PDA

View Full Version : ''Narodnjaci'' kao dio repertoara

zaim
02-07-2007, 02:33
Pokrenuh ovu temu jer sam malo čas vršljajući po svojim tamburaškim folderima naletio na album ''Mladi šest'' - ''NARODNO'' sa udarnom skladbom ''Zapaliću pola grada'':bonk:
Da li ''ubacujete'' u repertoar i pokoju stvar sa istoka ničim izazvani ili to svirate samo kad se mora ili se ne može izbjeći?Ali samo iskreno;)

Basistakc
02-07-2007, 08:57
Mi sviramo na takvim mjestima di se narodnjaci ne slušaju, a ako idemo na privatnu gažu upozorimo stranku da ne sviramo narodnjake. Napravili smo iz šale suzo moja suzana ali to sviramo samo curi od nešeg čeliste zato jer ona ne podnosi tu pjesmu.

grizzly
02-07-2007, 09:36
Mi sviramo na takvim mjestima di se narodnjaci ne slušaju, a ako idemo na privatnu gažu upozorimo stranku da ne sviramo narodnjake. Napravili smo iz šale suzo moja suzana ali to sviramo samo curi od nešeg čeliste zato jer ona ne podnosi tu pjesmu.

Ista stvar i kod nas, samo bez Suzane. :)

Basmen
02-07-2007, 10:46
Kod nas je "the same thing as well" nema narodnjaka tj. turbofolka u repertoaru!

markoo12
02-07-2007, 10:48
Mi također ne sviramo narodnjake, osim nekih specifičnih situacija...kada se još kod dogovaranja svirke zatraži neka pjesma...
Jedino mi ljudi nisu jasni...zovu tamburaše za koje znaju da ne sviraju narodnjake i onda sjede ko na karminama i čim dođe prva pauza iz raznih naprava zatrešti nešto tipa mini suknja ili ala, ala, ala si budala....:bljuv:

Basmen
02-07-2007, 11:14
Mi također ne sviramo narodnjake, osim nekih specifičnih situacija...kada se još kod dogovaranja svirke zatraži neka pjesma...
Jedino mi ljudi nisu jasni...zovu tamburaše za koje znaju da ne sviraju narodnjake i onda sjede ko na karminama i čim dođe prva pauza iz raznih naprava zatrešti nešto tipa mini suknja ili ala, ala, ala si budala....:bljuv:

Upravo to. U zadnje vrijeme pojam "TAMBURAŠI" po mom misljenju je krivo shvaćen. Nisu mi jasni ti ljudi, koji kako ti kazes naruce tamburase za koje se zna da ne sviraju narodno, a onda cijelo vrijeme seru: "Pa prijatelju ja sam mislio da ste vi super bend, kad ono...!" Pa hallo cekaj malo nismo mi tamburasi jedini koji znamo svirati, a i tocno se zna sto taj pojam podrazumijeva. Dobro da se zaim dosjeti izvuci ovu temu. Jednostavno treba imati granice za sve. Ja ne kazem da nema bendova koji ne sviraju narodnjake i to preferiraj, ali mi ide na zivce kad se covjeku ne da dokazati da nema tih para radi kojih bi neki ljudi svirali narodnjake. U mom bendu je razlog sto su neki clanovi imali neugodnih iskustva sa srbima i sl. te ne postoji ta sila koja bi ih navela da promjene misljenje! No, to je samo moje misljenje, pa oprostite ako se netko smatra uvrđenim nisam na nikog ciljao.

_maestro_
02-07-2007, 15:12
šta su to narodnjaci? jel postoji definicija ili nešto po čemu se mogu razlikovati?
zelene oči, rastao sam pored dunava su isto narodnjaci i svi ih sviraju...
ne klepeći nanulama...

tamish
02-07-2007, 15:21
Rastao Sam... je narodna pesma
Mali Mrav... je narodnjak, u stvari novokomponovana narodna pesma, al se prvi naziv odomacio...
Ko Te Ima... bi bila starogradska pesma, nema veze sto je novokomponovana - u starogradskom je maniru, za razliku od Malog Mrava koji nije u maniru narodne pesme...

Uhhh, vrucina je velika, pa je ovo moje laprdanje malo nesredjeno:bonk: , uglavnom tako ih kapiram...

_maestro_
02-07-2007, 15:25
Rastao Sam... je narodna pesma

rastao sam pored dunava ni po čemu nije narodna pjesma. ni po glazbenim karakteristikama, niti po tekstu.
kompozitor tozovac? nisam siguran...
prvi ju je pjevao zoran gajić... od njegovih pjesama tamburaši znaju odsvirati i "u novom sadu"

edit: našao sam... kompozitor i tekstopisac je neki d. toković LINK (http://www.vojvodinamusic.com/evergreen1/index.htm)
na ovom linku ima još zgodnih podataka o kompozitorima nekih pjesama koje izvodimo često.

tamish
02-07-2007, 15:41
OK, to je samo bilo moje shvatanje te "kategorizacije", naravno poznato mi je da je po nekoj definiciji narodna pesma tvorevina nepoznatog tj narodnog pesnika te se usmenim, a kasnije pisanim putem prenosila s kolena na koleno i zivi svoj zivot cuvajuci se od zaborava. Znam da "Rastao sam..." i mnoge druge to nisu, naime, zna im se tvorac.
Za mene su "narodne pesme" zakljucno sa Lepom, Cunetom & Tozom , a "narodnjaci" onda krecu sa Miroslavom Ilicem (iako ima on u repertoaru i pravih narodnih pesama).
Jedino ne znam gde bih tu smestio Tomu Zdravkovica...nit tamo nit' ovamo...
Opet, to mi je jako individualno, i voleo bih da vidim koji ce buduci genije uspeti da generalizuje...

_maestro_
02-07-2007, 15:49
upravo sam to htio reći. teško je generalizirati... ima jako dobrih narodnjaka. nada mamula je isto pjevala narodnjake, beba selimović, štajaznam, ima njih.
daleko više ima smeća i neukusa, ali po toj generalizaciji bi onda otpale ove pjesme koje sam spominjao i još mnoge dobre stvari.

tamish
02-07-2007, 15:54
Nekako, od pojave Miroslava Ilica, nema ni jedne "nove" Mamule, Vasilije, Selimovicke ili Armenulicke...zalosno...

_maestro_
02-07-2007, 15:57
nije ilić kriv. meni se sviđa njegova devojka iz grada. skroz mi je ok... po meni je sve krenulo ukua sa sinanom sakićem, južnim vetrom, pa je onda došla šemsa, brena. to su bili početci turbo folka.
nađe se dobrih, iza ilića, u bosni... vidi harisa džinovića.

tamish
02-07-2007, 16:02
Ma naravno da nije covek kriv. Za njega sam se uhvatio samo u smislu vremenske odrednice kad je pocinjao karijeru...I sigurno da ne postoji striktna vremenska granica kad narodna pesma biva smenjena narodnjacima. Haris je odlican primer!

Hrvoje
02-07-2007, 16:37
Nama ovdje u njemackoj je tesko odraditi svirku a da prode bez narodnjaka.
Ovdje se u 99% drustava nadu Hrvati iz BiH a njih tambura uglavnom ne zanima. Ti ljudi su tamburi udarili stambilj "Slavonski instrument" i uvjek spuste face kada vide da tamburasi sviraju. Ignorirati ih nemozemo pa nam jedino preostaje da i njima odsviramo sta se njima svida. Uzeli smo u repertoar one stare "novokomponovane" poput -Prazna casa na mom stolu-,-Aja sam negdje rujno vino pio- itd.
Znam da ovo stoji u suprotnoscu sa onim sta sam pisao pod temom "Slavonski dukati..." ali tu tamburasi u Hrvatskoj, pogotovo oni regionalni imaju jednu veliku prednost spram nas izvan domovine: uglavnom sviraju za domacu publiku i nemoraju misliti jer ce zadovoljiti sve goste iz svih krajeva Hrvatske.

Varaš se, pogotovo što se tamburaša iz Zagreba i okolice tiče... Zagreb je pravi "melting pot" i ima tu ljudi iz svih dijelova Hrvatske (i šire) pa treba imati raznovrstan repertoar, ako se želi svirati "za svakog po nešto"...

Što se mog benda i narodnjaka tiče (još jednom - što su narodnjaci, tko to može točno reći...) - na izričit upit eventualno odsviramo nešto (u zadnje vrijeme mlađa ekipa voli "Tešanj" koji ako ćemo striktno nije narodnjak nego "filmska glazba napisana u stilu novokomponirane narodne glazbe bošnjačkog naroda" :krez: :bonk: - pa je "in" bio i "Prvi poljubac"), a osobno volim pjesme Harisa Džinovića tipa "Rano je za tugu", "Ostarit' ću, neću znati", "Sjećaš li se one noći" itd.

Prije smo znali svirati za ljude koji su izrazito ljubili narodnjake pa smo onda uzeli frenda sa sumporačom koji je vodio pjesmu, a mi smo pratili... Tu je znalo biti svega - i pjesama koje nikad nisam čuo pa sam morao u hodu skidati s basa harme (više ili manje uspješno :bonk: :krez: ).

Miha
02-07-2007, 16:40
Nije problem samo u narodnjacima. Ima i smeća drugdje.
Za mene je smeće sve ono od čega mi se počne grčit želudac. Ne mora to nužno biti "narodnjak". Mrzim kada netko svjesno radi plagijat i mrzim nacionalizam i politikanstvo.
To je moje mišljenje i iza toga stojim. Ako kome smeta, ispričavam se.
npr.
http://www.youtube.com/watch?v=2qK5DNWMArw
http://www.youtube.com/watch?v=5I9i4-0qims
http://www.youtube.com/watch?v=U9YMGKJ_BE0
http://www.youtube.com/watch?v=fItkVEp86EA
http://www.youtube.com/watch?v=7kpy7mLe1CY

sviraczs
02-07-2007, 16:57
ali tu tamburasi u Hrvatskoj, pogotovo oni regionalni imaju jednu veliku prednost spram nas izvan domovine: uglavnom sviraju za domacu publiku i nemoraju misliti jer ce zadovoljiti sve goste iz svih krajeva Hrvatske.

meni je bolje svirat te stare narodnjake,nego nove tamburaske pjesme tipa Lola,Mladi 6 i dr.!

klas
02-07-2007, 17:45
da se i ja uključim u ovu temu.....
...moj bend ne svira te pjesme istočnoeuropskog melosa....iako bi ja možda to želio al tako je bilo od prvog dana i tako će i ostati...
...isko kao što je netko rekao mi imamo stalne mušterije za koje sviramo i kod kojih smo 100% sigurno da narodnjaci nisu potrebni,a sve ostale upozorimo na to i nikada još nismo zbog toga imali problema....
...bilo mi uvijek onak malo glupavo kad smo išli svirat na djevojačke večeri,al sam se u zadnje vrijeme uvjerio da se cure itekako znaju zabavit na tamburašku glazbu....
.................................................. .................................................. ....
nek samo svira muzika...........

saky
02-07-2007, 17:49
.. U mom bendu je razlog sto su neki clanovi imali neugodnih iskustva sa srbima i sl. te ne postoji ta sila koja bi ih navela da promjene misljenje!

vidi se da su decki iz tvog benda jos jako mokri iza uha..kakve veze ima nacionalnost sa pjesmama, glazbom, ili u ovom slucaju Srbi sa narodnjacima? Oni su jedini koji pjevaju "narodnjake"? Ja upravo gradim kucu, i imao sam jako neugodna iskustva sa elektricarom zagorcem, zidarom bosancem, keramicarom prigorcem i parketarom turopoljcem..da li to znaci da bih ja trebao prestati svirati pjesme iz tih krajeva? To generaliziranje je zadnji stupanj primitivizma u homo sapiensa..

Evil Dick
02-07-2007, 17:49
Kod mene je obratno ali kad publika hoce a onda kod mene probiju ambicije dokazati kamenjarima da i to znamo.....

Sto je divno saky jednom reko.. alaj volem vas rvate aus dojcland... ma sviraj brate iću kolko ti srce zeli.. samo sto to sto on snima i njemu slicni i stvara gadljivost u zelucu vrlog nam stanovnistva i upravo zbog te najnize kvalitete pjesama tambura i je u udarnom terminu na hrt-u, na radiju.. u medijima.. ma milina jedna.. sve prsti...
sva sreca sto imamo onda takve mesije sa zapada i europe koji ce nas ipak naucit da ne ostanemo kamenjari do kraja.. :sad:

_maestro_
02-07-2007, 17:57
...moj bend ne svira te pjesme istočnoeuropskog melosa....
ne svirate rastao sam pored dunava?

klas
02-07-2007, 17:59
ne svirate rastao sam pored dunava?

e vidiš to sviramo.....
....

_maestro_
02-07-2007, 18:12
dakle, budimo iskreni i nemojmo komplicirati i glumiti finoću bez veze.
a najgluplje mi je od svega kad netko bez problema svira sve od mate bulića, ali narodnjake deklarativno ne svira... moš mislit ukusa.

primitivizam je primitivizam, pjevao ga mato, ićo ili karleuša....

Hrvoje
02-07-2007, 18:16
A i malo mi ta sintagma "pjesme istočnoeuropskog melosa" ne drži vodu kad se priča o "narodnjacima"... Jer ipak smo mi (Hrvatska) istočna Europa (ili zapadni Balkan, kako vam draže :) )...

_maestro_
02-07-2007, 18:18
A i malo mi ta sintagma "pjesme istočnoeuropskog melosa" ne drži vodu kad se priča o "narodnjacima"... Jer ipak smo mi (Hrvatska) istočna Europa (ili zapadni Balkan, kako vam draže :) )...
ja sviram istočnoeuropske...
rumunjske npr.

Hrvoje
02-07-2007, 18:45
Baš si razmišljam... I što se narodnjaka tiče i zabavnjaka i raznih pjesama koje znaju ljudi tražit na svirci od tamburaša... Mislim da smo si mi tamburaši sami krivi, pošto smo većinom "svestrani" i sviramo sve i svašta, svaštarimo (kako to maestro često zna napomenuti) i onda nam se to obija o glavu. I uvijek će se nać razočaranih ljudi koji traže neku pjesmu koju vi ne svirate, a on će reć "Pa meni su tamburaši već svirali tu i tu pjesmu"...

Basistakc
02-07-2007, 19:21
Mi smo jednom svirali novinarima iz Bosne koji su se napili i prijetili nam i batinama ako ne odsviramo neke narodnjake, ja ne znam koje su htjeli jer ja to ne slušam, ali mi nismo htjeli odsvirati. A prije dva tjedna smo svirali KUD-u Koprivnici kojima su u goste došli KUD-ovi iz istočnih zemalja, mi smo svirali svoje, a u pauzama su oni svirali svoje i svi sretni i zadovoljni. Ja osobno rađe sviram Thompsona nego te narodnjake.

zaim
02-07-2007, 20:29
Vidim da sam ''ubo'' pravu temu jer ste se pravo raspisali:top:
To je inače bolna i kontroverzna tema za nas tamburaše i mnogi od nas ne znaju kako se postaviti po tom pitanju.Moj bend je dugo, dugo odolijevao tome i jedni smo od zadnjih koji smo, na žalost, počeli sviruckat takve stvari ali i tu imamo nekakvu granicu preko koje ne idemo.Kao primjer kuda to vodi navest ću jednu zgodu od prije desetak godina a radi se ponovo o našem čuvenom profi(patosovom starom) s kojim se uvijek volimo našalit na svirkama(dobronamjerno) pa to digne atmosferu među nama.Vjerujem da u svakom bendu ima tako netko s kim se može pošaliti:krez:
Radi se o pjesmi koju maestro spominje i koju naš profa nikako nije mogao ''prožvakati'' kao i sve ono što i malo ''miriši na istok'' - ''Rastao sam pored Dunava''.Kad ju god zasviramo(većinom ju netko naruči i plati) on počne mahati rukama i psovati al' to bude tako simpatično da se mi znamo kočiti od smijeha.I u jednim svatovima,mi se dogovorimo da ako neko naruči tu pjesmu kao šifra da se to odsvira ja se trebam okrenuti svom primašu(od kojeg sve kreće) i uhvatiti za jaja.To će biti znak da se pjesma krene svirati a da naš profa ne sazna da ju je netko naručio.I prilazi netko iz svatova(već sam zaboravio tko) i ko za vraga naručuje tu pjesmu te naravno ''ubode'' na tamburu.Tu je već prošlo nekih pola sata od našeg dogovora oko znaka raspoznavanja.I tako se ja okrenuo mome primašu te se uhvatim za genitalije, diskretno da se to baš i ne vidi.A on bleji u mene.A ja opet,malo žešće.On ništa ne kuži.Kad sam se ja stao fatat:angry: on je nadošao i sjetio se lozinke al' je to već vidjelo pola svatova(i mladoženja,mlada,kum itd.) pa se počeli smijati.I krenu on sa uvodnim taktovima a naš profa čuvši ''skladbu'', ko oparen, ostavi tamburu na stalak i onako ljutit napusti salu, vidno negodujući:bonk: Naravno, smirio se nakon nekih 15-tak minuta, jer takav je on.
Bilo je jednom frke s njim kad je i mladoženjina majka naručila ''danas majko ženiš svoga sina''.Žena lijepo naručila i plati a profa,kad smo krenuli sa izvedbom također ostavi tamburu i sjede tako da do kraja seta nije želio svirati.A ja ga upita na pauzi, u čemu je problem?Pa to smo već svirali preko dana u raznim pratnjama, pod šatorom!?!Na to meni opet nešto odbrusi i ja se pokupi i ode iz svatova.Čovjek jednostavno nije mogao provariti takve stvari.
Danas to sve sviramo bez problema i on se pomirio s tim.A to me i plaši.

grizzly
02-07-2007, 20:39
...uglavnom sviraju za domacu publiku...

Ovo stoji.

i nemoraju misliti jer ce zadovoljiti sve goste iz svih krajeva Hrvatske.

Ovo nikako ne stoji. Imao sam goste iz svih krajeva Hrvatske koje sam eventualno mogao zadovoljiti jedino kad bih ponudio svoj šupak.

grizzly
02-07-2007, 20:47
Kod mene je obratno ali kad publika hoce a onda kod mene probiju ambicije dokazati kamenjarima da i to znamo.....

Ako sam dobro shvatio, u ovom slučaju, ti sviraš publici u inat?

_maestro_
02-07-2007, 20:53
Radi se o pjesmi koju maestro spominje i koju naš profa nikako nije mogao ''prožvakati'' kao i sve ono što i malo ''miriši na istok'' - ''Rastao sam pored Dunava''
zaime, taj profa i ja smo starija gospoda i naše vlastito sjećanje seže dalje u prošlost... vjeruj, ima razloga zašto ga to smeta i ja ga razumijem.

inače, upoznao sam gospodina nikolu kad sam bio nedavno na brodskom kolu i drago mi je zbog toga... osim toga, kolege smo. ozbiljno se bavimo glazbenim dijelom programa u našim folklornim ansamblima.
zbog te činjenice, da smo u folkloru, i to godinama, imamo dodatni senzor za razlikovanje narodne od "narodne" glazbe, sa svim nijansama između ta 2 pojma.

zaim
02-07-2007, 21:01
Je, je, rekao mi je da ste bili skupa.Ja sam u to vrijeme bio na moru i krivo mi je što se nisam i ja zadesio pa da se upoznamo(konačno) i odemo nekaj spiti i malo proljudikati!Al' bit će valjda još prilika.Možda se nekad Nikica i ja provozamo do metropole pa se negdje nađemo i u miru ispričamo,Oke?:top:

_maestro_
02-07-2007, 21:05
ok. važi, anytime.

matija_vg
02-07-2007, 21:12
moj bend da definiram ne svira novokomponovane narodnjake a i ako nekaj od toga sviramo to su stvari koje većina od nas e nezne nego naš kontraš koji to prati:bonk: odradi stvar sam ali baš onda kad neko narući i nepušta te bez toga
a narodnjake, zelene oči rastao sam pored dunava , tomu zdravkovića isto sviramo po željama ili ak vidimo da bi mogla upalit ili dobri doć

prije jedno dva tjedna jedan bend iz zagreba je na pjesmu "krčma u planini" dobio pozamašnu svotu novaca Brljo??, Petar??

ja to isto ne preferiram i volio bi da toga nema ali kaj je tu je u svakom nemože niko nikom zabranit kaj da svira pa ak ko hoče naoružan sam do zuba armonika gajde truba nek izvoli:krez: :sad:

grizzly
02-07-2007, 21:17
I uvijek će se nać razočaranih ljudi koji traže neku pjesmu koju vi ne svirate, a on će reć "Pa meni su tamburaši već svirali tu i tu pjesmu"...

Na što bih ja vrlo rado odgovorio "Pa što niste zvali te tamburaše?", ali uvijek iz pristojnosti prešutim (ako sam trijezan).

Objektivno, nemoguće je zadovoljiti sve. Uvijek će se naći netko kome nismo svirali baš tu jednu, makar i bila u repertoaru ali je nismo stigli otprašiti.

zaim
02-07-2007, 21:46
zaime, taj profa i ja smo starija gospoda i naše vlastito sjećanje seže dalje u prošlost... vjeruj, ima razloga zašto ga to smeta i ja ga razumijem.

Ma sve je to meni jasno i ja ga ponekad podržavam.Ali opet, posao je posao i mi primjećujemo da gubimo, izbjegavanjem toga, sve više svirki.Pa smo malo na probama ''nabiflali'' i takvih stvari mada ih ne izvodimo ako nismo izazvani. Uostalom, vidi se po reakciji slušatelja kad je potrebno ''ubosti'' koju ali ne forsiramo puno jer to nije naš teren i zna se onda desit da se ''ukopamo u živo blato'' pa se teško iz toga izvući(razumijete).Zato ''ne talasamo previše''.Uglavnom izvodimo već nabrojane stvari ali tu pri tom ne ubrajam ''sevdah'' koji mnogi trpaju u ''narodnjake'' i koji je regularni dio našeg repertoara kao i vojvodina i sl.Malo je teže definirati šta uvrstiti među narodnjake(što i Hrvoje reče) ali ja, za razliku od njega, ne želim ulaziti u neke velike polemike i diskusije na temu što je ''narodnjak'' a što ne, odnosno koja je pjesma narodna a koja je turbofolk ili sevdah.Ma svi Vi znate o čemu ja govorim i ne treba tu izmišljat toplu vodu.Npr. i pjesma ''Ej kad sam sinoć pošla iz dućana'' je narodna jer je potekla iz naroda, ako ćemo praf za praf!
Mene još jedna stvar ljuti kod mojih sudrugara.Naime 90% stvari u svatovima i nekim drugim svirkama sviramo preko k....ali ih sviramo jer to traže široke narodne mase a tih 10% što volimo odsviramo iza 3 ujutro kad su svi već pijani i većina ode sa svirke.Kao da se stidimo toga što volimo.Pa makar to bio i neki stari narodnjak jer postoji strašno puno starih pjesama koje su maltene pale u zaborav(pritom ne mislim na Brenu,Sinana Sakića i sl.) a sa svojim osebujnim ritmovima i harmama zaokupljaju našu pažnju.Jednostavno nas ''pale''.Zašto onda izgubimo toliko vremena i truda na probama ako ih javno ne izvodimo?Netko će reći: Pa kad svi slušaju Matu Bulića!Pa to je istina, većina javnih medija, TV i lokalne radijske postaje su toliko satjerale tamburu u zapećak da je to sramota dok je recimo dalmatinska klapska pisma našla svoje mjesto pod suncem i non stop se vrti na njihovom radiju, u Dalmaciji(nedavno sam bio doli pa sam se uvjerio).I sad, kad ''nas'' već nema nigdje i kad bi mi, barem malo, mogli približiti prosječnog slušatelja tim predivnim melodijama koje s dušom i guštom sviramo pa možda se nekom nešto i svidi! Ne, mi ćemo radije osluškivat' šta publika traži i želi.Tu sam uvijek zavidio ''pokojnim'' TZD koji nisu fermali ni 5% šta im tko sugerira i uglavnom su svirali što najviše vole pa tko hoće to slušati OK a ko ne - široka mu livada!A puno je ljudi to slušalo i skidalo im kapu na njihovim tamburaškim ''vratolomijama'' jer su bili osvježenje na ovim prostorima.A bilo je tu i narodnjaka(da se malo vratim na temu).I nikom nije smetalo.

Hrvoje
02-07-2007, 21:53
Za mene je bilo poprilično iznenađenje kad sam saznao da je ova pjesma "narodnjak" koji izvodi Džej, a tekst je napisala vrlo plodna tekstopiskinja Marina Tucaković (evo što je napisala za "naše" - http://www.diskografija.com/umjetnik/marina-tucakovic.htm) - koja, btw, piše pjesme i za Cecu...

klas
02-07-2007, 21:58
svatko ovdje ima svoje mišljenje,jedni sviraju narodnjake zato što nose novce,drugi možda zato što vole takvu glazbu....
jedni ne sviraju jer se osjećaju velikim hrvatima ili neznam šta,drugi ne sviraju zato što možda ne mogu takav ritam pratit ili zbog tvrdoglavosti nekih ljudi unutar benda...ili neznam šta.....
....ali jedno sam siguran i jadno mi je kad netko pjesme uspoređuje sa nacionalnosti ili bili čime vezanim uz to......pa nije nikoga pjesma ubila
....vjerojatno se neće svi složiti s ovime al opet to je moje mišljenje

Basmen
02-07-2007, 21:58
vidi se da su decki iz tvog benda jos jako mokri iza uha..kakve veze ima nacionalnost sa pjesmama, glazbom, ili u ovom slucaju Srbi sa narodnjacima? Oni su jedini koji pjevaju "narodnjake"? Ja upravo gradim kucu, i imao sam jako neugodna iskustva sa elektricarom zagorcem, zidarom bosancem, keramicarom prigorcem i parketarom turopoljcem..da li to znaci da bih ja trebao prestati svirati pjesme iz tih krajeva? To generaliziranje je zadnji stupanj primitivizma u homo sapiensa..

Sve stoji i slazem se s tobom saky! Tu si potpuno u pravu ali kad ti netko pobije clanove obitelji onda bas nije fora svirat pjesme iz zemlje od koje dolaze ubojice tvoje obitelji. Ali to sad nije vazno sve ok mislim svi smo mi ljudi tj. tamburasi makar i ti moji decki prezivljavaju gaze na kojima treba zasvirati pokoju turbo folk stvar ili kak domacini vele "Bit ce batina!" pa mi iščupa drzku od stola i tamo se kureberca. Samo me to u cijeloj stvari zivcira inace se slazem s tobom, Hrvojem i Maestrom kao i sa svakim drugim na forumu da smo mi tamburasi postali dosta univerzalno afirmativni sta se tice muzike i to je u redu! Uglavnom imas u pravu stta se tice nacionalnosti i nacionalizma!

grizzly
02-07-2007, 22:14
Ispravak netočnog navoda...

Budući da je teško povući granicu između pjesama koje imaju epitet narodnačkog, istočnog, turbo-folk ili vasione, od prije spomenutih pjesama taksativno ću navesti što moj bend preferira a što ne.

Uvijek rado odsviramo:
Ko Te Ima...,
rumunjske

Uvijek odsviramo (ne baš tako rado):
rastao sam pored dunava,
ne klepeći nanulama

Nikad ne odsviramo (ni za kakve novce):
zelene oči,
Mali Mrav,
Tešanj (koji, ako ćemo striktno, je egzemplar svega što ne želim svirati),
Prvi poljubac

Vjerojatno ćemo svirati kad napravim obradu:
Rano je za tugu

Sitni sati nikada ne sviraju "smeće". Što sve spada u "smeće" definiramo nas petorica. Indikativno, u našu definiciju "smeća" spada 99% pjesama koje ostali tamburaši definiraju kao narodnaci, istočne pjesme, turbo-folk, itd..., ali spadaju i neke stvari porijeklom iz Hrvatske.

Što sam ovime htio reći? Svaki bend ima neki svoj film, feeling, senzibilitet, nazovite to kako hoćete. Ako je bend dovoljno zreo i ima nekakvu viziju, tj. ima svoj "ja" kao bend, stalna publika se može na neki način educirati tj. ne može se desiti da zbog publike (čitaj: para) bend svira neku pjesmu na koju svi članovi benda povraćaju. Jednom, dvaput, triput, nećemo svirati i nećemo dobiti novce koje bi mogli. Sljedeći put kada dođu isti gosti (ako dođu - voljni smo preuzeti taj rizik) znat će što mogu od nas očekivati, pa će to i naručivati.

Ako bend svira primarno za pare bez obzira na sve, svi članovi već imaju vomit-proof želudac i ništa više nije bitno. To tek nevolem...

_maestro_
02-07-2007, 22:24
basmen, izostavi teške priče o ubojicama, ratu... nema to veze s ovim o čemu mi raspravljamo niti s forumom uopće. ako ti je do takvih stvari, ima drugih foruma koji se time bave.
nemoj replicirati na ovo, jer ovaj puta reagiram kao moderator i shvati to kao opomenu.
dodano naknadno: brišem svaki post koji nastavlja u tom smjeru.

Hrvoje
02-07-2007, 22:33
Kol'ko god je ovo osjetljiva tema, a ne može se u nekim slučajevima odijeliti od politike, povijesti, rata i sličnog, mislim da bi također vrlo zanimljivo bilo pročitati iskustva i stavove oko ustaških pjesama i koliko ih tamburaši sviraju... To mi nekako dođe kao druga krajnost repertoara, a najbolje mi je kada se čovjek nađe na nekoj fešti gdje ga malo traže narodnjake, a poslije toga ustaške (ili možda ne baš ta krajnost, ali recimo to tako - domoljubne). Ovo je offtopic, al' kad malo pogledate ima i sličnosti s ovom temom.

zaim
02-07-2007, 22:45
Ja baš ne volim te krajnosti o kojima govori Hrvoje tako da sam političar ne bi mogo ni u HSP ni u SDP:D A alergičan sam na to kad me ''Veliki domoljubi'' počnu ''salijetat'' sa svojim Thompsonima,Škorama,Starim Gradiškama...Pa jel ti ljudi znaju da je čovjek bio na mjesecu:bonk:

_maestro_
02-07-2007, 22:49
a najbolje mi je kada se čovjek nađe na nekoj fešti gdje ga malo traže narodnjake, a poslije toga ustaške

sve je to isto govno u različitim pojavnim oblicima... meko, tvrdo, s mašnicom, bez mašne... samo na prvi pogled se radi o suprotnostima.

profesor
02-07-2007, 22:49
Ima ih koji kažu: mi narodnjake ne, pa ajd onda od Dukata "I Dunav laže", "Da me nije redom bi sve kafane.." i slično.

Imao sam ekipu koja nije svirala narodnjake i zbog toga smo često gubili svirke, ali nam nije žao.

Mislim da jedino mjerilo treba bit ono što je rekao grizzly tj: bend odlučuje što hoće a što neće i iza toga treba stajati.

zOnZi
02-07-2007, 23:32
Ima jedna scena koju sam gledao kad su dijelili Oscara pa su najavljivali Toma Hanksa...službeni voditelj ga je najavio; "on je u svojoj karijeri snimao samo dobre filmove"...pa svirajmo i mi samo dobru muziku:D

_maestro_
02-07-2007, 23:34
...pa svirajmo i mi samo dobru muziku:D
bogdan nije snimio nijednu lošu pjesmu. jedan od rijetkih.

Hrvoje
02-07-2007, 23:42
Nije problem samo u narodnjacima. Ima i smeća drugdje.
Za mene je smeće sve ono od čega mi se počne grčit želudac. Ne mora to nužno biti "narodnjak". Mrzim kada netko svjesno radi plagijat i mrzim nacionalizam i politikanstvo.
To je moje mišljenje i iza toga stojim. Ako kome smeta, ispričavam se.
npr.
http://www.youtube.com/watch?v=2qK5DNWMArw
http://www.youtube.com/watch?v=5I9i4-0qims
http://www.youtube.com/watch?v=U9YMGKJ_BE0
http://www.youtube.com/watch?v=fItkVEp86EA
http://www.youtube.com/watch?v=7kpy7mLe1CY

A di si ovog funky-HDZ-propaganda Žaka naš'o...? :bonk: :rolleyes:

IvanZU
03-07-2007, 07:01
bogdan nije snimio nijednu lošu pjesmu. jedan od rijetkih.

mislim da nije npr. ni Željko Barba.....ne uspoređujem ih.....mislim da je Bogdan nekako sam od sebe shvatio šta je u ono vrijeme "falilo" na ajmo reć "tržištu"......da danas bilo koji bend (tamburaški) snimi bilo šta, bojim se da nema "prođe".......

zagorec 007
03-07-2007, 07:33
Rijetki bendovi, ustvari samo velike face si mogu priuštiti da ne sviraju "narodnjake". Ljudi koji imaju svoju publiku, stalna mjesta gdje sviraju, nekoliko stotina svojih pjesama (Slavonske lole, Zlatni dukati, Kićo) oni jednostavno izvode svoje i ne zamaraju se narodnjacima. Ali što je sa nama ostalima koji sviramo po rođendanima, svadbama, gažama? Moramo biti spremni na sve! Zašto izgubiti ijednu gažu zbog toga jer kao ne sviramo "narodnjake"?:harm:
A koja je razlika u kvaliteti "normalnih" i "narodnih" pjesama? (imam osjećaj da "Hrvatine" sviranje "narodnjaka" smatraju zločinom, zato sam i podijelio pjesme na normalne i narodne) Recite mi, molim vas dali su ugodnija za uho nekakva Thompsonova "naderavanja" (ili možda harmonijski kvalitetnija), Škorini novi "velehitovi" tipa "Curo moja šil dil daj" ili "Ne klepeći nanulama", "Kako mi nedostaješ", "Jedan dan života"(Brena i Ilić)... "Hrvatine" i "civilizirani" ljudi za Europsko tržište prodaju priče o nekvaliteti tekstova u "narodnjacima":hail: A što je onda sa "prekvalitetnim" tekstom pjesme "Ko te ima tej te nema"? Ili opet ona Škorina "Curo moja..."

Zaključak: U svakoj vrsti glazbe ima i lijepih i bezveznih melodija, i "pametnih" i glupih tekstova, zato nemojmo generalizirati i "srati" gluposti: svirajmo sve što je uhu ugodno, bez obzira na porijeklo pjesme, autora, ili izvođača, i , naravno svirajmo ono što "prolazi"!!!

I za kraj: Neznam zašto, ali uvijek "poludim" kad čujem "Fato mori dušmanke", ta pjesma me uvijek podigne na noge i oraspoloži!!!:gita: :harfa:

IvanZU
03-07-2007, 07:45
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: Rijetki bendovi, ustvari samo velike face si mogu priuštiti da ne sviraju "narodnjake". Ljudi koji imaju svoju publiku, stalna mjesta gdje sviraju, nekoliko stotina svojih pjesama (Slavonske lole, Zlatni dukati, Kićo) oni jednostavno izvode svoje i ne zamaraju se narodnjacima. Ali što je sa nama ostalima koji sviramo po rođendanima, svadbama, gažama? Moramo biti spremni na sve! Zašto izgubiti ijednu gažu zbog toga jer kao ne sviramo "narodnjake"?
:sad2: :sad2: :sad2: :sad2:

nido
03-07-2007, 10:51
Cijenjeno društvo, evoga , nisam dugo ništa pisao pa bih se i ja malo "javio" na temu, meni je zanimljiva..

Na startu odmah deklaracija: sviram narodnjake ( rastezljiv pojam naravno ) od ne klepeći nanulama do oficir s ružom i nikotin. Neću biti licemjeran pa napisati da to sviram jer moram. nije istina , sviram jer volim, jer mislim da mi leži i na koncu , pretstavlja zahtjevne zadatke u smislu odsviravanja pa ako želite i odpjevavanja naravno i slaganja dionica.
Sviram i drugi repertoar ,netipičan za tambure ali neću sada to pisati, nego ukoliko se pojavi tema, i naravno ako po običaju ne budem prelijen za pisanje.
Jasno, ne sviram isključivo narodne, sviram i starogradske npr:D

U izvođenju dakle narodnih, narodnjaka ili kako kome već drago nisam vrhunski. Ima gospode koja to rade sasvim konkretnije od mene ( čika iva , Rele , Balaž ... ) , pričam dakle samo o basprimašima.. Oni su mi na tom polju recimo ciljevi koji me nadahnjuju. Mislim da se na tom području još razvijam sa svojim instrumentom. Neznam kako ce sada djelovati moj post obzirom da sviram najčešće u kombinaciji s harmonikom.. Pokriva li me harmonika u mnogo čemu ,ili nam pomaže ili mi nju pokrivamo...?
svakome na osobni sud!
Međutim ima još jedna podtema u ovom kontekstu koje se želim dotaknuti:
kontraši u klinču s narodnjačkim ritmovima..
Primjećujem kontraše koji su u stanju barati pojmovima poput; smeće s istoka ; ili takvim sličnim a takve ritmove ( rumbe ,sa, ....) nemogu isviravati. Po mom mišljenju neznaju. Nisu u kondiciji ,šta god.
trebalo bi prvo nauku savladati pa onda tek reći :nevalja. Dakle, ne kao lisica iz basne ,biti u memogučnosti dohvatiti "grožđe " , pa onda pričati : ma, ionako je kiselo!
Posebna podtema mogu isto tako biti basisti.. i tu se da puuno nadgrađivati ,učiti a ne odmahnuti glavom, pa opet ista ; smeće s istoka.

Eto, neka to bude jedno moje malo razmišljanje , nadam se da će doprinijeti u liberalizaciji stavova i poboljšanju nivoa sviračkih sposobnosti nas samih,tamburaaša :)

_maestro_
03-07-2007, 11:03
nido, hvala što si nas upoznao s profilom sebe kao svirača. ti si tipični gažer, i to sam kažeš, bez zadrške, to je potpuno ok.

u vezi ovog za kontraše i basiste se slažem s tobom. već je bilo riječi na temi o kontrašima o tome da im je problem sve što nije estam ili valcer.
ali se ne slažem u smislu da je nekakav sa, rumbu, tumrlata neka velika mudrost i znanje naučiti na kontri.
današnji mlađi kontraši su jednostavno manje izloženi slušanju takve glazbe i to je njima strano. uvjeren sam, kad bi morali, svaki od njih bi to prije ili kasnije riješio.

nido
03-07-2007, 11:08
:o Ne mislim ja pritom samo na mlade kontraše oni bi to vremenom mogli i savladati..

Tipičan gažer.. možda da , možda i ne. Iznenađenja su uvijek moguća

suhina
03-07-2007, 11:21
mi u bendu ne sviramo narodnjake, nitko ih iz benda i ne sluša, a i ne znamo te "njihove cajske" HITOVE!!!!! ako nas netko traži da sviramo neki narodnjak, mi jednostavno kažemo da ne sviramo takve pjesme.........:ples:

_maestro_
03-07-2007, 11:29
nido, kad se nešto savlada, treba i praksa da se to održava.
kontraši, znači tamburaši zaista rijetko sviraju takve stvari. pa nije čudo da ne znaju.
pokušaj to usporediti sa sobom... kako bi se ti snašao da moraš svirati flamenco na tamburi? a andaluzijskim mandolinistima to je normalna stvar, rutina... tako isto je ovdašnjim kontrašima daleka ta glazba o kojoj ti pišeš. osim toga ta glazba je harmonijski obično vrlo jednostavna. mijenjaš amol i gdur kroz cijelu pjesmu. ili obratno, a dur i g mol.

evo, za primjer harisova "i tebe sam sit kafano"... ne znam koliko bendova to svira. a pjesma se i danas traži, bila je veliki hit i ne bih je svrstao u "najgore smeće".

a dašta si nego tipičan gažer. sviraš sve i svašta za što procijeniš da se isplati.

IvanZU
03-07-2007, 11:41
nido je dobar momak...vrijedan.....bez obzira što recimo ja "ne volim" narodnjake, pitanje bi bilo kad bi moro dal bi se prilagodio, za sad pronalazim način da to ne sviram, osim kad sam na zamjeni, al kako malo takvih stvari uopće i znam fala Bogu nije mi "sila"..........a da "radim" ko nido možda bi i ja to svirao...........

_maestro_
03-07-2007, 11:46
nido je dobar momak...vrijedan.....
.......a da "radim" ko nido možda bi i ja to svirao...........

upravo tako i ja mislim. nido radi taj posao, živi od toga i ima repertoar puno širi od velike većine tamburaša. sam je rekao da mu je to izazov. a i da nije, opet bi se morao s tim nositi. ovako mu je lakše.
tako da razjasnimo i onu moju "tipičan gažer". točnije je "profesionalni gažer".

tamish
03-07-2007, 11:54
trebalo bi prvo nauku savladati pa onda tek reći :nevalja. Dakle, ne kao lisica iz basne ,biti u memogučnosti dohvatiti "grožđe " , pa onda pričati : ma, ionako je kiselo!
:)

...A ima i ona druga koja glasi:
"Ne moram znati sneti jaje da bih mogao prepoznati mućak!":krez:

rodjo
03-07-2007, 12:16
Moj bend nastoji u startu riješiti ono "..bez narodnjaka molim..." pri pogađanju svirke. Obavezno pola sata nakon "Jure i bobana" i par "Thompsona" isti gost naruči "I tebe sam sit kafano",.......nećkamo se mi... al ipak mu se odsvira...i tako to krene...ali za to postoji posebna tarifa. Kad bih svirao za sebe,ne bih se ni sjetio narodnjaka,al´ sviram za ljude, ono što oni žele i redovito zajebem ponos i sve ostalo kad naruče takve bljuvotine,jer ja i moja obitelj dobrim dijelom živimo od mojih svirki!!

jaksa
03-07-2007, 13:14
Kod mene je sljedeća situacija...
Prvo i prvo...moj bend svira narodnjake, ne puno njih, al ugl se sviraju, a od novokompovanih, tih turbo numera samo neke. jbg, često se srečemo na gažama s takvom ekipom, i te neke stvari uvijek podignu atmosferu i zaradi se nešto...
Osobno protiv sviranja narodnjaka na tamburama nemam baš nikakav stav...šta ja znam...niđo je dobro reko, to je na neki način isto izazov, može se dobro izvest i ima svašta zanimljivog za odsvirat u tim stvarima...nikog ne kritiziram kad neko ima stav "ne sviramo" ili "sviramo narodnjake" sve je to muzika....a niđi svaka čast šta se tiče njegovog opusa repertoara s kojim raspolaže...tolko od mene, možda nije neki stav al to ja otprilike mislim o tome.:D :D :D

...i da, neki dan sam silom prilika završio u nekom narodnjačkom klubu, nisam imo prijevoz doma, tamo su me doveli...i moro sam čekat dotične ljude da se krene doma,...tih 2 sata unutra ja sam se osječo ko ona beba iz onog vica: "Što je to malo crveno u mikrovalnoj i grebe po staklu i viče da oče van"...e tak sam se ja osječo....Možda nisam imo dovoljno promila, možda je i u tome problem no to niko neče znati.:bonk: :top: :bonk:

BAJA
04-07-2007, 09:50
Mi isto deremo šta nas traže, ne jebem šta će drugi reći! harmonika je uvijek u bendu, na 98% gaži! najgluplja su mi pitanja, pa šta mi nemamo dovoljno HRVATSKIH pjesama? A šta ja mogu što je ekipa na fešti podjeljena! A ovo turbofolk iliti novo komponovane, to je čista glupost!Ajde stavite u kolonijine pjesme malo harmonike i malo ekavice i nema razlike između nje i seke aleksić, ili obrnuto! A da se zamaram što je, a što nije narodnjak ne pada mi na pamet!

zagorec 007
04-07-2007, 10:18
Baja, slažem se stobom!!!:hik: :harm:

Svitac
04-07-2007, 11:17
U inat onima koji misle da to tamburasi nemogu.
Narodnjak odsviran na tamburi, u nekoj tamburaškoj obradi nikad ne zvuči kao pravi narodnjak.
Bend u kojem sviram u pravilu ne svira narodnjak, i ljudi koji nas zovu znaju to, ali ako se ukaže potreba i ako znamo stvar, odsvirat ćemo, nije problem.
Ako i odsviramo neki narodnjak, nama to na tamburi zvuči jako dobro, ali ako to odsviraš nekome ko preferira baš tu vrstu glazbe, samo će te pogledati i reći nešto u stilu: "Dečki, sve je to ok, ali nije to to kad nema harmonike."
Primjer je jedan night klub u kojem smo svirali jednom mjesečno, gazda je izričito rekao da se kod njega ni u kom slučaju ne svira narodnjak, a niti Thompson i Bulić.
Jednom smo mu nakon svirke, kad smo već raspremili razglas, iz fore odsvirali neku tipičnu narodnjačku stvar (ne sjećam se više koju) i on se začudio kako je to dobra stvar. :bonk:
Kad smo mu rekli da je to u biti narodnjak ostao je začuđen. :eek: (i naravno malo uvrijeđen jer smo ga digli na foru. :krez: )

Benito
04-07-2007, 14:23
Narodnjak odsviran na tamburi, u nekoj tamburaškoj obradi nikad ne zvuči kao pravi narodnjak.
Bend u kojem sviram u pravilu ne svira narodnjak, i ljudi koji nas zovu znaju to, ali ako se ukaže potreba i ako znamo stvar, odsvirat ćemo, nije problem.
Ako i odsviramo neki narodnjak, nama to na tamburi zvuči jako dobro, ali ako to odsviraš nekome ko preferira baš tu vrstu glazbe, samo će te pogledati i reći nešto u stilu: "Dečki, sve je to ok, ali nije to to kad nema harmonike."
Primjer je jedan night klub u kojem smo svirali jednom mjesečno, gazda je izričito rekao da se kod njega ni u kom slučaju ne svira narodnjak, a niti Thompson i Bulić.
Jednom smo mu nakon svirke, kad smo već raspremili razglas, iz fore odsvirali neku tipičnu narodnjačku stvar (ne sjećam se više koju) i on se začudio kako je to dobra stvar. :bonk:
Kad smo mu rekli da je to u biti narodnjak ostao je začuđen. :eek: (i naravno malo uvrijeđen jer smo ga digli na foru. :krez: )

Evo, da se nadovežem na ovo: živi primjer ovoga su Berde Band i njihov album "Pred zoru". Na tom albumu se nalaze, kao što ime kaže, pjesme koje oni (iz iskustva) sviraju pred zoru, ali ne pijanim budalama, već ljudima i sebi za dušu (bar sam ja to tak shvatio, ako ovo nije točno, slobodno me netko ispravi). A na tom cedeu udarne stvari - narodnjaci! Odsvirano na tamburama: čisti sex.... A svi koji čuju taj cede pričaju kako im je vrhunski....A nitko na voli, ne sluša i ne svira narodnjake...
Moje mišljenje: ako je pjesma dobra, teba ju svirati. Ako melos nije po volji - napravi svoju obradu, prilagodi si stvar. Dalje ovisi o tebi hoće li ta stvar biti dobra ili zadnje smeće. I nitko ti neće prigovarat da fali harmonika, gusle, harfa ili štajaznam sve ne.Isto tako povlačim drugu paralelu: ako pjesma nije dobra - nemoj ju svirati! To se ne odnosi samo na narodnjake, kojih falabogu ima i previše nekvalitetnih, možda čak i više od našeg domaćeg smeća, već općenito na sve smeće koje se svira na ovim prostorima (kreneš od "ona mene zove Jole, jole", spustiš se na "Milo moje", i svršiš na "Armonika, gajde, truba", ili negdje u smeću preko Drine). Ja osobno sviram po gažama, i upoznat sam sa svim problemima na koje nailaze tamburaši gažeri. Moje mišljenje je: treba svirati kvalitetno, i treba birati kvalitetni repertoar. Ako silom prilika moraš svirat nekakvo smeće (nemojte me sad tu citirat i pričat "ništa ti nemoraš....", znate svi dobro o čemu ja pišem) , probaj se malo potrudit da to ipak obradiš na neki zanimljiviji i kvalitetniji način, pa će i tebi i onome koji te sluša biti ugodnije.

_maestro_
04-07-2007, 14:27
šaban šaulić i let3 izvode istu pjesmu...

evo linkova pa usporedite:
LET3 (http://www.youtube.com/watch?v=XNSKKOaHVFY)
ŠABAN (http://www.youtube.com/watch?v=Sf2BVZSmo-M)

o čemu mi pričamo?

DUGI
04-07-2007, 17:34
Eto i mene . Ja sam harmonikas koji bas i ne voli svirati turbofolk ,nove komponovane ,itd.....Najvise volim svirati sa tamburasima i tamburaske pjesme. Mslim da TS SVIBANJSKA NOC to moze potvrditi. A sto se tice dali svirati narodno ili ne ,stare narodne uvjek prolaze i svi gosti ih uvjek traze ako ne tokom vecere u zoru sigurno ,i ako znam te pjesme odsvirat cu ih jer meni svirka koja mi je bila hobi prerasla u posao i zivim od toga .A za gust Chico napravi tamburijadu u zdencu pa za gust sviramo samo sto mi tamburasi volimo . A sto se tice da narodnjaci ljepse zvuce na tamburama meni je smjesna izreka .......narodnjaci su narodnjaci bili oni odsvirani na tamburi,harmonici ,violini ili klaviru.......

Sto se tice cajki turbofolka itd,mislim da pola niste ni culi osim ako niste svirali bosanske ,hercegovacke ,janjevacke svadbe ,mislim da se na taj nivo netreba spustat ali druga stvar takve svirke nose nezamisljivu lovu .Svirao sam takve svirke i prolazio sam to .Sad polako bjezim od toga jer sve novo sto izlazi je smece i nema smisla a za stari narodnjak uvjek sam za.

Trabi
04-07-2007, 23:52
Ja se smatram malo više umjetnički nastrojenim ugostiteljom, pa sukladno tome i pokušavam gosta na sve načine zadovoljiti, pa čak i kad sam popizdim zbog tog. Na kraju se sve svodi na lovu. Svirao sam na traktorima kroz sela, skakao sam u bazen, budio ljude u zgradama u 4 ujutro, derao se u Petrovoj pod prozorom, itd...
Iz istog razloga sviram sve kaj znam a i ne znam svirati. Uključujući i "Matu" i "Tešanj". Isti kurac. 90% repertoara na gažama je ionako škart. Kako "naš" tako i "njihov".

A sasvim je druga stvar u kojim pjesmama ja uživam. Na gaži ionako ne igra nikakvu ulogu kaj ja volim.(uglavnom)

jaksa
05-07-2007, 00:04
Bravo trabi, to je to!!!

gaža je gaža...a narodnjake sigurno nečeš svirat sebi za gušt...
....kakav ponos, fiozofije oko ponosa, gluposti...

klas
05-07-2007, 16:44
............evo ponos evo stid..pa nek udarim u zid glavom.............

BAJA
06-07-2007, 07:51
............evo ponos evo stid..pa nek udarim u zid glavom..................glavo ako me opet prevariš........:bonk:

eXeR
06-07-2007, 11:22
narodnjake mrzim, jer su smece(danasnji narodnjaci), dok stariji,ima kvalitetnih,al ne sviramo,. tj samo kad netko bas oce. i plati.. a to je rjetko... svaka 15 svirka mozda

DUGI
06-07-2007, 15:59
Normalno samo za lovu se svira narodno!

DUGI
15-07-2007, 22:14
Evo jedna pohvala za narod ,jucerasnja prigorska svadba prosla samo sa dva narodnjaka i samo sa jednim novokomponovanim narodnjakom.........ostalo sve domacija,slavonija i zabavnjak.

Cini mi se da ide na bolje!

hrvoje111
17-08-2007, 00:15
Bok!
Ekseru slazem s tobom ali ja ne mrzim nikoga samo ih ne slusam niti imam namjeru oh slusati!Domace je domace!
Hrvoje 111

ocvirek
17-08-2007, 01:03
mi katkada sviramo narodnjake, ali samo one starije od 30 godina, sevdah i starogradske, i to većinom u miksevima, ispucamo onako sve jedno za drugim.

sam haris džinović je jednom izjavio za neku bih televiziju: ovi novi narodnjaci, turbofolk, ma to su jarane govna!"

šta dalje reći???????!

MaRu
17-08-2007, 22:10
Mislim da to ide sa atmosferom: Ako atmosfera je za narodnici zasto ne? Ja uvijek volim kao svi moze pjevati zajedno zar to ne ide normalno u Njemackoj. Samo ti pijani ljudi "grölen" (necu pisat "pjevaju") neke pjesme s pivom i to nema nista od stare narodne pjesme zato sto nitko ne zna.
Ja tu samo uzivam kao ljudi pjevaju (kao ja sam cula uvijek) zajedno... to je jos muzika (ako nisu prepijani :krez: )...
Ali mislim da to je uvijek drugacije. Nesto drugo je ako je u malom selu (kao ja) nego u grad... naravno...
I uzivam druga muzika isto :D

IvanZU
18-08-2007, 13:42
I uzivam druga muzika isto :D

.....:romeo: .......bravo.....

eXeR
18-08-2007, 14:07
dobro je reko.. novi narodnjaci su smece. ovaj turbo folk.. to je bas smece smeca.. a stari su kvalitetniji.. i naravno narodna srpska

IvanZU
18-08-2007, 14:10
..... bez obzira što se radi o narodnjacima......mi ipak ne bi trebali pljuvat...imamo dosta i naših "mirisa"......

Petko
18-08-2007, 15:01
....mi ipak ne bi trebali pljuvat...

...uz vjetar...

IvanZU
18-08-2007, 15:14
...uz vjetar...

...Kada jedrilica dođe na kurs sasvim uz vjetar ona više nije subjekt, bez obzira na njenu brzinu i položaj jedara....

bogics
20-08-2007, 16:24
Veoma interesantna tema.. Hteo bih malo da prokomentarišem ovdašnje prilike..

Problem tamburaša iz ovog dela sveta (Vojvodine) po meni je ne postojanje tamburaške muzičke scene, tj. orkestara, sastava, bandi.. koji imaju svoje autorske pesme (čast izuzecima) koje bi izdavali, i radio i TV stanica koji bi to puštali, popularizovali itd... a time i edukovali publiku (nešto po tom pitanju pokušava da uradi Bane Krstić http://www.vojvodinamusic.com/ barem da sačuva neke vrednosti za buduće generacije)
Da se vratim na temu... Da li tamburaši u Novom Sadu sviraju narodnjake? DA i to u ogromnim količinama :bonk:
Iz ove diskusije bih izostavio najbolje i profesionalne sastave kao što su AD Libitum, Romansa, Orkestar Mileta Nikolića i još neke eventualno koji imaju takvu reputaciju da mogu da sviraju ono pravo i sve drugo šta se njima svidi (po mom mišljenju). Sviraju na poznatim tamburaškim mestima, gde ljudi dolaze sa namerom da čuju pravu tamburašku muziku..

Većina tezgaroških orkestara da bi "preživela" mora da svira ono što ljudi hoće da čuju. A da ne pričamo da se tamburašima naziva sastav bas, kontra (gitara), harmonika, violina, klarinet.
Repertoar svakog ozbiljnijeg orkestra mora da sadrži pored tamburaških stvari i stare, fine narodnjake tipa Haris, Toma, Miroslav Ilić.. makedonske, sevdalinke, srbijanske (šumadija), ruske, ciganske, ne bi bilo loše znati i koju grčku, mađarsku .. zabavnjake, novije narodnjake.. Medjutim desi se i da neko traži Cecu npr. Grome moj, e onda se već popizdi i kaže da to ne može bez bubnjara koji je polomio ruku :) Uglavnom zbog tih "repertoarskih" razloga gotovo da nema sastava bez harmonike.
Svirka u raznoraznim podrumima, kafićima (o tome treba posebno pisati) ili privatna tezga retko kada prođe bez npr. Mito bekrijo, Krčma u planini, Polomiću čaše od kristala, a Ko te ima taj te nema je već postala fenomen :)

Ovde se za tamburaše iz Hrvatske jako malo zna, svira se jedino Nedirajte mi ravnicu i još po neka možda.
Sve u svemu malo je orkestara koji su posvećeni pravoj tamburaškoj muzici, tu bih posebno istakao i pohvalio ansambl Zorule. Njih bi pridružio gore pomenutoj trojci. http://www.zorule.com/

Sve u svemu, tako je kako je :sad:

Vojvodina je nekad bila zemlja konja, lepih snaša, salaša i tamburaša.. lepih snaša fala Bogu ima, konja kao i svugde naravno :) salaša je sve manje.. tamburaša ipak ima i biće ih. Došlo je ljudi sa svih strana zadnjih 15tak godina, svako je doneo svoju kulturu, običaje i muzički ukus, a kada se dodaju još mediji.. neki novi vetrovi duvaju, Dugino poselo NEĆU DA SPOMINJEM...

Imao bih ja još štošta kasti, AL NEĆU :)

Izvinjavam se ako sam se malo raspisao, al došlo mi.. Ne može kraće i da oćeš!!

matija_vg
20-08-2007, 16:51
samo se ti raspiši, dapače mislim da djelim mislenje svih nas, sve interesira situacija u vovjodini i opčenito tamburaša ništa nije od viška ko neće nemora čitat:top:

_maestro_
20-08-2007, 17:08
...
Imao bih ja još štošta kasti, AL NEĆU :)

Izvinjavam se ako sam se malo raspisao, al došlo mi.. Ne može kraće i da oćeš!!

kako matija reče, ima ovdje puno ljudi koje zanima to što pišeš. i to poprilično zanima, tako da se nemaš zbog čega ispričavati. ovaj tvoj post i je jedan od primjera kako bi forum trebao funkcionirati.

koliko vidim, problem je zajednički. svi smo u sličnoj situaciji, znači svi tamburaši, osim onih koji su se afirmirali i koji su poznati moraju tezgariti i svirati ono što baš i ne paše njihovom ukusu i željama.
pitanje je samo koliko daleko se ulazi u taj kompromis. neke granice se moraju znati.

bogics
20-08-2007, 17:25
to "Ima bi ja još štošta kasti al' neću" je fora iz neke Balaševićeve pesme, ne mogu se setiti koje, al nije bitno.

Naravno da je problem zajednički, a i dosta je širok. Problem je i u ljudima tj. motivu zašto neko svira tamburu. Ja mislim da je malo njih posvećeno tome, odnosno da sluša, razmišlja i pokušava da ono što odsvira zvuči što bolje i čistije, skladnije.. Po meni je većina u KUD-ovima zbog druženja, zezananja i turneja a u kafani zbog novaca. A kako to sve izgleda i zvuči je manje bitno ..

Hrvoje
20-08-2007, 17:26
Bogicsu, lijepo da si podijelio s nama ove informacije... Super je to ovako iz prve ruke vidjeti skupljeno na jednom mjestu. Mene jako zanima situacija u Vojvodini (a i u Americi, Kanadi, Australiji, Sloveniji i svuda gdje ima braće i sestara koji sviraju tambure). Ajde fala Bogu da se i jedan vojvođanski tamburaš internetski pismen i s voljom za pisanje pridružio ovom forumu! :top:

Mene je osobno iznenadilo da su moji frendovi iz Beograda, Kragujevca i ostalih mjesta u Srbiji znali npr. pjesmu "Uzalud vam trud svirači (smarači :krez: )"...

Meni su rijetke informacije o tamburaškoj sceni u Vojvodini dolazile sa sajta "Eurotok" - http://www.forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=89 Koji nažalost više ne radi...

Ako želiš, možeš napisati i koju "priču iz Vojvodine" ovdje -> http://www.forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=57

Moram reći da vam s jedne strane zavidim što svirate većinom starogradske, narodne, ruske, ciganske itd. Bar ne morate svirati ovo novokomponirano smeće koje mi ovdje bjesomučno sviramo jer to raja traži (i tu ne mislim na narodnjake nego na "tamburnjake")... :bonk:

bogics
20-08-2007, 17:36
Mene je osobno iznenadilo da su moji frendovi iz Beograda, Kragujevca i ostalih mjesta u Srbiji znali npr. pjesmu "Uzalud vam trud svirači (smarači :krez: )"...

Uh, pa tu pesmu naravno svi znaju. Ovde se jako puno sluša hrvatska zabavna muzika, Kazalište, Gibboni, Oliver, ma svi, čak i ovi novi se non stop vrte na pinku.. I gostuju ovde često, imaju koncerte..

Što se tiče pesme Uzalud vam trud svirači, u tom polaganom, tzv D-mol bloku obično se svira i Nije mene dušo ubilo, Stani malo kafanski sviraču, Uspomene (Legende), Vetrovi me lome (Džej), Pijem (Miki Jevremović), Oči pune suza, A sad adio, i tako to..

Hrvoje
20-08-2007, 17:40
Uh, pa tu pesmu naravno svi znaju. Ovde se jako puno sluša hrvatska zabavna muzika, Kazalište, Gibboni, Oliver, ma svi, čak i ovi novi se non stop vrte na pinku.. I gostuju ovde često, imaju koncerte..

Što se tiče pesme Uzalud vam trud svirači, u tom polaganom, tzv D-mol bloku obično se svira i Nije mene dušo ubilo, Stani malo kafanski sviraču, Uspomene (Legende), Vetrovi me lome (Džej), Pijem (Miki Jevremović), Oči pune suza, A sad adio, i tako to..

A to je valjda tako, razmjena "dobara", mi vama zabavnjake, vi nama narodnjake... Al' mi je čudno da se "Prljavci" slušaju u Srbiji jer ipak su prilično nacionalno obojen bend ("Ruža hrvatska", "Lupi petama" i sl.)... Jel' se sluša Thompson u Srbiji? :krez: :bonk: Ak nigdi drugdi onda među Hrvatima u Vojvodini ziher... Al' ja opet zabrazdio u politiku... Sorry... :o

_maestro_
20-08-2007, 17:44
to "Ima bi ja još štošta kasti al' neću" je fora iz neke Balaševićeve pesme, ne mogu se setiti koje, al nije bitno.

da nije iz one "ljubio sam snašu na salašu"?

Naravno da je problem zajednički, a i dosta je širok. Problem je i u ljudima tj. motivu zašto neko svira tamburu. Ja mislim da je malo njih posvećeno tome, odnosno da sluša, razmišlja i pokušava da ono što odsvira zvuči što bolje i čistije, skladnije.. Po meni je većina u KUD-ovima zbog druženja, zezananja i turneja a u kafani zbog novaca. A kako to sve izgleda i zvuči je manje bitno ..

u pravu si, ali ne može se tu puno učiniti. tako je kako je. u to sam se još jednom uvjerio i ovdje na forumu, gdje sam stotine postova napisao pokušavajući uvjeriti ljude u to da im novac od svirke ne bude glavni razlog zašto sviraju tamburu. naravno da nisam uspio nikoga uvjeriti...
oni koji se slažu samnom, imaju takav stav od ranije, a do drugih slabo dopire.
i sam radim po kudovima s tamburašima, pa mi je i tamo situacija poznata.
samo bih rekao da se oni dijele na dvije skupine:
- one koji su tamo zbog turneja, druženja i zezanja
- one tamburaše kojima je to pripremna faza za svirku u birtiji. skupi se ekipa, malo svira zajedno u kudu i iduće godine su već negdje na gaži.

onih koji zaista žele i pokušavaju nešto postići u muzičkom smislu ima najmanje. ali oni obično i uspiju. sve to je stvar pojedinca, ali pojedinci i pokreću stvari...

bogics
20-08-2007, 18:00
Kazalište se sluša, znaju ljudi sve te hitove stare, imaju ih u kolekciji. Za ružu hrvatsku znam da postoji al je nisam čuo.. Nisu ljudi toliko opterećeni tim stvarima makar velika većina. Što se tiče Thomsona, znam da je on izrazito nacionalno obojen i u tom kontekstu se i spominje ovde, ja znam pesmu Vjetre s' Dinare i fantastična je.. Isto i Dukati.. ili ti NHT. Da li je to što su oni snimili nacionalan (onaj ratni) album razlog da ja ne slušam 1000000000 njihovih fantastičnih pesama? Naravno da nije. Ljudi treba da slušaju ono što im prija i da shvate da svako voli svoje (i misli da tako treba kako on misli i oseća). U to se ne treba mešati. I svi normalni ljudi koji to shvate moći će bez problema da komuniciraju sa drugima i u tim momentima se ne osvrću na prošle dane. A ko ne može neka sedi kući i čita novine :)

Malo dotiče političke vode, ali svi će se složiti da muzika treba da spaja a ne da razdvaja...

bogics
20-08-2007, 18:06
Da li znate za grupu Legende? To je grupa sa tamburaškim prizvukom, imaju 1 (ranije 2) basprima i nekoliko dobrih i interesantnih pesama. Da li neko svira nešto od njih? Mogu uploadovati koju pesmu ako ima potrebe..

_maestro_
20-08-2007, 18:10
ja nisam čuo za legende. odakle su?
pošalji koju njihovu snimku na gmail.

bogics
20-08-2007, 18:14
ja nisam čuo za legende. odakle su?
pošalji koju njihovu snimku na gmail.

Iz Beograda.
http://www.grupa-legende.com/

Nisam trenutno kući, al čim budem, za vikend najkasnije ću da pošaljem nekoliko pesama koje tamburaši ovde sviraju.

Petko
21-08-2007, 08:22
da nije iz one "ljubio sam snašu na salašu"?

Kere varošanke
(kako smo svirali bećarac kiš-birovu Žari Bobincu, jerbo se on zdravo zamajava sas politikom, pa sve cupka onim njegovim nogicama, i poručiva traminac "s one strane brega", ko da je taj drukčiji?)

Imo bi' ja što god kasti i akonto Ove Vlasti... Ali neću...
Đavo je tu da me tera... Ja sam tu da ne pretera... Odoleću...
Briga mene za "poštene" što zastrane...
Za ministre, nadobudne i nastrane
Briga me za razne mustre, notaroše, mlade žustre...
Što zanoće ko "hetero", a osvanu na četvero...
Imo bi ja što god kasti... ej...
Čerez čega? Vidi jarca! Slaba vajda od bećarca!
ja sam o'de zadnja šuša, nema mene ko da posluša...

http://www.balasevic.net/izdanja/ranimraz/kere-varosanke.htm

Na linku je cijela pjesma koga zanima...

Ispadne kao nastavak one Gedo gluperdo (o Miloševiću...)

bogics
21-08-2007, 09:28
Kere varošanke
(kako smo svirali bećarac kiš-birovu Žari Bobincu, jerbo se on zdravo zamajava sas politikom, pa sve cupka onim njegovim nogicama, i poručiva traminac "s one strane brega", ko da je taj drukčiji?)

Imo bi' ja što god kasti i akonto Ove Vlasti... Ali neću...
Đavo je tu da me tera... Ja sam tu da ne pretera... Odoleću...
Briga mene za "poštene" što zastrane...
Za ministre, nadobudne i nastrane
Briga me za razne mustre, notaroše, mlade žustre...
Što zanoće ko "hetero", a osvanu na četvero...
Imo bi ja što god kasti... ej...
Čerez čega? Vidi jarca! Slaba vajda od bećarca!
ja sam o'de zadnja šuša, nema mene ko da posluša...

http://www.balasevic.net/izdanja/ranimraz/kere-varosanke.htm

Na linku je cijela pjesma koga zanima...

Ispadne kao nastavak one Gedo gluperdo (o Miloševiću...)

Jeste, svaka čast.. Ja ubi mozak pokušavajući da se setim al ne vredi :bonk:

Petko
21-08-2007, 14:05
BOGICS -> :D

...evo linka za ljubitelje sevdalinki...

...tekstovi, note, midi, nošnje(:krez:), itd.

http://www.bosnafolk.com/sehara/

IvanZU
26-08-2007, 12:20
BOGICS -> :D

...evo linka za ljubitelje sevdalinki...

...tekstovi, note, midi, nošnje(:krez:), itd.

http://www.bosnafolk.com/sehara/

....odličan link bio sam davno na njemu.....:top: ......trebo bi malo izgnjavit hrvoja da proba otvorit temu sa linkovima pa tematski ih nekako razvrstat....al ima tu posla......javi se hrvoje.....

Hrvoje
26-08-2007, 13:41
....odličan link bio sam davno na njemu.....:top: ......trebo bi malo izgnjavit hrvoja da proba otvorit temu sa linkovima pa tematski ih nekako razvrstat....al ima tu posla......javi se hrvoje.....

Evo me... Dosta me gnjave korisnici na poslu (kud svi sad u nedjelju navalili zvat), ne trebate još vi... Slobodno i ti otvori temu i skupi linkove i tematski ih razvrstaj. Ne moram baš ja sve... :bonk:

IvanZU
26-08-2007, 13:44
....ja i informatika....de ne budi smiješan.....

bogics
27-08-2007, 21:52
Spomenuo sam pre nekako grupu Legende, sviraczs je poslao pesmu Godinama, ali ta nije mnogo poznata i ne znam da je iko svira. Evo 4 njihove pesme, Ne veruj i Uspomene skoro svi sviraju. U ovoj drugoj ima lep solo za basprim.
link: http://www.speedyshare.com/241912978.html

NHT je snimio I Dunav laže od Džeja. Evo ta i još nekoliko njegovih koje se sviraju i nikako se ne mogu poistovetiti sa klasičnim narodnjacima..
link: http://www.speedyshare.com/517507142.html

Vidim da su NHT snimili i Da me nije. Nisam je čuo (mogao bi neko poslati) ali pretpostavljam da je od Željka Samardžića. Evo nje i još 3 fine.
link: http://www.speedyshare.com/418859146.html

I za kraj jedna od Rođe Raičevića, siguran sam da bi odlično zvučala u tamburaškoj pop varijanti.
link: http://www.speedyshare.com/694720218.html

kojot
27-08-2007, 23:05
Vidim da su NHT snimili i Da me nije. Nisam je čuo (mogao bi neko poslati) ali pretpostavljam da je od Željka Samardžića. Evo nje i još 3 fine.
link: http://www.speedyshare.com/418859146.html

Točno, pjesma je od Željka Samardžića. Uskoro će se naći na gmailu u NHT verziji...

bogics
27-08-2007, 23:07
Točno, pjesma je od Željka Samardžića. Uskoro će se naći na gmailu u NHT verziji...

Hvala!! :ples:

bando
27-08-2007, 23:14
mislim da vec ima... netko je vec slao za mene

kojot
27-08-2007, 23:26
mislim da vec ima... netko je vec slao za mene

točno, tek sam sada vidio...problem je što se taj file zvao nht-tamburica od javora suva pa nisam odmah skontao...

hrvoje111
27-08-2007, 23:57
Hvala!!! :ples:

je si skinuo od "Prijatelja" novu pjesmu "Kad sam nekad bio gazada"?
Pozdrav od
Hrvoje 111

chico
28-08-2007, 18:09
da,sviramo one koji po nekom našem kriteriju imaju smisla,one koje znamo i samoako nam plate :krez: :krez: :krez:
naravno,ne forsiramo....

Svitac
29-08-2007, 07:27
da,sviramo one koji po nekom našem kriteriju imaju smisla,one koje znamo i samoako nam plate :krez: :krez: :krez:

... pa ako se nekim slučajem sve te tri stavke poklope, voila... :harm: :krez: :krez: :krez:

chico
03-09-2007, 01:20
... pa ako se nekim slučajem sve te tri stavke poklope, voila... :harm: :krez: :krez: :krez:

može i jedna po jedna,naročito zadnja.....:D :D :D

bozobks
03-02-2008, 16:35
u subotu sam doživio napad Turbofolka (kako bi rekao Buky1)
Naime bio sam u Bizovcu na jednom rođendanu i oko pola 3 ujutro ušli smo u disco club u kojem su svirali tamburaši... i sviraju dečki kad odjednom kaže pjevač: A sada za naše hostese..... Što, što, što je to u tvojim venama inače pjesma Cece Ražnjatović :angry: :angry: :down: :blink: :vio2: nisam mogao vjerovati... Zanima me što vi mislite o sviranju Cece...

klas
03-02-2008, 19:44
u subotu sam doživio napad Turbofolka (kako bi rekao Buky1)

nisi u subotu nego u petak.............
.......

ej00jesence
03-02-2008, 19:50
A Boze. Pola 3. Jos u Discu.

matija_vg
03-02-2008, 19:52
Ma ni aj to ne volem al jednom prilikom isto tak za neke djevojćice sam odsviro što je to u tvojim venama:krez: a jbg

ej00jesence
03-02-2008, 19:54
A ok jedna pjesma, al dok neko odsvira blok takvih pjesama, onda se o tome da puno pričat

klas
03-02-2008, 20:11
a pa svatko svira što mu po volji.........moj bend to ne svira.........
.......jučer sam bio na jedno šokačkom sijelu i svirali su jedni jako fini tamburaši.......dečkima svaka čast.....i odsvirali su jednu pjesmu ( tešanj ) i među svom silom ljudi nađe se jedna konjina...( da oprostite na izrazu ) kojoj je to smetalo......pravi scene i sebi i dečkima,a to mu ne treba.......naravno da su dečki zamračili.......a i ja sam.............taj nas lik pratio neko vrijeme po našim svirkama.........i probleme je pravio kod pjesama kao što su ne klepeći nanulama i a sad adio..........

ej00jesence
03-02-2008, 20:16
Zasto su mu smetale sevdalinke

klas
03-02-2008, 20:20
Zasto su mu smetale sevdalinke

pa zato što je dotični velika hrvatina, domoljub i još veća seljačina........:down: :down:
...........................i takav jedan ti je dovoljan da ti syebe raspoloženje za cijelu večer.........

ej00jesence
03-02-2008, 20:22
Eto nek izvine "seljacina" al to su ljepe pjesme i sta ima imat protiv sev. Bezveze. Bas je Hrvatina (kad se tako ponasa).

kara
03-02-2008, 20:36
pa zato što je dotični velika hrvatina, domoljub i još veća seljačina........:down: :down:

Pijana seljacina......vrlo pijana seljacina!

korisničko ime
03-02-2008, 20:39
Ja na to ovako komentiram!Osobno obozavam sevdalinke i narodnjake,ali ne ove turbofolk idiotarije nego stare narodnjake koje izvode miroslav ilic ,tozovac i sl. Te pjesme su nekim ljudima bile ono stu su današnjoj mladeži mata ili juliška, možda ne možemo te pjesme usporedjivat zato sto su sa različitih strana ali vjerojatno kužite šta hoću reći!! Na svirkama volim odsvirati pokoji stari narodnjak ili sevdalinku, ali nevolim kad se skupi desetak pijanih kretena i onda nastane turbofolk parada.

_maestro_
03-02-2008, 20:41
domoljubima ne smetaju strane pjesme. za takve likove postoji drugačiji naziv, a ne domoljub...
ovo što je kara napisao je već bliže istini. :D

damir
03-02-2008, 22:45
Moj savet je nedokazivati se sa narodnjacima.Kad tako po koja umisljena budala vidi da umes i narodnjake-onda si gotov.Popne ti se na kicmu i ne znas kako da ga odjebes.U pocetku je skroz "tamburaska dusa" i uopste ne zana turbofolk,ali takvima netreba puno da promene svoj stav...
Imao sam takvo iskustvo.Dakle bilo je u pitanju 18 rodjendan od neke cure.Pozvani smo kao iznenadjenje u kafic u kojem je slavila.(radi se o selu pored Sr. Mitrovice-Martinci ako nekom znaci,verovatno samo tamishu :-) )
Kad sam se dogovarao sa likom kojim nas je zvao rekao je iskljucivo TAMBURASKA muzika,bez TURBOFOLKA....Meni se to pomalo cinilo nestvarno...I sad da neduzim dosli smo kao iznenadjenje sa pesmom po njihovoj zelji (Dunave,dunave moje more....) i sve je bilo krasno dok se nisam nasalio sa jednom curom i njoj samo malo odsvirao nesto od Cece.(nemoj te misliti bez razloga :D ......)E tu pocinje ludilo.Znaci taj isti "ljubitelj tamburaske muzike" zavrsava na stolu sa narodnjacinama,a moje kolege me psuju sto sam pocinjao sa tim.I tako do sitni sati.......

Za ovo nase podnevlje(posebno mlade ljude) turbo folk,koliko god mi mrzeli,mora biti sastavni deo repertoara:mad:

Dakle ljudi,i ako umete turbo folk-kazite da neznate...Veruj te mi...:top:

bozobks
04-02-2008, 14:42
nisi u subotu nego u petak.............
.......

prosla je ponoc u noci sa petka na subotu pa sam zato napisao subotu:top:
uostalom, svejedno je:bonk: :bonk:

Hrvoje
04-02-2008, 16:26
Croatia Records pokrenula ediciju "Folk zvijezde zauvijek", prvi CD je s pjesmama Tome Zdravkovića... Nisam znao da je on Silvani Armenulić napisao "Noćas mi srce pati"... :hail: :hail: :hail: To mi je jedna od najdražih pjesama.

http://www.vip.hr/sp/show?idc=25000637&idnews=99355

sviraczs
04-02-2008, 18:47
Croatia Records pokrenula ediciju "Folk zvijezde zauvijek", prvi CD je s pjesmama Tome Zdravkovića... Nisam znao da je on Silvani Armenulić napisao "Noćas mi srce pati"... ]

http://padovam.mojblog.co.yu/p-toma-zdravkovic/122420.html

evo ti biografija njegova!

Hrvoje
04-02-2008, 18:59
Hvala, sviračžš! Baš mi je frend iz benda pričao onomad kako je na netu čitao Tominu biografiju i stvarno je čovjek bio pravi boem, dotak'o je dno života i sve to o čemu pjeva u svojim pjesmama...

matija_vg
04-02-2008, 19:31
Evo kad si već zagrizo za njega imaš ovdje biografiju al pravu treba izdvojit cjeli dan da ju pročitaš a isplati se jer je stvarno detaljna

http://www.tomazdravkovic.com/index.php

a i ja sam nedugo otvorio temu al izgleda da se našlo samo par obožavatelja pa tema nije zaživjela

http://www.forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=908

Tommy
16-02-2008, 18:29
Da li ''ubacujete'' u repertoar i pokoju stvar sa istoka ničim izazvani ili to svirate samo kad se mora ili se ne može izbjeći?Ali samo iskreno;)

Naravno da se može izbjeći,nedavno na gažici nas čovjek traži "Prvi poljubac"što mi je i ok-e pjesma,ali smo odbili i rekli da neznamo,iak vjerujem da bi se dalo izvuć nešto jer su mi riječi vrlo poznate,a znali su i tražit "Sunce i zora" ,i takve stvari,a zbog ekipe s kojom sam svirao,ne svojom voljom sam odsvirao tu stvar i kasnije nikad više.Ne volim takve stvari uvrštavat tj.miješat s tamburaškom glazbom!

catana
29-02-2008, 10:28
...ni ja također ne vidim potrebu uvrštavanja "narodnjaka" (mislim na turbofolk i te gluposti) u repertoar jer smatram da takva glazba uopce ne može parirati tamburaškoj glazbi...a osim toga zar nema i jako puno ostalih pjesama, npr. zabavna i strana glazba, koje su bar po meni puno ljepše od "narodnjaka"??

tamburaš
29-02-2008, 20:40
kod nas se ne sviraju narodnjaci odnosno turbofolk... ako i netko rečemo da ako su hteli nardonjake zakaj si nisu pozvali Cecu ili neku drugu pevaljku sa istoka.. :music:

Tommy
29-02-2008, 21:53
kod nas se ne sviraju narodnjaci odnosno turbofolk... ako i netko rečemo da ako su hteli nardonjake zakaj si nisu pozvali Cecu ili neku drugu pevaljku sa istoka.. :music:

Da točno!Tak je to uvijek!Zovu tamburaše,a traže narodnjake!Bezvezeeeee:bonk: !Kaj si nisu pozvali neki "narodnjački" bend,a ne nas!Ak si na to mislil????

Djuka
29-02-2008, 23:04
jedna malo trik pitanjce za gore neke ...
svirate u nekom lokalu restoranu gazu i dode ti covjek sa novcanicom od 200 kn i trazi neku narodnjacku pjesmu ( zelene oci , mesecina , prvi poljubac ) ili neki tezi sevdah ... dali bi odbili ... ako ne covjek povisi cijenu i nudi 500kn slusam ... olim iskrenost

Petar
01-03-2008, 04:34
Ma i nije trik pitanje. Odgovor je vrlo jednostavan - ima bendova koji neće ni pod razno odsvirat narodnjak, ima bendova koji će pokušati odsvirati i ima onih koji će ga odsvirati. Ove zadnje dvije grupe će uzeti te novce dok oni prvi neće. Ali, nije u šoldima sve, zar ne?

Tommy
01-03-2008, 09:38
svirate u nekom lokalu restoranu gazu i dode ti covjek sa novcanicom od 200 kn i trazi neku narodnjacku pjesmu ( zelene oci , mesecina , prvi poljubac ) ili neki tezi sevdah ... dali bi odbili ... ako ne covjek povisi cijenu i nudi 500kn slusam ... olim iskrenost

Nebi svirali!Zato kaj kad smo bili na gaži,čovjek nas je tražil prvi poljubac.a Krešo(znaš Djuka koji,basist)je odbil,i reko da to ne svira!

Djuka
01-03-2008, 09:48
ah da ... al vi bi ostali ... mislim da bi bilo ko to odsviro uz dovoljnu motivaciju...

Tommy
01-03-2008, 09:52
ah da ... al vi bi ostali ... mislim da bi bilo ko to odsviro uz dovoljnu motivaciju...

Odsviral bi sigurno!Ovisi o čovjeku, al ak si karakter i stvarno ne želiš to svirat,nema te motivacije koja će te natjerat!

DUGI
01-03-2008, 10:18
Odsviral bi sigurno!Ovisi o čovjeku, al ak si karakter i stvarno ne želiš to svirat,nema te motivacije koja će te natjerat!

Joj kak ima te motivacije ! Npr ajd nek se neko javi ko vec nije skinuo cardak od beslica?!

_maestro_
01-03-2008, 11:14
Ma i nije trik pitanje. Odgovor je vrlo jednostavan - ima bendova koji neće ni pod razno odsvirat narodnjak, ima bendova koji će pokušati odsvirati i ima onih koji će ga odsvirati. Ove zadnje dvije grupe će uzeti te novce dok oni prvi neće. Ali, nije u šoldima sve, zar ne?

je petre, nije u šoldima sve. al neka ih tu kraj mene...

upravo tvoj post sam citirao, jer mislim da znam tvoj stav o svemu tome, a drago mi je da imaš u vidu te razne opcije i da ne pljuješ po opciji koja nije tvoj izbor, s kojom se ne slažeš.
isto tako znam da se tvoja i moja opcija razlikuju, i htjedoh reći da poštujem i tvoj izbor i stav, iako se osobno ne slažem s njim.

z_kc
01-03-2008, 11:41
svirate u nekom lokalu restoranu gazu i dode ti covjek sa novcanicom od 200 kn i trazi neku narodnjacku pjesmu ( zelene oci , mesecina , prvi poljubac ) ....

naveo si zelene oci, e sad da ne otvaram novu temu, dal tu doticnu pjesmu smatrate naraodnjakom ili ne, jer postoje mnogi bendovi koji imaju nenarodnjacki repertoar, ali ipak sviraju i tu pjesmu.

Djuka
01-03-2008, 12:07
da iskreno velim neznam od kud Zelene oci podtjecu al sam ga uvjek svrstavao pod narodnjak ...u onu skupinu di je ljepa vila i zasto pitas kolko mi ljeta ...

sto se tice strujica (koji sviraju narodnjake) i oni sviraju Bogdana samo treba malo bolje proslusat ...
ja mislim da je tu veliki problem sto nemozemo napraviti (il neki neogu) granicu izmedu narodnjaka ,cajke, domace i "kuruze" ...
uh velis nebi neki svirali , a kaj da se nades na svirci i ono ljudi se nabriajli ono njih 20 i sad ocu neku tak pjesmu (narodnjak)....rade bi pobrali batine ??
jer i takvih situacija ima ..ije sve blistavo ni za svirace :(

klas
01-03-2008, 12:10
! Npr ajd nek se neko javi ko vec nije skinuo cardak od beslica?!

ja nisam..............

nido
01-03-2008, 12:15
ja jesam...
al ja tak i tak nisam u konkurenciji, ja sam stara cajka valjda :D

Petar
01-03-2008, 14:27
je petre, nije u šoldima sve. al neka ih tu kraj mene...

upravo tvoj post sam citirao, jer mislim da znam tvoj stav o svemu tome, a drago mi je da imaš u vidu te razne opcije i da ne pljuješ po opciji koja nije tvoj izbor, s kojom se ne slažeš.
isto tako znam da se tvoja i moja opcija razlikuju, i htjedoh reći da poštujem i tvoj izbor i stav, iako se osobno ne slažem s njim.

Točno, ali treba šire gledati na stvari. Isto tako ću (probati) odsvirati i pjesme od Dubrovačkih trubadura, Frank Sinatre, Lepih cajti, Bebeka, Ive Robića, Bulića, Thompsona, Ivice Pepelka, Vice Vukova, Škore, Zlatnih dukata, Zvonka bogdana, "sve je ona meni" benda, Dika i sve ostale koje se traže. Ljudi traže jako puno ovdje u Zagrebu!

cicak
01-03-2008, 14:44
Joj kak ima te motivacije ! Npr ajd nek se neko javi ko vec nije skinuo cardak od beslica?!

-nisam ja...ucheraj joj.....

Ivso
01-03-2008, 14:56
Volim svirat đinovića, ilića, čolića i te stvari. Za sebe recimo u kleti s društvom. To su sve narodnjaci , ne ? Na svirkama ne sviramo opće i izbjegavamo to

Tommy
01-03-2008, 15:03
Volim svirat đinovića, ilića, čolića i te stvari. Za sebe recimo u kleti s društvom. To su sve narodnjaci , ne ? Na svirkama ne sviramo opće i izbjegavamo to

E da!Tak i ja s društvom,malo za razonodu sviram narodnjake,al na svirci ne!

tamburix
01-03-2008, 16:18
Znači, ljudima koji vam plaćaju da im svirate, ne želite priuštiti gušt da slušaju iste one pjesme koje i vi 'privatno' volite??? E, jeste principijelni...!!!
________
Čolić je narodnjak???

Petar
01-03-2008, 16:19
Nije mi jasno zašto "narodnjake" svirate sebi za dušu, a na gaži ne. Bio bih zahvalan kad bi mi se objasnilo.

Tommy
01-03-2008, 16:26
Znači, ljudima koji vam plaćaju da im svirate, ne želite priuštiti gušt da slušaju iste one pjesme koje i vi 'privatno' volite??? E, jeste principijelni...!!!

Ja nisam reko da ih volim,a u drugoj temi možeš pročitat da sam i sam slušao narodnjake,i da ih pokušavam više ne slušat!Nego,imam kolegu tamburaša koji voli na tamburama svirat sve i svašta pa tako i narodnjake,pa on uvijek počne,pa ga pratimo,sviramo snjim i tak!Al da ću ih doma svirat,vježbat,skidat nema šanse!Možda sam se krivo izrazio u prošlom postu!

Tommy
01-03-2008, 16:28
Nije mi jasno zašto "narodnjake" svirate sebi za dušu, a na gaži ne. Bio bih zahvalan kad bi mi se objasnilo.

Ovaj post prijašnji ti je objašnjenje!A te kolege skojima i zasviram nekad,nisu kolege iz benda,nego iz KUD-a!

IvanZU
01-03-2008, 16:29
......zato što se na gaži dobivaju novci, a ne žele pare da ih ne bi za dupe ujele!.....
http://www.youtube.com/watch?v=TTZ4IzwvVLo
..........vraćam se u formu!:krez:

Mislav
01-03-2008, 16:52
da sam i sam slušao narodnjake,i da ih pokušavam više ne slušat!!

Ides beba pa ti si se tako jako okacio da bi trebao kod Sakomana na odvikavanje:bonk: :bonk: :bonk:

Ivso
01-03-2008, 17:53
Pa nesviramo radi toga kaj jedan narodnjak=narodnjaci do kraja svirke, a tolko narodnjačkog repertoara nemamo nit ne mislimo imat. a te "narodnjake" nismo skidali nego sviram/o za bezveze, obično ja sam na kontri. Evo ukratko objašnjenje

edit: Tamburix je u pravu , jel recimo Ti si mi u krvi narodnjak? turbo folk? Meni nije jasna ta podjela

Hrvoje
01-03-2008, 22:30

Ja upravo skidam... :D

Skinite i vi, ipak je to "polutamburaška pjesma"... :krez:
http://www.box.net/shared/lvjk2vdxcw

Super odsvirane tambure, čuo sam da je to Vicko snimao. Svaka čast. :top: Drago mi je da su ljudi (Halid, Jole, Zečić, Prva liga) skužili da bolje zvuči kad u pjesmi "živi" tamburaš odsvira neke dionice na "živim" tamburama nego da sviraju neke loše samplove buzukija ili sličnih stvari.

Malo OT, jel' zna netko tko je svirao tambura ne "Kada lišće bude žuto" od Joleta?

_maestro_
01-03-2008, 22:50
Volim svirat đinovića, ilića, čolića i te stvari. Za sebe recimo u kleti s društvom. To su sve narodnjaci , ne ?...
čolić nije narodnjak. barem zdravko čokić. za druge čoliće ne znam :D

saky
02-03-2008, 11:28
Malo OT, jel' zna netko tko je svirao tambura ne "Kada lišće bude žuto" od Joleta?

Mladjo, Fila i Toso iz Milenija..

saky
02-03-2008, 11:29
Točno, ali treba šire gledati na stvari. Isto tako ću (probati) odsvirati i pjesme od Dubrovačkih trubadura, Frank Sinatre, Lepih cajti, Bebeka, Ive Robića, Bulića, Thompsona, Ivice Pepelka, Vice Vukova, Škore, Zlatnih dukata, Zvonka bogdana, "sve je ona meni" benda, Dika i sve ostale koje se traže. Ljudi traže jako puno ovdje u Zagrebu!

nemoj se uvrijediti, ne ide tebe, ali bi bas htio cuti brlju kako pjeva Sinatru..mora da je nenadjebiv osjecaj :)

DUGI
02-03-2008, 16:07
jucer je doso lik sa 530eur mrtav pijan ,trazi da se odmah prekine pauza i ide svirat ,znam ga od prije lik voli narodnjake . e sad je pitanje uzet 530 eur i odsvirat par narodnjaka koje trazi ili reci ne mi vam nesviramo narodnjak?

ko misli da lazem stavit cu sliku na tamburaske fotografije!

matija_vg
02-03-2008, 19:49
jucer je doso lik sa 530eur mrtav pijan ,trazi da se odmah prekine pauza i ide svirat ,znam ga od prije lik voli narodnjake . e sad je pitanje uzet 530 eur i odsvirat par narodnjaka koje trazi ili reci ne mi vam nesviramo narodnjak?

ja ti to ne vjerujem dok ne vidim:krez: a kaj se tiče sviranja i ne sviranja narodnjaka jako se divim i cjenim ljude koji su povukli crtu i za nikakve novce ne sviraju narodnjak i u nikakvim uvjetima.......jer ak jedanput pokažeš da znaš onda više nema povratka a na kraju krajeva samim tim kaj sviraš na gaži ljudi vide kaj sviraš i onda te ekipa kasnije zove jer im se dopalo kaj sviraš samim tim ti se publika sortira i ko hoće narodnjake zove nekog drugog a tebe pak zovu ovi koji hoće baš tamburaše i kojima se sviđa to kaj sviraš:top:

Hrvoje
02-03-2008, 20:12

To nije ili/ili pitanje, postoji i treća opcija... Take the money and run! :krez: :ples: :bonk:

EDIT: Naravno, prije bijega provjeriti (pitati) gospodina ako ima uz sebe neko vatreno oružje... :krez:

DUGI
02-03-2008, 23:16
To nije ili/ili pitanje, postoji i treća opcija... Take the money and run! :krez: :ples: :bonk:

EDIT: Naravno, prije bijega provjeriti (pitati) gospodina ako ima uz sebe neko vatreno oružje... :krez:

btw tip je opasan ali je bil pijan da se ni ne sjeca
za 500eur se vecina ljudi naradi a i nasvira!

Tommy
03-03-2008, 21:07
...na kraju krajeva samim tim kaj sviraš na gaži ljudi vide kaj sviraš i onda te ekipa kasnije zove jer im se dopalo kaj sviraš samim tim ti se publika sortira i ko hoće narodnjake zove nekog drugog a tebe pak zovu ovi koji hoće baš tamburaše i kojima se sviđa to kaj sviraš

Točno to!Ak se neko želi prezentirat kao tamburaš koji svira narodnjake nek izvoli:bonk: ,al ja mislim da zato i postoji podjela glazbe, i postoje razni bendovi koji sviraju različitu glazbu!Tamburaši sviraju tu vrstu glazbe koja se podrazumijeva pod pojam tambura,a drugi bendovi nek sviraju narodnjake il koju već glazbu sviraju,za koju su opredjeljeni!

Djuka
03-03-2008, 21:43
Točno to!Ak se neko želi prezentirat kao tamburaš koji svira narodnjake nek izvoli:bonk: ,al ja mislim da zato i postoji podjela glazbe, i postoje razni bendovi koji sviraju različitu glazbu!Tamburaši sviraju tu vrstu glazbe koja se podrazumijeva pod pojam tambura,a drugi bendovi nek sviraju narodnjake il koju već glazbu sviraju,za koju su opredjeljeni!

ali pod tom tvojem ... ti nemres onda svirat zorbu il spanish plave ocke (kao instrumentale) .. il neke pjesme koje nisu tamburaskog stiha a svi ih tamburasi sviraju cak mozda i ti npr. mehiko nije tamburska stiha a svi udaraju ...:bonk:

DUGI
03-03-2008, 22:30
O tome bi se dalo raspravljat na tisuce postova! Ja sam protiv narodnjaka i idu mi na zivce ali kad neko ponudi lijepu paru odsvirat cu ak treba !

Djuka
03-03-2008, 23:50
O tome bi se dalo raspravljat na tisuce postova! Ja sam protiv narodnjaka i idu mi na zivce ali kad neko ponudi lijepu paru odsvirat cu ak treba !

mislis narodnjaka ili cajki :bonk:

evo ti bar proznas ... ali tu ima hrpa ljudi koja tvrdi ono da ne sviraju al ustvari sviraju sve i svasta ... .ja samo hocu dokazat da sviraju ..ja postujem ak nekoi ne voli nesto ... ali ak tvrdi da ne a radi to e to je drugo

DUGI
03-03-2008, 23:59
mislis narodnjaka ili cajki :bonk:

evo ti bar proznas ... ali tu ima hrpa ljudi koja tvrdi ono da ne sviraju al ustvari sviraju sve i svasta ... .ja samo hocu dokazat da sviraju ..ja postujem ak nekoi ne voli nesto ... ali ak tvrdi da ne a radi to e to je drugo

ma narodnjaka cajki .....svakakvih gluposti

ma svi sviraju svasta!

Djuka
04-03-2008, 11:43
bas to ocu rec ...

Vedran
04-03-2008, 11:58
Ako je netko dobar muzičar (namjerno koristim tu riječ), onda mislim da prije svega treba cijeniti dobru glazbu, a manje se zamarati stilom. To da šrota na šlepere ima, ima! Turbo-folk je šrot od glazbe per se. Ali nisu svi narodnjaci turbo-folk, isto kao što nisu svi svirači dobri muzičari. Pa prema tome, treba naćuliti uši i tražiti dobru glazbu, a malo manje kopati po smeću sjećanja i naučenog.

bando
04-03-2008, 12:48
Još nitko nije usporedio hrvatsku narodnu (uglavnom mislim na slavonsku), šokačku glazbu s narodnjacima. Takvu vrstu glazbe svi sviraju (šokačku), a narodnjake (Mile voli disko) ne žele, ma da ja ne vidim neku bitnu razliku u toj nekoj "kvaliteti". Neki će reći "pa to je naše izvorno, to moramo svirati" i ja to podržavam, ali onda je krivo govoriti "narodnjake ne sviram zato što su smeće" nego bi trebali reći "narodnjake ne sviram zato što sam Hrvat".
Sada ne želim da ovo krene u krivom smjeru, ali mislim da razumijete što želim reći.

_maestro_
04-03-2008, 13:14
Još nitko nije usporedio hrvatsku narodnu (uglavnom mislim na slavonsku), šokačku glazbu s narodnjacima.

mislim da nisi u pravu bando. od samih početaka se uspoređuje. istina, ne svi... ali kad su dukati snimili svoj album 1983. godine, onda su uz to išli i intervjui, članci u novinama i tako to.
upravo tu je prvi puta postavljena teza da se radi o "novokomponiranoj narodnoj glazbi zapadne varijante"; doslovno tim riječima. to su riječi zdravka šljivca koji je i sam sudjelovao u tom poslu oko dukata kao kompozitor, aranžer i svirač na basprimu.

Neki će reći "pa to je naše izvorno, to moramo svirati" i ja to podržavam, ali onda je krivo govoriti "narodnjake ne sviram zato što su smeće" nego bi trebali reći "narodnjake ne sviram zato što sam Hrvat"
to tamburaši sviraju jer je to tamburaška glazba...kakva god da je. ima je dobre i loše, kao i svega drugoga. barem ja zato sviram to, a ne zato što sam hrvat.
narodnjake ne sviramo ili manje sviramo (govorim općenito) jer to ipak nije primarni dio repertoara tamburaša.

gazy
04-03-2008, 13:19
Ja mislim da je to tema(rasprava) koja nema nažalost nikakvu poantu,ja bi naravno želio ukoliko netko zna o čemu je zapravo riječ da mi objasni jer smo (ste) već sve pretresali po nekoliko puta ispočetka,ali ništa novo nismo rekli.

Vedran
04-03-2008, 13:38
Ja mislim da je to tema(rasprava) koja nema nažalost nikakvu poantu,ja bi naravno želio ukoliko netko zna o čemu je zapravo riječ da mi objasni jer smo (ste) već sve pretresali po nekoliko puta ispočetka,ali ništa novo nismo rekli.

Mislim da rasprava ima poantu, ali to očito nije pitanje "narodnjaka", nego problem općih stavova. Kada netko govori o glazbi isključivo, samo otkriva svoju nesenzibilnost. A senzbilnost je, mislim, jedna od ključnih komponenti svakog "dobrog muzičara".

Moj lijek za to je bio čitanje, učenje, višegodišnja zdrava komunikacija s pravim osobama, glazbena meditacija, itd. Lijek je zapravo vrlo subjektivan, ali moglo bi se reći da je dovoljno prepoznati ograničavajuće stavove i posegnuti za svom slobodom koju takvi stavovi oduzimaju. Ironija je upravo u tome što takvi stavovi lišavaju slobode iste one ljude koji ih se toliko trude održati na životu.

Tommy
04-03-2008, 14:38
ali pod tom tvojem ... ti nemres onda svirat zorbu il spanish plave ocke (kao instrumentale) .. il neke pjesme koje nisu tamburaskog stiha a svi ih tamburasi sviraju cak mozda i ti npr. mehiko nije tamburska stiha a svi udaraju ...:bonk:

Da,al nije tema o tome,nek o narodnjačkoj glazbi!Ja sam govorio o narodnjacima kao repertoaru,a ne o takvim stvarima!I pričali smo ko kaj traži da mu odsvira,ak oce narodnjake nek si zove onda druge svirače,a ne nas!A i nemreš uspoređivat zorbu i kaj ja znam neki narodnjak jel su to dva različita svijeta,a i zorba sigurno ljepše zvuči na tamburi nek neki narodnjak!

narodnjake ne sviramo ili manje sviramo (govorim općenito) jer to ipak nije primarni dio repertoara tamburaša.

Da točno,nije primarni dio repertoara tamburaša.Jel ak ti se sviđaju narodnjaci,onda nebuš primil u ruke tamburu,nek harmoniku npr.!Biral si tamburu zato kaj ti se to sviđa i sviđa ti se ta vrsta glazbe!

DUGI
04-03-2008, 15:53
opet ista stvar,harmonika narodnjacki instrument? Cardak pjeva beslic a ima i tambura i harmonike u aranzmanu!!!!

Ja sviram harmoniku i narodnjaci mi vec idu na zivce zato sam presao u tamburaski bend !

Djuka
04-03-2008, 17:26
Da,al nije tema o tome,nek o narodnjačkoj glazbi!Ja sam govorio o narodnjacima kao repertoaru,a ne o takvim stvarima!I pričali smo ko kaj traži da mu odsvira,ak oce narodnjake nek si zove onda druge svirače,a ne nas!A i nemreš uspoređivat zorbu i kaj ja znam neki narodnjak jel su to dva različita svijeta,a i zorba sigurno ljepše zvuči na tamburi nek neki narodnjak!

Da točno,nije primarni dio repertoara tamburaša.Jel ak ti se sviđaju narodnjaci,onda nebuš primil u ruke tamburu,nek harmoniku npr.!Biral si tamburu zato kaj ti se to sviđa i sviđa ti se ta vrsta glazbe!

zorba je narodna pjesm ...samo kaj ne Hr nego grcke ..
narodjnaci = nordne pjesme
cajke novokonponovano al preko dunava save ...
kuruza hehe novokonponirano tu i tam (nocna ptica , knjiga ...)
postujem tvoje ne sviranje tebi neprikladnog al nemozes rec da sviras samo "tamburasku glazbu" jer po tome bi trebalo samo zakljuciit da ti si je ogranicnen (siromasan) repertoara.. nego vjerujem 100% , zanm da svirate svasta ko svi mi .. jer ni rumunjka , meksiko bosna srbija nije skroz tamburaska predviden repp. a tek ove nase zabavnjake koje se stavljaju pod rep. (Gib. oliver..)

bajaprim
04-03-2008, 17:28
opet ista stvar,harmonika narodnjacki instrument? Cardak pjeva beslic a ima i tambura i harmonike u aranzmanu!!!!

Ja sviram harmoniku i narodnjaci mi vec idu na zivce zato sam presao u tamburaski bend !

slažem se ali i sam znaš...

Ako sviraš nekome za novce .Odnosno ako za svoju uslugu sviranja i pjevanja tražiš da bude plačeno onda sviraš ono što platiša traži.
Ako sviraš za sebe onda sviraj kaj hočeš.

Mislim da je to jednostavno i čisto . Sve ostalo je folozofija

To kaj su danas narodnjaci popularniji od izvornih tamburaških pjesama i što je sve manje tamburaških hitova to je drugi problem.

Djuka
04-03-2008, 17:33
ja mislism da glazba nebi trebala imati granice drzava , religija , naroda .. jer po tome se samo ogranicavamo ..kako rekoh postujem tuđa misljeja i opredjeljenja ali ne razumijem kak neki mogu rec da ne sviraju nesot a rade to ...to me smeta i drze se tog svog stava ko da su upravu a nisu ...

damir
04-03-2008, 23:24

Zivio stari......:top:

chico
04-03-2008, 23:37

ha ha....:D a ko za Qa,ave vise nas traže narodnjake......:krez:
ne brini dušo,sad ćemo na probama raditi jedno vrijeme samo "dike"-inzistiram
s posebnim osvrtom na dionice harmonike-za istač,ne sumljam u tebe....:top: :top: :top:

Petar
22-03-2008, 13:55
Samo za chicu, Dugog i matiju_vg :top:

http://www.youtube.com/watch?v=1lu-I1HSkII

Pozdrav!

DUGI
22-03-2008, 14:11

Pozdrav!

Hvala Pero jos jedna skola vise! Uzivaj!

chico
26-03-2008, 12:30

Pozdrav!

he heeee.....jeste li i vi to skinuli?
s obzirom na brlju-ne sumljam
di će suza neg pod oko

nido
26-03-2008, 14:19
he , nismo još al budemo :D

Liko moja, zelen goro, moj kršu blagorodni, mi ćemo se u te kleti , dok je Like bit će i Ličana :D

sbmarkan
05-04-2008, 19:27
slažem se ali i sam znaš...

Ako sviraš nekome za novce .Odnosno ako za svoju uslugu sviranja i pjevanja tražiš da bude plačeno onda sviraš ono što platiša traži.
Ako sviraš za sebe onda sviraj kaj hočeš.

Mislim da je to jednostavno i čisto . Sve ostalo je folozofija

To kaj su danas narodnjaci popularniji od izvornih tamburaških pjesama i što je sve manje tamburaških hitova to je drugi problem.

s ovim se slazem.....
"narodnjaci" al u umjerenim kolicinama.......
ako neko oce narodnjake sta je onda zvao tamburase da mu sviraju????

P.S. OTPOR OD (TURBO)FOLKA!!!!

kontras ns
28-04-2008, 03:21
hehehehe
blago vama...u Novom Sadu se svira od silvane do nirvane...od madjarskih romansi preko sumadije i vranja,crnogorskih(svih sest), bosanskih sevdalinki, starijih narodnjaka(cune,tozovac,kvaka....), preko novijih(miroslav ilic,toma,haris...),zaluta i stariji hit brene, cece, zabavnjaci, dalmatinske klape, makedonske, sviraju se i grcke stvari ma sve i svasta da covek poludi :bonk:
Takva je sredina da ima sa svih strana ljudi i svako bi hteo ponesto svoje da cuje a tu smo mi najvise najeb.li:ples:
I nema varijanti koja je cija pesma,bukvalno to niko ni ne pita,svira se i "jos i danas zamirisi tresnja"(ljudi iz hrvatske su se cudili kada smo im to odsvirali),"vetre s dinare", "ne dirajte mi ravnicu", i da ne nabrajam vise...
sve u svemu svira se sve,svakakvi ritmovi,stilovi... i to je po mom misljenju ok...
naravno, zna se sta bi tambura trebalo da svira ali je to nemoguce u Novom Sadu(sto se tice kafana i tezgi), tako da se to nadomescuje sa kud-ovima i velikim tamburaskim orkestrima gde se iskljucivo svira prava tamburaska muzika i klasika...:top:

kontras ns
28-04-2008, 03:24
:bonk: :bonk: :bonk: sada sam se setio imamo i jedan pank tamburaski bend:bonk: :bonk: :bonk:
zove se "Zbogom brus li" pa koga zanima neka pogleda...:ples:

Hrvoje
28-04-2008, 07:27
Kontras ns, pa znamo mi već za "Zbogom, Brus Li"... :top:

Nego, jel' vi isto "prevodite" hrvatske pjesme na srpski (ekavicu) kao što se i ovdje radi (u obratnom smjeru) s Bogdanovim pjesmama? (vidi -> http://www.forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=103 )

kontras ns
28-04-2008, 13:46
nesto se iz navike prevede kako ti kazes a nesto ostane kao sto je or.sve zavisi.bas nema pravila. :):bonk: :bonk: :bonk:
inace taj bas-primas pele iz zbogom brus li je svirao ranije samnom u orkestru i mozes ga videti na onoj slici F.A Vila a basista kosta samnom tezgari...

PEJIN
09-05-2008, 00:12
nesto se iz navike prevede kako ti kazes a nesto ostane kao sto je or.sve zavisi.bas nema pravila. :):bonk: :bonk: :bonk:
inace taj bas-primas pele iz zbogom brus li je svirao ranije samnom u orkestru i mozes ga videti na onoj slici F.A Vila a basista kosta samnom tezgari...

nisam ti ni rekao ,da sam je pre izvesnog vremena upravo imao niz susreta sa vama iz vile i bili ste mi ok,ali nikako nemogu da te povezem sa nekim od likova sa vase slike jedino mi je ostao u secanju po stilu sviranja onaj mali cvikeras.
a sto se tice "narodnjaka" pustite ljude da sviraju sta mogu licno moj stav je{sto neznaci da je tacan} da tamburase mozes podeliti u dve grupe sa nizom podgrupa ,jedni su sviraci a drugi tezgarosi .
postujem i jedne i druge vise uzivam u svirci prve grupe ali svojim mogucnostima i opredeljenju pripadam tezgarosima,i naravno sviram narodnjake jer treba zaraditi i koju kintu ,na stranu ono sto volim da slusam ali sam sebi nemogu dati baksis.:bonk:

begesar
09-05-2008, 23:52
Aj' da i ja metem koje slovo na ovaj nas elektronski papir.

Lokacija:Sremska Mitrovica, Vojvodina. Opstina od nekih 100.000 stanovnika.Nacionalna struktura: s brda-s dola, ukupno 28 nacija.
Moja situacija: 43 godine, dva braka, troje dece, iskljucivo od svirke zivim, supruga povremeno radi.
Stanje u Opstini:Prosecna plata 180 Eura, 40% radno sposobne populacije nezaposleno.

E, sada zamislite jednu tezgu ovde kod mene.Dosli smo nas 5 za ukupno 100 Eura,navukli smo lazne osmehe i pokusavamo oraspoloziti goste. Sa suprotne strane se nalazi 50-tak gostiju, od toga njih 30-tak imaju osmeh tipa: pa gde bas sad ovo veselje kada mi treba svaki dinar, al' 'ajd. I ... sve to jos nekako funkcionise dok ne proradi alkohola.Tada se neki od gostiju opuste, kao u dobra stara vremena i na brzaka izbacaju muzici svojih 30-50 Eura.Problem nastaje kada skonta da vise nema novca u dzepu, a taman se zagrejao.Alkohol mu ne dozvoljava da u potpunosti shvati situaciju.On nezna sta se u stvari desava, ali zna da tu nekaj ne stima i pocinje da biva besan. Naravno mi skacemo na sledecu musteriju, a prethodna ostaje u svom besu.U zavisnosti od kolicine besa (citaj: mozga) postupice na jedan od sledecih nacina:
1. cutace i poklopice se usima dok se ne o'ladi
2. pocece nas da zajebava
3. posudice novac od rodjaka ili ce otici kuci po jos novca pa tek onda poceti da nas zajebava.

E, sada je najmanje bitno kako sviras.sada dolaze do izrazaja godine iskustva.Sve pokusas da okrenes na zajebanciju i to uglavnom upali.Ako ne upali tvoja recitost sledi ti ono: "E, sad cete da svirate i sto nikad svirali niste!"

Drugovi gospodo, saberite 2 i 2 pa da vas sve pitam dali biste mu rekli MI NE SVIRAMO NARODNJAKE?

U mom gradu postoje gradski, hrvatski, madjarski i ukrajinski KUD i u svima njima sviram.Trudim se da sto kvalitetnije odsviramo zadate kompozicije.Propagiram tamburu na sva zvona i u svakoj prilici, ali ne mogu da kazem da ne sviram narodnjake ( mi ih ovde zovemo cirilica).Uostalom, rekao sam vec da ovde zivi 28 nacija i sasvim je logicno da nisu svi za "cistu" tamburasku bandu.Cik dodji kod ovih nasih bosanaca bez harmonike i pripadajuceg repertoara. Kada bih imao takav stav imao bih 10 tezgi godisnje (procitaj situaciju na vrhu posta).

Nemojte da me neko pogresno shvati, ali citajuci ovu sekciju foruma vidim da i vama u HR to ne gine danas-sutra. Ipak to nemojte tako crno gledati.Kada se necemu dovoljno posvetis mozes cak ponesto i nauciti iako ti se to ne dopada. (Jedino ne vidim u tehno muzici bas nista sto bih mogao nauciti.)

Pozdrav!

onaj sto neda tamburu u zaborav

nido
10-05-2008, 00:16
bravo begešar , nadji moje postove!

Hrvoje
10-05-2008, 07:12
Begešar, hvala na opširnom postu i preciznom pojašnjenju situacije u Sremskoj Mitrovici (pretpostavljam da je tako s tamburašima u cijeloj Vojvodini).

Zanimljiva je situacija kako su narodnjaci došli u mainstream u Hrvatskoj i ipak me malo iznenadilo kad sam čuo neki dan na Narodnom radiju (koji je do nedavno puštao većinom hrvatsku glazbu) izravan prijenos koncerta Halida Bešlića. A još sam se više iznenadio kad je Toni Cetinski pjevao "Prvi poljubac". Kaj se more - "došli divlji - sterali pitome"... Jedino, malo mi glupo da se muzika na koju se razbijaju čaše seli u sportske i koncertne dvorane di eventualno imaš pivu u plastičnoj čaši i nemaš kaj razbit... :bonk: :krez:

IvanZU
10-05-2008, 18:32
na Narodnom radiju (koji je do nedavno puštao većinom hrvatsku glazbu) izravan prijenos koncerta Halida Bešlića

.....da, bilo je za očekivat da će Radio Sljeme prenosit njegov koncert......:haa:

_maestro_
10-05-2008, 19:00
ja sam halida čekao na radiju 101, al ništa...

ej00jesence
10-05-2008, 19:55
ko čeka, taj i ne dočeka!

profesor
10-05-2008, 22:56
ja sam halida čekao na radiju 101, al ništa...

Kriva postaja. Na radio Mariji je bio i prijenos i posebna emisija iz bek stejdža:D