![]() |
|
Registracija | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
![]() |
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
|
||||
|
||||
![]()
ajd, hrvoje, pitaj na svom faxu, šta znači glagol BUGARITI. od tog glagola je izveden naziv bugarije.
možeš pitat i ladana, anića ili bratoljuba...
|
||||
|
||||
![]()
bugariti=tužno, žalosno pjevati, jadikovati, tužiti, naricati...
Palo mi je to na pamet (bugarija - bugarštica), al' nisam bio ziher jel' to ima veze jedno s drugim...
“Uz pjesmu mi se, evo, rodimo, uz pjesmu umiremo...” Last edited by Hrvoje; 23-02-2007 at 11:54. Razlog: dodano objašnjenje glagola "bugariti" |
|
||||
|
||||
![]()
Da nastavim sa svojim jezićnim laprdanjima... Evo zanima me jedna stvar, jesam li ja jedini ovdje kojeg stvarno živciraju pogreške kod pisanja č i ć? Mislim pa stvarno nisu stvari tako komplicirane i ne znam zašto ljudi kad se već upuštaju u nekakvu pisanu komunikaciju u koju spada i ovo neobavezno laprdanje po forumu i koriste dijakritičke znakove, zašto malo ne pripaze na to. Ajde recimo da se nekad događaju tipfeleri - tipke Č i Ć su blizu jedna drugoj - ali u dosta slučajeva je očito neznanje i neupućenost.
Baš sam na nekim drugim forumima vidio kako ljudi jedni druge ispravljaju i upozoravaju ih na pravopisne greške. To mi se nekad čini neukusno ili pretjerano, ali je definitivno u redu, ako je dobronamjerno. Možda ću i ja početi s tom praksom pa se nemojte ljutiti ukoliko ću početi upozoravati da se negacije u hrvatskom pišu odvojeno (osim negacije glagola imati i htjeti, a i to se sad mijenja pa može biti i "neću" i "ne ću") i na slične stvari. A da ne govorim o ijekavskim problemima - s kojim i ja ponekad imam problema... Primijetio sam da ljudi čestu pišu "primjetiti" dok glagol glasi "primijetiti" ili primjerice česta greška je da se piše "slijedeći" kada bi trebalo biti "sljedeći (tjedan, mjesec, petak)" - "slijedeći" je glagolski prilog sadašnji od glagola "slijediti" - npr. slijedeći sumnjivca do njegovog stana vidjeli smo da je organizirao razuzdanu orgiju... ![]() I tako ja laprdam i laprdam...
|
||||
|
||||
![]() Quote:
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Cilj mog prethodnog posta je podizanje jezične samosvijesti u članova s poteškoćama u pravopisu.
![]() Ma u biti piše mi se nešto, a pošto je ovo kakti moja tema pa ono da malo laprdam... A tebe ne živciraju pravopisne greške? Mene ne živciraju jako, al' me ono malo pogode u živac i idem dalje... ![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() Worry not, Baldrick... ![]()
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Pa da, nije to moja sramota već njihova...
![]() Al' nekako mi to bude krivo... Kao kad čujem basista da mi svira krivi ton, u intermezzu dođem prijateljski i velim mu koja je harma... ![]() ![]() I još jedna stvar koja je počela i mene buniti, a to je - basist vs. basista, gitarist vs. gitarista... U hrvatskom jeziku postoji samo basist i gitarist (komunist, hedonist, trapist ![]() ![]()
“Uz pjesmu mi se, evo, rodimo, uz pjesmu umiremo...” Last edited by Hrvoje; 27-02-2007 at 18:46. |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
G basista ![]() D basistu A basista ![]() ![]() V basiste L basistu I basistom A, uostalom, imaš berdaša, kaj se rivleš tu s basistom ![]()
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
i trapista. ja ne vijerujem da neko nezna gramatiku i pravopis.
![]() i nepazim baš uvjek kad pišem, a nekad pišem i namijerno pogriješno. ja sam inaće kontrista. tolko. pozdrav edit: kontrist, po rvacki.
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() ... Čelist? Jebiga, opet nekaj ne paše... Čelaš? ![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
Biserničar? ![]()
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Jel' čelovićist ili čelovićaš?
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Kada smo već kod jezika, zanima me Hrvoje za šta si ti:
neću ili ne ću?
|
||||
|
||||
![]() Quote:
NEĆU NE ĆU !!!!
|
||||
|
||||
![]()
Definitivno i čvrsto za "neću"...
Da se izrazim u paroli - NEĆU PISATI "NE ĆU"! ![]() Nekako se moja razmišljanja podudaraju s ovim - http://jezicnisavjetnik.mojblog.hr/p....aspx?id=67178 http://stitch.blog.hr/arhiva-2006-01.2.html#1620541245 EDIT: Ajde da se i ja i maestro oko nečega složimo... ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Hm, kad već pitaš o čelovićima, mi našu basprimašicu pošto u orkestru svira čelović zovemo bračić od čelović
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Trisha, a jel' u orkestru čelovićašica ili čelovićistica? Hm... Možda to još nije definirano... Što vam bolje zvuči? Meni i jedno i drugo zvuči neprirodno, nakaradno. Valjda zato što nikad nisam čuo tu imenicu. A i čelović je nekakvo čudno ime, mislim -vić je inače sufiks koji se nalazi u prezimenima -> Marković, Petrović, Ivanović... Vjerojatno označava patronim (kako imaju Bugari - Todor Todorov, Ivan Ivanov) koji je s vremenom prerastao u prezime... Baš glupo, k'o da je čelović "sin" od čela...
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Hm, pa ne znam, uvijek ih maestro zove čelovići ... a ovi nazivi stavrno grozno zvuče .. nakaradno ...
|
||||
|
||||
![]() Quote:
ja te tambure obično zovem e basprim ili e brač. isto glupi nazivi. jebote, pa vi ovdje stvarno lamaćete oko toga zašto se nešto zove tako kako se zove, a ne nekako drugačije. zašto se kamen zove kamen, a zrak - zrak??? zašto se cesta nebi recimo zvala žnjupluh? ![]()
Način Prikaza | |
|
|