprimovi, D-kontra, G-bas, G-bisernica (jako kratko) - pa se prelazilo na A-E štim redoslijedom -> prim, bas, kontra), a još uvijek sviram u "miješanom" orkestru...

jel postoji neki stim između?? Mi bili na nastupu u bjelovaru, i prije nastupa pukla zica na kontri, a nismo imali rezervne pa smo isli posudit od nekih tamburasa koji su isto nastupali. Pitamo ih jel nam mogu posuditi kontru, kaze nema problema i pitamo ih mi koje je to stim. Kazu oni D. Ja probam na bracu ton D kad ono nevalja: kontra udari prazno, ja na bracu Dis i tek onda valja...

Zanima me jel to bilo slucajno (mozda stimani na 444 il tak nest) ili postoji i takav stim, tj. jel se takav stim negdje svira??

...nisam ih nazalost pito odakle su...:sad:

_maestro_
19-06-2007, 13:35
jel postoji neki stim između?? ... kontra udari prazno, ja na bracu Dis i tek onda valja...

to je onaj čuveni odokativni štim... :krez:
štima se tako da netežeš žicu dok ti se ne učini da je dosta... ondak ostale žice po toj "naštimanoj"... :D
a možda im sa štimalicom nešto nije u redu

inače, sad ozbiljno... jednom sam vidio tamburaše naštimane na AS/ES...
pitao sam njihovog dirigenta zašto tako, a on kaže da tako bolje paše pjevačkoj grupi koju su pratili. inače su na a/e-tamburama.

bando
19-06-2007, 13:52
to je onaj čuveni odokativni štim... :krez:
štima se tako da netežeš žicu dok ti se ne učini da je dosta... ondak ostale žice po toj "naštimanoj"...

prije bi rekao da je to jer mi nisu bas izgledali kao neki vrsni tamburasi, vise onak neki seoski (al su bili stariji, 40-50 god.)

znam da bas nije tema, al da upitam usput:

na tom istom nastupu, na mimohodu koji smo imali prije sam vidio neke "tamburase" iza nas koji su svirali samice i neke tambure nalik šargiji, nesto s velikim korpusom. Bilo ih je desetak "samicara" koji su svi svirali isto i neki instrument slican svim navedenim koji je imao funkciju kontre, svirao je na drugu. Kakv je to "orkestar" i gdje se to svira?

:bonk: ... tamburali su neumorno cijeli dan (i pod ručkom), a mozete zamisliti kako zvuci 10ak samica...:bonk:

klas
19-06-2007, 22:52
Mi bili na nastupu u bjelovaru, i prije nastupa pukla zica na kontri,

OT...sine jel to u subotu sad bilo....??? i tko je svirko kontru...???

profesor
20-06-2007, 08:21
prije bi rekao da je to jer mi nisu bas izgledali kao neki vrsni tamburasi, vise onak neki seoski (al su bili stariji, 40-50 god.)

znam da bas nije tema, al da upitam usput:

na tom istom nastupu, na mimohodu koji smo imali prije sam vidio neke "tamburase" iza nas koji su svirali samice i neke tambure nalik šargiji, nesto s velikim korpusom. Bilo ih je desetak "samicara" koji su svi svirali isto i neki instrument slican svim navedenim koji je imao funkciju kontre, svirao je na drugu. Kakv je to "orkestar" i gdje se to svira?

:bonk: ... tamburali su neumorno cijeli dan (i pod ručkom), a mozete zamisliti kako zvuci 10ak samica...:bonk:

to su neki marijači :krez: :krez: :D

_maestro_
20-06-2007, 09:16
meni opis više vuče na farkaš tamburaše.

Ćosa
15-02-2008, 15:05
A sta mos dogada se.... meni se dogadalo da mi se remen na kontri sje*e u povorci, ili ode zica za vrijeme nastupa... ali nista strasno (ovo je offtopic)

Ja sviram E stim, nekada prije sam sviro D

Tommy
16-02-2008, 12:25
Kad sam prvi put primio tamburu u ruku,to je bio G-štim!Voditelj je preferirao taj štim,al nakon nekog vremena,kad smo polako napredovali,odjedanput je nam je dao tambure E/A štima(srijemski)i morali smo učit svirat na tom štimu,što je bio problem tada!Vjerojatno sam zaboravio svirat G prim,al možda bih se i uspio podsjetit,al da se vratim na takvu tamburu,nema šanse!

ziak
16-02-2008, 12:34
U nasem orkestru u krizevcima uglavnom svi sviraju G / D ali polako razmisljaju da se prebacimo na A / E.

_maestro_
16-02-2008, 14:16
Kad sam prvi put primio tamburu u ruku,to je bio G-štim!Voditelj je preferirao taj štim
jel o mladenu riječ?

eXeR
16-02-2008, 14:28
e stim je najbolji

IvanZU
16-02-2008, 14:50
e stim je najbolji

.....:eek: ....upravo si ovu anketu učinio nevažećom i previše pristranom, bez obzira na veličinu uzorka.........:krez:

Tommy
16-02-2008, 15:51
jel o mladenu riječ?

Je,o Mladenu je riječ!Mislim da sve tamburaše mlađe koje je učio svirat su počeli na tim tamburama!

Hrvoje
16-02-2008, 20:56
Evo, kao što sam već spomenuo, trenutno imam bas od orkestra doma, pa se malo zezam, sviruckam (tvrda ta "vel'ka violina" za svirat, kad poslije uzmem kontru k'o da igračku sviram :krez: ), učim se (muči me desna ruka, pogotovo ako probam trzat rubato ili nekaj brzo gore-dolje odsvirat), al' nije to bitno. Nego nešto sam snimao i trebao mi je duboki E pa sam ga preštimao s A na G (u orkestru ga sviramo na G). Pa me zanima, pitanje za basiste, ne fali vam nekad taj duboki E (i F) kojeg nema na A basu? Pogotovo pitanje za one koji su prešli s A na G bas...

_maestro_
16-02-2008, 23:02
Nego nešto sam snimao i trebao mi je duboki E pa sam ga preštimao s A na G (u orkestru ga sviramo na G). Pa me zanima, pitanje za basiste, ne fali vam nekad taj duboki E (i F) kojeg nema na A basu? Pogotovo pitanje za one koji su prešli s A na G bas...i tako do besvjesti... možeš pitat i one s g basom, jel im fali duboki d ili c. itd. itd. svaki instrument ima raspon i svirače koji se znaju ili ne znaju koristiti tim rasponom...

Hrvoje
16-02-2008, 23:14
Al' raspon se da mijenjati i proširivati... Jel' došlo vrijeme za petožičani bajs? :bonk:

http://www.thomasmartin.co.uk/photos/ruggieri-Cnv00002.jpg

_maestro_
16-02-2008, 23:24
je, neki proširuju raspon iz objektivne potrebe. ali to su rijetki pojedinci.
većina ipak to radi pretežno zbog preseravanja.

Benito
17-02-2008, 11:01
je, neki proširuju raspon iz objektivne potrebe. ali to su rijetki pojedinci.
većina ipak to radi pretežno zbog preseravanja.

Hehe, s ovim se 100% slažem. U zadnje vrijeme kad gledam konkretno basiste-strujiće i njihove bas-gitare. Prava je rijetkost naći bas-gitaru sa 4 žice, isto kako je i prije desetak godina bila rijetkost vidjeti bas-gitaru sa 5 žica. Sad pretežno viđam 5, a negdje čak i 6 žica. A ljudi koji ih sviraju ne znaju zapravo koristiti ni dvije, a kamoli 5 žica.
Uostalom, pitajte Trabija jel se sve da odsvirati na basu i sa tri i manje žica...:krez:

Nicolaus
17-02-2008, 11:14
Koji štimung.....osobno sam na G-D iz razloga sto sam početnik (tako nas uče), te nas takvih ima još dvoje....ostali su na A-E...te se nadamo kako cemo vrlo brzo savladati sve osnove i lakoćom, tj. "lakoćom" preci na A-E.....no u svakom slučaju kao cjelina dobro zvučimo! :top:

z_kc
17-02-2008, 11:24
Koji štimung.....osobno sam na G-D iz razloga sto sam početnik (tako nas uče), te nas takvih ima još dvoje....ostali su na A-E...te se nadamo kako cemo vrlo brzo savladati sve osnove i lakoćom, tj. "lakoćom" preci na A-E.....no u svakom slučaju kao cjelina dobro zvučimo! :top:

ne kuzim zakaj bi pocetnike trebalo uciti na G- stimu, tj. zakaj nebi odma mogli svirat na A, dok pocinjes tak ti je svejedno kaj sviras, kad jos nist ne znas.

kod nas u sastavu , trzlački dio (bracevi, prim) su na a/e stimu, dok ritam sekcija (kontra, bas) su na g/d stimu. no sad kontras kupuje novu E kontru pa onda moramo jos samo bas prebaciti na A i to je to.

Hrvoje
17-02-2008, 11:26
Z_kc, tak je bilo i kod nas, samo kaj sam ja (kontra) zadnji prešao na E-štim... :bonk:

Svitac
17-02-2008, 11:28
Z_kc, tak je bilo i kod nas, samo kaj sam ja (kontra) zadnji prešao na E-štim... :bonk:
Hoćeš reći da si ti najduže bio početnik. ;)

IvanZU
17-02-2008, 11:30
....e da nije bilo......

gazy
17-02-2008, 11:32
Sve za umjetnost

Hrvoje
17-02-2008, 11:35
Hoćeš reći da si ti najduže bio početnik. ;)

Hehehe, ne, bio sam škrt kupit si svoju tamburu... :krez: Imam i jednu anegdotu... "Ustani bane" što smo snimili "spot" kao uvod za TV-emisiju o "Bilo je to '903." sam u studiju snimao na Katulić D-bugariji, a "glumio" sam na spotu s glanc-novom Brodarić E-kontrom... Ja sam bar imao svoju tamburu, hehe... Pero je svirao na basu od orkestra (isti koji Slađa jaši i koji je sad kod mene doma). Al' bas je dobar, pogotovo za snimanje... Baš sam se jako ugodno iznenadio. :top:

Hrvoje
17-02-2008, 11:37
A sad nešto vezano za štim... Jel' Budo i ostali basisti koji sviraju i bas gitare (akustične i električne) sviraju bas gitare na "original" G-štimu ili ih preštimavaju na A? Gazy, jel' preštimavaš kontrabas na A? :bonk: :krez: :ples: :lol:

gazy
17-02-2008, 11:42
Čuj pravom majstoru je svejedno,a kontrabas inače ima višeštimlje -orkestralni je G štim+duboki C na petožičanom,a koncertni(solo) štim je A,još postoji i visoki C štim,ali se rijetko koristi,uglavnom za Bachove suite isl.

Hrvoje
17-02-2008, 11:48
"Višeštimlje" - dobra kovanica, sviđa mi se... :krez:

Ma da, znači postoji i kontrabas u A-štimu...? Vidiš, svašta čovjek sazna na ovom forumu... :top:

EDIT: Mi recimo, kao što smo imali u bendu, imamo i u orkestru "višeštimlje" i uopće ne mislim da je to loše, daje puninu, boju okrestru.

Nicolaus
17-02-2008, 11:55
ne kuzim zakaj bi pocetnike trebalo uciti na G- stimu, tj. zakaj nebi odma mogli svirat na A, dok pocinjes tak ti je svejedno kaj sviras, kad jos nist ne znas.

kod nas u sastavu , trzlački dio (bracevi, prim) su na a/e stimu, dok ritam sekcija (kontra, bas) su na g/d stimu. no sad kontras kupuje novu E kontru pa onda moramo jos samo bas prebaciti na A i to je to.

To je i meni jasno, no očito profesor zna najbolje pošto je cijeli život posvecen glazbi, a i ovako to dobro funkcionira....vidjet cemo s vremenom, možda nije loša stvar poznavati oba štimunga...no to je opet samo moje mišljenje! ;-)

z_kc
17-02-2008, 11:56
Prije dvije godine sam počeo radit sa tamburašima jednog društva koji su već nekoliko godina svirali. Moj predhodnik je bio ekstra pametan. Nabavio im A-E tambure, tako ih i štimao a učio ih da je to G-D štim. :bonk:
Čak im se i trudio transponirat aranžmane da bi to funkcioniralo.:down:

OMG, hahaha :funny: :bonk:

Tommy
17-02-2008, 12:11
[QUOTE=Nicolaus;36584]....vidjet cemo s vremenom, možda nije loša stvar poznavati oba štimunga...QUOTE]

Dobro ih je poznavat,ali mislim da ćeš svremenom zaboravit stari štim,ukoliko nečeš vježbat oba,jer se meni to desilo!Svirao sam par godina G-štim,pa sam prešao na E.Brijem da mi sad daš u ruke G prim nebi niš znao na njemu odsvirat,"možda"nešto malo!

Ivso
17-02-2008, 15:47
A to se drukčije svira ? :krez:

Tommy
17-02-2008, 15:56
A to se drukčije svira ?

Nije stvar u tehnici,lijevoj i desnoj ruci,nego u tome što ti je raspored tonova drugačiji jer su i žice druge,pa si prvo trebaš u glavi posložit taj štim da bi ga sviral ko prije!

klas
17-02-2008, 15:59
imam ja jedno pitanje.......možda će se netko i smijati al zaboli me....
...pošto se nikada nisam susretao sa G/D štimom..... zanima me dali ima razlike u zapisivanju nota......
.........................

Tommy
17-02-2008, 16:03
imam ja jedno pitanje.......možda će se netko i smijati al zaboli me....
...pošto se nikada nisam susretao sa G/D štimom..... zanima me dali ima razlike u zapisivanju nota......

Kolko se ja sjećam,ne!Sve isto,čitaš ih i sviraš!

_maestro_
17-02-2008, 16:07
zanima me dali ima razlike u zapisivanju nota......
nema razlike, ali se te note sviraju na razlicitim pozicijama na vratu kog g stima u odnosu na a/e stim.
doduse, kod g-stima se dionice 3. bisernice i 3. braca (celovica) zapisuju transpomirano, tako da kad svirac na tim instrumentima svira 1. praznu zicu (D), cuje se ton D, ali je zapisan u crtovlju kao ton G (kao da je g bisernica ili brac). time se izjednačava zapis za G i D instrumente (prva prazna žica se uvijek piše kao ton G)

jedina konkretna razlika među instrumentima je to što g bisernice imaju znatno kraću menzuru, dakle uža polja od e prima.
sve druge tambure su iste ili vrlo slične.

Jura
18-02-2008, 22:33
Mi smo u orkestru svirali na G/D štimu, tak da smo taj štim imali na početku dok smo osnovali sastav. Jedino je prvi basprimaš otpočetka imal A štim, onda smo polako i mi ostali prešli na A/E štim. Prvo prim, pa kontra i drugi brač. Jedino nam je još bas na G štimu, ali i to budemo uskoro na A preštimali.

primas1
18-02-2008, 22:45
Mi smo u orkestru svirali na G/D štimu, tak da smo taj štim imali na početku dok smo osnovali sastav. Jedino je prvi basprimaš otpočetka imal A štim, onda smo polako i mi ostali prešli na A/E štim. Prvo prim, pa kontra i drugi brač. Jedino nam je još bas na G štimu, ali i to budemo uskoro na A preštimali.

a onda se bude možda i moj orkestar tak prebacil :krez:
jer orkestar u kojem sviram su svi G/D štimu jedino ja sviram e prim, ja sam sam na dionici prim 1 pa se odma ne uoči da odudaram od ostatka orkestra ili on od mene:D ..., ja se duboko nadam da se budu prebacili na A/E štim, ali jako teško..., teški su zagorci, nemreš ti njih na neke nagovoriti kaj im ne paše:D :krez: ..., ja sam crna ovca med njima.., makar sam i ja zagorec, al ja sam suvremeni:bonk: :top:

...ja sam zadovoljan sa svojim franičevim primom..., svakim danom sve više:D