|
||||
|
||||
Bocan duple stranice ????
Dajte ljudi pročitajte cijelu temu, jedna od karakteristika Vidakovićevih tambura je ta što je leđa tambure radio od mekog drveta, tj. smreke. Znači, ovo što vidite na slikama nije "patos", već su to leđa tambure, a materijal je kompletno smreka. To je i jedan od razloga što je jako malo njegovih tambura ostalo sačuvano, pa su samim time i jako rijetke, a pogotovo u očuvanom stanju sa originalnom zadnjom daskom.
Da ne kvarim temu tamo o Vidakovicu, da procitao sam BENITO ali nisam vjerovao no sada slika stvarno govori. Tacka. U svakom slucaju je protivno teoriji, Stranice i ledja, reflektiraju zvuk (hard wood) glasnjaca treperi (soft wood) Moje pitanje je nesto drugo jer se ja i moj kolega sporimo oko necega drugoga. Bocan-duple stranice. Netko od vas je sigurno otvarao tambure od Bocana. Stranice su ljepljene kao sofersajba na autu, iz dva dijela, vidim da tako isto radi i Brodaric i Stevo Tatic. Dva dijela, dva dijela i to je OK, ali on tvrdi da su ta dva dijela razdvojena, kao azmedju su postavljene letvice pa ima sendvitch zonu, zrak izmedju ( na principu duplo dno). Da li su razdvojena ili nisu? |
|
|||
|
|||
Nisu!
|
|
|||
|
|||
Bocanova berda
Pozdrav, danas ću postaviti slike svoje berde koja je navodno bocan a vi procjenite jel je
|
|
||||
|
||||
Što ćeš s korisničkim imenom ako berda nije Bocan?
|
|||
|
|||
O Bocanu, kao i o mnogim majstorima, ne mozemo govoriti uopsteno kada je rec o kvalitetu njegovih instrumenata. Neke opste stvari mogu da stoje: da je stari Bocan bio bolji od mladjeg, da je mladji Bocan radio crne tambure, da ih je izradio na stotine, verovatno hiljade, i da njihov kvalitet varira od vrhunskih tambura do srednje-zalosnih. I jedne i druge sam vidjao i probao. O Bocanu znam mnogo, sve su informacije iz prve ruke, poznavao sam ga, i cesto u njegovoj radionici s njim razgovarao i slusao njegove "rezone" o tamburi i tamburasima. Sve u svemu hteo sam samo da vam ukazem da sintagma "bocanova tambura" nije dovoljna da bi se govorilo o kvalitetnoj tamburi. Prvio je on tambure svakakvih kvaliteta.
|
|
||||
|
||||
kao i svaki majstor
|
||||
|
||||
po porudžbini???
Quote:
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|||
|
|||
Bordo tambure radio je u ranoj fazi, i to sasvim odgovara godistu vaseg basprima, medjutim sareni javor se ne koristi za prednju dasku. U to vreme Bocanovi su jos uvek imali smreku koju su davno uvezli iz Rusije, tako da je sasvim mogucno da je od tog drveta uradjena glasnjaca, cime bi tambura bila odlicnog tona. Ali, samo godiste izrade nije nikakva garancija.
|
|
||||
|
||||
javor dole-smreka gore
naravno, glasnjača je smreka i to pristojno sitan god...
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
||||
|
||||
Nije umro 80-ih
Quote:
Bocan mlađi umro je 2001.,poznajem čovjeka kojemu je izgradio basprim 1998.,a poznato je da je i nakon '98 nao napravio barem još desetak tambura. Mogu vas upoznati s čovjekom koji o Bocanu zna sve.
|
||||
|
||||
nema potrebe
|
||||
|
||||
lozinka
Lp, molim nekoga od moderatora da mi za moj profil garavi gez, pošalje novu lozinku. staru sam zaboravio. hvala
|
|
||||
|
||||
pa imas spremljeno u browseru....
|
|||
|
|||
Ledja i bokovi Bocanovog crnog basprima - materijal?
Da li neko zna nesto vise o materijalu od kog je Bocan sin pravio ledja i bokove na nekim basprimovima? Imam crnog Bocana sa ledjima i bokovima od mahagonija (ili sa listom furnira od mahagonija) ili se radi o sper-ploci.
|
Opcije Teme | |
Način Prikaza | |
|
|