![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Evo otvaram ovu ''bolnu'' temu za sve tamburaše.Vjerujem da će biti zanimljivih postova.Samo naprijed!!!
|
||||
|
||||
![]()
ej ¸kafano... muko
ej, živote... tugo kaže jedna pjesma! da, poznato je da su tamburaši poznati po tome da puno piju i puše... ali takav nam je folklor... ![]() ma svi muzičari piju, dobro, velika većina. meni je uvijek lakše odraditi svirku ako popijem. ne previše, ali malo. čisto da se rasteretim! ili je to samo loša navika, ko će ga znati... ali ja ne vidim baš nešto jako loše u tome... to je OK
|
||||
|
||||
![]()
nevolem duge setove svirat. bez cigarete...
![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
..kroz džepove vjetar vije,doktor ne da da se pije, 'bem ti život bez rakije!!!
|
||||
|
||||
![]()
Da ja još više proširim ovu temu...
Imate li i kakvih negativnih iskustava po tom pitanju(mislim da je to, nažalost, česta pojava u ovom poslu), recimo da vam se član benda opije pa ne može svirati te baulja po sali, restoranu ili gdje ste već svirali. Ja sam imao takvo iskustvo '95 godine kad smo se poslije oluje našli na ''Zlatnim žicama'' u Požegi.Većina nas je bila mobilizirana(na raznim bojištima) u to vrijeme i strašno smo se obradovali kad smo po pozivu svojih zapovjednika bili oslobođeni ''ratnih djelovanja'' te smo dobili čak 2 tjedna za probe i nastup.To je ustvari stigao dopis ili zamolba iz ministarstva kulture i svi smo redom dobili ''voljno''.Bend u kojem sam tada svirao berdu i pjevao zvao se ''Vatrene kočije'' i puno je obećavao.Išli smo utabanim putevima ''Berdebanda'' i za koju godinu bi sigurno dostigli njihov nivo(tako se pričalo).Te godine imali smo prijavljenu pjesmu(četvrtak) i osvojili smo prvu nagradu žirija(da se malo pohvalim) ali i dogovorenu gažu(sva tri dana) pod jednim od obližnjih šatora a svirka je počinjala(svaku večer) odmah po završetku službenog dijela programa i trajala do ranih jutarnjih sati.Joj što je tu znalo bit' ''peska''.Mi smo se odmah(većina nas) prvo veče ''ubili ko stoka'' onako prolupani sa ratišta ![]() Pa da se vratim na temu,svaku veče se pilo ali je tu prednjačio naš basprimaš koji je definitivno bio maskota tog šatora i onako simpatično zabavljao publiku svojim gegovima i forama.No to se očito nije sviđalo našem kontrašu(e kontraši ![]() Basprimaš, zbog kojeg smo izvisili i koji od tada nije okusio kap alkohola(već 11 godina) je danas jedan od boljih radijskih voditelja na našim prostorima a svi ga znaju po nadimku MIKI.A ova dva kuma fino prodali razglas i podijelili pare međusobno i svima uterali... Eto, sad će mi biti malo lakše nakon što sam otvorio dušu, Vama forumašima pa bi molio za komentare.
|
||||
|
||||
![]()
ne pusim. nikada ni nisam pusio.. (samo bioloske) :ne pijem, tj pijem, al ono, nekad 2 dana zaredom, a nekad jednom mjesecno,a nekad jednom u par mjeseci. nikad necu piti kad ne moram... iako ne volim piti,jer sam imo jedno neugodno iskustvo prije 4-5god...
|
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Evo jedne potencijalno zanimljive teme (ovisno koliko su kolege i kolegice spremni "otvoriti karte" i iskreno i razumno diskutirati). Imali smo temu o pušenju pa bi bilo zgodno prodiskutirati i o trećem dijelu "svetog trojstva" koje se, čini mi se, veže uz tamburaše - tambura, cigareta, alkohol...
Ja sam eto, silom (ne)prilika prestao piti alkohol zbog zdravstvenih problema, pa sam opet krenuo onom "ja polako pijem, pio sam i pit ću", al' nekako mi je to postalo bezveze pa opet apstiniram (ali nikako ne tvrdim da do kraja života neću okusiti alkohol, ali trenutno sam u fazi da me ne privlači taj umjetni privremeni bijeg od stvarnosti, podizanje raspoloženja, a s druge strane rušenje inhibicija, ali i rušenje IQ-a ![]() Nikad nisam bio neki "cuger", ali volio sam popit par pivi s društvom ili na gaži gemište, amaro, jäger ili tako nešto. Zanimljivo da sam se prvi put ozbiljno napio (a i jedini put da sam rigao od alkohola ![]() ![]() ![]() I tako dalje, neću sad prepričavati svoja pijanstva (iako, nije ih bilo tako puno), ali poruka mladima - alkohol je zlo. A što se diskusije tiče, siguran sam da se nitko neće deklarirati kao alkoholičar (em zbog toga što i oni koji JESU to ne žele priznati, a vjerujem da ako ljudi s foruma i piju da su to "casual/social drinkers"), ali bilo bi zanimljivo čuti one koji su apstinenti, zašto ne piju... Mislim da su već neki spominjali reakcije okoline koja se čudom čudi kako to da "tamburaš... a ne pije?!" I tako to... Nikako nemojte misliti ili me napadati da opet moraliziram ili osuđujem ljude koji piju alkohol jer to ne činim (i sam znam draži alkohola ![]() ![]() Hvala na pažnji i možebitnom sudjelovanju u diskusiji. P.S. Bez alkohola bi i naša tema "smiješna strana svirke" bila dosta siromašnija, a i život općenito...
|
||||
|
||||
![]()
Nda to je jedna od nepresušnijih tema
|
||||
|
||||
![]()
Sad sam se sjetio zašto više ne pijem... Ne volim mamurluk...
![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
A sad bi se na ovu temu dalo jako puno napisat i ko bi se svega toga sjetio sad ti jer se nemožemo sjetit je možda baš zbog tog dotićnog alkohola......ima bendova koji su poznati da popiju brda i doline dok ima onih koji su ili umjereni ili uopće ne piju....ima ona anegdota sad neznam ko bi to znao toćno prepričat jer sam već zaboravio a priča je da je bend ako se ne varam Trilikumi znaći bend Bože Kveštaka Kveka kad su popili x gemišta i na kraju je bilo pa gospođo 4 smo (moli bih ako ko zna tu priću da napiše)........ja do sad nisam svirao u bendu u kojem je bilo nekih većih problema s cugom jbg znalo se dogodit da se neko napije tu i tam ali toga Hvala Bogu nije bilo puno i nije bilo nekih problema...na kraju krajeva svi smo mi ljudi od krvi i mesa i sve je to ajmo reć normalno e akd to prjeđe u naviku onda je problem.
Mislim da svako od nas koji piju ima periode kad pije više manje a tu se sad ubrajaju razno razne turneje sa kudovima, tamburaški kampovi ![]() Opet zavisi kak na koga djeluje taj alkohol nekad je to i dobro u nekim normalnim količinama na nekoj fešti di se traba složit kaj veća zajebancija pa je dobro da neko ko je popio valje svakakve fore....a opet može bit i ćista suprotnost da to bude u nekom finom restoranu pa da ovaj bude naporan....za sve postoji i vrjeme i mjesto Jedan bend kolko sam ćuo ima takvo pravilo da ako se neko jako napije na svirci i da doslovno nije u stanju svirat ili neznam di rade tu granicu ali uglavnom taj koji se jako napio ne dobije lovu nego lova ide u kasu benda ![]() Evo ja "možda" danas nebi ni pio da na jednoj svirci prije dosta godina kad smo tek polako počeli gažirat nije babsista bio Veljo pa mu je bilo glupo samom pit pa je mene "nevino mlado djete" nagovorio na jedan gemišt a sve ostalo je povjest ![]() Dobro je jedan kolega reko gle stari možeš ne pit pa te ljudi na svakoj gaži sve više razjebu i odoše živci u quac.....a opet možeš se napit i spustit na njihovu razinu pa ti eventualno strada jetra a ona se može transplantirat dok ti živce više niko ne vrati ![]() I zaključak ove priće divim se ljudima kao što su Marko Baričević pa moj kum Jež (kontraš Legolasa) a ima ih još al ovi se stvarno drže principa da ne piju.....iskreno nisu mi jasni zato im se i divim ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Alkohol i tamburasi?!
Pa....kod nas u orkestru(od nas oko 25) jedan uopste ne pije... ![]() Ima onih koji umjereno piju...koji malo piju...i koji non-stop piju... Dok je to u granicama normale...nemam nista protiv,ali bilo je slucajeva na turnejama da pozaboravljaju kravate sakoe,INSTRUMENTE(to je najzesce)...Jedan tip nije mogao ustati iz kreveta, i propustio je 2 nastupa...To je previse...Ali nakon svirke,sto da ne? Opet,sve u nekim granicam normale ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
ne vidim nikakvog razloga za hrvojevo "sveto trojstvo" tj. tambura-cigarete-alkohol.
to je nekakvo umjetno postavljanje veza između elemenata trojstva. pogotovo cigarete. kao pušač ne vidim nikakvu vezu svoje ovisnosti o cigaretama i sviranja, niti kod sebe niti kod drugih. isto tako za tamburaše koji piju sam uvjeren da bi pili i da nisu tamburaši. istina je samo to što je na svirkama cuga obično prilično dostupna, često besplatna, pa se eto, spoji "ugodno" s "korisnim". puno interesantniji je problem profesionalnosti, odgovornosti svirača prema poslu kojeg rade za novce i koji je, kao i za svaki drugi posao kvalitetnije odrađen u trijeznom stanju. na stranu sad s predrasudama koje se daju svesti na pitanje: "kakav si ti to tamburaš ako ne piješ?" takve stvari smo već nekoliko puta pretresali i zaključivali da se radi o glupoj predrasudi. s druge strane, interesantno mi je za usporediti 2 situacije koje su se stvarno dogodile: 1. svirač se razboli, ima visoku temperaturu i nesposoban je svirati. rezultat: njegov dio novca dijeli ostatak benda ako su svirali bez njega. 2. svirač se narolja prije i dođe pijan na svirku. potpuno je neupotrebljiv, štaviše smeta na svirci, brlja, kvari, ispada i klati se. tu i tamo padne, čak i na nekoga od gostiju, koji se još pazi da mu se dotični ne ispovraća za ovratnik. ipak, on dobije svoj dio zarade, iako je svirač iz prvog primjera svojim izostankom učinio puno manju štetu nego svirač iz drugog primjera, koji se još k tome napio svojom voljom, za razliku od onoga koji se nije razbolio svojom krivnjom. čini mi li se samo ili smo zaista sami previše tolerantni prema alkoholu za vrijeme sviranja? ako jesmo, onda nas ne treba čuditi postojanje spominjane predrasude i činjenica da mnogo ljudi poistovjećuje alkohol i tambure.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 27-08-2008 at 14:27. |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
|
||||
|
||||
![]()
Jel sad pričamo o alkoholu tijekom svirke ili općenito ?
Na jednoj svirci sam ja napravio glupost nešt tipa Maestrovog primjera i od onda na svirkama pijem, ali samo u nekim granicama normale (znači da mogu normalno funkcionirat) - hvala Dabo ! A ovako općenito , mislim da moožda malkice pretjerujem. |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
Ejde ajde nemoj sad duge kriviti, po nastavku tvog posta se vidi da Velja nije kriv, jer ako si ti poceo piti radi jedne gaze s njim Jez bi vec trebao biti konzerviran od alkohola koliko on ima posla sa prije spomenutim homo sapiensom ![]()
Način Prikaza | |
|
|