![]() |
|
Registracija | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
Rezultati ankete: Koji vam je izraz draži? | |||
Tambura |
![]() ![]() ![]() ![]() |
83 | 87.37% |
Tamburica |
2 | 2.11% |
I jedan i drugi su mi ok |
10 | 10.53% |
Glasači: 95. You may not vote on this poll |
![]() |
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() Tamburica je umanjenica ili deminutiv od reci tambura i nije autohtona i posebna rec vec izvedenica,cudi me da ti to nije jasno... Pozivas se na Farkasevu knjigu...on je zaista istorijski i etnomuzikoloski veoma vazna licnost ali u toj knjizi postoje termini kao sto su berdetas i bugarijas sto su,priznaces,zastarele i arhaicne reci koje su prakticno neupotrebljive u savremenom jeziku. I na kraju,da pokusamo logicki...Kada bi se grupa instrumenata zvala"tamburica" kao sto kazes,koji bi naziv bio za prim? mala tamburica...to bi bio pleonazam(jer sta ce nam odrednica"mala"kad vec imamo deminutiv)...ili mozda samo tamburica?...to bi onda bio homonim...dakle dve potpuno iste reci sa razlicitim znacenjem,jedna rec za grupu a druga za poseban instrument,sto bi opet bila konfuzija...a bas bi po toj terminologiji trebao da se zove velika tamburica sto je apsurdno jer ne moze odrednica"velika"stojati pored umanjenice "tamburica"...ili mozda tamburetina,recimo,da budemo kreativni ![]() Dakle koliko ja znam i ono sto kaze strucna literatura,i ono sto je logicno i opste prihvaceno je :Grupa instrumenata - TAMBURA Instrumenti - Prim ili Bisernica,Basprim ili Brac,Kontra ili Bugarija,Celo,Bas ili Berde ili Beges ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Tambura svakako,tamburica nikako
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Imam i svog nepoznatog Sancha Panzu (koji je glasao da više voli termin "tamburica", to nisam ja, ja sam glasao da su mi oba naziva ok).
![]() I ništa ja ne namećem ili forsiram i svjestan sam da je "proš'o voz" i da je tamburica osuđena na propast, ali bilo bi zanimljivo napraviti neku anketu, čuti što misle i ljudi koji nisu tamburaši i što je po njima "tamburica" (vjerojatno bi rekli - "ona mala, tamburica", misleći na bisernicu). 0:34, poslušajte kako on zove instrument koji svira... ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Ili možda tamburica ???
|
|
||||
|
||||
![]()
...vec "brac - mandolina"...
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
||||
|
||||
![]()
i eto rasprave radi rasprave (nije da mi smeta
![]() zna se točno što je naziv za ovu grupu instrumenata, što je izraz kojeg obično koriste poluinformirani promatrači, što i kad je korišten naziv za tamburu od milja, što je deminutiv imenice tambura. a teoriju nastalu i izvedenu iz živućeg jezika možemo raspredati, ali čemu? slično je kao što je ranije na forumu netko napisao o glazbenoj teoriji: najprije su neki genijalci-kreativci nešto novo smislili i odsvirali, a teoretičari su se funjili i govorili kako to nije u skladu s pravilima. ako je to novo bilo stvarno dobro, i ostali bi počeli primjenjivati i koristiti te novitete. e, ondak se opet nađu teoretičari, razrade teoriju i to novo što je nastalo tako dobije svoj naziv, teoretsko tumačenje i objašnjenje. hoću reći da život sam najbolje postavi stvari na svoje mjesto. i tek iz takve situacije se izvode pravila. nikada nisu pravila nastajala prva, pa da se prema njima formirao živući jezik, živuća glazba ili nešto treće. ako se netko i upusti u takav naopaki i neprirodni redoslijed, u takvom slučaju i rezultat obično ispadne nakaradan i neprirodan. također bih se kladio da ovo nije niti prva niti jedina ovakva tema "tambura-tamburica" na forumu. Last edited by _maestro_; 18-02-2011 at 09:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Jezično gledano tambura je ispravan oblik, a samim time i tamburica što je umanjenica prvoga.
Mislim da se tamburica u prvom redu odnosila samo na bisernicu, a kasnije da se isti naziv počeo koristiti i za ostale tambure/tamburice. I sam Farkaš spominje bisernicu kao tamburicu. Meni je osobno svejedno. I tambura i tamburica su mi dragi izrazi i definitivno ispravni jer umanjenica ispravnog oblika je i danje ispravni oblik, pogotovo ako je u govornoj upotrebi. No kako bilo da bilo, kontaktirao sam kolegicu, stručnu suradnicu na novom Hrvatskom rječniku pa ćemo vidjeti što je zapisano. Mislim da jezično gledano puno važnije raspravljati o bisernici – primu, braču – basprimu… @ Hrvoje Knjiga je super, ima tu kod nas na poslu nekoliko izdanja iste knjige i još nekih zanimljivih Farkaševih knjiga. Naletio sam na „Kratku uputu“ dok sam tražio početnicu za G štim, no ubrzo sam odustao od G štima i našao početnicu za E štim. |
|
||||
|
||||
![]()
ma dobro je i jedno i drugi, ali ne volim kad netko kaže tamburiiiiica (sa dugouzlaznim "i"), u posprdnom i omalovažavajućem tonu.
![]()
|
|||
|
|||
![]() Quote:
![]() Ja osobno svoju bisernicu zovem tamburica zato što mi je posebno draga. Kada pišem o njoj npr. na forumu onda napišem bisernica tek toliko da si ljudi ne misle na koju ja to tamburu mislim. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Quote:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
tambura , i nikako drukcije
|
||||
|
||||
![]()
netko je gore pitao pa nije bilo odgovora, može li se begeš nazvati tamburom?
|
|
||||
|
||||
![]()
mora se !!!
|
||||
|
||||
![]()