Ulaz

View Full Version : Lokalpatriotske pjesme

Hrvoje
09-07-2007, 12:06
Evo baš gledam da je na temu repertoara i pjesama koje svirate (ili biste htjeli svirati ili smatrate da bi trebalo svirati) jako malo tema pa bih ja htio otvoriti ovu temu da međusobno razmijenimo neka razmišljanja.

Kad kažem lokalpatriotske pjesme, mislim na narodne (ali često i novokomponirane) pjesme koje veličaju prirodne ljepote, mentalitet, pozitivne vrline ljudi nekog određenog kraja (u ovom slučaju) Hrvatske. Da ne bi gurao nos negdje dalje, ostat ću samo na Hrvatskom zagorju (molim Zagorce na ovom forumu da dopune listu).

S time da moram napomenuti, ne moraju to biti pjesme koje JESU u vašem repertoaru, nego neke koje volite i koje ljudi tog kraja vole...

Znači ovako....

Zagorske lokalpatriotske pjesme...

Dobro mi došel, prijatel
Suza za zagorske brege
Veselo, veselo, Zagorci
Zagorski sam veseljak
Zagorci smo ljudi pravi
Zagorje, ja tvoj sem sin
Zagorski cug
Vu plavem trnaci
Kaj (Vre tičeki spiju)
Poleg jedne velke gore
Meknite se vse gore
Lepe ti je Zagorje zelene

Eto, to mi sad pada na pamet, sigurno sam dosta njih zaboravil pa molim da me zagorski brati podsjete... :top:

A naravno molim i ostale da se uključe s pjesmama svog kraja...

_maestro_
09-07-2007, 12:14
hrvoje, ipak, ne vidim smisla u pukom nabrajanju naslova. prosvijetli me.

bando
09-07-2007, 12:17
Inati se Slavonijo i Pjevat će Slavonija :D

_maestro_
09-07-2007, 12:18
ja ne mogu drugo nego da je ljubim
noćas ćemo zemlji ko materi reći
ja san dalmatino

[mišo kovač, obetri :krez: ]

_maestro_
09-07-2007, 12:20
cili tonsonov repertuar. dobro, skoro cili. :bonk:

Hrvoje
09-07-2007, 12:28
hrvoje, ipak, ne vidim smisla u pukom nabrajanju naslova. prosvijetli me.

Paaaa, ja sam to ovako shvatio... Hrvati su većinom patrioti, a još veći lokalpatrioti... I onda oni vole kad se sviraju "njihove" pjesme... Svaki bend obično ima po par pjesama za većinu naših regija, al' mene bi zanimalo da se malo dublje uđe u tu problematiku, a ne samo površno... Čisto praktični razlozi, npr. dođe netko na gaži i veli "Ajd' neku ličku!" i ja bi sad htio ovdje saznati (npr. od dkranjce-a, zonzija ili tebe) koje su neke ličke lokalpatriotske osim "Preko Kapele" koja je široko poznata...

EDIT: Što se tiče Miše, meni je draga i rado je pjevam - "Dalmacija u mom oku".

_maestro_
09-07-2007, 12:29
pjevaj mi pjevaj sokole... lička. poznata.

ovdi san da zastupam dalmatince. dalmatinci su manjina na ovom forumu.
anketa bi pokazala ima manje hajdukovaca nego onih što sviraju g-tambure.
dakle.
kad zazvone dubrovačka zvona.
sjećanje na velu luku
makarsko je lipo more

Hrvoje
09-07-2007, 12:32
pjevaj mi pjevaj sokole... lička. poznata.

Ma je, al' nije lokalpatriotska... Ne spominje se Lika i njene divote... Kad smo kod te pjesme, jel' bi trebalo pjevat "pod moje drage prozorom ili penđerom"?

EDIT: Recimo jedna lijepa i jako poznata ljubavna pjesma Ivice Pepelka je omiljena u Zagorju, ali ne spada u lokalpatriotske - "Kada dođe mjesec maj"... Čak nije ni kajkavska, al' je po meni njegov najveći hit, evergreen... Bez obzira na "Jabuke" i "Rane devedesete"...

_maestro_
09-07-2007, 12:41
dobro, onda povlačim pjevaj mi pjevaj i mijenjam s pjesmom
junak sam iz like.

i nastavljam s:

od sušaka pa do lipe boke
dalmatinski šajkaš
kalelarga

zagorec 007
09-07-2007, 13:02
Evo, da nebi svaki "reklamiral" samo "svoje", ja bum malo tuđe:
Dalmacija: "Dalmatinac sam"
Hercegovina: "Moja Hercegovina"(Bulić)
Podravina: "Junak iz doline", Podravino moja mila"
Slavonija: "Tu je moje rodno selo"....................
:vio2:

zOnZi
09-07-2007, 13:28
Paaaa, ja sam to ovako shvatio... Hrvati su većinom patrioti, a još veći lokalpatrioti... I onda oni vole kad se sviraju "njihove" pjesme... Svaki bend obično ima po par pjesama za većinu naših regija, al' mene bi zanimalo da se malo dublje uđe u tu problematiku, a ne samo površno... Čisto praktični razlozi, npr. dođe netko na gaži i veli "Ajd' neku ličku!" i ja bi sad htio ovdje saznati (npr. od dkranjce-a, zonzija ili tebe) koje su neke ličke lokalpatriotske osim "Preko Kapele" koja je široko poznata...

EDIT: Što se tiče Miše, meni je draga i rado je pjevam - "Dalmacija u mom oku".

Ličke ( lokalpatriotske ), ima tu svega, ali nadje se i pokoja very nice: ove šta zvuče k'o brojalice ( ista melodija i 16 strofa ) su mi najgore, ali takvih ima svugdje ne samo u Lici da se razmemo...Neke od meni dražih: -Junak iz Like ( Mijo Majer ), Brinje moje, Lipo naše... (... Ličko Lešće, Sinac selo, Krasno polje, ovisi od kud si :D ), ima i nešto instrumentalčića, Zavrzlama npr., tako se zove...itd...Meni te ličke pjesme bolje zvuče na D-tamburama sa dvoglasnom berdom...Zaboravih na Vilu Velebita...I ona poznata Oj medvjede gorska životinjo...

matija_vg
09-07-2007, 17:36
Turopolje moje drago:D

MaRu
09-07-2007, 17:56
Ovdje oni uvijek pjevaju "Pjevaj mi pjevaj, Sokole", znam da to nije patriotska pjesma ali svi ta voli (zato što i ja znam svi verses :bonk:) ...

klas
09-07-2007, 22:45
slavonac sam time se ponosim

Mislav
09-07-2007, 22:56
Prigorske sem gore list
Isel budem v kleticu

oženjen
10-07-2007, 07:17
kaj (vre tičeki spiju ) to je prigorska pjesma ne zagorska napisao ju je dragutin domljanić rođen u adamovcu kraj sesveta

zagorec 007
10-07-2007, 08:30
Istra: "Samo anđeli znaju":romeo:

nido
10-07-2007, 11:04
Ličke ( lokalpatriotske ), ima tu svega, ali nadje se i pokoja very nice: ove šta zvuče k'o brojalice ( ista melodija i 16 strofa ) su mi najgore, ali takvih ima svugdje ne samo u Lici da se razmemo...Neke od meni dražih: -Junak iz Like ( Mijo Majer ), Brinje moje, Lipo naše... (... Ličko Lešće, Sinac selo, Krasno polje, ovisi od kud si :D ), ima i nešto instrumentalčića, Zavrzlama npr., tako se zove...itd...Meni te ličke pjesme bolje zvuče na D-tamburama sa dvoglasnom berdom...Zaboravih na Vilu Velebita...I ona poznata Oj medvjede gorska životinjo...

Ja ću se upravo sada malkice probati zadubiti u ličke pjesme..

Osim nabrojanih par, stvarno je problem znati nešto više. Za mene.
kratki osvrt:
- Pjevaj mi pjevaj sokole

kao sto je Hrvoje napisao, ne spominje uopće Liku u tekstu pjesme.
može li netko napisati koji redak o toj pjesmi?

- Priko kapele, tu je stvar odprilike jasna i rekao bih da je čak narodna pjesma

- Brinje moje (Kompolje i Švica.... , Ličko lešće, Otočac i Brinje...) , nemogu se oteti dojmu da je "plagijat tema " iz pjesme Vezak vezla Hrvatica mlada ?
.... ili je Vezak vezla plagijat prvospomenute? Ili sam potpuno profulao metu? Zonzi?

- Junak sam iz like ( Mijo Majer ) , volio bih ju ugledati na gmailu :)

- Vila velebita, prije bih nekako rekao da je to budnica na široj osnovi od regionalne, danaravno , u zahtjevu da se na gaži "dalje sviraju ličke pjesme " i ja ju zguram, podvalim, podmetnem pod ličku, ali...

....i to bi bilo sve. Zaista sve?

Eeeee dečki šta neznate svirati " Stric Mata " - je došao iz Like priko Kapele , gore zelene. Šokcima je pričao o prelu i svom rodnom selu... ? Nastanu mutavi pogledi ,nikadčuli, slijedi očajničko hvatanje po bespućima harmonija u potrazi za intonacijom tog narodnog pjevača, ili čovjeka iz naroda ili izvornog pjevačkog soliste. :D Nekako preživjeli (jedva)
Kod kuće nadjem pjesmu.. TS Zvona, stric mata . Pitanje za sve : ikada čuli? Stavili u repertoar? Meni se nije desilo da sam ju išao učiti .

.....eeee a znate , kako se ono zove.. od Sigurnjaka.. Sigurnjaka?? Da, Slavka Sigurnjaka, ee da , Bećar ličan, -poljubiti mora prije nego što osvane zoraaa.. ??
nikad prije..

Bit će da ipak ima tih ličkih pjesama samo možda ne dopiru do ušiju velegrada, ili se ni sam nisam dovoljno potrudio da obogatim svoj repertoar?
Etoga na tom tragu molim naše forumaše ličane da malo prokomentiraju moj post i eventualno nadopišu neki naslov za koji smatraju da su vrijedne pjesme. Obzirom da sam Sigurnjakovu kazetu ipak već imao u rukama, nebih to baš želio prihvatiti kao Ličku pjesmaricu:D Mislite li da je to ok? :)

Zašto,objasni,navedite primjer ? :D

Basistakc
10-07-2007, 13:08
Podravino moja mila
Podravska krv
Alaj je divan taj podravski kraj
Ja sam rođen u ravnici
Ja sam junak iz doline
Idem selom tambure se čuju
Podravska zvona
Majko Podravko
Bećarimo i ljubimo

Trisha
10-07-2007, 17:47
Podravino moja mila
Podravska krv
Ja sam rođen u ravnici
Ja sam junak iz doline
Podravska zvona
Majko Podravko
Bećarimo i ljubimo

+ jedna prava lokalpatriotksa grada Koprivnice - Koprivnici :)

Hrvoje
29-08-2007, 07:26
Jedna prigorska - Prigorske sem gore list... Btw, ima netko nekakvu snimku te pjesme da pošalje na gmail, ja nisam nikad čuo neku snimku...

I geografsko pitanje - kaj sve spada u Prigorje? Markuševec, Gračani, Čučerje i sl.?

EDIT: Malo guglam, pa to Prigorje je veće nego što sam mislio... :bonk:

Svitac
29-08-2007, 07:40
I geografsko pitanje - kaj sve spada u Prigorje? Markuševec, Gračani, Čučerje i sl.?
U Prigorje spada i Zelina i okolica, to znam jer su mi starci rodom iz okolice Zeline.
Ali Zato Vrbovec, recimo, ne spada nigdje. :mad:
Mogao bi proći pod Prigorje, ali ga uglavnom ne svrstavaju tamo, a kao Moslavina još manje.
Znam da ne spada u temu, ali kad si već započeo, navuko si me. :D

Hrvoje
29-08-2007, 07:49
U Prigorje spada i Zelina i okolica, to znam jer su mi starci rodom iz okolice Zeline.
Ali Zato Vrbovec, recimo, ne spada nigdje. :mad:
Mogao bi proći pod Prigorje, ali ga uglavnom ne svrstavaju tamo, a kao Moslavina još manje.
Znam da ne spada u temu, ali kad si već započeo, navuko si me. :D

Znači Vrbovec je "nigdi" k'o i naprimjer Zaprešić... VG boysi, jel' Gorica Turopolje?

_maestro_
29-08-2007, 10:14
mi u folkloru zaprešić smještamo pod zagorje... i ono zapadno od zaprešića (brdovec, savski marof, laduč)
vrbovec bi bio najbliže prigorju, folkloraški gledano. kao i zelina, sesvete.
dugo selo, recimo, je najbliže posavini...
ova naselja koja je hrvoje nabrojio (šestine, gračani, markuševec, čučerje...) su samo srce prigorja.
velika gorica, odnosno sve preko save, znači i novi zagreb :krez: se računa pod turopolje.
ostatak zagrebačkih područja gdje se dulje zadržao ruralni način života (resnik, žitnjak... blabla, bi bili folkloraški gledano posavskog tipa)

makar sam naišao na dosta glazbene folklorne građe koja je zajednička u cijelom ovom području, od vrbovca pa do jastrebarskog, draganića).

Hrvoje
29-08-2007, 10:15
mi u folkloru zaprešić smještamo pod zagorje... i ono zapadno od zaprešića (brdovec, savski marof, laduč)
vrbovec bi bio najbliže prigorju, folkloraški gledano. kao i zelina, sesvete.
dugo selo, recimo, je najbliže posavini...
ova naselja koja je hrvoje nabrojio (šestine, gračani, markuševec, čučerje...) su samo srce prigorja.
velika gorica, odnosno sve preko save, znači i novi zagreb :krez: se računa pod turopolje.
ostatak zagrebačkih područja gdje se dulje zadržao ruralni način života (resnik, žitnjak... blabla, bi bili folkloraški gledano posavskog tipa)

makar sam naišao na dosta glazbene folklorne građe koja je zajednička u cijelom ovom području, od vrbovca pa do jastrebarskog, draganića).

Fala na objašnjenju...

Znači ja sam svoj na svome (Zagorec u Zagorju)! :krez:

hrvoje111
29-08-2007, 10:37
Fala na objašnjenju...

Znači ja sam svoj na svome (Zagorec u Zagorju)! :krez:

Bok!
Kad se svi hvalite sa lokalpatriotizmom i ja cu se pohvaliti sa svojim.ja sam Imocanin u srcu i dusi!ALi volim tamburase kao i klape i svu hrvatsku narodnu pjesmu!Pozdrav od
Hrvoje 111

_maestro_
29-08-2007, 10:40
ja ne znam šta sam po tom lokaknom opredjeljenju... :sad:

Hrvoje
29-08-2007, 10:43
Bok!
Kad se svi hvalite sa lokalpatriotizmom i ja cu se pohvaliti sa svojim.ja sam Imocanin u srcu i dusi!ALi volim tamburase kao i klape i svu hrvatsku narodnu pjesmu!Pozdrav od
Hrvoje 111

Daj onda navedi neku imotsku (imoćansku?) lokalpatriotsku pjesmu, ako se ne varam, mislim da si i sam napisao neke (na www.zamp.hr sam vidio)...

tamish
29-08-2007, 10:57
ja ne znam šta sam po tom lokaknom opredjeljenju... :sad:

Ma samo pogledaj svoj "potpis"...

hrvoje111
29-08-2007, 11:27
Daj onda navedi neku imotsku (imoćansku?) lokalpatriotsku pjesmu, ako se ne varam, mislim da si i sam napisao neke (na www.zamp.hr sam vidio)...

Bok imenjace!
Ima ih nekoliko.Kad imas vremena posjeti stranicu www.radioimotski.hr i tamo mozes nekada vidjeti pjesme o Imotskom.Ona najpoznatija je ona koja ide ovako:
NAJLIPSE JE MISTO MOJE
DI SE LIPE CURE GOJE
I DI SVATKO PISMU PIVAT ZNA
O,IMOTSKI GRADE MALE
CUJES LI MI PISME POJ
O,IMOTSKI GRADE MALI
PRIMI OVÁJ POZDRAV MOJ

Ja sam napisao pjesmu koju izveli §KRISTALI" na Brodfestu 2002 godine.Pjesma se zove JA SAM RODJEN NA IMOTSKOM KRSU i proglasena je od slusatelja Radio Imotskog ( RIM-kratica radio Imotskog)najljespom pjesmom o Imotskom..ako je zelis cuti mogu ti je poslati....
pozdrav od
Hrvoje111

_maestro_
29-08-2007, 11:37
Ma samo pogledaj svoj "potpis"...
s tim se slažem. ja sam ex panonac. bivši panonac, sad sam u zagrebu... :bonk:

hrvoje111
05-10-2007, 11:50

....evo imenajce jedan stih...
Ja sam rodjen na Imotskom krsu
u Zagori moje Dalmacije
gdje se gusli i ganga se pjeva
i gdje sunce najtoplije grije

Brodfest 2002

gazy
05-10-2007, 16:03
fenomenalno

profesor
11-10-2007, 22:59
Naiđoh i na ovo:

http://rapidshare.com/users/NNLJAE

Zagorske pjesme

Petko
12-10-2007, 07:43
Naiđoh i na ovo:

http://rapidshare.com/users/NNLJAE

Zagorske pjesme

...BRAVI, BRAVISSIMO! :ples:

Hvala!

Sad si bum mnoge stvari skompletiral...

Hrvoje
22-10-2007, 16:31
Ovo nije uglazbljena pjesma, ali me stvarno dira u srce, iako nisam Međimurec svaki put kad je čujem mi zasuze oči (kako ono veli Kićo - "plačem jer nisam kamen...") koliko je jaka. Čuo sam je na albumu Gustija Draksara (fala Marek), prvo ide recitacija ove pjesme, a onda odlična pjesma "Šest let mi je minulo".

Napisao ju je Zvonimir Klemenčić i svaka mu čast. :hail:

http://www.medjimurje.com/?V=2656pz03

FALA BOŽEK ZA MEĐIMURJE
Zvonimir Klemenčić

Da Božek svet je podelil,
sakomu nekaj je dobroga dal.
Dragi se Božek jako zmočil,
pak je rekel: "Malo bi spal".

Još Božek je oči ne sklopil
ili si prespal bar kratek čas,
još je ne praf nit zadremal,
da na jemput začuje glas:

"Bez zamere, Bogek moj dragi,
znam da si truden i da bi spal,
kak dete tvoje sam bi te pital,
a meni Bogek, kaj meni buš dal?

Ja čovek sam mali, dober i pošten
i to kaj mi daš, to si bum zel.
Kakši potok, zemljicu, trsek...
Moj dragi Bogek, to bi ja štel!"

Videl je Božek da čovek je pošten,
da srebra i zlata si on ne želi,
neg zemlju i posel on išče,
pak Božek njemu ovak veli:

"Još jeden imam komad zemlje,
najlepši na svetu kaj za se sam zbral.
V srcu ti vidim - čestit si čovek,
ne bu mi krivo, bum ti ga dal!

Lefko ga najdeš, kak raj je lepi,
med Murom i Dravom tam ti leži.
De čuješ ftičju najlepšu popevku,
Međimurje to je - tu doma buš ti!

V srce ti dajem još i ovo:
bodi sakomu čoveku brat!
Bodi ponos svojega roda,
Međimurec bodi, bodi Hrvat!"

Razmel je čovek te navuk Božji,
suzu je spustil jer - vesel je bil.
Još denes tu orje, seja i kopa,
svoje je lice pred nikim ne skril!

Međimurci dragi,
ne hodite preveč v stranjski svet.
Bodite doma, tu tak je lepo,
živeli Međimurci, jezero let!

ocvirek
22-10-2007, 17:41
Ma je, al' nije lokalpatriotska... Ne spominje se Lika i njene divote... Kad smo kod te pjesme, jel' bi trebalo pjevat "pod moje drage prozorom ili penđerom"?

EDIT: Recimo jedna lijepa i jako poznata ljubavna pjesma Ivice Pepelka je omiljena u Zagorju, ali ne spada u lokalpatriotske - "Kada dođe mjesec maj"... Čak nije ni kajkavska, al' je po meni njegov najveći hit, evergreen... Bez obzira na "Jabuke" i "Rane devedesete"...

jel mi može tko šibnut ovu rane devedesete na mail? please. unaprijed hvala

Hrvoje
22-10-2007, 18:18
jel mi može tko šibnut ovu rane devedesete na mail? please. unaprijed hvala

Pa kaj se probila ta pjesma i u Slavoniju? Poslat ću ti ja na gmail, ako me netko ne preduhitri...

Hrvoje
08-06-2008, 02:20
U nekim lutanjima internetom sam naišao na neke zanimljive činjenice, meni do sada nepoznate.

Pjesmu "Vu plavem trnaci" napisao je na prijelomu 18. i 19. stoljeća stanoviti Đuro Prejac koji je rođen u Desiniću. A zanimljiva činjenica je da je napisao i "Peharček moj", pjesmu koju sam mislio da znam, a zapravo znam samo njen, možemo to tako reći, najpopularniji dio (koji počne s "Peharček moj...."), ali ima još puno teksta i muzike u izvornoj verziji.

Evo cijelog teksta:

Stari moj peharček plavi
'z tebe pil se bilikum
bil si svedok vsakoj slavi,
pil je iz tebe gost i kum.

Zvlekel sem te iz starine
gde si dugo prazen stal
ti si svedok nam starine,
kak Hrvat je piti znal.

Praznili su te junaki
dragoj domovini v čast,
al je od njih znal i vsaki
rad za domovinu past.

Peharček moj, peharček moj,
odnesi slatki pozdrav njoj
za nju ispijam tebe rad,
pa bilo makar zadnji krat.

Ja pak tebe stišćem k sebi,
ti veselja nam pajdaš
povjerava tiho tebi
da mog srca tajnu znaš.

Evo i Vice Vukova s TO HRT u Lisinskom '92. kako pjeva cijeli "Peharček moj" (baš slušam, tekst koji Vice pjeva se razlikuje od ovog c/p s www.desinic.hr ).

http://www.youtube.com/watch?v=R_MyCgjPn30

Više o Đuri Prejcu -> http://www.desinic.hr/prejac.php

grizzly
09-06-2008, 11:10
A zanimljiva činjenica je da je napisao i "Peharček moj", pjesmu koju sam mislio da znam, a zapravo znam samo njen, možemo to tako reći, najpopularniji dio (koji počne s "Peharček moj...."), ali ima još puno teksta i muzike u izvornoj verziji.

Sjećam se da su sedamdesetih godina prošlog stoljeća kompletnu pjesmu izvodili TS Šestinčani. Gotovo stalno im se dešavalo da netko naruči, oni počnu a tip koji je naručio počne usred pjesme protestirati da nije to to. :bonk:

tamburaš
13-06-2008, 09:27
Podravino moja mila
Podravska krv
Ja sam rođen u ravnici
Ja sam junak iz doline
Podravska zvona
Majko Podravko
Bećarimo i ljubimo

to je samo mali dio podrvskih pjesama....
da malo nadopunim

Tri ljubavi moje
Podravsko-svatovska polka
Podravino sve bih dao za te
Podravino moja mila
Podravski svirači
Procvao je bagrem bijeli....

ficekica
13-06-2008, 18:33
da se osvrnem malo na tvoj potpis :
... a da dode sa basprimom mozda bi se neka nasla...:krez: :krez: :ples:

jurica777
14-06-2008, 10:38
Ej mi smo decki
Na maleno brijegu
Kada dođe mjesec maj
Ljubavi, ljubavi (i jedna i druga ljubavi, ljubavi)
Prijatelju nije lako
Sve je ona meni
Plači srce plači
Neženja
Kad procvatu
Veselo zagorci
Kam pa ideš micika
Volim jožeka
Varaždinu na placu
Garavušo
Širok šor.......vec sam prevec napisal.....to igramo skoro na sake fešte....

Hrvoje
14-06-2008, 14:57
Jurica777, mislim da se nismo skužili... Tema je "lokalpatriotske pjesme"... Da se citiram:

Kad kažem lokalpatriotske pjesme, mislim na narodne (ali često i novokomponirane) pjesme koje veličaju prirodne ljepote, mentalitet, pozitivne vrline ljudi nekog određenog kraja (u ovom slučaju) Hrvatske.

tamburaš
14-06-2008, 15:56
da se osvrnem malo na tvoj potpis :
... a da dode sa basprimom mozda bi se neka nasla...:krez: :krez: :ples:

ha čuj, neznam, svaka ima svoj ukus, ovisi jel bitna veličina ili tehnika.... ali nije prava tema za to.... ;) :krez:

ficekica
15-06-2008, 02:53
ha čuj, neznam, svaka ima svoj ukus, ovisi jel bitna veličina ili tehnika.... ali nije prava tema za to.... ;) :krez:

ja sam mislila samo na to koji tamburaski instrument ima u rukama, tj. koji svira ... nista drugo...bez ikakvih primisli... :D

tamburaš
15-06-2008, 16:04
ja sam mislila samo na to koji tamburaski instrument ima u rukama, tj. koji svira ... nista drugo...bez ikakvih primisli... :D

sad se izvlačiš... al nema veze... i ja sam mislil na instrument.... :bonk: :D

ficekica
15-06-2008, 18:21
sad se izvlačiš... al nema veze... i ja sam mislil na instrument.... :bonk: :D

zasto bih se izvlacila... za to opce nema potrebe... :cool:
neke cure vole kad im netko svira neku tamburu... pogotovo basprim :D
to je bas romanticno :romeo:

ficekica
15-06-2008, 18:41
ali to nije tema pa necu vise o tome...:D :D

tamburaš
16-06-2008, 15:03
ali to nije tema pa necu vise o tome...:D :D

da nije tema.... al mislim da nije bitno kaj svira nego kak svira i ko ti svira... ali dosta o tome.... nije tema

Hrvoje
15-03-2009, 01:34
Ovo nije uglazbljena pjesma, ali me stvarno dira u srce, iako nisam Međimurec svaki put kad je čujem mi zasuze oči (kako ono veli Kićo - "plačem jer nisam kamen...") koliko je jaka. Čuo sam je na albumu Gustija Draksara (fala Marek), prvo ide recitacija ove pjesme, a onda odlična pjesma "Šest let mi je minulo".

Napisao ju je Zvonimir Klemenčić i svaka mu čast. :hail:

http://www.medjimurje.com/?V=2656pz03

FALA BOŽEK ZA MEĐIMURJE
Zvonimir Klemenčić

Da Božek svet je podelil,
sakomu nekaj je dobroga dal.
Dragi se Božek jako zmočil,
pak je rekel: "Malo bi spal".

Još Božek je oči ne sklopil
ili si prespal bar kratek čas,
još je ne praf nit zadremal,
da na jemput začuje glas:

"Bez zamere, Bogek moj dragi,
znam da si truden i da bi spal,
kak dete tvoje sam bi te pital,
a meni Bogek, kaj meni buš dal?

Ja čovek sam mali, dober i pošten
i to kaj mi daš, to si bum zel.
Kakši potok, zemljicu, trsek...
Moj dragi Bogek, to bi ja štel!"

Videl je Božek da čovek je pošten,
da srebra i zlata si on ne želi,
neg zemlju i posel on išče,
pak Božek njemu ovak veli:

"Još jeden imam komad zemlje,
najlepši na svetu kaj za se sam zbral.
V srcu ti vidim - čestit si čovek,
ne bu mi krivo, bum ti ga dal!

Lefko ga najdeš, kak raj je lepi,
med Murom i Dravom tam ti leži.
De čuješ ftičju najlepšu popevku,
Međimurje to je - tu doma buš ti!

V srce ti dajem još i ovo:
bodi sakomu čoveku brat!
Bodi ponos svojega roda,
Međimurec bodi, bodi Hrvat!"

Razmel je čovek te navuk Božji,
suzu je spustil jer - vesel je bil.
Još denes tu orje, seja i kopa,
svoje je lice pred nikim ne skril!

Međimurci dragi,
ne hodite preveč v stranjski svet.
Bodite doma, tu tak je lepo,
živeli Međimurci, jezero let!

Evo netko je stavio na youtube pa da čujete o čemu se radi...
http://www.youtube.com/watch?v=QtSWR3M3T1o

Petar
15-03-2009, 06:36
Odlična pjesma! :top: Super stihovi!

Romansa
15-03-2009, 19:31
...zamiriši Slavonijo, bagremom i trešnjom
okiti se dukatima i šokačkom pjesmom
zagrli me livadama i rosom na cvijetu
i pokri me nebom najljepšim na svijetu...

heartbroken angel
16-03-2009, 08:24
...zamiriši Slavonijo, bagremom i trešnjom
okiti se dukatima i šokačkom pjesmom
zagrli me livadama i rosom na cvijetu
i pokri me nebom najljepšim na svijetu...

:top::top::love::love::love:

josip_prim
25-03-2009, 13:35
a ja gledam pa mi duši milo
što si tako ponosna i svoja
najljepša si slavonijo moja...

sa čet'r strane u ove ravne u ovu zemlju od sna
svakoga primi svakome da ravnica sve poravna...

_maestro_
25-03-2009, 13:57
šta će meni holivud, zemlja divnih snova
kad ja imam dubravu, zemlju pradjedova
:krez:

tamish
25-03-2009, 16:26
"Svakom svoje selo najtoplije prija -A selo je moje Dorćol & Slavija!":krez:

...u originalu ide "...cela Šumadija!"

Romansa
25-03-2009, 16:29
...ne pitajte kako mi je
i zašto mi srce tuče
što mi duša suze lije,
što me čežnja u Srem vuče...

Evil Dick
25-03-2009, 16:33
Vidim da je sad ono strasno fensi šmensi pisat pjesme, pa da i ja budem, jelte fensi i da se meni dive kako znam lijepe pjesmice hehe :krez: :harfa:

Trazila je tudjina da ostavim sve
da odem od Kozare i od Manjace

A kad bolje razmislim
stavim prst na celo
necu nikud, najljepse je
moje rodno selo

Razvedrim se kao nebo poslije pljuska
necu nigdje, najbolja je Republika Srpska

Mog'o sam da odletim
u svijet poput ptice
da ostavim najmilije ispod Majevice

U tudjini bio bi
kap vode u moru
nikad necu ostaviti Romaniju goru

rajna
25-03-2009, 20:53
a ja gledam pa mi duši milo
što si tako ponosna i svoja
najljepša si slavonijo moja...

..
Krenuh napisati ovo što si ti...eee...ljeto dođe pa pozlati polja, a u hladu lipa zamiriše...po lenijam prašina se diže...već je dugo ne zališe kiše.....
Ovo mi je definitivno jedna od najljepših ako ne i najljepša...:top:
A onda...Doći ću ti jednom ko sin majci , s dugog puta umoran u duši ,donijet ću nedosanjane snove, što ih život s godinama sruši. A ti budi prkosna i lijepa od proljeća satkan plašt odjeni ,dočekaj me, obriši mi suze, kad se vratim po mir izgubljeni ... Zamiriši Slavonijo bagremom i trešnjom Okiti se dukatima i šokačkom pjesmom Zagrli me livadama i rosom na cvijetu I pokrij me nebom najljepšim na cvijetu....:top:
Pa onda...
Što te volim Slavonijo moja,okupana suncem polja tvoja,doći ću ti u svanućaplava,prije zore dok ravnica spava.Moj si put i molitva,na dnu dušeutjeha,uvijek ti se vraćam ja,Slavonijo jedina,nedosanjan moj si san,Slavonijo moja dobar dan.
Pjesmom ću ti kao nekad doći,pratit' će me moji tamburaši,pa nek vrijeme na trenutak stane,zaliječi srcu stare rane.:top:

manfred
25-03-2009, 23:12
šta će meni holivud, zemlja divnih snova
kad ja imam dubravu, zemlju pradjedova
:krez:

Dubrava....što je to?

Romansa
25-03-2009, 23:41
Dubrava....što je to?

...pa zemlja pradjedova...

Zlajo
26-03-2009, 07:12
I lije na uglu petrolejka lampa

Svjetlost crvenkasto žutu;

Još ni jeden Zagorec

Nije prodal vina...

longee
26-03-2009, 10:18
Dubrava....što je to?

Rokeri s Dubravu načisto će vas zabavu :D

PS. morate imat' pravo upucan auto :krez:

_maestro_
26-03-2009, 10:39

lokalpatriotska pjesma posvećena mom kraju i zavičaju, s političko - sociološkim angažmanom:
http://www.youtube.com/watch?v=QKCG192aVmA

Pišta
26-03-2009, 11:00

...a ton magistar Aca će vas podrži sa jamajka saund!:krez:

longee
26-03-2009, 11:22
...a ton magistar Aca će vas podrži sa jamajka saund!:krez:

... a za početak, preperučujem vi punjenu štuku u luku, deveriku u uske pantalone... :D
... u fišek od čistu novinu ... :krez:

:bonk:

Pišta
26-03-2009, 11:31
... a za početak, preperučujem vi punjenu štuku u luku, deveriku u uske pantalone... :D
... u fišek od čistu novinu ... :krez:

:bonk:

Od kad sam vidio tvoj post "Rokeri s Dubravu..." preslušavam dikliče na you tubeu.Hvala što si me podsjetio na njih!Stvarno su carevi a dosta dugo ih nisam slušao:top:

Evo jedna njihova vrhunska "tanburaška"!!
http://www.youtube.com/watch?v=DxELMSxcBG4&feature=related

Pišta
26-03-2009, 11:36
Ispričavam se svima,ali sad sam tek shvatio da smo longee i ja otišli off
u materinu,a nije mi bila ideja spamati..

tamburix
26-03-2009, 12:13
Evo jedna njihova vrhunska "tanburaška"!!
http://www.youtube.com/watch?v=DxELMSxcBG4&feature=relatedNisam znao ovu tamburašku. Genijalci.... :D

...sad sam tek shvatio da smo longee i ja otišli off...
Pa i to su, u neku ruku, lokalpatriotske :krez:
Koktel hiteva (http://www.youtube.com/watch?v=3e1BfRq9poQ&feature=related)

_maestro_
26-03-2009, 12:15
Nisam znao ovu tamburašku. Genijalci.... :D
slabo pratiš forum :krez:
(bila je već ranije)

chico
26-03-2009, 18:01
Dubrava....što je to?

dubrava - pitoreskni zagrebački firtl smješten između sesveta i maksimira poznatiji i kao " olimpijsko selo " ( svi hodaju u trenirkama i nitko nije iz rvacke ) :D:krez::D

maestro , ajd umjesto holiwood ubaci boliwood više bi pasalo garant :krez:

rajna
26-03-2009, 19:10
Slavonija, sveta ledina, Slavonijo naša jedina...tvoje su njive gazili mnogi al ovi danas su odviše strogi...Slavonija sveta ledina, Slavonija majka jedina...sinovi tvoji na bedemu stoje jer nedamo svoje i nedamo svoje....
Avlije puste...široke ravni...i đeram na stanu iz davnoga doba...i pšenica zlatna u tvojoj kosi...a rastova šuma još uvijek prkosi...i sve mi je ravno do sinjega mora...jer ja sam seljak u srcu i duši...i nije mi stalo do pustinje sela...jer moja ljubav teško se ruši....Slavonija sveta ledina!!!!

Romansa
26-03-2009, 20:43
Slavonija, sveta ledina, Slavonijo naša jedina...tvoje su njive gazili mnogi al ovi danas su odviše strogi...Slavonija sveta ledina, Slavonija majka jedina...sinovi tvoji na bedemu stoje jer nedamo svoje i nedamo svoje....
Avlije puste...široke ravni...i đeram na stanu iz davnoga doba...i pšenica zlatna u tvojoj kosi...a rastova šuma još uvijek prkosi...i sve mi je ravno do sinjega mora...jer ja sam seljak u srcu i duši...i nije mi stalo do pustinje sela...jer moja ljubav teško se ruši....Slavonija sveta ledina!!!!

došao čovjek na jedan festival..bos..u rubini i gačama...otpjevao..rekao šta je imao ..i vratio se u svoje selo..sanjati svoj san...i svoju Slavoniju...:top:

_maestro_
26-03-2009, 22:43
maestro , ajd umjesto holiwood ubaci boliwood više bi pasalo garant :krez:

pazi... bit poetičnosti mojih stihova je u ravnoteži i ujednačenosti. ne u kontrastu. :lekcija:

koliko je holivud značajan za svjetsku filmsku industriju, toliko je i dubrava značajna za domaću diskografsku povijest.

ne mogu prihvatiti da netko tko za sebe tvrdi da se bavi glazbom ne zna za adresu niška ulica bb u dubravi, gdje je bila smještena najveća diskografska kuća bivše nam države, jugoton, u kojem je nastalo 50% muzike koje je 20 milijuna žitelja te države slušalo i živjelo s njom tridesetak godina...
kasnije se ta ulica preimenovala u međugorsku, a jugoton u croatia records... :lekcija:

još kad proljetni vjetar donese miris pečenog biskvita iz obližnje tvornice čokolade, bombona i kexa... ma prekrašno...

ne, neću pisati patetične i srcedrapateljne stihove o ledinama i djedovima, kojih btw. i ovdje, u dubravi ima. ima ovdje i avlija i plotova i par hrastovih stabala... :harfa:
fak, ne smijem dalje, da nekome slabijeg srca ne slomim srce snagom svoje poetike koju moram držati zauzdanu poput dva vrana ždrepca koji se propinju, a nozdrve im sline. sve iz humanih razloga.

:idea:
mogu napomenuti, činjenicu da ako nekome ne paše usporedba dubrave, zagrebačkog kvarta s holivudom, kvartom los anđelesa, može probati s nekim kvartom nekog drugog grada. recimo s menhetnom i nju jorkom...
tamo imaju wall street... pardon, vol strit a mi u dubravi imamo konjščinsku ulicu, trgovačku meku, koju još nikada nisu dotakle nikakve krize, recesije ili depresije...

:harfa:
dubrava je otpor urbanizaciji... dubrava je zagrebačka ledina u koju ljudi koji dolaze već 50 godina sa sobom donose i presađuju dušu svog zavičaja poniklu negdje u bosanskim ili zagorskim brdima, na kosovskom kamenu, slavonskom blatu i dalmatinskim gumnima.
dubrava je otvorena duša, ustreptalo i živo srce zagreba s osmjehom širokim od sesveta do maksimira...
šmrc... ne mogu više, idem malo plakat... :sad:

terca
26-03-2009, 22:58
isste, ne znam da li da mi bude humoristično ili tužno
u svakom slučaju, jeben opis:funny:

_maestro_
26-03-2009, 23:03
isste, ne znam da li da mi bude humoristično ili tužno

opis je višenamjenski. kao calgonit 5 u 1...

u principu uzmeš šta ti paše, ostatak baciš. :D

_maestro_
26-03-2009, 23:19
dubrava - pitoreskni zagrebački firtl smješten između sesveta i maksimira poznatiji i kao " olimpijsko selo " ( svi hodaju u trenirkama i nitko nije iz rvacke ) :D:krez::D

kae, kae... kaj očete vi sesvetski prigorci... sam se zajebavajte s dubravom. :mad:
da vam nije dubrave nebi imali kroz čega do zagreba dojti...
pazite da vam ne preprečimo pristup metropoli. :banned:

morete bit zahvalni bandiću kaj je sagradil domovinski most, jerbo u slućaju spora s dubravom budete morali obilaznicom, pa prek petruševca do zagreba. :angry:

rajna
26-03-2009, 23:28
ne, neću pisati patetične i srcedrapateljne stihove o ledinama i djedovima, kojih btw. i ovdje, u dubravi ima. ima ovdje i avlija i plotova i par hrastovih stabala... :harfa:
:
A ne, ne gospodo, bivši drugovi..nisu na prodaju
naši plugovi, nije na prodaju
ova ledina, mi druge nemamo
ta nam je jedina...:)

rajna
26-03-2009, 23:30
dubrava je zagrebačka ledina u koju ljudi koji dolaze već 50 godina sa sobom donose i presađuju dušu svog zavičaja poniklu negdje u bosanskim ili zagorskim brdima, na kosovskom kamenu, slavonskom blatu i dalmatinskim gumnima.
dubrava je otvorena duša, ustreptalo i živo srce zagreba s osmjehom širokim od sesveta do maksimira...
šmrc... ne mogu više, idem malo plakat... :sad:[/QUOTE]
Aha...dođoši(fak d črejn):krez:

_maestro_
26-03-2009, 23:44
... dubrava je zagrebačka ledina u koju ljudi koji dolaze već 50 godina sa sobom donose i presađuju dušu svog zavičaja poniklu negdje u bosanskim ili zagorskim brdima, na kosovskom kamenu, slavonskom blatu i dalmatinskim gumnima.

ver.1

... dubrava je zagrebačka ledina
u koju ljudi
koji dolaze već 50 godina
sobom donose i presađuju
dušu svog zavičaja
poniklu negdje...
u bosanskim ili zagorskim brdima
na kosovskom kamenu, slavonskom blatu
i dalmatinskim gumnima

rajna
26-03-2009, 23:49
čudna neka svirala!:krez:
Maestro,krajnje je vrijeme da kafu ispećeš pa da je popijemo...ako treba i u Dubravi!:D

rajna
26-03-2009, 23:56
Sad se čini da moj predhodni post nema smisla...ali...oni koji trebaju znati,znaju...jel tako .......?;)

tihoos
27-03-2009, 06:19
svila se grana bisera bijelog
pao je snijeg na ravni srijem
ravnica cijela, proljeće čeka
a dunav teče tih i nijem

samo se ovdje tambura čuje
pije se vino rumeno
kroz tihu noć sad svuda odjekuje
oj jelo, jeleno

chico
27-03-2009, 10:08
kae, kae... kaj očete vi sesvetski prigorci... sam se zajebavajte s dubravom. :mad:
da vam nije dubrave nebi imali kroz čega do zagreba dojti...
pazite da vam ne preprečimo pristup metropoli. :banned:

morete bit zahvalni bandiću kaj je sagradil domovinski most, jerbo u slućaju spora s dubravom budete morali obilaznicom, pa prek petruševca do zagreba. :angry:

.......promjenila se ulica ll armije
tu sam nekad ćeko prijatelje
svoje vjerne ratnike........

ili

prvi put u životu
kada nisam znao gdje ni kako
obukao sam nove cipele
izjurio na ulicu
ulice dubrave me zovu
razgazi te proklete cipele
ulice dubrave me zovu
stisni zube i ne plaći :krez:

jajo je hebeni lokal patriot :top:

_maestro_
27-03-2009, 10:17
...
jajo je hebeni lokal patriot :top:
i moj školski kolega iz 7. gimnazije... išli smo u isti razred.
poslije škole dvanaesticom do dubrave... od onda traje taj patriotizam.

jajina kuća je bila zadnja u ulici II. armije... sad je srušena, a na tom mjestu je sagrađena knižnica i kulturni centar. ulica 2. armije se sad zove ulica hrvatskog proljeća...

chico
27-03-2009, 10:23
evo onda još jedna patriotska za tebe..... ( kad si zadnji puta ovo čuo ? :krez::krez::krez: ?

http://www.youtube.com/watch?v=ETdi-AuKuDI

_maestro_
27-03-2009, 10:37
evo onda još jedna patriotska za tebe..... ( kad si zadnji puta ovo čuo ?
nikad nisam čuo ovu punk stvar...
ehehe. dobra stara vremena kad su prljavci krenuli kao dio punk pokreta,

3654

1978. godine... ojebote... to je više od 30 godina.

andrej
27-03-2009, 10:52
e svasta... neko spomenu i majevicu, i kojekakve sume :sad:
inace, najljepsa lokalpatriotska pjesma mi je "dunavska ceznja"
zagorska, "suza za zagorske brege"
"dalmatino poviscu pritrujena"
"vila velebita", josipa lisac...fenomenalna izvedba
to su moji favoriti :cool:

Evil Dick
27-03-2009, 12:39
e svasta... neko spomenu i majevicu, i kojekakve sume :sad:
inace, najljepsa lokalpatriotska pjesma mi je "dunavska ceznja"
zagorska, "suza za zagorske brege"
"dalmatino poviscu pritrujena"
"vila velebita", josipa lisac...fenomenalna izvedba
to su moji favoriti :cool:

Šta fali planinama i šumama, šta ja nesmijem pjevat svoje lokalpatriotske? Ti si neki frajer a?

_maestro_
27-03-2009, 12:55
šta ja nesmijem pjevat svoje lokalpatriotske?
ma pjevajte drugovi, pjevajte...
jer:
vaša mi pjesma vraća svjetlost oka
ko narod silna
ko sunce visoka

(igk)

rajna
27-03-2009, 16:07
Na ovoj zemlji.
Što život znači.
Šokački živi svit.
: Ja tu se rodi, tu živit hoču.
Na njoj ču i umrit

Ko baka moja.
Divanit želim.
Ko dado vridan bit.
Tamburu svirat, u kolu igrat.
Šokicu poljubit

Bar dajte ljudi,
Ovo što pivam.
Što rit vam želim ja.
Vječna če biti, ravnice dika.
Moja Šokadija....:top:

--------------------------------------------------------------------------------

andrej
27-03-2009, 16:19
jos jedna, jako lijepa pjesma, mislim da je nitko nije spomenuo

odlazak

u slutnji, u ceznji daljine, daljine,
u srcu, u dahu planine, planine.
malena mjesta srca moga,
spomenak braca, imotskoga.
i blijesak slavna sestopera,
i miris (miris) kalopera.

tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem.